Εισαγγελική εντολή για απομάκρυνση λύκων από την Πάρνηθα
Η μείωση των κόκκινων ελαφιών στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας, έχει κινητοποιήσει τόσο τον Σύνδεσμο Πάρνηθας (ΣΥΝ ΠΑ) όσο και τον δήμο Αχαρνών.
Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί και η μελέτη που έχει εκπονηθεί, επιβεβαιώνουν πως ο πληθυσμός του βρίσκεται πλέον σε οριακά επίπεδα.
Στην απομάκρυνση συγκεκριμένου αριθμού λύκων από τον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας προχωρούν οι αρμόδιες Αρχές, έπειτα από παραγγελία του εισαγγελέα Προστασίας Ζώων.
Η υποχρεωτική απομάκρυνση των Λύκων από την Πάρνηθα
Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε μέσω του Εισαγγελέα Προστασίας Ζώων την άμεση απομάκρυνση συγκεκριμένου αριθμού λύκων από την Πάρνηθα.
Η εντολή δόθηκε για λόγους δημόσιας ασφάλειας αλλά και για την προστασία του κόκκινου ελαφιού, ενός ιδιαίτερα σημαντικού είδους της άγριας πανίδας που ζει στην περιοχή. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η απόφαση κινητοποίησε άμεσα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και τις αρμόδιες δασικές αρχές, οι οποίες καλούνται να υλοποιήσουν ένα ιδιαίτερα σύνθετο και τεχνικά απαιτητικό σχέδιο. Στόχος είναι οι λύκοι να μεταφερθούν σε ορεινές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, όπου – θεωρητικά – θα μπορέσουν να ζήσουν σε πιο κατάλληλο περιβάλλον.
Ωστόσο, ειδικοί εκφράζουν επιφυλάξεις για το κατά πόσο είναι εφικτή η σύλληψη ελεύθερων λύκων, ενώ ακόμη μεγαλύτερη είναι η αμφιβολία για τη μεταφορά τους στη Βόρεια Ελλάδα, μια περιοχή όπου ο πληθυσμός του είδους έχει ήδη ξεπεράσει τα φυσιολογικά όρια.
«Είναι μια πολύ επιφανειακή προσέγγιση, του τύπου “να απομακρύνουμε τους κακούς λύκους που τρώνε τα χαριτωμένα ελαφάκια”», δήλωσε στην «Καθημερινή» ο Γιώργος Κόκκορης, αν. καθηγητής Οικολογίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. «Αυτό που ζητάει ο εισαγγελέας προφανώς ξεκινάει από μια καλή πρόθεση, αλλά είναι ξεκάθαρα αντιεπιστημονικό. Οι λύκοι είναι κορυφαίοι θηρευτές, που παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη διατήρηση ισορροπίας στο οικοσύστημα. Στα πανεπιστήμια διδάσκουμε το παράδειγμα του πάρκου Γέλοου Στόουν στις ΗΠΑ. Εκεί η επανεμφάνιση των λύκων είχε θετική επίδραση στο οικοσύστημα, καθώς μειώθηκαν διάφορα θηλαστικά και δόθηκε η δυνατότητα σε πολλά είδη της χλωρίδας και της πανίδας να αναπτυχθούν».
Από την πλευρά του, ο Γιώργος Ηλιόπουλος, δρ Βιολογίας, επιστημονικός υπεύθυνος για τον λύκο στην οργάνωση «Καλλιστώ» ανέφερε μιλώντας στην «Καθημερινή»: «Πριν από μία δεκαετία ο πληθυσμός των ελαφιών στην Πάρνηθα είχε αυξηθεί πολύ και είχε ξεκινήσει συζήτηση για τις συνέπειες που αυτό είχε στο οικοσύστημα, καθώς τα ελάφια έτρωγαν τη φυσική αναγέννηση της ελάτης εμποδίζοντας την ανάκαμψη του οικοσυστήματος. Οι λύκοι έπαιξαν ρόλο στην επαναφορά αυτής της ισορροπίας», εξηγεί. «Κατά τη γνώμη μου η απόφαση του εισαγγελέα είναι λανθασμένη και επί της αρχής και επί της διαδικασίας. Επί της αρχής, γιατί δεν μπορεί απλά να πας σε ένα εθνικό πάρκο και να αφαιρέσεις τον κύριο θηρευτή. Επί της διαδικασίας, γιατί πριν λάβεις οποιαδήποτε απόφαση πρέπει να επεξεργαστείς πολύ καλά τα δεδομένα. Να εξετάσεις τους στόχους διατήρησης, αν υπάρχουν, να τεκμηριώσεις επιστημονικά αν υπάρχει πρόβλημα και με βάση την αρχή της πρόληψης να αποφασίσεις την εμπλοκή επιστημόνων και φορέων με εμπειρία. Ταυτόχρονα είναι και ανέφικτο. Ο πληθυσμός των λύκων στην Πάρνηθα είναι σήμερα περί τα 50 άτομα, για να τους αιχμαλωτίσεις χρειάζεσαι το προσωπικό των εθνικών πάρκων των ΗΠΑ. Επιπλέον δεν έχει νόημα, καθώς σε μια διετία ο λύκος θα εποικίσει και πάλι την περιοχή από τις γειτονικές περιοχές».
Οι Λύκοι, τα κόκκινα και η προστασία τους
Τι λένε εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων για την αλλαγή του ευρωπαϊκού καθεστώτος προστασίας των λύκων της ΕΕ
Την αποτελεσματικότητα της αλλαγής του ευρωπαϊκού καθεστώτος προστασίας των λύκων της ΕΕ από «αυστηρά προστατευόμενο» σε «προστατευόμενο», ευθυγραμμιζόμενο με τη Σύμβαση της Βέρνης, σχολιάζουν, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων.
Μετά την υπερψήφιση της νομοθετικής πρότασης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με 371 ψήφους υπέρ, 162 κατά και 37 αποχές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προχωρήσει στην αλλαγή του καθεστώτος προστασίας των λύκων, με βάση τα παραπάνω. Σύμφωνα με την απόφαση, από τη μια πλευρά τα κράτη μέλη «θα έχουν πλέον ευελιξία όσον αφορά τη διαχείριση των τοπικών πληθυσμών λύκων», ώστε να βελτιωθεί η συνύπαρξή τους με τον άνθρωπο και να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις του αυξανόμενου πληθυσμού τους και από την άλλη, εάν το επιθυμούν, «μπορούν να συνεχίσουν να τον κατατάσσουν ως “αυστηρά προστατευόμενο” είδος στην εθνική τους νομοθεσία, καθώς και να εφαρμόζουν αυστηρότερα μέτρα για την προστασία του».
Για να τεθεί σε ισχύ η νέα νομοθεσία, απαιτείται η τελική έγκριση από το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ και η οδηγία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ. Στη συνέχεια, τα κράτη μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους 18 μήνες για να τη μεταφέρουν στο εθνικό τους δίκαιο.
Ο Γιώργος Μερτζάνης, Δρ. Βιολογίας και επιστημονικά υπεύθυνος της οργάνωσης «Καλλιστώ», μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε ότι «η συγκεκριμένη απόφαση δεν είναι θετική εξέλιξη» για τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι οργανώσεις, σε συνεργασία με τα κράτη για την προστασία του λύκου, επισημαίνοντας ότι «ανοίγουν θύρες που μπορεί να βλάψουν τους πληθυσμούς του λύκου στην Ευρώπη».
Εξήγησε, δε, ότι σε κάποιες χώρες που επανεμφανίστηκε ο λύκος, μετά από πολλά χρόνια, η παρουσία του δημιούργησε ανασφάλεια στους κατοίκους και σε κάποιες περιπτώσεις συγκρούσεις με τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα τόνισε ότι «σε λίγο διάστημα ολοκληρώνεται η εξαετής μελέτη που εκπονείται από ειδικούς επιστήμονες, όπου θα ξέρουμε με λεπτομέρεια σε τι ποσοστά έχουμε την παρουσία του λύκου στην Ελλάδα».
Οι μεγάλες αλλαγές που συντελούνται στην ύπαιθρο τα τελευταία χρόνια, με την υποχώρηση σε μεγάλο βαθμό της μετακινούμενης κτηνοτροφίας στα βοσκοτόπια της ορεινής Ελλάδας και την υιοθέτηση της σταβλισμένης κτηνοτροφίας, έχει επηρεάσει και τις επιλογές βιωσιμότητας του λύκου. Ο κ. Μερτζάνης εξηγεί ότι εκεί που ο λύκος ακολουθούσε τα κοπάδια που μετακινούνταν από τα χειμαδιά στα ορεινά βοσκοτόπια και αντίστροφα όταν πλησίαζε ο χειμώνας, τώρα, λόγω έλλειψης τροφής αναγκάζεται να πλησιάζει όλο και περισσότερο σε κατοικημένους οικισμούς που βρίσκονται πλησίον δασών, που αποτελούν κατά κάποιο τρόπο βιότοπο, όχι μόνο για τον ίδιο αλλά και για την αρκούδα.
Γιώργος Ηλιόπουλος, μέλος της Καλλιστώς από το 2005, βιολόγος με διδακτορική διατριβή στην οικολογία του λύκου:
- Γύρω στο 2007, υπήρχε χαμηλός πληθυσμός κόκκινων ελαφιών στην Πάρνηθα. Ανά περιόδους κυμαίνονταν από 80 έως 150. Παρόλ’ αυτά, δεν εξαφανίστηκαν ποτέ. Ο πληθυσμός τους απλώνεται σε Αττική και Βοιωτία και φτάνουν στο όρος του Κιθαιρώνα.
- Το κόκκινο ελάφι έχει χαρακτηριστεί ως είδος “Κρισίμως Κινδυνεύον”. Μερικοί από τους λόγους που έχουμε οδηγηθεί σε αυτή την κατάσταση είναι η λαθροθηρία και η καταστροφή του περιβάλλοντος. Επιπλέον, ίσως φταίει και η γεωγραφική απομόνωση του είδους, καθώς ενώ παλαιότερα ζούσε σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, η παρουσία του πλέον έχει περιοριστεί στην Πάρνηθα και τη Δράμα.
Μετά την πυρκαγιά του 2007 στη Βοιωτία, όπου κάηκε μεγάλο κομμάτι του ελατοδάσους στην περιοχή, δημιουργήθηκαν πολλά λιβάδια από τα καμένα δέντρα, καθώς στο Μεσογειακό οικοσύστημα, τα έλατα αναγεννιούνται δύσκολα και αργά. Αυτή η συνθήκη, που για κάποια ζώα και φυτά ήταν εντελώς καταστροφική, ευνόησε τα ελάφια, καθώς είναι βοσκητές, άρα έβρισκαν περισσότερη τροφή στην περιοχή. Σταδιακά, ο πληθυσμός τους άρχισε να αυξάνεται, οπότε μέχρι το 2012 είχαν καταγραφεί στην ευρύτερη περιοχή της Πάρνηθας 1000-1200 ζώα. Τότε, οι αρχές μαζί με την WWF ξεκίνησαν μια μελέτη για το αν τα ελάφια μπορούν να εμποδίσουν την ανάπτυξη του νέου ελατοδάσους στην περιοχή. Υπήρξαν σκέψεις απομάκρυνσης μέρος του πληθυσμού των ελαφιών στην Πελοπόννησο ή τη Στερεά Ελλάδα, με σκοπό να επέλθει η ισορροπία στην περιοχή.
- Το 2012 εμφανίστηκαν λύκοι στην Πάρνηθα και ως το 2014 είχαν φτιάξει αγέλες, μεγαλώνοντας τον πληθυσμό τους. Το 70% της τροφής τους αποτελείται από ελάφια, γεγονός που μείωσε πολύ γρήγορα τον πληθυσμό τους, καταγράφοντας την περίοδο 2023-2024 περίπου 300 ζώα. Αυτό φέρνει ως αποτέλεσμα να μειωθεί σταδιακά και ο πληθυσμός των λύκων, καθώς όταν μειώνονται τα ελάφια, εξαλείφεται η βασική πηγή της τροφής. Οι ενήλικοι λύκοι διώχνουν από τις αγέλες τα μικρά τους, εφαρμόζοντας έναν μηχανισμό επιβίωσης.
- Οι νεαροί λύκοι φεύγουν από την Πάρνηθα και κατεβαίνουν προς τις πόλεις, όπου στο δρόμο τους βρίσκουν τροφή, όπως αδέσποτα ζώα, πτώματα ζώων και στα σκουπίδια.
Οι επιστήμονες, σε συνεργασία με τον ΟΦΥΠΕΚΑ (Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής), παρακολουθούν την κατάσταση και δεν έχουν αφήσει το κόκκινο ελάφι στην τύχη του. Μέσω ενός τριετούς προγράμματος παρακολούθησης του πληθυσμού του και το οποίο έχει ξεκινήσει πρόσφατα, θα δουν αν θα κάνουν διαχειριστικές ενέργειες. Αυτό θα συμβεί 1 χρόνο από την έναρξη του προγράμματος. Τότε οι ειδικοί θα δουν αν και τι πρέπει να κάνουν. Το κόκκινο ελάφι είναι το είδος σε προτεραιότητα και σίγουρα δεν θα το αφήσουν να εξαφανιστεί. Σαφώς και υπάρχει λόγος ανησυχίας, όμως υπάρχει και η πρόθεση για παρακολούθηση και διαχείριση.
Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Αρκτούρου Αλέξανδρος Καραμανλίδης ανέφερε ότι το συγκεκριμένο ψήφισμα «δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση το καθεστώς προστασίας του λύκου στην Ελλάδα». Διαπιστώνει και αυτός ότι το πρόβλημα αφορά χώρες που η παρουσία του λύκου είχε εξαφανιστεί τα προηγούμενη χρόνια και σήμερα γνωρίζει ανάκαμψη, δημιουργώντας προβλήματα όχι μόνο σε κτηνοτρόφους αλλά και στους θεσμικούς φορείς ως προς τη διαχείριση αυτών των περιστατικών. Για παράδειγμα, αναφέρει ότι «ο Γερμανός κτηνοτρόφος πρέπει να συμβιώσει με την ξαφνική εμφάνιση του λύκου στις δασικές εκτάσεις της χώρας, χωρίς όμως να έχει τα εργαλεία που θα τον βοηθήσουν σε αυτό, όπως η παρουσία του ελληνικού ποιμενικού, που θεωρείται απαραίτητο εργαλείο στην προστασία του κοπαδιού στην ελληνική ύπαιθρο».
Ο κ. Καραμανλίδης αναφέρει ακόμη ότι οι γεωπολιτικές αλλαγές που έγιναν σε πολλές χώρες της Ευρώπης το 1990 είχαν ως αποτέλεσμα «να απελευθερωθούν ή να ερημοποιηθούν τεράστιες εκτάσεις πλησίον δασικών περιοχών που χρησιμοποιούνταν ως στρατόπεδα η άλλες εγκαταστάσεις, με αποτέλεσμα πολλές εξ αυτών σε μόνο λίγα χρόνια να γίνουν καταφύγιο του λύκου, που συνεχίζει έως σήμερα να μετακινείται προς τα δυτικά». Σήμερα, η Γερμανία, η Δανία και η Ολλανδία γνωρίζουν άνθηση στον πληθυσμό του λύκου, φέρνοντας σε αμηχανία τις τοπικές αρχές και δημιουργώντας ανησυχία στους κτηνοτρόφους, που δεν έχουν καμία ιδέα συμβίωσης με το άγριο αρπακτικό.
Παρομοιάζει, δε, αυτή την ανησυχία των δυτικοευρωπαίων με την αντίδραση που υπάρχει από κατοίκους της περιοχής της Αττικής, μετά τη διαπίστωση για παρουσία του λύκου στην Πάρνηθα. Ο διευθυντής του Αρκτούρου επισήμανε ότι «η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού του ελαφιού της Πάρνηθας, λόγω της άφθονης πράσινης βλάστησης μετά τις πυρκαγιές έφερε στην περιοχή το μεγάλο θηρευτή του, που είναι ο λύκος, ο οποίος, όπως συμβαίνει πάντα στη φύση, θα συμβάλλει στην διατήρηση της ισορροπίας».
Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «υπάρχουν πάνω από 20.000 λύκοι στην Ευρώπη, ενώ οι πληθυσμοί και οι περιοχές εξάπλωσής τους αυξάνονται».
Τα στοιχεία για τα κόκκινα ελάφια στην Πάρνηθα
Σύμφωνα με τα στοιχεία που καταθέτει ο ΣΥΝ ΠΑ, η καταμέτρηση που είχε κάνει το WWF το 2009, είχε καταγράψει περίπου 700 ελάφια, ενώ το 2014 ο ΟΦΥΠΕΚΑ κατέγραψε 1.110 ελάφια την εαρινή περίοδο και κάποια χρονική στιγμή υπήρξαν ενδείξεις ότι έφτασαν και τα 1.300. Στη συνέχεια άρχισε η μείωση και η τελευταία καταγραφή έδειξε ότι ο αριθμός έχει πέσει στα 49 κόκκινα ελάφια, δηλαδή πρόκειται για κατάρρευση του πληθυσμού τους.
«Το κόκκινο ελάφι, άρρηκτα συνδεδεμένο με την Πάρνηθα και τον δήμο Αχαρνών, αποτελεί ζωντανό σύμβολο της φυσικής κληρονομιάς του τόπου μας και της οικολογικής του ισορροπίας», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Σπύρος Βρεττός και συνεχίζει:
«Δυστυχώς, στοιχεία που προκύπτουν από αρμόδιες υπηρεσίες, επιβεβαιώνουν ότι ο πληθυσμός αυτού του εμβληματικού είδους της πανίδας βρίσκεται σε οριακά επίπεδα και ότι έχουμε εισέλθει, πλέον, σε φάση ολοκληρωτικού αφανισμού. Η διατήρηση και η προστασία του κόκκινου ελαφιού είναι προτεραιότητά μας και ευθύνη όλων μας. Γι’ αυτό καλούμε την Πολιτεία και κάθε αρμόδιο φορέα να προχωρήσουν άμεσα και χωρίς καμία καθυστέρηση, στη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για τη διάσωση του είδους. Η ευθύνη μας απέναντι στη φύση και στις επόμενες γενιές επιβάλλει να δράσουμε εδώ και τώρα».
Ο δήμος Αχαρνών προτείνει ως λύση καθοριστικής σημασίας για την επιβίωση του είδους και την ενίσχυση του πληθυσμού, την επαναλειτουργεία του καταφυγίου, που είχε διακοπεί λόγω της φωτιάς του 2007 στη Πάρνηθα. Και μάλιστα, κατά την επίσκεψη στις Αχαρνές του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρου Παπασταύρου, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος (5/6), τέθηκε από τη δημοτική Αρχή το συγκεκριμένο ζήτημα.
«Μετά από διεξοδική συζήτηση για το ζήτημα των κόκκινων ελαφιών της Πάρνηθας, ο υπουργός δεσμεύτηκε στη δημιουργία καταφυγίου, ώστε να αντιμετωπίσουμε την απειλή της εξαφάνισής τους και να καταφέρουμε να αυξήσουμε τον πληθυσμό στο βουνό μας», είπε ο κ. Βρεττός και πρόσθεσε: «Η φύση είναι το σπίτι μας και η προστασία της χλωρίδας και της πανίδας δεν είναι απλά υποχρέωσή μας, είναι ανάγκη ζωτικής σημασίας για το μέλλον μας, για το μέλλον των παιδιών μας».
Από τη δική του μεριά, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πάρνηθας Βασίλης Λαζάρου, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με την έκκληση που έγινε και την ανακοίνωση που εκδόθηκε: «Στόχος μας είναι να καταστήσουμε σαφές ότι η κατάσταση στον Δρυμό είναι πλέον κρίσιμη. Θέλουμε να εκφράσουμε με τρόπο θεσμικό την ανησυχία μας για μια οικολογική κρίση, που εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας. Ο πληθυσμός του κόκκινου ελαφιού μειώνεται με ρυθμούς που δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης. Η εικόνα που έχουμε δεν βασίζεται σε αναφορές ή δημοσιεύματα, αλλά σε άμεση γνώση του πεδίου. Οι υπάλληλοί μας συλλέγουν δεδομένα στο πεδίο. Εντοπίζουμε όλο και λιγότερα ίχνη, όλο και λιγότερες παρατηρήσεις ελαφιών, σε περιοχές που ήταν παραδοσιακά οικότοποι του είδους».
Πού οφείλεται όμως αυτή η μείωση του πληθυσμού; Ο κ. Λαζάρου απαντά: «Στην ταχύτατη αύξηση του πληθυσμού του λύκου, ο οποίος επανεμφανίστηκε στην Πάρνηθα το 2009. Τότε εντόπισε λύκο ένας κτηνοτρόφος του δήμου Φυλής, αυτή ήταν η πρώτη μαρτυρία της εμφάνισής του. Το είδος αυτό, αν και προστατευόμενο, έχει επεκτείνει τη δραστηριότητά του και λόγω έλλειψης άλλης λείας, στρέφεται στα ελάφια. Η παρουσία του έχει καταγραφεί ακόμη και σε κατοικημένες περιοχές. Δεν πρόκειται απλώς για μια θεωρητική ανάλυση, είναι καθημερινή διαπίστωση, επιβεβαιωμένη από βίντεο, καταγγελίες κατοίκων και από τις δικές μας περιπολίες».
Η σχετική μελέτη της ΒΙΟΣΦΑΙΡΑ, που επικαλείται ο ΣΥΝ ΠΑ, περιλαμβάνει ως περιοχή το Εθνικό Πάρκο Πάρνηθας και περιβάλλοντες φυσικούς σχηματισμούς, συνολικά 341 τ.χλμ. Για την εκπόνησή της, ως μέθοδος χρησιμοποιήθηκαν δειγματοληψίες και ίχνη λύκων, κάμερες παρακολούθησης σε στρατηγικά σημεία του βουνού και ανάλυση διατροφής του λύκου. Ειδικά ως προς τα αποτελέσματα της διατροφής του, προέκυψε ότι το 68,62% αφορά ελάφια, το 21,62% αγριόχοιρους, το 7,63% κατσίκες, το 1,35% ζαρκάδια, το 0,57% πετροκούναβο κι ένα 0,21% αφορά φυτική ύλη.
Τι προτείνει λοιπόν ο Σύνδεσμος; Ο πρόεδρός του μας λέει: «Πρώτον, την επαναλειτουργία του καταφύγιου κόκκινου ελαφιού στην Πάρνηθα, για να τα προστατεύσουμε. Δεύτερον, τη δημιουργία ζωνών αποκλεισμού και ασφαλών περιοχών για την αναπαραγωγή του είδους. Τρίτον, την επιστημονική παρακολούθηση των λύκων και των επιπτώσεών τους στα υπόλοιπα είδη. Και τέλος, την εκπαίδευση του κοινού για σωστή συνύπαρξη με την άγρια πανίδα».
Πρόσφατα, υπήρξε εισαγγελική εντολή για απομάκρυνση των λύκων από τον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας, ως μέτρο προστασίας του κόκκινου ελαφιού, όμως υπάρχουν αντιδράσεις από ένα μέρος της επιστημονικής κοινότητας, καθώς κάνει λόγο για διατάραξη της βιοποικιλότητας της περιοχής και των ισορροπιών μέσα στη φύση.
Ο κ. Λαζάρου τονίζει σχετικά: «Η πρόσφατη εισαγγελική εντολή για διαχείριση των λύκων είναι μια πρώτη ένδειξη αντίδρασης. Αλλά δεν φτάνει. Χρειαζόμαστε ένα συνολικό, επιστημονικά τεκμηριωμένο σχέδιο διαχείρισης του πληθυσμού του λύκου, που να περιλαμβάνει παρακολούθηση με GPS, έλεγχο των ζωνών δράσης τους και πρόληψη επαφών με ανθρώπινες δραστηριότητες».
Και ως προς την υποστήριξη από άλλους φορείς, προσθέτει: «Ο δήμος Αχαρνών είναι σταθερός σύμμαχός μας. Έχουμε ξεκινήσει επαφές με επιστημονικά ιδρύματα και προσπαθούμε να κινητοποιήσουμε όλους τους εμπλεκόμενους, από την Περιφέρεια έως περιβαλλοντικές οργανώσεις, ώστε να συνταχθούμε γύρω από μια ενιαία στρατηγική».
Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΝ ΠΑ, επισημαίνει: «Η απώλεια του κόκκινου ελαφιού δεν είναι απλώς απώλεια ενός ζώου. Είναι απώλεια ενός συμβόλου, ενός κρίσιμου κρίκου της φύσης. Και είναι στο χέρι μας να το σώσουμε, όχι αύριο, σήμερα. Η κατάσταση έχει ξεπεράσει το στάδιο της πρόληψης και βρισκόμαστε πια στο στάδιο της άμεσης διάσωσης. Αν δεν ληφθούν αποφάσεις τώρα, κινδυνεύουμε να χάσουμε ένα είδος, που επί δεκαετίες αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Πάρνηθας».
Και καταλήγει: «Αν το κόκκινο ελάφι εξαφανιστεί, δεν θα φταίει η φύση. Θα φταίμε εμείς, γιατί γνωρίζαμε και δεν αντιδράσαμε. Η προστασία της Πάρνηθας είναι χρέος μας, οικολογικό, ηθικό και πολιτιστικό».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ