Μια πανηγυρική τελετή στην Αθήνα, μια πολεμική απόφαση στην Άγκυρα, ο δουλοπρεπής Ακιντζί. Οι ΗΠΑ στηρίζουν απόλυτα την κατασκευή του East Med: Ο ρόλος των Αμερικανών διπλωματών.
Στην Αθήνα έγινε χθες η πανηγυρική τελετή της υπογραφής για τον East Med. Στα κατεχόμενα η αντίδραση για τον East Med εκφράσθηκε με επανάληψη του τουρκικού αφηγήματος, σύμφωνα με το οποίο καμία ενέργεια δεν μπορεί να γίνει εάν δεν είναι μέρος αυτής η κατοχική δύναμη.
Στην Άγκυρα η απόφαση της Εθνοσυνέλευσης για αποστολή στρατευμάτων επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά τους επεκτατικούς στόχους και επιδιώξεις της κατοχικής Τουρκίας. Και είναι ένα μήνυμα στους γνωστούς εκείνους κύκλους σε Ελλάδα και Κύπρο, οι οποίοι επιμένουν να ζουν στις ψευδαισθήσεις τους, είτε επενδύοντας (ακόμη) στον νεοσουλτάνο Ερντογάν είτε επιμένουν πως πρέπει να παραδοθούμε για να αποφύγουμε την τουρκική επιθετικότητα.
Δεν συνιστά, βεβαίως, έκπληξη οι τοποθετήσεις από τα κατεχόμενα. Ούτε καν αυτή του κατοχικού ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος διαμήνυσε πως «είναι αδύνατον να αποκλειστούν οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία από την ενεργειακή ισορροπία στην ανατολική Μεσόγειο».
Πέραν από τη γνωστή επιχειρηματολογία, τις οικονομικές αναλύσεις, που προβάλλονται για να καταλήξουν στην ίδια επωδό πως το φυσικό αέριο πρέπει να διοχετεύεται στην Ευρώπη με αγωγό μέσω Τουρκίας, διατυπώνεται ένας ακόμη ισχυρισμός:
«Το θέμα αυτό, που γίνεται προσπάθεια να κρατηθεί στην επικαιρότητα παρά τις αντίθετες απόψεις ειδικών, δεν θα βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού, όπως έγινε ακριβώς και με το να γίνει μέλος της ΕΕ μόνο η ‘’νότια Κύπρος’’», υποστήριξε ο κ. Ακιντζί.
Εμπόδιο για λύση η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εμπόδιο και η αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της Κυπριακής Δημοκρατίας, λέγει ο κατοχικός ηγέτης, που δεν είπε κουβέντα για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Δεν έχει άποψη για το γεγονός ότι η κατοχική δύναμη επιχειρεί να αρπάξει το φυσικό αέριο της Κύπρου και τη θαλάσσια περιοχή της. Αυτό το βρίσκει «φυσιολογικό» και αναμενόμενο και ως αποτέλεσμα των «μονομερών» ενεργειών των Ελληνοκυπρίων, όπως ισχυρίζεται η τουρκική πλευρά.
Είναι προφανές πως η προσέγγιση αυτή έχει δυο άξονες. Η μια αφορά την εξ ανάγκης εναρμόνισης με τις τουρκικές πολιτικές, επειδή στα κατεχόμενα οι εγκάθετοι της Άγκυρας μόνο έτσι λειτουργούν.
Η δεύτερη αφορά το διπλοπόρτι που υιοθετούν Τουρκοκύπριοι. Αυτό που γίνεται και στην πράξη: Και την Τουρκία για… ασφάλεια και τα οφέλη της Κυπριακής Δημοκρατίας, λόγω Ε.Ε., παρόλο που δεν την αναγνωρίζουν πολιτικά. Στην πράξη, όμως, την αξιοποιούν στο έπακρο.
Το φυσικό αέριο ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία, που είναι το σπίτι όλων των Κυπρίων. Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών και Αρμενίων. Η αξιοποίηση του φυσικού πλούτου και η συμμετοχή στην Ε.Ε. αφορά το κράτος και τους πολίτες της. Το συμφέρον της χώρας δεν εξυπηρετείται όταν προωθούνται πολιτικές άλλων κρατών.
Οι ΗΠΑ στηρίζουν απόλυτα την κατασκευή του East Med: Ο ρόλος των Αμερικανών διπλωματών
Ο υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Φρανκ Φάννον, αρμόδιος για την ενεργειακή πολιτική, το έθεσε σωστά, ακολουθώντας τα βήματα του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο:
«Με ικανοποίηση είδαμε την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ να προχωρούν την ενεργειακή συνεργασία στην περιοχή -συνεχίζοντας τις εργασίες μας από τη συνάντηση των 3+1 τον Αύγουστο- και υπογράφοντας την Τριμερή Συμφωνία για τον Ενεργειακό Διάδρομο της Ανατολικής Μεσογείου”.
Το παραπάνω μήνυμα του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ στο Twitter, με τα λεγόμενα του κ. Φάννον, τα λέει όλα και σε λίγες γραμμές αποκαλύπτει πολλά, που γνώριζαν πολύ λίγοι: ότι η αμερικανική κυβέρνηση υποστήριξε σθεναρά από την πρώτη στιγμή την κατασκευή του αγωγού East Med και τη συμφωνία που υπέγραψαν χθες οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και του Ισραήλ, Κυριάκος Μητσοτάκης και Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.
Ο ρόλος του Μάικ Πομπέο και των συνεργατών που ασχολούνται με την ενεργειακή πολιτική, όπως και των πρεσβευτών στην Ελλάδα, το Ισραήλ και την Κύπρο, ήταν καταλυτικός.
Πάντως, η συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού, θα μπορούσε να βοηθήσει πολλαπλά την Ελλάδα και την Κύπρο σε πολιτικό, οικονομικό, αλλά και στρατιωτικό επίπεδο, αφού η Αθήνα και η Ιερουσαλήμ, που διαθέτουν πολεμικές μηχανές θα αναλάβουν και την ασφάλεια του East Med, τόσο κατά την κατασκευή του, όσο και στη συνέχεια, όταν αρχίσει να λειτουργεί.
Geoffrey Pyatt
@USAmbPyatt
Assistant Secretary @frank_fannon puts it just right — “Pleased to see Greece, Cyprus, and Israel advance #energycooperation in the region–continuing our work from the the 3+1 in August–by signing the Tripartite Agreement for the East Med Energy Corridor” https://twitter.com/energyatstate/status/1159095268719112193 …
EnergyAtState
✔
@EnergyAtState
A/S @frank_fannon underscores U.S. commitment to Eastern Med energy cooperation in partnership with Greece, Cyprus, and Israel at the 3+1 energy meeting in Athens
View image on Twitter
127
6:01 AM – Jan 3, 2020
Twitter Ads info and privacy
43 people are talking about this
Τον περασμένο Απρίλιο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, είχε πάρει τη μεγάλη απόφαση να λάβει μέρος στην τριμερή στο Ισραήλ, και να «ευλογήσει» την ενεργειακή συνεργασία του Εβραϊκού Κράτους με την Ελλάδα και την Κύπρο. Λίγοι κατάλαβαν τη σημασία της απόφασης του, που ήταν και μία στροφή της αμερικανικής πολιτικής.
Εκεί συναντήθηκε με τον κ. Αναστασιάδη αλλά και τον πρώην πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα.
Στο σημείο αυτό, πρέπει να τονιστεί και ο ρόλος του κ. Τσίπρα. Αν και αριστερός, είδε το συμφέρον της Ελλάδας και όχι της παράταξής του και συμμετείχε συνειδητά στις τριμερείς με το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Ομολογουμένως η συμμετοχή του ήταν σημαντική και βοήθησε να φτάσουν τα πράγματα μέχρι την χθεσινή υπογραφή. Και ήταν πολύ ορθή η απόφαση της σημερινής κυβέρνησης της Ν.Δ. να προσκαλέσει στη χθεσινή τελετή τους πρώην υπουργούς Ενέργειας, που είχαν συμμετοχή στη μεγάλη προσπάθεια που κατέληξε στη χθεσινή υπογραφή.
Η αμερικανική κυβέρνηση στήριξε την προσπάθεια της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου με πολλούς τρόπους και είναι σημαντικό να θυμίσουμε ότι ο υφυπουργός Φάννον υποστήριξε όσο κανείς την κατασκευή του East Med σε συνεννόηση πάντα με τον κ. Πομπέο και με την συνδρομή των πρεσβευτών των ΗΠΑ, στην Αθήνα, τη Λευκωσία και την Ιερουσαλήμ. Ο κ. Πάιατ βοήθησε σημαντικά και πρέπει να του αναγνωριστεί αυτή η βοήθεια.
Στις 7 Αυγούστου 2019, o κ. Φάνον είχε βρεθεί στην Αθήνα και είχε λάβει μέρος στην συνάντηση των υπουργών Ενέργειας των τριών χωρών. Όπως είχε γράψει στον λογαριασμό του στο Twitter, είχε υπογραμμίσει «την αμερικανική αφοσίωση στην ενεργειακή συνεργασία της Ανατολικής Μεσογείου μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ στη συνάντηση των 3+1 στην Αθήνα».
Η συμφωνία για τον αγωγό East Med είναι μία πραγματικότητα και έχει την υποστήριξη των Αμερικανών, οι οποίοι θέλουν να περιορίσουν την «ομηρία» της Ευρώπης από τη Ρωσία. Απ’ εδώ και πέρα απαιτείται να επιδειχθεί σοβαρότητα, κυρίως από την Αθήνα, διότι το Ισραήλ και η Κυπριακή Δημοκρατία έχουν αποδείξει την αφοσίωσή τους στην ενεργειακή στρατηγική πολιτική, που θα μπορούσε να αλλάξει τη μοίρα της Ελλάδας και της Κύπρου.
Κώστας Βενιζέλος – Μιχάλης Ιγνατίου
Πηγή: hellasjournal.com