Σκάνδαλο με την εκτός ορίων πολιτική διαφήμιση του ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτικά Κόμματα
Μοιραστείτε το:

Η εταιρεία InProgress, ο ΣΥΡΙΖΑ και η προεκλογική διαφήμιση στο Facebook

Mια αποκάλυψη σχετικά με τη διαδικασία της διαφήμισης στο Facebook, κυρίως εν μέσω προεκλογικής περιόδου, που αφορά σε ενδεχόμενη σχέση εταιρείας που προέβαλε φιλοκυβερνητικά μηνύματα με τον ΣΥΡΙΖΑ φέρνει στη δημοσιότητα το insidestory.gr.  Aποκάλυψη που εγείρει ερωτήματα ως προς τη διαφάνεια και την εφαρμογή των κανονισμών που έχουν οριστεί, αλλά και τους διαύλους επικοινωνίας που επιβεβαιώνουν εμμέσως και τα όσα λέγονται σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου για πολιτικό επηρεασμό.

Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτει στο insidestory.gr ο Γιάννης Γορανίτης η εφαρμογή των μέτρων καταπολέμησης των ψευδών ειδήσεων και της διαφάνειας των πολιτικών διαφημίσεων που εφαρμόζονται στο facebook οδήγησε σε ορισμένες αποκαλύψεις.

Μια εξ αυτών αφορά μια«ενημερωτική» σελίδα στο Facebook με την επωνυμία In Progress, η οποία από τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί, φέρεται να έχει καταβάλει μεγαλύτερο συνολικά προϋπολογισμό από κάθε πολιτικό κόμμα και τους επίσημους λογαριασμούς κάθε υποψηφίου για πολιτική διαφήμιση.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα η εν λόγω ιστοσελίδα ανέβηκε το 2018 με έντονη φιλοκυβερνητική δραστηριότητα. Το 2019 η δραστηριότητα αυτή εντάθηκε ενώ την προεκλογική περίοδο υπερέβη σε διαφήμιση όλα τα κόμματα.

Το εντυπωσιακό που προκύπτει από το ρεπορτάζ που έκανε ο Γιάννη Γορανίτης είναι ότι η InProgress έχει ιστοσελίδα που είναι «ένα πρόχειρο WordPress site με stock φωτογραφίες και χωρίς οποιαδήποτε πληροφορία για προηγούμενα έργα της εταιρείας ή για τα στελέχη και το προσωπικό της. Οι υποσχέσεις για «σχεδιασμό και υλοποίηση digital projects» και «Τα πάντα για μια σωστή στρατηγική επικοινωνίας», που αναγράφονται στην κεντρική (και μοναδική) σελίδα του site δεν επιβεβαιώνονται στην πράξη, καθώς στις επανειλημμένες προσπάθειες επικοινωνίας μέσω της φόρμας και του email της εταιρείας δεν λάβαμε απάντηση».
Και συνεχίζει το δημοσίευμα:

«Δεδομένου ότι δεν δημοσιεύει άλλα στοιχεία επικοινωνίας, αναζητήσαμε τα στοιχεία από τη δημόσια βάση όσων καταχωρούν πολιτικές διαφημίσεις στο Facebook. Αρχικά δοκιμάσαμε να καλέσουμε το κινητό τηλέφωνο που ήταν δηλωμένο. Η κλήση μας προωθείτο. Επειδή, όπως υποδεικνύει ένα παλιό δημοσιογραφικό ρητό, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, σταθήκαμε σε μια λεπτομέρεια με σημασία».

Ποια είναι αυτή. Η InProgress είχε δηλώσει το ίδιο κινητό με αυτό που είχε δηλώσει ο ΣΥΡΙΖΑ και όταν ρωτήθηκε το κυβερνών κόμμα σχετικά τα τηλέφωνα άλλαξαν και οι καρτέλες ενημερώθηκαν με διαφορετικά στοιχεία.

Το νέο τηλέφωνο της εταιρείας, που είναι επίσης απενεργοποιημένο, σύμφωνα με το insidestory.gr, «αντιστοιχεί σε στενό συγγενικό πρόσωπο γνωστού στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ – εκτός αν πρόκειται για συνωνυμία που ολοκληρώνει το παζλ των συμπτώσεων».

Πηγή: liberal.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged