Δήμος Αρτέμιδας-Σπάτων: Το ιστορικό σχολείο των Σπάτων μετατράπηκε σε πολυχώρο πολιτισμού

Δήμοι
Μοιραστείτε το:

Ένα από τα πιο ιστορικά σχολεία στην ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων αναγεννήθηκε και μετατράπηκε σ’ έναν Πολυχώρο πολιτισμού. Πρόκειται για το κτίριο του 1ου Δημοτικού Σπάτων, του οποίου η οικοδόμηση ξεκίνησε το 1928 και η λειτουργία του αμέσως μετά.

Είναι κτισμένο από ντόπιους τεχνίτες με πελεκητή πέτρα από το Χαρβάτι (σημερινή Παλλήνη), βρίσκεται μέσα στην «καρδιά» της πόλης και είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία του τόπου.Ωστόσο για αρκετά χρόνια το ιστορικό κτίριο παρέμεινε κλειστό.

Το κτίριο ως περιουσία ανήκει στον δήμο Σπάτων-Αρτέμιδας και η δημοτική αρχή  προχώρησε +στη μετατροπή του σε χώρο πολιτισμού και παραδοσιακής κληρονομιάς. Έτσι, οι αίθουσες του σχολείου μετατράπηκαν σε λαογραφικούς εκθεσιακούς χώρους, ενώ στο κτίριο μετακόμισε και η βιβλιοθήκη της πόλης με το αναγνωστήριο.

Η επισκευή του κτιρίου και ο πλήρης εξοπλισμός του, συγχρηματοδοτήθηκε από τη Δράση «Δημιουργική Επανάχρηση Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ 2014-2020) με πόρους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η αποκατάσταση του ιστορικού κτιρίου του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σπάτων, αποτελεί ένα ορόσημο για την τοπική μας κοινωνία. Είναι ένας πολυχώρος, που ζωντανεύει την ιστορία, την τέχνη και την παιδεία και αναδεικνύει την κληρονομιά μας», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Σπάτων-Αρτέμιδας Δημήτρης Μάρκου και συνεχίζει:

«Ξεκίνησε ως σκέψη από τη μεγάλη επισκεψιμότητα που έχει προκύψει πλέον στα Σπάτα, λόγω του αεροδρομίου και των πολλών airbnb. Όλος αυτός ο κόσμος κάνει τη βόλτα του μέσα στην πόλη κι εμείς θελήσαμε, από τη μια μεριά να του βρούμε σημεία για να επισκέπτεται και από την άλλη, να του δείξουμε την ιστορία του τόπου μας. Το χρηματοδοτικό εργαλείο ήταν μια ευκαιρία για εμάς κι έτσι το προχωρήσαμε.

Παράλληλα, μας δίνεται η δυνατότητα να αξιοποιήσουμε ένα ιστορικό κτίριο για την πόλη μας, το οποίο πλησιάζει τον έναν αιώνα ζωής. Όμως, το κυριότερο είναι πως αναδεικνύουμε την πολιτιστική κληρονομιά μας. Αυτά που συγκεντρώθηκαν και εκθέτονται είναι η ιστορία του τόπου μας, είναι οι ρίζες μας».

Στα σχέδια της δημοτικής Αρχής  είναι και η πολιτιστική αξιοποίηση ενός ακόμη σημείου αναφοράς των Σπάτων. Είναι το Μετόχι Βουρβά, το οποίο διανύει περίοδο τριών, ίσως και περισσοτέρων αιώνων. Βρίσκεται περίπου 2 χιλιόμετρα έξω από τα Σπάτα, σε ανοιχτή αγροτική περιοχή. Είναι άγνωστο το πότε κατασκευάστηκε, ωστόσο περιήλθε στην Ιερά Μονή Πεντέλης τον 17ο αιώνα, προκειμένου να παράγει, να επεξεργάζεται, αλλά και να αποθηκεύει αγροτικά προϊόντα, κυρίως λάδι, σιτάρι, κριθάρι, κουκιά και κρασοστάφυλα.

Εμφανίζεται στα Γενικά Αρχεία του Κράτους από το 1834, αλλά το 1875 οι χαρτογράφοι της Αττικής το αναφέρουν πλέον ως ερείπιο. Το 1938 όλο το αγρόκτημα Βουρβά μετατράπηκε σε δημόσια γεωργική έκταση και το 1962 οι εκτάσεις του (4.641,57 τ.μ.) μεταβιβάστηκαν στον δήμο Σπάτων. Το 1988 τα ερείπια του αγροκτήματος Βουρβά χαρακτηρίστηκαν ιστορικό διατηρητέο μνημείο, καθώς αποτελούν αξιόλογο δείγμα της μορφολογικής και κτιριολογικής εξέλιξης των Μετοχίων στα Μεσόγεια.

Για την πολιτιστική αξιοποίησή του ο δήμος Σπάτων-Αρτέμιδας ανέπτυξε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

—————–

«Αποκατάσταση Ιστορικού Κτιρίου 1ου Δημοτικού Σχολείου και επανάχρησή του ως Πολυχώρος Πολιτισμού»

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον πρώτο όροφο του 1ου δημοτικού σχολείου στα Σπάτα, την Πέμπτη (28/03), παρουσιάστηκε το έργο με τίτλο «Αποκατάσταση Ιστορικού Κτιρίου 1ου Δημοτικού Σχολείου και επανάχρησή του ως Πολυχώρος Πολιτισμού», παρουσία του δημάρχου Σπάτων – Αρτέμιδος, Δημήτρη Μάρκου.

Για τις συνθήκες υλοποίησης του έργου μίλησε η κα Ελένη Τούντα, στέλεχος του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος.

Παρευρέθηκαν επίσης και απηύθυναν χαιρετισμό ο βουλευτής Α’ Περιφέρειας Ανατολικής Αττικής κος Βασίλης Οικονόμου και η αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής κα Καβαλλάρη Βίκυ, ενώ το παρόν έδωσαν και οι Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι όλων των παρατάξεων του δήμου, Κοινοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων του τόπου, αλλά και πλήθος δημοτών.

Ο δήμαρχος, κος. Μάρκου, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του έργου για το σύνολο της τοπικής κοινωνίας, που σκοπό έχει να αποτελέσει ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού μέσα από τα εκθέματα και τις τεχνολογικές δυνατότητες προβολής που φιλοξενούνται στον πολυχώρο του ιστορικού κτιρίου.  Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν και να γνωρίσουν από κοντά τις δυνατότητες που προσφέρονται στους επισκέπτες ανακαλύπτοντας τις δυνατότητες διαδραστικής χρήσης των σύγχρονων οπτικοακουστικών μέσων, αλλά και να θαυμάσουν τα εκθέματα στις αίθουσες που φιλοξενούν τις μόνιμες συλλογές του Πολυχώρου.

Σημειώνεται ότι ιστορικό κτίριο του 1ου  Δημοτικού Σχολείου Σπάτων οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1928-1930, σε χώρο που παραχωρήθηκε με ανταλλαγή από την οικογένεια του Γιαννάκου Μπέκα, σε φυσικό ύψωμα στη θέση «Πυργάρι» σημερινή οδό Αδαμαντίου Κοραή και στεγάζει την δημοτική βιβλιοθήκη «Χ. Μπέκας», καθώς και μόνιμες εκθέσεις για την ιστορία, την παραδοσιακή ενδυμασία και τις καλλιέργειες της περιοχής, όπως περιέγραψε η υπεύθυνη ιστορικός – μουσειολόγος κα. Βελίσκου Τάνια . Επίσης στον χώρο φιλοξενείται η περιοδική έκθεση «Ο μπρούντζος που διαμόρφωσε την αρχαία Ελλάδα» του εικαστικού αρματοποιού κου Δημήτρη Κατσίκη.

Το έργο για την αποκατάσταση του ιστορικού κτιρίου αφορά στην επισκευή του με σκοπό τη χρήση του ως χώρο πολιτισμού. Η επισκευή και ο πλήρης εξοπλισμός του συγχρηματοδοτήθηκε από την δράση «Δημιουργική Επανάχρηση Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας, του Επιχειρησιακού προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία, με πόρους από το Ευρωπαϊκό ταμείο περιφερειακής ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μοιραστείτε το:
Tagged