Σαρωτική ήττα Τσίπρα – Θρίαμβο Μητσοτάκη δείχνουν τρείς νέες δημοσκοπήσεις

Δημοσκοπήσεις
Μοιραστείτε το:

Τρεις δημοσκοπήσεις δείχνουν συντριβή Τσίπρα – Σίγουρος ο πρώτος, παίζεται η αυτοδυναμία

Σίγουρη νίκη και με μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, καταγράφουν οι τρεις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας την Πέμπτη.

Σίγουρη νίκη και με μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, καταγράφουν οι τρεις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας την Πέμπτη. Τόσο αυτή της Opinion Poll όσο και της Pulse για τον Σκάι και της Alco για το Open δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι… Λίβερπουλ για να νικήσει την Μπαρτσελόνα και να κάνει τη μεγάλη ανατροπή, όπως, θα ήθελε ο Αλέξης Τσίπρας. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ΝΔ κρατά τη διαφορά των ευρωεκλογών και σε κάποιες περιπτώσεις και υπό προϋποθέσεις, βρίσκεται κοντά στην αυτοδυναμία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να βρει νέο αφήγημα για να ανατρέψει το αρνητικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του δείχνουν να προσπαθούν να διαχειριστούν την ήττα τους και να πετύχουν ένα μεγάλο ποσοστό, κοντά στο 30% και με μικρότερη δυνατή διαφορά προκειμένου να είναι ισχυροί την επόμενη ημέρα.

Ομως, οι τάσεις που καταγράφονται από τις δημοσκοπήσεις, 17 ημέρες πριν από τις εθνικές κάλπες, δείχνουν ότι οι πολίτες έχουν αποφασίσει τι θα ψηφίσουν, έχουν καταδικάσει την παρούσα κυβέρνηση και θέλουν πολιτική αλλαγή. Κι αν επιβεβαιωθούν οι μετρήσεις τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να πετύχει μια νίκη με διαφορά άνω των 8 μονάδων και ανάλογα με το τι θα κάνουν τα άλλα κόμματα, να κυβερνήσει και αυτοδύναμος.

Στις έρευνες φαίνεται επίσης ότι πάμε σε επτακομματική Βουλή, με την είσοδο των Μέρα 25 και Ελληνική Λύση στη Βουλή. Βεβαίως, τα ποσοστά κινούνται κοντά στο 3% και κανείς δεν αποκλείει να μείνουν και απ’ έξω.

Στα συμπεράσματα που εξάγονται ιδιαίτερα σημασία έχουν επίσης:

Η πτωτική τάση που καταγράφει η Χρυσή Αυγή με πολλούς να εύχονται να μείνουν και εκτός Βουλής. Φαίνεται ότι το ακροδεξιό κόμμα πληρώνει τις εσωτερικές συγκρούσεις αλλά και το γεγονός ότι οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για ακραίο, ναζιστικό μόρφωμα που έχει βάλει τη μάσκα του εθνικοπατριώτη.

Το γεγονός ότι το ΚΙΝΑΛ δεν καρπώνεται την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι παίρνει ποσοστά κάτω από το 7,8% των ευρωεκλογών, με ό,τι αυτό συνεπάγεταια για την επόμενη ημέρα, ειδικά μετά τη ρήξη Γεννηματά – Βενιζέλου. Χωρίς το Ποτάμι και με την Ενωση Κεντρώων χαμηλά, αν δεν μπορείς να πάρει 10% τουλάχιστον από τον κεντρώο χώρο, τότε έχεις πρόβλημα.

Το ΚΚΕ επίσης δε δείχνει να ενισχύεται από την υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ και παραμένει σε ρηχά νερά, παρά την συνεπή προεκλογική εκστρατεία που κάνει.

Την έκπληξη κάνουν οι Γιάνης Βαρουφάκης με το Μέρα 25 και ο Κυριάκος Βελόπουλος με την Ελληνική Λύση. Αν μπουν στη Βουλή ουσιαστικά αντικαθιστούν το χώρο που έπιαναν τα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ κόμματα (ΛΑΕ, Πλεύση Ελευθερίας που καταποντίζονται) και δεξιά οι Ανεξάρτητοι Ελληνες.

Ενδιαφέρον έχουν επίσης οι συσπειρώσεις που είναι λίγο πάνω, λίγο κάτω από το 90%, κάτι που σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ που είναι δεύτερος δεν έχει άλλες πηγές ψηφοφόρων. Πολλά φυσικά υα κριθούν από την αποχή.

Αναλυτικά τα στοιχεία των ερευνών:

H δημοσκόπηση της Alco

Θετικά ως προς την ανάγκη για κυβέρνηση αυτοδυναμίας απαντά το 50% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση της Alco που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Open. Την ίδια ώρα υψηλά ποσοστά εμπιστοσύνης καταγράφονται στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη – υψηλότερα από ό,τι έχουν καταγραφεί στο παρελθόν για υποψήφιο πρωθυπουργό.

Σε ό,τι αφορά τη διαφορά μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 9,2% -κινείται δηλαδή στο ίδιο επίπεδο με τις ευρωεκλογές, με το ποσοστό των αναποφάσιστων να κυμαίνεται στο 15%.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής φαίνεται ότι η Βουλή θα είναι επτακομματική και πως θεωρείται ασφαλής η εκτίμηση ότι το ΜέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη θα είναι πάνω από το όριο του 3%.

Ως προς τις έδρες, η εκλογική δύναμη των κομμάτων μεταφράζεται ως εξής:

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία που αφορούν τις συσπειρώσεις των δύο μεγάλων κομμάτων αλλά και τις μετακινήσεις ψηφοφόρων. Έτσι, η συσπείρωση της ΝΔ βρίσκεται πολύ ψηλά, στο 89%. Φαίνεται δε να έχει μεγάλες εισροές από ψηφοφόρους που ψήφισαν στις πρόσφατες ευρωεκλογές το Ποτάμι (40%), την Ελληνική Λύση (10%), το ΚΙΝΑΛ (9%), την Χρυσή Αυγή (4%) και το ΜΕΡΑ25 (4%) . Ακόμη, ένα 11% πολιτών που απείχαν στις ευρωεκλογές εμφανίζονται διατεθειμένοι να ψηφίσουν ΝΔ, ενώ αντιστοίχως ένα άλλο 9% από εκείνους που ψήφισαν άλλο κόμμα στις ευρωεκλογές φαίνεται να κατευθύνονται προς τη ΝΔ.

Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, η συσπείρωση του βρίσεται στο 83%. Εισροές φαίνεται να έχει από ψηφοφόρους που ψήφισαν στις ευρωεκλογές το ΜΕΡΑ25 (16%), το ΚΚΕ (11%), το ΚΙΝΑΛ (4%) και τη ΝΔ (4%). Ενώ ένα ποσοστό 14% από όσους απείχαν από τις ευρωεκλογές και ένα ποσοστό 8% από όσους ψήφισαν άλλο κόμμα φαίνεται να κατευθύνονται προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η δημοσκόπηση της Pulse

Προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας από 7,8 μονάδες έως 8,2 μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει η νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse για λογαριασμό του Σκάι.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων η μέση διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τις εθνικές εκλογές είναι στις 8 μονάδες. Συγκεκριμένα, η ΝΔ παίρνει ποσοστό 35% από 34,5% στην προηγούμενη έρευνα και ο ΣΥΡΙΖΑ 27%, από 26%. Στο 7% βρίσκεται το Κίνημα Αλλαγής, στο 5,5% το ΚΚΕ και στο 4,5% η Χρυσή Αυγή. Αλλα δύο κόμματα, το Μέρα 25 του Γιάνη Βαρουφάκη με 3,5% και η Ελληνική Λύση του Κ. Βελόπουλου με 3% φαίνεται να περνούν το κατώφλι της Βουλής.

Η ΝΔ στα κατώτερα ποσοστά της φαίνεται να παίρνει 32,2% και στα ανώτερα 37,8% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 24,4% και 29,6% αντίστοιχα. Η Χρυσή Αυγή από 3,2% μέχρι 5,8%, το Κίνημα Αλλαγής από 5,5% μέχρι 8,5% και το ΚΚΕ από 4,1% μέχρι 6,9%. 

Στην πρόθεση ψήφου χωρίς αναγωγή η ΝΔ παίρνει 34% και το κυβερνών κόμμα 26,55%, δηλαδή διαφορά 7,5 μονάδων.

Ενδιαφέρον έχουν οι συσπειρώσεις καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 87% και φεύγουν ψηφοφόροι προς τη ΝΔ (3%), προς την γκρίζα ζώνη (35%), προς τον Βαρουφάκη επίσης 35% κι 1% προς το Κίνημα Αλλαγής.

Στη ΝΔ η συσπείρωση είναι στο 90% και χάνει ψηφοφόρους προς τον ΣΥΡΙΖΑ (3%), προς την γκρίζα ζώνη (3%) και προς το ΚΙΝΑΛ 1%.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 36% έναντι 28% του Αλέξη Τσίπρα ενώ το 32% λέει κανείς από τους δύο.

Συντριπτικό το ποσοστό της παράστασης νίκης όπου η ΝΔ παίρνει 71% έναντι μόλις 18% του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή μια διαφορά 53 μονάδων.

Οι πολίτες λένε ότι είναι καλύτερο για τη χώρα να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ, 125% αυτοδύναμος ΣΥΡΙΖΑ, 15% να γίνει συνεργασία με κορμό τη ΝΔ, 19% συνεργασία με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Ένα 13% θα ήθελε μεγάλο συνασπισμό.

 

 

Ελληνοτουρκικά

Οι πολίτες καταδικάζουν την κυβέρνηση για τη στάση τους στα ελληνοτουρκικά. Το 64% λέει ότι η κυβέρνηση σίγουρα ναι ή μάλλον ναι έπρεπε να ενημερώσει επίσημα τα υπόλοιπα κόμματα. Μόλις 10% λέει όχι και μάλλον όχι.

To γκάλοπ της Opinion Poll

Διεύρυνση της διαφοράς μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αυτοδυναμία για το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη,  αλλά και ανακατατάξεις στα «μικρότερα» κόμματα δείχνει νέα δημοσκόπηση της Opinion Poll ενόψει των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου.

Τα στοιχεία της δημοσκόπησης αποτυπώνουν μία ισχυρή δυναμική για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το φαίνεται να εξασφαλίζει με άνεση την αυτοδυναμία, το ΚΙΝΑΛ δείχνει να έχει μείωση στα ποσοστά του σε σχέση με αυτά των ευρωεκλογών, ενώ πτωτική είναι η τάση για την Ελληνική Λύση και τη Χρυσή Αυγή.

Αναφορικά με το Μέρα25 του Γιάνη Βαρουφάκη, δείχνει ότι μπορεί να περάσει το «κατώφλι» του 3% και να εισέλθει στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ λαμβάνει 34,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 23,3, το ΚΙΝΑΛ 5,1%, το ΚΚΕ 3,8%, η Ελληνική Λύση του κ. Βελόπουλου 3,2%, το ΜέΡΑ25 του κ. Βαρουφάκη 3%, ενώ η Χρυσή Αυγή καταποντίζεται στο 1,8%.

Σύμφωνα με την έρευνα, εάν δεν προσμετρηθούν τα λευκά, τα άκυρα και όσοι δηλώνουν αποχή, η ΝΔ ανεβαίνει  στο 36,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 24,5%, το ΚΙΝΑΛ στο 5,4%, το ΚΚΕ στο 4%, ο κ. Βελόπουλος στο 3,4%, ο κ. Βαρουφάκης στο 3,2% και η Χρυσή Αυγή στο 1,9%.

Με βάση την εκτίμηση ψήφου που κάνει στη συνέχεια η εταιρία, «μοιράζοντας» τους αναποφάσιστους οι οποίοι ανέρχονται σε ποσοστό κοντά στο 12% –   με βάση την εκλογική τους συμπεριφορά στις ευρωεκλογές –  η ΝΔ φτάνει στο 39,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 27%, το ΚΙΝΑΛ στο 6,4%, το ΚΚΕ στο 4,6%, ο κ. Βαρουφάκης στο 4,1%, ο κ. Βελόπουλος στο 3,6%, ενώ η Χρυσή Αυγή στο 3,3%. Από τα άλλα κόμματα το μόνο που δείχνει κάπως ικανό να προσεγγίσει το όριο εισόδου στη Βουλή είναι η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, που καταγράφεται στο 2,3%.

Εν τω μεταξύ, στην ερώτηση ποιον προτιμάτε για πρωθυπουργό της χώρας, το 36% των ερωτηθέντων «ψηφίζει» Κυριάκο Μητσοτάκη, το 24,7% Αλέξη Τσίπρα και το 38,6% απαντά «Κανένα από αυτούς».

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο χρονικό διάστημα μεταξύ 17 και 19 Ιουνίου σε δείγμα 1.302 νοικοκυριών με τηλεφωνικές συνεντεύξεις.

Πηγή: in.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged