Eurogroup: Τα κράτη μέλη μπορούν να δώσουν βοήθεια ίση με το 1% του ΑΕΠ

Δημοσιονομικά
Μοιραστείτε το:

«Πλήρης ευελιξία στην Ελλάδα, θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί» διαβεβαίωσε ο Σεντένο

Η Ελλάδα θα έχει την ίδια ακριβώς αντιμετώπιση, που θα έχουν τα υπόλοιπα κράτη- μέλη κι έτσι η Ενισχυμένη Εποπτεία δεν θα σταθεί εμπόδιο στη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Μετά από την πολύωρη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες που ανέφεραν ότι ακόμα και οι «σκληροί» δεν θα έθεταν τελικά προσκόμματα στην ενεργοποίηση της ρήτρας ευελιξίας και για την Ελλάδα, λύνοντας έτσι τα χέρια του οικονομικού επιτελείου. «Η Ελλάδα δυστυχώς πλήττεται διπλά: κι από τον κορωνοϊό κι από το προσφυγικό. Χρειάζεται βοήθεια», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κ. Ρέγκλινγκ, ενώ ο Μ. Σεντένο ξεκαθάρισε δύο φορές ότι και στην Ελλάδα θα ενεργοποιηθεί πλήρως η ρήτρα ευελιξίας.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Όπως ορίζεται στο ανακοινωθέν του Eurogroup, αφενός η όποια υστέρηση εσόδων και υπέρβαση δαπανών για την ανεργία δεν θα επηρεάσουν το δημοσιονομικό στόχο (αυτόματοι σταθεροποιητές), άρα επί της ουσίας ο στόχος του 3,5% θα αναπροσαρμοστεί αναλόγως, αφετέρου οι δαπάνες για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού θα εξαιρεθούν από τους δημοσιονομικούς στόχους.

Από εκεί και πέρα, το μήνυμα που επιχείρησαν να περάσουν στην κοινή γνώμη και στις αγορές οι εμφανώς προβληματισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ήταν ότι θα γίνει ό,τι είναι αναγκαίο για Υγεία, Οικονομία, Απασχόληση. «Whatever it takes», τόνισε χαρακτηριστικά ο Μ. Σεντένο, γνωστοποιώντας ότι θα γίνεται τηλεδιάσκεψη κάθε εβδομάδα για να παρακολουθούν τις εξελίξεις.

Τα πρώτα μέτρα του Eurogroup

  • Δημοσιονομικά στο 1% ΑΕΠ της Ε.Ε. από τα κράτη- μέλη:

για την Υγεία, για την παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις (ειδικά σε τουρισμό και μεταφορές), κρατικές εγγυήσεις για δάνεια, εγγυήσεις για εξαγωγές, άρση ρητρών καθυστέρησης σε δημόσιες συμβάσεις, ενίσχυση των εργαζομένων, επέκταση των επιδομάτων ασθενείας και των επιδομάτων ανεργίας, αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων

  • Ευρωπαϊκά μέτρα στο 10% του ΑΕΠ:

Ταμείο Επενδύσεων με 37 δισ, άλλα 28 δισ από Διαρθωτικά Ταμεία, 8 δισ από ΕτΕΠ για μικρομεσαίες και προσπάθεια να φτάσουν στα 20 δισ για άλλες 150.000 επιχειρήσεις, 10 δισ από ΕτΕΠ για πρόσθετες επενδύσεις.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι χαιρέτισαν τα πρόσφατα μέτρα που ανακοίνωσε η ΕΚΤ, όπως επίσης την ευελιξία που δίνει ο SSM, ωστόσο ήταν εμφανώς μαζεμένη η παρότρυνση για συμμετοχή των τραπεζών στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Ποιο ήταν το στοιχείο, που δείχνει ότι υπάρχει Plan B, αν τα πράγματα επιδεινωθούν; Ο Κ. Ρέγκλινγκ και ο Μ. Σεντένο άφησαν ορθάνοικτο το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν τα 410 δισ ευρώ του ESM (3% του ΑΕΠ Ε.Ε.) για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ρέγκλινγκ: Είμαι εντυπωσιασμένος από την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις

Εντυπωσιασμένος από την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμά της, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup.

Αναφερόμενος στην πέμπτη έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας της Ελλάδας, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι υπήρχαν κάποιες αδυναμίες, αλλά συνολικά ήταν πολύ θετική.

Η Ελλάδα πλήττεται δυστυχώς από δύο κρίσεις, αυτή του κορονοϊού και αυτή που αφορά στο μεταναστευτικό, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, ενώ τόνισε ότι κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα εντυπωσιάστηκε από την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμά της. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε ότι, υπό το φως των νέων αυτών προβλημάτων, η χώρα πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις, πρόσθεσε ο κ. Ρέγκλινγκ.

Γιώργος Παππούς

Πηγή: iefimerida.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged