ΣΥΡΙΖΑ: Αναζητώντας την «Ιφιγένεια» και όχι τα αίτια της συντριπτικής ήττας

Κυβέρνηση
Μοιραστείτε το:

Ψάχνουν Ιφιγένεια στον ΣΥΡΙΖΑ, όχι τα αίτια της ήττας

Προσπάθεια να βγει από το κάδρο της ήττας ο Αλέξης Τσίπρας, παρ’ ότι πήρε πάνω του την προεκλογική εκστρατεία που οδήγησε στην ήττα των 9,5 μονάδων, είναι σε εξέλιξη στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου αναζητείται Ιφιγένεια χωρίς να ασχολείται κανείς με τα αίτια της ήττας. 

Αν και ορισμένα στελέχη θέτουν θέμα ύφους και λανθασμένης στρατηγικής, που ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας εφάρμοσε, επιχειρείται η απόδοση ευθυνών στο περιβάλλον των συνεργατών του που όμως ο ίδιος έχει επιλέξει. Στο πλαίσιο αυτό και σε μια προσπάθεια, ενόψει εθνικών εκλογών να μην τεθεί θέμα αμφισβήτησης του Αλέξη Τσίπρα, συνεδριάζει σήμερα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ (ξεκίνησε λίγο μετά τις 15:00 το μεσημέρι). 

Αν πάντως ληφθεί υπόψη η τοποθέτηση του πρωθυπουργού τη Δευτέρα, η όποια γκρίνια δεν θα στοχοποιήσει τον ίδιο παρά το γεγονός ότι ακολουθεί την τακτική της αρνητικής έως… μαύρης αντιπαράθεσης με τη Νέα Δημοκρατία και προσωπικά σε βάρος του Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Στόχος είναι να κουκουλώσουν τα προβλήματα στην παρούσα φάση, να μη φανεί ότι αμφισβητείται ο Αλ. Τσίπρας και να μείνει εντός των τειχών η γκρίνια τόσο για την προεκλογική εκστρατεία όσο και για τους νεοφερμένους πασοκογενείς που έγιναν μέχρι και υπουργοί. Οι φωνές που ακούγονται προς το παρόν είναι γενικής κατεύθυνσης περί μεσαίας τάξης που ξεχάστηκε και ύφος ορισμένων κυβερνώντων.

Σε συνέντευξή του στο Liberal, ο Στέργιος Πιτσιόρλας, απαρίθμησε τις αιτίες της ήττας, κρατώντας διακριτικές αποστάσεις από την στρατηγική που ακολούθησε η κυβέρνηση έως τις ευρωεκλογές. Ο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης μιλά για τα λάθη που έγιναν, και εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να επανασυσπειρώσει ψηφοφόρους που έχασε στις ευρωεκλογες, αν αποδείξει ότι διάβασε σωστά το μήνυμα, προβάλει το σχέδιο του για την επόμενη ημέρα, «και όλα αυτά με την σαφή διαβεβαίωση ότι θα εξαλειφθούν από την εικόνα φαινόμενα που προκαλούν τους πολίτες και το χώρο της Αριστεράς».

Ο Νίκος Φίλης έκανε λόγο για ύφος της εξουσίας, παραδεχόμενος ότι η διαφορά ήταν μεγάλη και πως «υπάρχει ανάγκη ενός νέου πολιτικού σχεδίου με συμμαχίες νέες». 

Την κριτική συνέχισε και ο Πάνος Σκουρλέτης εξαπολύοντας πυρά σε ορισμένα στελέχη που δεν «μετρημένοι και νουνεχείς», ενώ ανέφερε ότι μεταξύ των αιτιών ήταν η συνέχιση της συνεργασίας με τον Πάνο Καμμένο μετά τον Αύγουστο του 2018, τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. 

Εξάλλου, και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, δήλωσε ότι «η προεκλογική τακτική που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ στη βάση της λογικής ‘ψηφίστε μας για να μην έρθει η Νέα Δημοκρατία δεν έπιασε’, ξεκαθάρισε ωστόσο ότι δεν υπάρχει θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ.

Στέργιος Πιτσιόρλας: Γιατί χάσαμε

Τις αιτίες της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ απαριθμεί μιλώντας στο Liberal.gr ο Στέργιος Πιτσιόρλας, κρατώντας διακριτικές αποστάσεις από την στρατηγική που ακολούθησε η κυβέρνηση έως τις ευρωεκλογές. 
«Υπερεκτιμήθηκε η εκλογική απόδοση των μέτρων και μια τάση συσπείρωσης που υπήρξε το τελευταίο διάστημα», λέει χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για «φαινόμενα που ενόχλησαν τους πολίτες και ιδιαίτερα τον απαιτητικό κόσμο της Αριστεράς».

Μιλά για τα λάθη που έγιναν, και εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να επανασυσπειρώσει ψηφοφόρους που έχασε στις ευρωεκλογες, αν αποδείξει ότι διάβασε σωστά το μήνυμα, προβάλει το σχέδιο του για την επόμενη ημέρα, «και όλα αυτά με την σαφή διαβεβαίωση ότι θα εξαλειφθούν από την εικόνα φαινόμενα που προκαλούν τους πολίτες και το χώρο της Αριστεράς». Οι άλλοι λόγοι για την ευρεία ήττα της Κυριακής είναι σύμφωνα με τον κ. Πιτσιόρλα, αφενός η «οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και η πίεση που αυτή επέφερε σε κάποια κοινωνικά στρώματα», αφετέρου το γεγονός ότι «ένα τμήμα της Αριστεράς δεν μπορεί να συμφιλιωθεί με την ιδέα της κυβερνητικής διαχείρισης και των συμβιβασμών στους οποίους αυτή οδηγεί».

Αν και με διακριτικό τρόπο, δεν κρύβει τις διαφωνίες του με την εκλογική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι στην προσπάθειά του να τονίσει την ιδεολογική του διαφορά με τη ΝΔ ενόψει της ευρωκάλπης, «επιδείξαμε μια μονομέρεια και αυτό αδίκησε την πολιτική μας».

Ν. Φίλης: Μεγάλη η διαφορά – Χάσαμε λόγω του ύφους της εξουσίας

Τρεις είναι οι λόγοι που σύμφωνα με τον Νίκο Φίλη οδήγησαν στη βαριά ήττα τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον πρώην υπουργό Παιδείας να κάνει λόγο για ύφος εξουσίας που προκάλεσε απόσταση των πολιτών από τη διακυβέρνηση.

Μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 ο Ν. Φίλης υποστήριξε  ότι ο πρώτος λόγος είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εφήρμοσε Μνημόνια. Ίσως ήταν λιγότερο επώδυνα από των προηγούμενων και ο ΣΥΡΙΖΑ να προσπάθησε να βρει χαραμάδες για τους πιο αδύναμους συμπολίτες, αλλά τελικά εφήρμοσε Μνημόνια με νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση. Ο επώδυνος συμβιβασμός έφερε και άλλους συμβιβασμούς». Συμπλήρωσε, δε, «δεν υπήρξε κόμμα που να γλίτωσε από τα Μνημόνια. Η ΝΔ έχασε και ανασυγκροτήθηκε και το ΠΑΣΟΚ εξαερώθηκε».

Ο δεύτερος λόγος κατά τον κ. Φίλη ήταν ότι «σε θέματα που δεν μας πίεσε το ασφυκτικό πλαίσιο από το Μνημόνιο προχωρήσαμε με ατολμία και αυτό το καταγράφει ο κόσμος».

Ο τρίτος λόγος κατά τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ «είναι το ζήτημα του ύφους της εξουσίας. Ορισμένες συμπεριφορές δημιούργησαν μια απόσταση των πολιτών από τη διακυβέρνηση».

Παράλληλα ζήτησε απαντήσεις στο ερώτημα «γιατί δεν κάναμε εκλογές (σ.σ. εθνικές) τον Μάιο». «Δεν περιμέναμε μια τόσο σημαντική ήττα και νίκη της ΝΔ. Και οι πιο απαισιόδοξοι δεν το έβλεπαν αυτό» πρόσθεσε ο κ. Φίλης.

«Όλα αυτά δεν επιλύονται με το να υποχωρήσουμε από ορισμένες αξίες της αριστεράς. Δεν είναι προοπτική να δημιουργηθεί ένα πιο θολό πράγμα» είπε ο κ. Φίλης θέτοντας ένα θέμα και κοινωνικών συμμαχιών καθώς, όπως είπε, «η σχέση μας με τις μεσαίες τάξεις περνάει η κρίση».

Στο ερώτημα αν μπορεί να ανατραπεί το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ο πρώην υπουργός Παιδείας απάντησε «αυτός είναι ο αγώνας» παραδεχόμενος ότι «πράγματι 9-10 μονάδες είναι μεγάλη διαφορά».

Μιλώντας για την επόμενη ημέρα είπε ότι «υπάρχει ανάγκη ενός νέου πολιτικού σχεδίου με συμμαχίες νέες. Για παράδειγμα βλέπω ότι υπάρχει ένας κόσμος της Αριστεράς που δεν πήγε να ψηφίσει και πρέπει να τον πείσουμε να το κάνει. Υπάρχουν άλλοι που επέλεξαν άλλα μικρότερα σχήματα της αριστεράς».

«Χρειάζεται αναστοχασμός και αυτοκριτική, όχι αυτοκαταστροφική όπως κάνουν τα κόμματα» πρόσθεσε ο Νίκος Φίλης αν και στο αν για τον ΣΥΡΙΖΑ ισχύει η φράση «προπονητής που χάνει αντικαθίσταται» απάντησε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προσωποποιεί τις ευθύνες και τις στρατηγικές. Θεωρούμε ότι η προεδρία Τσίπρα διαχρονικά έδωσε αξία στον ΣΥΡΙΖΑ».

Πυρά Π. Σκουρλέτη: Κάποιοι δεν ήταν μετρημένοι και νουνεχείς

Κριτική σε κυβερνητικά στελέχη για την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές άσκησε ο γραμματέας του κόμματος, Πάνος Σκουρλέτης, σημειώνοντας πως δεν «μετρημένοι και νουνεχείς», ενώ ανέφερε ότι μεταξύ των αιτιών ήταν η συνέχιση της συνεργασίας με τον Πάνο Καμμένο μετά τον Αύγουστο του 2018, τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. 

«Έχω μια διάθεση αυτοκριτικής. Ναι, κυβερνητικά στελέχη με τον τρόπο τους δημιούργησαν μια εικόνα, δεν θα το έλεγα αλαζονείας αλλά δεν ήταν μετρημένοι και νουνεχείς όσο έπρεπε και προσωπικά δεν το λέω τώρα την επομένη των εκλογών, σε πολλές περιπτώσεις μου είχε δοθεί η δυνατότητα να το διατυπώσω», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας εχθές στην ΕΡΤ. 

Αναφερόμενος στα αίτια της ήττας τόνισε ότι «όταν στο τέλος της ημέρας κάνει ο άλλος ταμείο, λίγο τον ενδιαφέρει, αν από τα 100 που έχασε τα 70 τα έχασε επί Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ και μόλις τα 30 επί ΣΥΡΙΖΑ. Σημασία έχει ότι τα έχασε διότι βιώνει μια αρνητική πραγματικότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε να υλοποιεί μια πολιτική λιτότητας με μεγαλύτερη ένταση στη Ν.Δ. λιγότερη επί ΣΥΡΙΖΑ αλλά οι πολίτες το υπέστησαν σωρευτικά. Η Ν.Δ. το έχει πληρώσει αυτό το 2015, έκανε το δικό της ταμείο, το ΠΑΣΟΚ έπαθε μεγάλη ζημιά. Πληρώσαμε ακριβώς αυτή την αντίφαση να εφαρμόζεις μια πολιτική που δεν την ενστερνίζεσαι αλλά έχει τα χαρακτηριστικά τα οποία αντικειμενικά κούμπωσαν με όσα είχαν εφαρμόσει οι προηγούμενοι. Επίσης ο χρόνος είναι μικρός από τη λήξη του προγράμματος και η σταθεροποίηση της οικονομίας όπου ο καθένας θα αρχίσει να σκέφτεται με έναν θετικό τρόπο τη ζωή του, θέλει ένα διάστημα για να εμπεδωθεί».

Επίσης εκτίμησε ότι φταίνε και τα ΜΜΕ για τα αποτελέσματα που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ: «Είχαμε μια στρατηγική αδυναμία στο χώρο των μίντια. Δεν υπάρχει άλλη κυβέρνηση που μεταπολιτευτικά να έχει δεχθεί τέτοιο πόλεμο. Το γεγονός ότι δεν μπόρεσες να επικοινωνήσεις βασικές πλευρές του κυβερνητικού έργου είναι μια αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ αλλά σχετίζεται και με μια αντικειμενική διαμορφωμένη κατάσταση στον χώρο των μίντια. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό».

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών σχολίασε ότι κόστισε στην κυβέρνηση και πρόσθεσε: «Η συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ θα έπρεπε να είχε τελειώσει τον Αύγουστο διότι ενώ υπήρχε έξοδος στις αγορές, είχαμε ανάπτυξη, καλές εκτιμήσεις, τις εξαγγελίες της ΔΕΘ ήμασταν υποχρεωμένοι κάθε εβδομάδα να προσπαθούμε να διασκεδάσουμε τις δηλώσεις του κυβερνητικού μας εταίρου. Τελικά η ρητορική της Ν.Δ. στο Μακεδονικό δεν ευνόησε την ίδια αλλά δυνάμεις που βρίσκονται στα ακροδεξιά της».

Σε ξεχωριστή του συνέντευξη, στο news 24/7 τόνισε ότι «χρειάζεται επαναπροσδιορισμός και βελτιώσεις στο αφήγημά μας». 

Ο κ. Σκουρλέτης είπε πως πρόκειται για μια μεγάλη ήττα και παραδέχτηκε πως τα εργαλεία που διαμόρφωσαν τις εκτιμήσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν τα κατάλληλα. «Δεν το περίμενε κανείς αυτό το αποτέλεσμα, πολλές οι αιτίες, άλλες βασικές και άλλες δευτερεύουσας σημασίας. Δεν καταφέραμε να αναδείξουμε όσα κάναμε αυτά τα χρόνια για τα μεσαία στρώματα».

Αναφορικά με τις συμπεριφορές και το ύφος στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «δόθηκαν λαβές για παρεξηγήσεις και τροφοδοτήθηκε η προπαγάνδα των αντιπάλων». 

Ως βασικότερη αιτία της ήττας ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε «το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να υλοποιήσει μια πολιτική που δεν ήταν δικιά του αλλά αποτέλεσμα ενός συμβιβασμού». 

Δ. Βίτσας: Η προεκλογική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ δεν έπιασε…

«Η προεκλογική τακτική που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ στη βάση της λογικής “ψηφίστε μας για να μην έρθει η Νέα Δημοκρατία δεν έπιασε” δήλωσε ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας στο Action24 ξεκαθαρίζοντας όμως ότι δεν υπάρχει θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ακλόνητο στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί τον Αλέξη Τσίπρα ο κ. Βίτσας, ενώ την ίδια ώρα ισχυρίστηκε ότι η ήττα με 9,5 μονάδες στις ευρωεκλογές οφείλεται στην προεκλογική τακτική που ακολούθησε η Κουμουνδούρου.

Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας στην εκπομπή Αντιθέσεις ο κ. Βίτσας ανέφερε ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο αμφισβήτησης του Α. Τσίπρα: «Με σιγουριά το λέω ότι τέτοιο θέμα στο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υπάρξει ασχέτως αποτελέσματος. Προσπαθούμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα ο Αλέξης Τσίπρας έχει δώσει πολλά στον ΣΥΡΙΖΑ ,στην αριστερά ,στην κοινωνία και στην χώρα. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει έστω και η ελάχιστη λογική και πιθανότητα  για να αλλάξει από πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ».

Παράλληλα, εκτίμησε ότι δεν έπιασε η προεκλογική τακτική που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ στη βάση της λογικής  «ψηφίστε μας για να μην έρθει η  Νέα Δημοκρατία»  και ζήτησε κατά την προεκλογική περίοδο για τις εθνικές εκλογές να υπάρξει θετικό αφήγημα από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και προγραμματικός λόγος.

«Να πούμε κάναμε αυτά και έχουμε αυτό το σχέδιο. Να πούμε πως αυτά που πετύχαμε μπορούν να εκφραστούν στην καθημερινότητα του πολίτη.Μέσα σε αυτό το πλαίσιο να είναι η αντιπαράθεση, τι έκανες τι θα κάνεις», είπε και προσέθεσε: «Υπήρξε μία λογική πολλές φορές ψηφίστε μας για να μην έρθουν αυτοί αυτό κατά τη γνώμη μου είναι λάθος τρόπος να κάνεις πολιτική γιατί είμαστε στην περίοδο που θα πρέπει να  μιλάμε συγκεκριμένα με συγκεκριμένους στόχους». 

Πηγή: liberal.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged