Ο Κ.Μητσοτάκης και η Ν.Δ. έγραψαν ιστορία – Νταμπλ σκορ, 40,79% έναντι 20,07% του ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτικά Κόμματα
Μοιραστείτε το:

Σαρωτική είναι η επικράτηση της Νέα Δημοκρατίας, καθώς με την ενσωμάτωση στο 99,46% κερδίζει τις εκλογές του 2023 με διαφορά 20 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 40,79%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται οριακά πάνω από τις είκοσι μονάδες, με 20,07%. Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής καταγράφει μια σημαντική εκλογική επιτυχία συγκεντρώνοντας το 11,46% των ψήφων, ενώ το ποσοστό του ΚΚΕ ανέρχεται στο 7,23%. Στη Βουλή μπαίνει και η Ελληνική Λύση με 4,45%.

Αναλυτικά οι έδρες του κάθε κόμματος στη νέα πεντακομματική Βουλή:

 • ΝΔ 146 έδρες (2.359.179 ψήφοι)
 • ΣΥΡΙΖΑ 71 έδρες (1.160.096 ψήφοι)
 • ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής 41 έδρες (665.003 ψήφοι)
 • ΚΚΕ 26 έδρες (417.149 ψήφοι)
 • Ελληνική Λύση 16 έδρες (257.710 ψήφοι)

Με εγγεγραμμένους 9.693.483 ψηφοφόρους, η συμμετοχή ανήλθε στο 60,84%. Τα άκυρα ήταν 121.009, ενώ τα λευκά ανήλθαν σε 33.991.

———————-

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ν.Δ. έγραψαν ιστορία: Πάει σε νέες εκλογές στις 25 Ιουνίου για να κερδίσει την πολυπόθητη αυτοδυναμία, απορρίπτει συνεργασίες (video) Διερευνητικές – εξπρές από Δευτέρα και πληροφορίες για 2η κάλπη στις 25 Ιουνίου

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν πήρε ούτε αυτή τη φορά το μήνυμα: Θα το πάρει την επόμενη όταν το ΠΑΣΟΚ θα γίνει δεύτερο κόμμα Πρωτιά της Ν.Δ. σε 58 από τις 59 εκλογικές περιφέρειες: Οι καλύτερες επιδόσεις των κομμάτων και τα ρεκόρ του κόμματος του Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας (Ν.Δ.) Κυριάκος Μητσοτάκης πέτυχε το ακατόρθωτο στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές. Σάρωσε τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρο του, Αλέξη Τσίπρα,ο οποίος βρίσκεται πλέον σε δεινή θέση.

Η νίκη του χαρακτηρίζεται ιστορική, και σύμφωνα με την Καθημερινή πρόκειται για «παράσταση αυτοδυναμίας» για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία στις δεύτερες εκλογές.

Όπως διέρρευσε από τη Ν.Δ. οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 25 Ιουνίου, όχι στις 2 Ιουλίου, και σ’ αυτές αναμένεται ότι ο σημερινός πρωθυπουργός θα επανέλθει στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς θα αλλάξει ο εκλογικός νόμος και θα καταργηθεί η απλή αναλογική.

Ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ αποδοκιμάστηκαν από τους πολίτες, καθώς δεν κατάφεραν να τους πείσουν ότι ευθύνεται ο κ. Μητσοτάκης για την τραγωδία των Τεμπών. Ακόμα, φάνηκε ότι οι πολίτες δεν νοιάζονται ούτε για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Προφανώς πιστεύουν ότι όλοι είναι ίδιοι.

Στις 3 ππ.μ. και με ενσωματωμένο το 95,55% των ψληφων τα κόμματα έλαβαν:

 • ΝΔ 146 έδρες (2.359.179 ψήφοι)
 • ΣΥΡΙΖΑ 71 έδρες (1.160.096 ψήφοι)
 • ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής 41 έδρες (665.003 ψήφοι)
 • ΚΚΕ 26 έδρες (417.149 ψήφοι)
 • Ελληνική Λύση 16 έδρες (257.710 ψήφοι)
 • Νίκη: 2,92%
 • Πλεύση Ελευθερίας: 2,87%
 • ΜέΡΑ25: 2,59%

Το ποσοστό συμμετοχής διαμορφώνεται στο 60,73%, των κομμάτων εκτός Βουλής στο 15,96% και των άκυρων/λευκών στο 2,61%.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Τη δέσμευση ότι θα εργαστεί ακόμα πιο σκληρά ώστε να υλοποιηθούν οι δραστικές τομές που έχει ανάγκη η χώρα για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος με τα ευρωπαϊκά στάνταρτ, ανέλαβε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη επίσημη δήλωσή του σχετικά με το αποψινό εκλογικό αποτέλεσμα.

«Η ΝΔ έχει την έγκριση να κυβερνήσει αυτοδύναμη και δυνατή.

Αυτό ζήτησαν οι ψηφοφόροι με τρόπο εμφατικό και απόλυτο. Ζήτησαν να τρέξουμε πιο γρήγορα προόδου», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης επέμεινε ότι η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση που να πιστεύει αλλά και να μπορεί να υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για πολιτικό σεισμό αναφερόμενος στον αποψινό εκλογικό θρίαμβο της ΝΔ και επεσήμανε ότι οι Έλληνες πολίτες έδωσαν εντολή για έμπειρο χέρι στο τιμόνι της χώρας εγκρίνοντας την επιλογή του ιδίου και της ΝΔ για αυτοδύναμη Ελλάδα και αυτοδύναμη ΝΔ.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι θα τηρήσει απαρέγκλιτα τις συνταγματικές επιταγές αναφορικά με τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών, επαναλαμβάνοντας την πάγια άποψή του ότι η χώρα δεν μπορεί να εμπλακεί σε ατελέσφορα κομματικά παζάρια. Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε ενωτικά όπως είπε χαρακτηριστικά, σε όλους όσοι δίστασαν να κάνουν αυτή τη φορά το βήμα και τόνισε με νόημα, πως με αυτοκριτική και την επιδίωξη για διαρκή βελτίωση θα βαδίσουμε προς την Ελλάδα του 2027. «Απόψε κλείνει ένας κύκλος και ταυτόχρονα ανοίγει ένας άλλος τον οποίο και θα διανύσουμε μαζί» είπε στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός.

Αναλυτικά, ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού:

«Ευχαριστώ από καρδιάς τα εκατομμύρια των Ελληνίδων και Ελλήνων που ανέδειξαν και πάλι τη ΝΔ τον μεγάλο και αδιαμφισβήτητο νικητή», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη δήλωσή του.

Και τόνισε: «Με την ψήφο τους έδειξαν πως αναγνωρίζουν τα σημαντικά βήματα προόδου που η χώρα μας έκανε αυτά τα τέσσερα χρόνια. Τα δεδομένα της κάλπης είναι καταλυτικά. Αποδεικνύουν ότι η ΝΔ έχει την έγκριση των πολιτών να κυβερνήσει αυτοδύναμη και δυνατή. Αυτό ζήτησαν άλλωστε σήμερα οι ψηφοφόροι και το ζήτησαν με τρόπο εμφατικό, θα έλεγα με τρόπο απόλυτο. Αλλά μας ζήτησαν και κάτι ακόμα. Να τρέξουμε πιο γρήγορα στο δρόμο της προόδου. Στο δρόμο των τολμηρών μεταρρυθμίσεων για καλύτερους μισθούς για περισσότερες θέσεις εργασίας, για μια καλύτερη δημόσια υγεία για μία κοινωνία με λιγότερες ανισότητες, για μια Ελλάδα ισχυρή και ασφαλή σε ένα αβέβαιο διεθνές περιβάλλον. Η ελπίδα νίκησε την απαισιοδοξία και η ενότητα νίκησε το διχασμό.

Είμαι και συγκινημένος καθώς αισθάνομαι πολύ βαριά την ευθύνη ένα τόσο εντυπωσιακό ποσοστό.

Δεσμεύομαι ότι θα εργαστώ ακόμα πιο σκληρά για να τιμήσω την εμπιστοσύνη σας.

Η δυναμική του αποτελέσματος είναι παραπάνω από σαφής. Οι πολίτες θέλουν μία ισχυρή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας. Με πιο τολμηρές αλλαγές ώστε να καλύψουμε γρήγορα το χαμένο έδαφος που μας χωρίζει ακόμη από την Ευρώπη. Πρώτος εγώ ξέρω πόσο πολλή δουλειά έχουμε τώρα μπροστά μας. Χρειάζεται μια κυβέρνηση που πραγματικά να πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις αλλά και να μπορεί να τις υλοποιήσει.

Κι αυτή βεβαίως δεν μπορεί να προκύψει ούτε από εύθραυστους αριθμούς ούτε από αβέβαιους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς.

Συνεπής στις δεσμεύσεις μου από αύριο θα ακολουθήσω όλες τις διαδικασίες που προβλέπει το Σύνταγμά μας διατηρώντας όμως σταθερή την άποψή μου ότι τα μαθηματικά της απλής αναλογικής παραπέμπουν σε κομματικά παζάρια και τελικά καταλήγουν σε αδιέξοδα.

Χωρίς αμφιβολία, ο πολιτικός σεισμός που εκδηλώθηκε σήμερα μας καλεί όλους να επιταχύνουμε τη διαδικασία για οριστική κυβερνητική λύση στον τόπο ώστε η πατρίδα μας να έχει στο συντομότερο δυνατόν έμπειρο χέρι στο τιμόνι της.

Αυτό άλλωστε δήλωσαν και οι πολίτες εγκρίνοντας τη βασική μας επιλογή, την επιλογή της αυτοδύναμης Ελλάδος και της αυτοδύναμης ΝΔ. Αλλά και την προγραμματική μας θέση ότι αυτός τελικά είναι ο μόνος δρόμος για να υλοποιήσουμε τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος.

Σήμερα κλείνει ένας κύκλος και ανοίγει ένας καινούργιος. Θα τον διανύσουμε και πάλι μαζί με οδηγούς τη γλώσσα της αλήθειας αλλά και τη σχέση εμπιστοσύνης που με τόσο κόπο έχουμε χτίσει. Την ειλικρινή διάθεση για αυτοκριτική και την προσπάθεια για διαρκή, για συνεχή βελτίωση. Χωρίς αλαζονεία και χωρίς έπαρση που προσωπικά δεν πρόκειται να ανεχθώ. Με κινητήρια δύναμή μας το σχέδιο για την Ελλάδα του 2027 και με πίστη στις δυνατότητες του λαού μας να διεκδικεί και τελικά να κατακτά ένα καλύτερο αύριο για εμάς και τα παιδιά μας.

Σας ευχαριστώ και πάλι από καρδιάς για την εμπιστοσύνη σας. Απευθύνομαι επίσης ενωτικά σε όσους δίστασαν να κάνουν το βήμα γιατί τις μεγάλες αλλαγές τις φέρνουν τελικά οι μεγάλες πλειοψηφίες και τις πραγματοποιούν μόνο οι ισχυρές κυβερνήσεις.

Συνεχίζουμε λοιπόν, προχωράμε σταθερά, τολμηρά και μόνο μπροστά. Σας ευχαριστώ».

ΑΝΕΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ

Στις χθεσινές κάλπες, ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε ότι εξακολουθεί να μην μπορεί να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Το τραύμα που προκάλεσαν οι ανερμάτιστες υποσχέσεις του 2015, οι νόμοι με ένα άρθρο που δεν ήρθαν ποτέ και στη συνέχεια η περιπέτεια του δημοψηφίσματος, το «όχι» που έγινε «ναι» και το αρνητικό αποτύπωμα από την «πρώτη φορά Αριστερά» διακυβέρνηση είναι πληγές που, όπως αποδεικνύεται, δεν έχουν επουλωθεί.

Η ήττα δεν έρχεται σαν κεραυνός εν αιθρία. Τέσσερα χρόνια οι δημοσκοπικές επιδόσεις έδειχναν σταθερά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υπολείπεται όχι μόνο του ποσοστού της κυβέρνησης, αλλά και του ποσοστού που είχε κερδίσει στις εκλογές του 2019.

Σε δεύτερο επίπεδο, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν κατάφερε να διαχειριστεί αποτελεσματικά την ανάδειξή του ως δεύτερου πόλου του νέου διπολισμού. Δεν μπόρεσε να «συνομιλήσει» είτε με τις ηγεσίες είτε με τους ψηφοφόρους των μικρότερων κομμάτων του ευρύτερου φάσματος της κεντροαριστεράς και να ενσωματώσει τις δυνάμεις τους ως ο κεντρικός εκφραστής του χώρου.

«Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά αρνητικό για τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι αγώνες έχουν και νίκες και ήττες. Τα συλλογικά μας όργανα θα συγκληθούν άμεσα και θα αποτιμήσουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Ο εκλογικός κύκλος δεν έχει τελειώσει. Πρέπει να κάνουμε άμεσα όλες τις απαραίτητες αλλαγές», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τη Δευτέρα, θα συγκληθούν τα συλλογικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προκειμένου να συζητήσουν την εκλογική στρατηγική ενόψει της επόμενης κάλπης, εκτίμησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, εξερχόμενος από τα γραφεία του κόμματος στην Κουμουνδούρου.

ΤΟ ΠΑΣΟΚ “ΝΙΚΗΣΕ”

Στους κερδισμένους της εκλογικής βραδιάς μπορεί να περιληφθεί και το ΠΑΣΟΚ: Παρότι το σχήμα «όχι Μητσοτάκης, όχι Τσίπρας» δεν έτυχε της έγκρισης των ψηφοφόρων, όπως καταδεικνύει το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό της ΝΔ, είναι σημαντικό ότι η Χαριλάου Τρικούπη προσέγγισε τον εκλογικό της στόχο και δεν παρασύρθηκε από το «ρεύμα» υπέρ του κυβερνώντος κόμματος.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, υπό τις επευφημίες του συγκεντρωμένου πλήθους, είπε:

«Σήμερα, αποδείχτηκε η βαθιά ρίζα της δημοκρατικής παράταξης. Η ΝΔ, τα τελευταία χρόνια, αύξησε τις κοινωνικές ανισότητες, κυβέρνησε με γνώμονα το συμφέρον των λίγων και ισχυρών κι επιδείνωσε τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη αποδείχτηκε ένα περιτύλιγμα εκτεταμένης διαφθοράς.

Ο μόνος λόγος δεν τα πλήρωσε όλα σήμερα στην κάλπη είναι ο χρυσός της χορηγός, που έχει ονοματεπώνυμο και διεύθυνση, ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ».

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως «εμείς είμαστε ο γνήσιος αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας».

Τα υπόλοιπα κόμματα

Θετική ήταν η έκβαση της αναμέτρησης για το ΚΚΕ, αλλά και για την Ελληνική Λύση. Αντιθέτως, το ΜέΡΑ25 δεν επιβεβαίωσε τις δημοσκοπικές του επιδόσεις κι έμεινε τελικώς εκτός Βουλής. Τέλος, παρότι επίσης δεν πέρασαν τον πήχη του 3%, εκπλήξεις της εκλογικής βραδιάς αποτέλεσαν η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην πρώτη δήλωσή του για το εκλογικό αποτέλεσμα συνεχάρη «τα στελέχη, τους φίλους, τα μέλη της ΚΝΕ που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για το καλό αυτό αποτέλεσμα: «Ιδιαίτερα θέλουμε να ευχαριστήσουμε όσους και όσες συμπορεύτηκαν μαζί μας είτε ως υποψήφιοι είτε ως συνεισφορά για την ενίσχυση του ΚΚΕ».

«Απόψε, η “ερντογανοποίηση”, ο “εξορμπανισμός” της χώρας, ολοκληρώθηκαν. Η “Μητσοτάκης Α.Ε.” νίκησε κατά κράτος», ανέφερε στη δήλωσή του ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, τονίζοντας ότι αυτό «οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ».

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ «ενταφίασε την απλή αναλογική, μη αποδεχόμενη την πρότασή μας, εδώ και 2 χρόνια, για μη σύγκλιση προεκλογική σε ένα κοινό μέτωπο ρήξης, με αποτέλεσμα να αναδειχθεί αυτό το απίστευτο τσουνάμι-μέτωπο συντήρησης».

Η ώρα των διερευνητικών εντολών – Τι προβλέπει το Σύνταγμα

Με την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας, τα κόμματα μετρούν κέρδη και απώλειες σχεδιάζοντας ταυτόχρονα τις κινήσεις τους για την επόμενη ημέρα.

Στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας, η υπηρεσιακή Υπουργός Εσωτερικών, καθηγήτρια Καλλιόπη Σπανού θα διαβιβάσει στο γραφείο του προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα τα τελικά αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης. Ο κ. Τασούλας, στη συνέχεια θα μεταβεί στην Ηρώδου Αττικού όπου θα τα επιδώσει στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Σύμφωνα με το άρθρο 37 του Συντάγματος, «η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφού εκ των τελικών αποτελεσμάτων διαπιστώσει ότι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία (151) των εδρών στην νέας Βουλή» θα εκκινήσει τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει τον αρχηγό του πρώτου κόμματος σε κοινοβουλευτική δύναμη, που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία, για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού Κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Bουλής.

Εάν αυτή η προσπάθεια αποδειχθεί άκαρπη, η κυρία Σακελλαροπούλου θα παρέχει την διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει την διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος.

Κάθε πολιτικός αρχηγός των τριών πρώτων κομμάτων, έχει την δυνατότητα έως τρείς ημέρες να κρατήσει την διερευνητική εντολή προκειμένου να ολοκληρώσει τις σχετικές διαβουλεύσεις με τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Η εξάντληση του τριημέρου, βεβαίως, δεν είναι υποχρεωτική. Εάν ένας εκ των τριών πολιτικών αρχηγών, θέλει, μπορεί να αρνηθεί την δυνατότητα άσκησης των διερευνητικών εντολών και να την παραδώσει αμέσως με την επίδοσή της από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή σε οποιαδήποτε στιγμή εντός του τριημέρου.

Να σημειώσουμε ότι το συνταγματικό όριο για τον σχηματισμό κυβέρνησης, βάσει του άρθρου 84 του Συντάγματος, είναι η δυνατότητα να λάβει ψήφο εμπιστοσύνη από την Βουλή των Ελλήνων, δηλαδή είτε 151 θετικές ψήφους είτε από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών που δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα 2/5 του συνολικού αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 120 ψήφων, αρκεί βέβαια να είναι περισσότεροι εκείνων που θα την καταψηφίσουν.

Στην περίπτωση όμως που οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν και δεν διαφαίνεται ότι μπορεί να προκύψει κυβέρνηση, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει στο Προεδρικό Μέγαρο τους αρχηγούς όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων που έχουν προκύψει από τις εκλογές, για τη διερεύνηση του σχηματισμού Κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής.

Εάν και αυτή η προσπάθεια αποδειχθεί άκαρπη, τότε η κυρία Σακελλαροπούλου θα επιδιώξει το σχηματισμό υπηρεσιακής Κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια νέων εκλογών. Τα καθήκοντα του Πρωθυπουργού θα ανατεθούν στον Πρόεδρο του Eλεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Σαρμά, ο οποίος είναι ο αρχαιότερος εκ των τριών προέδρων των τριών Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας.

Ορκωμοσία νέας Βουλής

Ασχέτως του αποτελέσματος σχηματισμού Κυβέρνησης (μονοκομματικής, συνεργασίας, ανοχής ή υπηρεσιακής για την διενέργεια νέων εκλογών), η Βουλή που έχει προκύψει από τις κάλπες θα συνέλθει στις 11 το πρωί της Πέμπτης 1ης Ιουνίου 2023 για την ορκωμοσία της.

Την επόμενη ημέρα, η Ολομέλεια της ΙΘ΄ Κοινοβουλευτικής Περιόδου θα συνέλθει για την εκλογή του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων. Και την επόμενη ημέρα θα πραγματοποιηθεί η εκλογή των Αντιπροέδρων της Βουλής (αναλογικά από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα), των Γραμματέων και Κοσμητόρων της Βουλής των Ελλήνων.

Σε περίπτωση, που οι διερευνητικές εντολές και ο σχηματισμός Κυβέρνησης που να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή έχουν αποβεί άκαρπες και έχει σχηματιστεί Υπηρεσιακή Κυβέρνηση για την διενέργεια νέων εκλογών, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκδώσει νέο Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της ΙΘ’ Κοινοβουλευτικής Περιόδου, προκήρυξης εκλογών και την ημέρα και ώρα σύγκλισης της Κ’ Κοινοβουλευτικής Περιόδου.

Οι επόμενες εθνικές εκλογές, θα διεξαχθούν με το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής (όπου το πρώτο κόμμα λαμβάνει «μπόνους» 40 εδρών) και οι βουλευτές θα προκύψουν όχι με σταυρό προτίμησης από τους ψηφοφόρους, αλλά με βάση την λίστα των υποψηφίων που θα έχουν καταρτίσει τα κόμματα.

Η νέα προεκλογική περίοδος, μπορεί να είναι από 22 ημέρες έως ένα μήνα. Τα κόμματα και οι συνδυασμοί κομμάτων θα πρέπει να παρακαταθέσουν στον ‘Αρειο Πάγο την σχετική αίτηση συμμετοχής στις εθνικές εκλογές.

Πηγή: hellasjournal.com

Μοιραστείτε το:
Tagged