Ρόδος: Ενεργοποίηση της Εισαγγελίας για την τραγική κατάσταση στο δημοτικό Ελαφοκομείο Ρόδου – Διενέργεια ΕΔΕ από τον Δήμο…

Ελληνική Φύση
Μοιραστείτε το:

Την παρέμβαση της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Ρόδου, προκάλεσε η αναφορά της προέδρου της Φιλοζωικής, Γιούλας Διμέλη, για την τραγική κατάσταση στο Δημοτικό Ελαφοκομείο.

Η εισαγγελική λειτουργός ζήτησε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες θανάτου των ελαφιών  και αν αυτά έχουν υποστεί βασανισμό.

Ταυτόχρονα ένορκη διοικητική εξέταση διέταξε ο αντιδήμαρχος Πρωτογενούς Τομέα, Κώστας Θωμάς, ενώ ζήτησε πλήρη αναφορά από την υπεύθυνη κτηνίατρο του Ελαφοκομείου για τη λειτουργία του αλλά και τις προτάσεις της για την άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης.

«Η εικόνα στο Ελαφοκομείο της Ρόδου δεν περιποιεί τιμή σε κανέναν» δήλωσε, σημειώνοντας ότι «οι διαβεβαιώσεις που λάβαμε είναι πως τα ελάφια δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα σίτισης, αυτό όμως δεν απαλλάσσει κανέναν από τις ευθύνες για την ντροπιαστική κατάσταση του Ελαφοκομείου που είναι απόρροια εγκατάλειψης και αδιαφορίας πολλών μηνών, ακόμα και ετών», δήλωσε.

Δόθηκε δε εντολή να ξεκινήσουν άμεσα ο ενταφιασμός των νεκρών ζώων και  εργασίες καθαρισμού και εξωραϊσμού του περιβάλλοντος χώρου, για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ελαφιών και τη δημόσια υγεία.

Τι προηγήθηκε

  • Δεκάδες νεκρά ελάφια στο Δημοτικό Ελαφοκομείο Ρόδου

Αποτροπιασμό προκαλούν οι εικόνες δεκάδων νεκρών ελαφιών που αντίκρυσαν διερχόμενοι Ροδίτες στο Δημοτικό Ελαφοκομείο στο πάρκο Ροδίνι.

Το Ελαφοκομείο, σύμφωνα με την ΕΡΤ, είχε δημιουργηθεί το 1998 από το δήμο Ρόδου και είναι περιφραγμένο, φέρει έντονα σημάδια εγκατάλειψης.

Σύμφωνα μα ανάρτηση χρήστη στα social media κουφάρια δεκάδων ελαφιών βρίσκονται νεκρά στο έδαφος, ενώ κάποια λίγα ζωντανά είναι υποσιτισμένα και ετοιμοθάνατα.

Ο Νικόλας Γουδής δημοσίευσε τις τραγικές εικόνες που σοκάρουν. Όπως, έγραψε στο Facebook «αυτό το αποτρόπαιο θέαμα συμβαίνει τώρα  στο Ροδίνι πίσω από το πάρκο  υπάρχει ένας χώρος περιφραγμένος με πλέγμα.. Μέσα έχει δεκάδες νεκρά ελάφια και κάποια ζωντανά που κάθονται ετοιμοθάνατα δίπλα σε κουφάρια από νεκρά ελάφια.. Είναι εγκαταλειμμένα χωρίς νερό και φαγητό σίγουρα εδώ και καιρό.. Οποίος μπορεί να βοηθήσει χρειάζονται άμεσα νερό και φαγητό μήπως γλιτώσουν τα ζωντανά…  Γνωρίζει κάποιος τι είναι αυτός ο χώρος… Ποιος είναι υπεύθυνος για αυτό…»

Σύμφωνα με τη rodiaki.gr για την φρικτή υπόθεση αναμένεται να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά η πρόεδρος της Φιλοζωϊκής Ρόδου κα Γιούλα Διμέλη, για τα όσα αποκαλύφθηκαν το τελευταίο διήμερο αναφορικά με τα ελάφια που βρέθηκαν νεκρά στο πάρκο του Ροδινιού.

Σε ανάρτησή της η πρόεδρος του συλλόγου φιλοζωϊκής Ρόδου Γιούλα Διμέλη αναφέρει μεταξύ άλλων, «κατά τα άλλα οι υπεύθυνοι του δασαρχείου ενοχλήθηκαν που η ομάδα των εθελοντών μας με οργανώτρια την Λουλουδίτσα Λάρου σιτίζει τα ελεύθερα ελάφια σε διάφορες περιοχές χωρίς τη συμμετοχή τους. Ο σύλλογος προχωρά σήμερα σε αναφορά στην Εισαγγελία αν κ το πιο πιθανό είναι να έχουν ήδη κινηθεί αυτεπάγγελτα».

Αυτοψία στο χώρο πραγματοποίησαν σήμερα ο αντιδήμαρχος Πρωτογενή Τομέα, Κώστας Θωμάς και οι εντεταλμένοι σύμβουλοι Περιβάλλοντος και Μέριμνας Αδέσποτων Ζώων, Γιάννης Μητσού και Μιχάλης Θωμάτος, ενώ με εντολή εισαγγελέα τον χώρο επισκέφθηκε και η Δασική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με την προϊσταμένη της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας του Δήμου Ρόδου, Κατερίνα Βελώνη, τα ελάφια σκοτώθηκαν μεταξύ τους κατά την εποχή του ζευγαρώματος (τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου) και λόγω της έλλειψης προσωπικού δεν θάφτηκαν.

  • Ελάφι της Ρόδου – Το μοναδικό

Το Πλατώνι της Ρόδου, (Dama dama), το οποίο θεωρείται σύμβολο του νησιού εδώ και πάρα χρόνια,  είναι ένα από τα λίγα είδη ελαφιών της Ευρώπης που έχουν διασωθεί μέχρι σήμερα. Η Ρόδος είναι το τελευταίο νησί της Μεσογείου που διατηρεί πληθυσμό πλατωνιού από την αρχαιότητα- τους πρώιμους νεολιθικούς χρόνους.

Θεωρείται πολύ μεγάλης σημασίας ζώο, μάλιστα επί Ιταλοκρατίας θεσπίστηκαν νόμοι για την προστασίας του.

Το είδος «Πλατώνι» έχει ουσιαστικές διαφορές από αυτόν της Μικράς Ασίας απ’ όπου λέγεται πως οφείλει την προέλευσή του.

Η διαφορά του Ροδίτικου ελαφιού, είναι ότι επειδή ήταν ένας απομονωμένος πληθυσμός από τους προϊστορικούς χρόνους, έχει εξελιχθεί εντελώς διαφορετικά. Έχει χαρακτηριστικά, που δεν έχει κανένα άλλο είδος ‘Πλατώνι’. Είναι το ‘Ελάφι της Ρόδου’ και δεν υπάρχει πουθενά αλλού σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μοιραστείτε το:
Tagged