Μοιραίος Αλέξης… στον θρίαμβο Κυριάκου…

Αναλύσεις Πολιτικοί
Μοιραστείτε το:

Η εκλογική τραγωδία του ΣΥΡΙΖΑ

Ένα ανδρεο-παπανδρεϊκό «βάθεμα και πλάτεμα» της πολιτικής κυριαρχίας της Ν.Δ. και του Κυριάκου Μητσοτάκη δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις 12 μέρες πριν από τις κάλπες, καθώς οι πολίτες εμφανίζονται αποφασισμένοι να επιβάλουν στις 25 Ιουνίου, καθαρές λύσεις αυτοδυναμίας, συνέχειας, σταθερότητας και προόδου, δίνοντας το τελειωτικό χτύπημα στην τοξικότητα, το λαϊκισμό, το μηδενισμό, την αναποτελεσματικότητα και τη συντήρηση. Την ίδια στιγμή περιγράφουν τον απόλυτο εγκλωβισμό του ΣΥΡΙΖΑ σε έναν πολιτικό «βάλτο» όπου κάθε προσπάθεια εξόδου, ισοδυναμεί με ακόμη βαθύτερο βούλιαγμα.

της  Κατερίνας Γαλανού (liberal.gr)

Οι τέσσερις δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν τα δυο τελευταία 24ωρα, εμφανίζουν το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα να κινείται ακόμη και κάτω από το ψυχολογικό όριο του 20%, με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ερευνών να προδιαγράφουν μια ακόμη πιο οδυνηρή υποχώρηση. 

Δείχνουν παράλληλα το ΠΑΣΟΚ μη ικανό να κεφαλαιοποιήσει την περαιτέρω ζημιά στα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ και ένα σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων του στην κάλπη της απλής αναλογικής έχει μετακινηθεί στην γκρίζα ζώνη.

Στα σενάρια κατανομής των εδρών η Ν.Δ. κερδίζει μια σχετικά άνετη πλειοψηφία από 157 έως και 163 έδρες ακόμη και σε μια οκτακομματική Βουλή. Αξιοσημείωτη τέλος είναι η δημοσκοπική ανίχνευση του κόμματος «Σπαρτιάτες», που «πριμοδοτεί» ο έγκλειστος στη φυλακή Ηλίας Κασιδιάρης.

Ειδικότερα:

Στη δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ και στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή στα έγκυρα η ΝΔ προηγείται με 21 μονάδες. Συγκεντρώνει ποσοστό 39% με τον ΣΥΡΙΖΑ  στο 18% το ΠΑΣΟΚ στο 11,5% το ΚΚΕ 6,5% με την Ελληνική Λύση, το κόμμα της Κωνσταντοπούλου και τη ΝΙΚΗ εντός Βουλής. Στην ίδια έρευνα το 15% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Μαίου, δηλώνει ότι θα ψηφίσει άλλο κόμμα ενώ ένα ποσοστό 18% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ δηλώνει το ίδιο.

Η Ν.Δ. κερδίζει από εισροές νέων ψηφοφόρων 4 μονάδες και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ χάνουν περίπου από 3 μονάδες, οι οποίες κατευθύνονται είτε στην γκρίζα ζώνη, είτε σε κάποιο από τα μικρότερα κόμματα. Στους αναποφάσιστους η ΝΔ έχει μια μονάδα καθαρό όφελος, μισή μονάδα χάνει ο ΣΥΡΙΖΑ μισή μονάδα ανεβαίνει το ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με το σενάριο κατανομής των αναποφάσιστων της Pulse η Ν.Δ θα έχει μια άνετη πλειοψηφία 163 έδρες και τριπλάσιους βουλευτές από τον  ΣΥΡΙΖΑ που θα βρεθεί με 52 βουλευτές. Το  ΠΑΣΟΚ αντίστοιχα 32, το ΚΚΕ 19, η Πλεύση Ελευθερίας 12 και από 11 έδρες Ελληνική Λύση και Νίκη.

Οι πολίτες στη συντριπτική τους πλειοψηφία δηλώνουν αποφασισμένοι να πάνε ξανά να ψηφίσουν, με το 73% να έχει αποφασίσει ότι θα ψηφίσει το ίδιο κόμμα.

Στην πρώτη δημοσκόπηση της Marc μετά τις εκλογές για λογαριασμό του ΑΝΤ1 η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου είναι στις 20,3 μονάδες. Το κατώτατο όριο της ΝΔ στο 39 με το ανώτερο στο  43,4% με τον ΣΥΡΙΖΑ στο 18% κατώτατο και 21.6% το ανώτερο. Αντίστοιχα το ΠΑΣΟΚ κινείται από 10 έως 12,8%.

Η Marc βλέπει επτακοματική Βουλή και στο σενάριο κατανομής των εδρών προβλέπει 161 έδρες για τη ΝΔ, 54 για τον ΣΥΡΙΖΑ, 31 για το ΠΑΣΟΚ, 20 για το ΚΚΕ, 14 για την Πλεύση Ελευθερίας, 11 για την  Ελληνική Λύση και 9 για τη Νίκη. Η είσοδος της τελευταίας στη Βουλή δεν θεωρείται δεδομένη από την εταιρεία, αφού το κάτω όριο του κόμματος προσδιορίζεται στο 2,4% στην πρόθεση ψήφου. Με τις απόψεις του Κ.Μητσοτάκη δηλώνει ότι ταυτίζεται το 39.4% των ερωτηθέντων, με του Αλέξη Τσίπρα το 17,2% και με του Νίκου Ανδρουλάκη το 8.9%.

Το 43% δηλώνει ότι προτιμάει αυτοδύναμη κυβέρνηση και συνεργασία ΝΔ – ΠΑΣΟΚ μόλις το 9,2%. Και σε αυτή την έρευνα ένα ποσοστό 91% δήλωσε ότι θα πάει ξανά να ψηφίσει.

Την πτωτική τάση του ΣΥΡΙΖΑ και ποσοστό κάτω από το 20% δίνει και το εκλογικό βαρόμετρο της Metron Analysis για το MEGA.

Η ΝΔ κρατά τις δυνάμεις της και στην εκτίμηση ψήφου κινείται πάνω από το 40%, λαμβάνοντας συγκεκριμένα 40,3%. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί στο 19.2% από 20,1% που πήρε στις εκλογές, και η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων να ανέρχεται στις  21,1 μονάδες. Το ΠΑΣΟΚ με 11,1, βρίσκεται πιο χαμηλά από το ποσοστό που έλαβε στις  εκλογές του Μαΐου.

Η Metron Analysis στο δικό της σενάριο κατανομής των εδρών δείχνει τη ΝΔ με 157, το ΣΥΡΙΖΑ 51 έδρες, το ΠΑΣΟΚ 29 έδρες, το ΚΚΕ 18 έδρες, η Ελληνική Λύση 13 έδρες, η Πλεύση Ελευθερίας 14 έδρες και από 9 έδρες ΝΙΚΗ και ΜέΡΑ 25.

Στη δημοσκόπηση της Alco για το OPEN τη Δευτέρα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκέντρωσε ποσοστό 39,9%, 18,2% ο ΣΥΡΙΖΑ,10,8%  το ΠΑΣΟΚ, 6,1% για το ΚΚΕ. Και για την Ελληνική Λύση 3,3%, τη Νίκη 3,4%, την Πλεύση Ελευθερίας με 4,4%.

Κεντρικός άξονας των απαντήσεων στα διαφορετικά διατυπωμένα ερωτήματα, είναι ότι οι πολίτες δεν αμφιταλαντεύονται και πάνε στην κάλπη του Ιουνίου να επιβάλουν τη βούλησή τους, με την τελική επιλογή.

Ο Αλέξης Τσίπρας από το Ρέθυμνο προσπάθησε ξανά να κρυφτεί και να ρίξει αλλού την ευθύνη για το «καψόνι» που υπέβαλε τη χώρα και το οποίο τελικά υπέστη ο ίδιος ενώ το προόριζε για το Μητσοτάκη, παραδεχόμενος ότι στις 25 Ιουνίου θα γίνει για κείνον το τελικό ταμείο.

«Η απλή αναλογική τελικά δεν λειτούργησε προς όφελος των προοδευτικών δυνάμεων, αλλά λειτούργησε προς όφελος της δεξιάς. Και αυτό γιατί οι ίδιες προοδευτικές δυνάμεις – κι έχουν ευθύνη γι αυτό – όταν τους δίναμε το χέρι, κοίταζαν πώς θα κόψουν το δικό μας χέρι και πώς θα κάνουν μονομέτωπο αγώνα κατά του ΣΥΡΙΖΑ και όχι ενάντια στον Μητσοτάκη και στη ΝΔ που κυβερνάει» είπε  για να καταλήξει «Τούτη την ώρα, όμως, και με δική τους ευθύνη έχουμε νέα εκλογική αναμέτρηση, που είναι η  πιο κρίσιμη αναμέτρηση γιατί είναι η τελική αναμέτρηση».

Πηγή: liberal.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged