BBC: Τα fake news των Πούτιν και Λαβρόφ για την εισβολή στην Ουκρανία

Διεθνείς Σχέσεις
Μοιραστείτε το:

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μίλησε στο ΒΒC επαναλαμβάνοντας την επιχειρηματολογία και τους ισχυρισμούς που χρησιμοποιεί η Μόσχα από την πρώτη ημέρα της εισβολής στην Ουκρανία.

Μετά από αυτό το BBC αποφάσισε να κάνει ένα είδος fact checking στα λεγόμενα του Ρώσου υπουργού και να καταρρίψει την επιχειρηματολογία του.

Ενας προς έναν οι ισχυρισμοί Λαβρόφ που κατέρριψε το BBC

  • «Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ήταν εγκληματική πράξη»
  • Η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ και, αν και έχει εκφράσει την επιθυμία να ενταχθεί, δεν υπάρχει κανένα χρονοδιάγραμμα για αυτό.

Ο κ. Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία για να εμποδίσει τη Δύση να «σύρει» την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ.

  • Εάν η Ουκρανία γινόταν μέλος του ΝΑΤΟ, η συμμαχία θα ήταν υποχρεωμένη να την υπερασπιστεί από επιθέσεις της Ρωσίας ή άλλων αντιπάλων.
  • Το ΝΑΤΟ δεν έχει αναπτύξει πολεμικά στρατεύματα στην Ουκρανία, αλλά η συνεργασία έχει εμβαθύνει από το 2014.
  • Τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν υποστηρίξει την Ουκρανία με εξοπλισμό και εκπαίδευση μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και ξένοι στρατιωτικοί εκπαιδευτές είχαν παρουσία στη χώρα.

Τον Μάρτιο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε: «Είναι σαφές ότι η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ- το καταλαβαίνουμε αυτό».

  • Το ΝΑΤΟ έχει αναπτύξει περισσότερες δυνάμεις σε ορισμένα κράτη μέλη στην ανατολική Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.
  • Λέει ότι οι αναπτύξεις του στην ανατολική Ευρώπη μετά το 2014 -τέσσερις ομάδες μάχης στις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία- ανήλθαν σε 5.000 στρατιώτες.
  • «Πριν από την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, δεν υπήρχαν συμμαχικά στρατεύματα στο ανατολικό τμήμα της συμμαχίας [του ΝΑΤΟ]».
  • Λέει επίσης ότι η περαιτέρω στρατιωτική δραστηριότητα του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη ήταν η απάντηση στη δική της συσσώρευση στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στην Ουκρανία, η οποία συνεχίστηκε για πολλές εβδομάδες πριν από την εισβολή της Ρωσίας στα τέλη Φεβρουαρίου.

Κάποια στιγμή, οι ρωσικές δυνάμεις υπολογίζονταν ότι ήταν μεταξύ 100.000 και 190.000 ατόμων.

«Δεν εισβάλαμε στην Ουκρανία, κηρύξαμε μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση»

Στις 24 Φεβρουαρίου, οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν μια πλήρους κλίμακας επίθεση στη γειτονική Ουκρανία, στοχεύοντας πολλές περιοχές σε ολόκληρη τη χώρα.

Το BBC και άλλοι ειδησεογραφικοί οργανισμοί περιέγραψαν σταθερά την πράξη αυτή ως εισβολή.

Στις αρχές Μαρτίου, η Ρωσία ψήφισε νόμο βάσει του οποίου η δημοσίευση «ψευδών πληροφοριών» σχετικά με το τι κάνει ο ρωσικός στρατός τιμωρείται με φυλάκιση έως και 15 ετών.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει τιμωρία για κάθε αναφορά που αμφισβητεί την αφήγηση του Κρεμλίνου σχετικά με την εισβολή στην Ουκρανία.

Τα μέσα ενημέρωσης στη Ρωσία απαγορεύεται να την αποκαλούν «πόλεμο» ή «εισβολή». Η απαιτούμενη επίσημη ορολογία είναι μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

«Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, οι μισθοφόροι δεν αναγνωρίζονται ως μαχητές»

Οι νόμοι του πολέμου που ορίζονται στις Συμβάσεις της Γενεύης παρέχουν «ασυλία μαχητή» στους αιχμαλώτους πολέμου.

Οι μισθοφόροι (αλλοδαποί μαχητές που δεν ανήκουν σε τακτικό στρατό και έχουν προσληφθεί για να αναλάβουν στρατιωτικές επιχειρήσεις) δεν καλύπτονται από αυτή τη νομική προστασία.

Ο κ. Λαβρόφ μιλούσε για δύο Βρετανούς οι οποίοι καταδικάστηκαν σε θάνατο από ρωσικό δικαστήριο πληρεξουσίων στην ανατολική Ουκρανία, κατηγορούμενοι ότι ήταν μισθοφόροι.

Και οι δύο άνδρες ζουν στην Ουκρανία από το 2018. Οι οικογένειές τους λένε ότι υπήρξαν επί μακρόν μέλη του ουκρανικού στρατού και ως εκ τούτου θα πρέπει να προστατεύονται.

Οι ξένοι υπήκοοι που είναι μέλη των ενόπλων δυνάμεων μιας άλλης χώρας έχουν δικαιώματα ως αιχμάλωτοι πολέμου εάν συλληφθούν.

Τι είπε ο Λαβρόφ στο BBC

«Δεν εισβάλαμε στην Ουκρανία», υποστήριξε αρχικά στη συνέντευξή του ο Σεργκέι Λαβρόφ.

«Κηρύξαμε μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση επειδή δεν είχαμε απολύτως κανέναν άλλο τρόπο να εξηγήσουμε στη Δύση ότι το να σύρουν την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ ήταν μια εγκληματική πράξη».

Επανέλαβε την επίσημη γραμμή του Κρεμλίνου ότι υπήρχαν ναζί στην Ουκρανία. Οι Ρώσοι αξιωματούχοι ισχυρίζονται συχνά ότι ο στρατός τους «αποναζιστικοποιεί» τη χώρα.

Ο δημοσιογράφος του BBC teve Rosenberg που έκανε τη συνέντευξη παρέθεσε στον Ρώσο ΥΠΕΞ την επίσημη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για το ουκρανικό χωριό Yahidne, στο Τσερνίκοβο, η οποία αναφέρει ότι «360 κάτοικοι, μεταξύ των οποίων 74 παιδιά και πέντε άτομα με αναπηρία, αναγκάστηκαν από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις να μείνουν για 28 ημέρες στο υπόγειο ενός σχολείου… Δεν υπήρχαν τουαλέτες, νερό… 10 ηλικιωμένοι πέθαναν».

«Αυτό είναι καταπολέμηση των Ναζί;» ρώτησε ο δημοσιογράφος τον Λαβρόφ.

«Είναι πολύ κρίμα», απάντησε ο Ρώσος ΥΠΕΞ και υποστήριξε ότι οι διπλωμάτες και τα στελέχη του ΟΗΕ δέχονται πιέσεις από τη Δύση και χρησιμοποιούνται για να ενισχύσουν… fake new της Δύσης.

«Η Ρωσία είναι αυτό που είναι. Και δεν ντρεπόμαστε να δείξουμε ποιοι είμαστε», προσέθεσε.

Σε ότι αφορά στους δύο Βρετανούς που πρόσφατα καταδικάστηκαν σε θάνατο από Ρώσους αυτονομιστές στην κατεχόμενη ανατολική Ουκρανία, όταν ο δημοσιογράφος του επισήμανε ότι στα μάτια της Δύσης, η Ρωσία ήταν υπεύθυνη για την τύχη τους, απάντησε: «Δεν με ενδιαφέρουν καθόλου τα μάτια της Δύσης. Με ενδιαφέρει μόνο το διεθνές δίκαιο. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, οι μισθοφόροι δεν αναγνωρίζονται ως μαχητές». Στην ένσταση του δημοσιογράφου ότι οι εν λόγοι άνδρες είχαν υπηρετήσει στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και δεν ήταν μισθοφόροι ο Λαβρόφ αποφάσισε ότι αυτό θα πρέπει να το αποφασίσει ένα δικαστήριο.

Στη συνέχεια κατηγόρησε το BBC ότι δεν αποκάλυψε την αλήθεια για το τι συνέβαινε στους αμάχους στις αυτονομιστικές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, «όταν οι πολίτες βομβαρδίζονταν από τα στρατεύματα του Κιέβου επί οκτώ χρόνια», με τον δημοσιογράφο να απαντά ότι ο βρετανικός δημοσιογραφικός οργανισμός είχε ζητήσει άδεια πολλές φορές για να πάει να καταγράψει την κατάσταση κάτι που δεν τους επιτράπηκε.

Και καταλήγει o δημοσιογράφος του BBC: «Η Ρωσία έχει κατηγορήσει την Ουκρανία για γενοκτονία. Ωστόσο, το 2021, οκτώ άμαχοι σκοτώθηκαν στις περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες, σύμφωνα με αυτοαποκαλούμενους φιλορώσους “αξιωματούχους”, και επτά τον προηγούμενο χρόνο. Ενώ κάθε θάνατος ήταν μια τραγωδία, είπα, αυτό δεν αποτελούσε γενοκτονία.

Πρότεινα ότι αν πράγματι είχε λάβει χώρα γενοκτονία, τότε οι αυτονομιστές του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ θα ενδιαφέρονταν να πάμε εκεί. Γιατί δεν μας άφησαν να μπούμε, ρώτησα».

«Δεν ξέρω», ήταν η απάντηση του Σεργκέι Λαβρόφ.

Πηγή: iefimerida.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged