“A Warning”: Το Βιβλίο-κόλαφος για τον Τραμπ – «Ανίκανος, σαν 12χρονος σε πύργο ελέγχου, που πατά κουμπιά»

Διεθνείς Σχέσεις
Μοιραστείτε το:

Στο βιβλίο του περιγράφει τον τρόπο που ο Τραμπ προσεγγίζει τα προεδρικά του καθήκοντα «σαν ένας 12χρονος σε πύργο ελέγχου, που πατά αδιακρίτως τα κουμπιά της κυβέρνησης»

Ένα νέο βιβλίο -φωτιά για τον πρόεδρο των ΗΠΑ, που υπογράφει ανώνυμος συγγραφέας – ανώτερο στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης – περιγράφει τον Ντόναλντ Τραμπ ως έναν ευμετάβλητο, ανίκανο και ακατάλληλο για το πόστο του άτομο, που περνά από τη μία κρίση στην άλλη «σαν 12χρονο παιδί στον πύργο ελέγχου».

Το βιβλίο με τίτλο “A Warning”, αποσπάσματα του οποίου δημοσίευσε η Washington Post -μια από τις εφημερίδες με τις οποίες ο Τραμπ έχει ανοικτούς λογαριασμούς-, αποκαλύπτει ρατσιστικά και μισογυνικά σχόλια που έκανε ο Τραμπ σε κλειστό κύκλο, σχολιάζοντας την εξωτερική εμφάνιση ή το βάρος διαφόρων ατόμων. Ο συγγραφέας, που είχε υπογράψει πέρυσι επίσης ανωνύμως ένα άρθρο κατά του Τραμπ, το οποίο δημοσιεύτηκε στους Τάιμς της Νέας Υόρκης, παραθέτει ένα περιστατικό όπου ο Ρεπουμπλικανός Πρόεδρος φέρεται να είπε παραπονούμενος για τους μετανάστες που καταφθάνουν στις ΗΠΑ από το Μεξικό: «Έρχονται όλες αυτές οι γυναίκες, κάποιες με επτά παιδιά και λένε: “σας παρακαλώ, βοηθείστε με! Ο άνδρας μου με παράτησε!” Είναι άχρηστες! Δεν κάνουν τίποτε για τη χώρα μας. Αν έρχονταν τουλάχιστον μ’ έναν σύζυγο, θα μπορούσαμε να τον στείλουμε στα χωράφια να μαζεύει καλαμπόκι ή ό,τι άλλο!». Σύμφωνα με τον συγγραφέα ο Τραμπ «περιέρχεται σε σύγχυση, εκνευρίζεται εύκολα κι έχει δυσκολία στη σύνθεση πληροφοριών». Παράλληλα αποκαλύπτει ότι συνάδελφοί του σκέφτηκαν να παραιτηθούν μαζικά για να εγείρουν την προσοχή στη συμπεριφορά του Προέδρου, αλλά τελικά έκαναν πίσω.

Στο βιβλίο του περιγράφει τον τρόπο που ο Τραμπ προσεγγίζει τα προεδρικά του καθήκοντα «σαν ένας 12χρονος σε πύργο ελέγχου, που πατά αδιακρίτως τα κουμπιά της κυβέρνησης, αδιαφορώντας για τα αεροσκάφη που τροχοδρομούν στο διάδρομο και τις πτήσεις που απομακρύνονται εσπευσμένα από το αεροδρόμιο». Ενώ αναφέρεται και στα συχνά ξεσπάσματα του Τραμπ στο Twitter, που κάνουν «ανώτερους αξιωματούχους να ξυπνούν πανικόβλητοι το πρωί». Η περιγραφή του είναι χαρακτηριστική: «Είναι σαν να εμφανίζεσαι νωρίς το πρωί στο γηροκομείο και βρίσκεις τον γέρο θείο σου να περιφέρεται στην αυλή χωρίς παντελόνι και να βρίζει με δυνατή φωνή για το φαγητό που σερβίρεται στην καφετέρια, ενώ ανήσυχα μέλη του προσωπικού προσπαθούν να τον πιάσουν. Έχεις μείνει άναυδος, το διασκεδάζεις και ταυτόχρονα νιώθεις ντροπή. Μόνον που ο θείος σου δεν θα έκανε κάτι τέτοιο κάθε μέρα, ούτε τα λόγια του αναπαράγονται μέσω των ΜΜΕ, ούτε έχει να κρατήσει τα ηνία της αμερικανικής κυβέρνησης μόλις φορέσει τα παντελόνια του»…

Οργισμένη αντίδραση από το Λευκό Οίκο: «Δειλός» ο ανώνυμος συγγραφέας

Οργισμένη ήταν η αντίδραση του Λευκού Οίκου, με την εκπρόσωπο του Τραμπ, Στέφανι Γκρίσαμ, να στρέφει τα πυρά της κατά του συγγραφέα, που προτίμησε να μην αποκαλύψει την ταυτότητά του. «Ο δειλός που έγραψε αυτό το βιβλίο δεν έβαλε το όνομά μου γιατί το περιεχόμενό του δεν είναι τίποτε άλλο παρά ψέματα», είπε, επισημαίνοντας ότι τα ΜΜΕ θα πρέπει να καλύψουν το θέμα στην πραγματική του διάσταση «ως μυθοπλασία»

O συγγραφέας, όπως αναφέρει η Washington Post, αποφάσισε να μην υπογράψει το βιβλίο του για να μην εκτραπεί το ενδιαφέρον από τον Τραμπ. «… Η συζήτηση αυτή δεν αφορά εμένα. Αφορά εμάς, το πώς θέλουμε να εκπροσωπεί η προεδρία τη χώρα μας. Εκεί θα πρέπει να επικεντρωθεί η συζήτηση. Κάποιοι θα κάνουν λόγο για “δειλία”. Δεν πληγώνομαι από αυτή την κατηγορία. Ούτε είμαι ανέτοιμος να κριτικάρω επώνυμα τον πρόεδρο Τραμπ. Ίσως το κάνω εν ευθέτω χρόνω», γράφει.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης με επιστολή του στον εκδοτικό οίκο που θα κυκλοφορήσει το βιβλίο στις 19 Νοεμβρίου ζητά πληροφορίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αποκάλυψη της ταυτότητας του συγγραφέα, αλλά ο εκδοτικός οίκος Ηachette Book Group απάντησε ότι δεν θα δώσει άλλα στοιχεία, πέραν από το να αποκαλεί τον συγγραφέα «νυν η πρώην ανώτερο αξιωματούχο».

Πηγή: eleftherostypos.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged