Δήμος Αρταίων: Το Δ.Σ. απέρριψε ομόφωνα την εγκατάσταση και λειτουργία πλωτού φωτοβολταϊκού σταθμού στην τεχνητή λίμνη Πουρναρίου

Ενέργεια
Μοιραστείτε το:

Το δημοτικό συμβούλιο Αρταίων ομόφωνα γνωμοδότησε αρνητικά  τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και δεν ενέκρινε την εγκατάσταση και λειτουργία πλωτού φωτοβολταϊκού σταθμού, ισχύος 103 MW, στην τεχνητή λίμνη Πουρναρίου.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του δήμου «η λίμνη Πουρναρίου διακρίνεται από πλούσιο βιότοπο και η σκιά που δημιουργεί το έργο, μπορεί να επηρεάσει την ομαλή λειτουργία του υδάτινου οικοσυστήματος. Η κάλυψη ενός μεγάλου μέρους της λίμνης από τα φωτοβολταϊκα πάνελ θα δημιουργήσει πρόβλημα στον βυθό με τα σχετικά αγκύρια και η μόνιμη σκίαση θα προκαλέσει προβλήματα στην ποιότητα του νερού. Η ιχθυοπανίδα είναι αξιοσημείωτη καθώς στα νερά της λίμνης φιλοξενούνται κυπρίνοι, στρωσίδια, πινδοβίνοι, μπριάνες, λιάρες μουστακάτοι, τυλιανοί, άγριες πέστροφες, χέλια και ψευδοφοξίνοι που πρόκειται για είδος που δεν εμφανίζεται σε άλλον ταμιευτήρα στην Ελλάδα.

Ο υδροβιότοπος της λίμνης είναι ένας καινούργιος σχετικά υδροβιότοπος που συνεχώς εξελίσσεται και εμπλουτίζεται μέσω της φυσικής εξέλιξης των υδροβιοτόπων. Μια κατασκευή τέτοιου μεγέθους θα επηρεάσει το φωτισμό, την οξυγόνωση και τη θερμοκρασία της λίμνης και θα υπάρξει διατάραξη και αλλοίωση του μοναδικού οικοσυστήματος. Πρόκειται για περιοχή απαράμιλλης ομορφιάς που το τελευταίο διάστημα γίνονται προσπάθειες για την αξιοποίηση της Λίμνης και της Παραλίμνιας Ζώνης από τους Δήμους που γειτνιάζουν και από την ομάδα Πρωτοβουλίας Πολιτών για την Αξιοποίηση της Λίμνης Πουρναρίου, η οποία πέραν των άλλων περιλαμβάνει και περιμετρικό δρόμο ήπιας κυκλοφορίας για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Υπάρχει άμεση οπτική επαφή με την εγκατάσταση και η αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος που προκαλείται θα αποτελεί οπτική όχληση για τους κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής».

Ο δήμαρχος Αρταίων Χρ. Σιαφάκας επισήμανε ότι “βούληση όλων είναι να σταματήσει το έργο αυτό και θα είμαστε απέναντι σε οποιονδήποτε επιβουλεύεται τα συμφέρονται του τόπου μου μας”. Παράλληλα προανήγγειλε συνάντηση με τους δημάρχους με τους δημάρχους των δήμων που βρίσκονται γύρω από την Λίμνη Πουρναρίου προκειμένου να αποφασίσουν περαιτέρω ενέργειες για την ανάδειξη του θέματος.

Μοιραστείτε το:
Tagged