Rafale F3R: Οι «ριπές ανέμου» που ήλθαν για να κυριαρχήσουν στο Αιγαίο

Άμυνα Εξοπλισμοί
Μοιραστείτε το:

Οι κρυφές stealth δυνατότητες του Rafale F3R: H «Σάρισα» των 4 Mach που οπλίζουν τις πρώτες έξι ριπές της Πολεμικής Αεροπορίας

Ο «άσσος» του αιφνιδιασμού που δεν είναι κάτι άλλο από έναν αισθητήρα υπέρυθρων (OSF), ο οποίος επιτρέπει τον εντελώς παθητικό εντοπισμό μεγάλου αριθμού εναέριων στόχων, σε μεγάλες αποστάσεις. Και αυτό κάνει το RAFALE να παραμένει «αόρατο» εφόσον επιλέξει ο ιπτάμενος αυτή τη μέθοδο εντοπισμού.

Οι αναφορές που έχουν φτάσει στο αεροπορικό Επιτελείο κυρίως από τα τέσσερα πρώτα «γεράκια» που πιστοποιήθηκαν ως εκπαιδευτές των Rafale F3R επικεντρώνονται στις ηλεκτρονικές «χάρες» που κάνει το Rafale να ξεχωρίζει, ανάμεσα στα μαχητικά 4,5 γενιάς. Και αυτό αναμένεται να φανεί στον ουρανό του Αιγαίου από την 19η Ιανουαρίου και μετά.

Το δεύτερο σημείο στο οποίο εστιάζουν οι ιπτάμενοι που έχουν εκπαιδευτεί για δέκα μήνες στην Γαλλία είναι η ιδιαίτερα μεγάλη αυτονομία του αεροσκάφους κάτι που μεταφράζεται για τους αεροπόρους ως η ευκολότερη ενοποίηση τ’ ουρανού του Αιγαίου με εκείνος της Μεσογείου, άρα και της Κύπρου, με ότι αυτό σημαίνει!

Το τρίτο στοιχείο που εντυπωσίασε έχει να κάνει με την «Σάρισα» της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, δηλαδή τα δυο όπλα για high value στόχους, στον αέρα και το έδαφος.

Με αυτές κι άλλες πολλές γνώσεις, οι Έλληνες εκπαιδευτές μέσα στις επόμενες ώρες προσγειώνονται στο Ελληνικό έδαφος που τους περιμένει, όπως και τις αεροπορικές πλατφόρμες. Όμως στην Τανάγρα υπάρχει ένα βαρύ φορτίο γι’ αυτούς καθώς πρέπει ότι έχουν μάθει να μεταλαμπαδευτεί στους ιπταμένους που δεν ταξίδεψαν στη Γαλλία και πρέπει να μάθουν τα μυστικά του Rafale.

Ο αιφνιδιασμός ακόμη και μετά την απογείωση του scramble, είναι ένα στοιχείο πάνω στο οποίο έχουν δουλέψει πάρα πολύ οι Έλληνες αεροπόροι.

Αξιόπιστες πηγές σημειώνουν πως όντας δικινητήρια αεροσκάφη τα Rafale F3R και με υψηλά επίπεδα ευελιξίας, επιδόσεων και μέγιστης οροφή, καθίσταται ως ο κορυφαίος «θηρευτής» στον ουρανό του Αρχιπελάγους αλλά και πολύ πιο μακριά, εφόσον απαιτηθεί και εννοούμε τον ουρανό στο FIR Λευκωσίας.

Με άλλα λόγια οι «ριπές» έχουν την ικανότητα να φτάσουν σε πολύ μεγάλο ύψος και σε ελάχιστο χρόνο, επιτυγχάνοντας ταχύτητες που ουσιαστικά επιμηκύνουν το βεληνεκές που αυτό φέρει σε πάρα πολύ μεγάλες αποστάσεις.

Το «kill» των οκτώ…

Tο «τρίπτυχο» του Rafale συμπυκνώνεται στο «βλέπω» του ραντάρ AESA σε απόσταση περίπου 200 χλμ, στο «παρακλουθώ» 40 στόχους ταυτόχρονα και στο «εξουδετερώνω» τους οκτώ πιο επικίνδυνους. Αυτό ακριβώς επιτυγχάνει την αεροπορική υπεροχή.

O «stealth» αιφνιδιασμός…

To Rafale F3R ανήκει στα προηγμένα αεροσκάφη 4,5 γενιάς κι όχι στην 5η γενιά, όπως είναι το αεροσκάφος F-35 που διαθέτει ξεκάθαρα χαρακτηριστικά stealth. Όμως ένα από τα κύρια συστήματα στα οποία επιτυγχάνεται ο απαιτούμενος για την Πολεμική Αεροπορία αιφνιδιασμός βρίσκεται στις δυνατότητες παθητικού εντοπισμού στόχων οι οποίες γίνονται μέσω του ηλεκτροπτικού συστήματος (OSF).

Αυτός είναι ο «άσσος» του αιφνιδιασμού που δεν είναι κάτι άλλο από έναν αισθητήρα υπέρυθρων, ο οποίος επιτρέπει τον εντελώς παθητικό εντοπισμό μεγάλου αριθμού εναέριων στόχων, σε μεγάλες αποστάσεις. Και αυτό κάνει το RAFALE να παραμένει «αόρατο» εφόσον επιλέξει ο ιπτάμενος αυτή τη μέθοδο εντοπισμού. Μάλιστα ιπτάμενοι σχολίαζαν πως οι Τούρκοι αεροπόροι που κάθονται στις πίσω θέσεις των αεροσκαφών του Κατάρ, μπορούν ν’ αντιληφθούν ποια θα είναι αυτή η δυσάρεστη γι’ αυτούς έκπληξη εφόσον έρθουν σ’ εναέρια «αντιπαράθεση» με ζεύγος Ελληνικών Rafale.

Το δραματικό αποτέλεσμα είναι πως ο αντίπαλος δε έχει την παραμικρή ένδειξη ότι έχει στοχοποιηθεί και ότι πρόκειται στα επόμενα δευτερόλεπτα να καταρριφθεί…

Η «Σάρισα» του Rafale F3R

Πρόκειται για το σύστημα που τροφοδοτεί με στοιχεία βολής τους πυραύλους METEOR και MICA IR, δηλαδή τα δυο κύρια όπλα του Rafale για τις εναέριες μάχες.

Και εδώ φαίνεται η αεροπορική υπεροχή, διότι πρέπει κανείς ν’ αναλογιστεί ότι μετά την άφεση των όπλων κρούσης, το Rafale αναλαμβάνει ρόλο air to air. Γι’ αυτό έχουν ιδιαίτερη σημασία τα όπλα μακρού πλήγματος, αέρος- αέρος METEOR και αέρος εδάφους SCALP EG που μεταφέρει το Ελληνικό Rafale F3R. Είναι το μακρύ δόρυ ή αλλιώς η Σάρισα αν θέλουμε να μεταφερθούμε ιστορικά στην Μακεδονική φάλαγγα.

Η προσθήκη του Rafale F3R δίνει ίσως για πρώτη φορά δυνατότητα του πρώτου και μακρού πλήγματος και σε επίπεδο αέρος- εδάφους αλλά κυρίως αέρος – αέρος, χωρίς μάλιστα να έχουν τ’ αντίπαλα αεροσκάφη – εφόσον ομιλούμε για τα τουρκικά- τις ίδιες δυνατότητες και να προβάλουν κάποια αντίσταση.

Το Rafale «ποζάρει» ως game changer όπλο στο υπάρχον ισοζύγιο των αεροπορικών δυνάμεων το οποίο μέσα στα επόμενα χρόνια με την προσθήκη και των υπολοίπων 18 κι εφόσον δεν υπάρξουν «παρατράγουδα» που έζησε η Τανάγρα με τα Mirage, γέρνει ξεκάθαρα υπέρ της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

—————-

Βαρύς φόρτος για τα 6 πρώτα Rafale F3R: Να επανέλθει επιχειρησιακά η 332 Μοίρα

Τα πρώτα έξι Rafale καλούνται να σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος που διαμοιράζει ανάμεσα στην εκπαίδευση των νέων αεροπόρων και μηχανικών και την ένταξη του μαχητικού στην αεροπορική τακτική της Πολεμικής Αεροπορίας, πράγμα που μεταφράζεται σε μερικές εκατοντάδες ώρες πτήσεων.

Η άμμος στην κλεψύδρα για την άφιξη των Rafale F3R τελείωσε πριν δύο ημέρες, γεγονός που προσδίδει αισθήματα χαράς και δικαίωσης στο Αεροπορικό Επιτελείο.

Τα αισθήματα αυτά φτάνουν ως την ηγεσία, τον Αντιπτέραρχο Γεώργιο Μπλιούμη, ο οποίος επιτάχυνε διαρκώς όλες τις διαδικασίες και για τα 24 αεροσκάφη, πέραν όλων των άλλων που έχει δρομολογήσει για την επόμενη σελίδα της Πολεμικής Αεροπορίας.

Χαρακτηριστικό είναι και το “τιτίβισμα” του υπουργού Εθνικής άμυνας για τις fast track διαδικασίες που φέρνουν το νέο αεροσκάφος που αλλάζει τα δεδομένα στον ουρανό του Αιγαίου και της Μεσογείου.

Πριν ένα 48ωρο οι φωτογραφίες του υφυπουργού Εθνικής άμυνας Νίκου Χαρδαλιά στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα,  να περπατά ανάμεσα σε κιβώτια γεμάτα ανταλλακτικά και αναλώσιμα για τα νέα αεροσκάφη, δείχνουν πως εδώ και έναν χρόνο η δουλειά που έχει γίνει δεν είναι λίγη.

https://twitter.com/nhardalias/status/1482347500967272448?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1482347500967272448%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fhellasjournal.com%2F2022%2F01%2Fvaris-fortos-gia-ta-6-prota-rafale-f3r-na-epanelthi-epichirisiaka-i-332-mira%2F

Η μετέπειτα τεχνική υποστήριξη δεν είναι απλώς ένα στοίχημα για την Πολεμική Αεροπορία. Είναι κάτι ουσιαστικό ώστε να υφίστανται μαχητικά ετοιμοπόλεμα. Ειδικά στην Τανάγρα ήταν οι πρώτοι που έζησαν τον εφιάλτη δίχως αύριο για περίπου μια δεκαετία λόγω της έλλειψης των ανταλλακτικών για τα υπερπολύτιμα Mirage, κάτι που οδήγησε αρκετούς ιπταμένους των αεροσκαφών και μηχανικούς που τα συντηρούσαν σε παραιτήσεις από την Πολεμική Αεροπορία.

Γι’ αυτό τον λόγο η αρχική συμφωνία δεν θα προχωρούσε αν οι Γάλλοι δεν υπέγραφαν την απαιτούμενη από το υπουργείο Εθνικής άμυνας μετέπειτα τεχνική υποστήριξη η οποία, όπως έχει σημειωθεί από ανώτατες στρατιωτικές πηγές αλλά και τον ίδιο τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, θα υπάρχει σε κάθε νέα σύμβαση που υπογράφεται.

Το νόμισμα όμως έχει δυο όψεις και πηγές από την Πολεμική Αεροπορία σημειώνουν πως αυτές οι προσπάθειες πρέπει ν’ ανεβάσουν ρυθμό και η τεχνική υποστήριξη να φτάσει σε ακόμη πιο υψηλά επίπεδα καθώς η «αυριανή μέρα» δεν είναι μακριά, ιδίως όταν σε καθημερινή βάση πρέπει η 332 Μοίρα να βάζει πτητικές ώρες εκπαίδευσης.

Μάλιστα οι ίδιες πηγές σημείωναν με νόημα πως η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία δεν έχει την πολυτέλεια ν’ αφήνει τις διαθεσιμότητες σε χαμηλά επίπεδα επειδή καθημερινά έχει ν’ αντιμετωπίσει μια υπαρκτή απειλή.

Βαρύς ο φόρτος στα πρώτα 6 Rafale & δίχως simulator

Και μπορεί προς το παρόν η χώρα μας να παραλαμβάνει τα πρώτα έξι αεροσκάφη 4,5 γενιάς Rafale F3R, όμως πάνω σε αυτά πρόκειται να πέσει ένα πολύ βαρύ φορτίο που κατανέμεται τόσο στην εκπαίδευση ιπταμένων και μηχανικών, όσο και στην ένταξη του αεροσκάφους στην αεροπορική τακτική της Πολεμικής Αεροπορίας, γεγονός που σημαίνει πως αργά ή γρήγορα η Τανάγρα θ’ αποχωριστεί για ένα σημαντικό διάστημα δυο Rafale F3R τα οποία θα μετασταθμεύσουν στο Top Gun της Ανδραβίδας.

Στην 332 Μοίρα, κυρίως οι Έλληνες και δευτερευόντως οι Γάλλοι εκπαιδευτές της Dassault,  πρέπει να εφεύρουν τρόπους με τους οποίους οι νεότεροι ιπτάμενοι, μετά την περίοδο των “θρανίων”, θ’ ανέβουν στα διθέσια μαχητικά. Αυτό μεταφράζεται σε κατανάλωση ωρών πτήσεων για το αεροσκάφος και την απαραίτητη συντήρησή του.

Η λύση του εξομοιωτή που εξοικονομεί χρόνο και κόστος ακόμη δεν είναι εφικτή στην Τανάγρα διότι αυτός δεν έχει φτάσει, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την καθημερινή εκπαίδευση των πληρωμάτων της 332 Μοίρας.

Το simulator σε όλες τις αεροπορίες και όλους τους τύπους των αεροσκαφών είναι ένα απαραίτητο καθημερινό εργαλείο που οι ιπτάμενοι μπορούν εκεί να καταναλώσουν πολλές ώρες, μαθαίνοντας τα πάντα που αφορούν στην πλοήγηση, την τακτική, τα όπλα και στη συνέχεια ν’ ανέβουν και να καθίσουν στο cockpit του αεροσκάφους.

Και επειδή στο αεροπορικό επιτελείο γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα την χρησιμότητα αυτή, όπως και το κόστος που απαιτείται για την αποστολή ιπταμένων στο εξωτερικό για να περάσουν από το simulator, οι πληροφορίες λένε πως πιέζουν διαρκώς τους Γάλλους κάνοντας όλες τις ενέργειες που χρειάζονται ώστε το αμέσως επόμενο διάστημα ο εξομοιωτής να στηθεί στον χώρο που έχει προβλεφθεί στην Τανάγρα.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν επιπλέον, ότι τους επόμενους μήνες τα μεταγωγικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας θα έχουν κι αυτά ένα βαρύ φορτίο καθώς τα ταξίδια στην Γαλλία για την μεταφορά χρήσιμων και κρίσιμων υλικών που αφορούν την μετέπειτα εύρυθμη λειτουργία της 332 Μοίρας «Γεράκι», δεν θα είναι λίγα…

Πηγή: hellasjournal.com

Μοιραστείτε το:
Tagged