Γιάννης Στουρνάρας: Και οι μπακάληδες έχουν ψυχή…

Δημοσιονομικά Επιχειρηματικότητα
Μοιραστείτε το:

Γιάννης Στουρνάρας προς Αλ. Τσίπρα: Σημαντικοί οι μπακάληδες στην οικονομία

Απάντηση στις επικρίσεις του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος χαρακτήρισε «μπακαλίστικες» τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος για το δημοσιονομικό κενό που δημιουργείται από τις προεκλογικές παροχές του, έδωσε μέσω της στήλης «Βηματοδότης» στα ΝΕΑ ο διοικητής της ΤτΕ.

Σύμφωνα με τον συντάκτη της στήλης στα ΝΕΑ, αφού ο κ. Στουρνάρας του περιέγραψε κατά τη διάρκεια συνομιλίας «ως σημαντική τη συμβολή των μπακάληδων στην ελληνική οικονομία» σημείωσε ότι «οι υπολογισμοί είναι της Τράπεζας της Ελλάδας και όχι δικοί του».

Εν συνεχεία ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε μετριοπαθείς τις προβλέψεις ως προς το δημοσιονομικό κενό και επισήμανε ότι «εστιάζονται σε συγκεκριμένα υποδείγματα και σε μοναδικά στοιχεία που διαθέτει αποκλειστικά η Διεύθυνση Μελετών της ΤτΕ της οποίας». Στο σημείο αυτό σημειώνεται από τον «Βηματοδότη» ότι στην εν λόγω Διεύθυνση «προΐσταται η σύζυγος του Ευκλείδη Τσακαλώτου, Χέδερ Ντενίζ Γκίμπσον».

Υπενθυμίζεται ότι στη συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Τετάρτης στον Alpha, ο κ. Τσίπρας είχε επιτεθεί για μία ακόμη φορά κατά του κ. Στουρνάρα, λέγοντας ότι «δεν είναι θεσμικός ρόλος του κεντρικού τραπεζίτη να κάνει προβλέψεις «μπακαλικής». «Είναι δυνατόν να προβλέπει το ύψος του πλεονάσματος από το πρώτο τετράμηνο;» είχε πει μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας.

Στο ερώτημα πως η επόμενη κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει την απόκλιση αυτή από το συμφωνημένο πρωτογενές πλεόνασμα ο κ. Στουρνάρας είπε ότι θα βοηθήσει την κυβέρνηση όταν έρθει η ώρα να την αντιμετωπίσει και υπενθύμισε ότι η ΤτΕ είναι σύμβουλος της εκάστοτε κυβέρνησης.

«Θα πρόσφερε υπηρεσίες συμβούλου και στην κυβέρνηση Τσίπρα, πλην όμως αυτή δεν ήθελε», επισημαίνεται στο «Βηματοδότης».

Να σημειωθεί ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος από τον Μάιο προειδοποιεί για τον κίνδυνο να υπάρξει η ανάγκη νέων μέτρων αν δεν επιτευχθεί το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος, τονίζοντας πως οι επενδυτές ανησυχούν για τις δημοσιονομικές εξελίξεις, ενώ θα είναι δύσκολο να υπάρξει υπερπλεόνασμα το 2019.

Πηγή: liberal.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged