ΕΔΣΝΑ: Εξελέγη η 7μελής Εκτελεστική Επιτροπή της Ένωσης – Ποιοι συμμετέχουν (ονόματα

Αττική
Μοιραστείτε το:

Την 7μελή Εκτελεστική Επιτροπή του, καθώς και τον αντιπρόεδρο της ΕΔΣΝΑ, εξέλεξαν σήμερα, -Δευτέρα 13 Μαΐου-, τα   60 μέλη του ΔΣ της. Το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο, με τον Περιφερειάρχη Αττικής, κ. Νίκο Χαρδαλιά, να επιλέγει   στις προτάσεις του μόνο πρόσωπα της παράταξής του, με αποτέλεσμα  η νέα Εκτελεστική Επιτροπή να είναι απόλυτα μονοπαραταξιακή, παρά  τις υποσχέσεις που είχε αφήσει  στην πρόσφατη στη Γενική Συνέλευση της ΕΝΠΕ («είμαι έτοιμος να συνεργαστώ, να συνεννοηθώ και να συντονιστώ με όλους, για να πετύχουμε τον μεγάλο μας στόχο») με διαπαραταξιακή Εκτελεστική Επιτροπή…

Συγκεκριμένα, στη νέα ΕΕ θα συμμετέχουν ο πρόεδρος Μ. Σιάτρας και τα εξής πρόσωπα:

Από την ΠΕΔΑ

Οι δήμαρχοι α) Μάνδρας -Ειδυλλίας Α. Δρίκος, β) Ασπροπύργου Γιάννης Ηλίας, γ) Λαυρεωτικής, Δ. Λουκάς, και ο δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων και πρώην αντιδήμαρχος καθαριότητας επί δημαρχίας Μπακογιάννη, Ν. Αβραμίδης.

Από το ΠΕΣΥ Αττικής

Οι α) αντιπεριφερειάρχης Βιομηχανίας, Ενέργειας & Φυσικών Πόρων Α. Γιακουμάτου και β) η περιφερειακή σύμβουλος του Δ. Τομέα Α. Παπασπύρου.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών της επιλογής  των μελών της Νέας Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ, ο κ. Χαρδαλιάς  ανακοίνωσε ότι παρέχεται η δυνατότητα στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, εφόσον το αποφασίσουν,  να έχουν παρατηρητές σε κάθε συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, ενώ όλα τα μέλη του ΔΣ του ΕΔΣΝΣΑ θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθούν τις συνεδριάσεις διαδικτυακά.

Εκ των πραγμάτων, είναι φανερό ότι η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, επέλεξε τελικά την (δια εκλογής) συγκρότηση  «μονοπαραταξιακής» Εκτελεστικής Επιτροπής, προκειμένου να φέρει σε πέρας χωρίς καθυστερήσεις τους σχεδιασμούς της, στο πολύ δύσκολο τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων του λεκανοπεδίου, αποφεύγοντας ταυτόχρονα τον …κίνδυνο μιας ενδεχόμενης αντιπολίτευσης.

Τι είχε προηγηθεί…

Μέχρι σήμερα Δευτέρα, -13 Μαΐου-, έξι μήνες μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου 2023, ο ΕΔΣΝΑ παρέμενε ουσιαστικά χωρίς διοίκηση, με τον Ν.. Χαρδαλιάνα έχει τοποθετήσει από τις πρώτες  ημέρες της θητεία του, μόνο πρόεδρο του φορέα, τον Μπάμπη Σιάτρα που εξελέγη μαζί του περιφερειακός σύμβουλος, ο οποίος παρέμενε έως πρότινος ταυτόχρονα και Γενικός Διευθυντής στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

Τα υπόλοιπα μέλη  μτης Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ μέχρι σήμερα, ήταν οι  ορισθέντες επί θητείας του προηγούμενου Περιφερειάρχη Αττικής κ. Πατούλη, οι:

  • Ευάγγελος Μπουρνούς, Δήμαρχος Ραφήνας
  • Νίκος Χιωτάκης, Δημοτικός Σύμβουλος Κηφισιάς.
  • Δημήτρης Μπουραΐμης, Δημοτικός Σύμβουλος Φυλής
  • Ιωάννης Σμέρος, Περιφερειακός Σύμβουλος Ανατολικής Αττικής
  • Ελευθέριος Κοσμόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής.

Οι παραπάνω ιδιότητες ίσχυαν από τις εκλογές του 2019. Όμως, α) ο Ευ. Μπουρνούς δεν επανεξελέγη το 2023 Δήμαρχος Ραφήνας, β) οι Ν. Χιωτάκης και Ε. Κοσμόπουλος εξελέγησαν περιφερειακοί σύμβουλοι, γ) ο Δ. Μπουραΐμης δεν κατάφερε να εκλεγεί περιφερειακός σύμβουλος και δ) ο Ι. Σμέρος ήταν υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ.

Η διαχείριση των απορριμμάτων και τα ελλείμματα

Η διαχείριση των απορριμμάτων μιας μεγαλούπολης είναι ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα καθώς αφορά την υγεία εκατομμυρίων κατοίκων. Ο ΕΔΣΝΑ λειτουργεί με την σημερινή του μορφή από το 2011, με τον νόμο του «Καλλικράτη». Οι κυβερνήσεις των πρώτων μνημονίων άφησαν τους 66 δήμους της Αττικής στον ρόλο εκείνου που πληρώνει για να θάβονται τα σκουπίδια του και έδωσαν την απόλυτη εξουσία στον εκλεγμένο περιφερειάρχη – υποτίθεται για να προχωρήσει με ταχύτερο ρυθμό ο σχεδιασμός και η υλοποίηση νέων έργων. Δεκατρία χρόνια αργότερα, τα στερεά απόβλητα της Αττικής, περίπου 1,8 εκατομμύρια τόνοι ετησίως, συνεχίζουν να θάβονται στην Φυλή καθώς η ανακύκλωση παραμένει καθηλωμένη σε πολύ μικρά ποσοστά.

Η νέα Εκτελεστική Επιτροπή, αναμένεται  πέρα από  τον σχεδιασμό των νέων δράσεων και στρατηγικών διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής,  να συναντήσει ιδιαίτερες δυσκολίες, στην διαχείριση των δημοσιονομικών μεγεθών  της προηγούμενης διοίκησης  της Ένωσης.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο ισολογισμός του 2022 εγκρίθηκε μόλις στις 11/4/2024, παρουσιάζοντας μάλιστα έλλειμμα 38.1 εκατομμυρίων ευρώ και αυτό χωρίς να έχουν υπολογισθεί  οι αναθέσεις έργων και δράσεων με μηδενική χρηματοδότηση…

Ακόμη, υπάρχει η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, ότι ο έλεγχος που έχει διατάξει ο Ν.Χαρδαλιάς, άμα την ανάληψη της θητείας του στα οικονομικά του ΕΔΣΝΑ, «φωτίζουν» συνολικό έλλειμμα  μεγαλύτερο των 190 εκατ. ευρώ, αν και ακόμη τίποτα δεν έχει επιβεβαιωθεί με επίσημη ανακοίνωση…

Σε αναμονή όλων αυτών… για να δούμε και δημόσια πλέον τη ν πορεία του ΕΔΣΝΑ στις νέες συνθήκες που χαράζει  η αυτοδιοικητική περίοδος 2023-2028…

Έφη Γιοβάνου

Μοιραστείτε το:
Tagged