Δημόσια Διοίκηση: Το έπαθλο «Βαθύ Κράτος-Εξουσία», επιχειρεί να εξασφαλίσει ο ΣΥΡΙΖΑ

Δημόσια Διοίκηση Οργανισμοί – Ιδρύματα
Μοιραστείτε το:

«Ρεσάλτο» ΣΥΡΙΖΑ στη δημόσια διοίκηση

Ερωτήματα προκύπτουν από τη διαδικασία πλήρωσης συνολικά 19 θέσεων επιθεωρητών – ελεγκτών δημόσιας διοίκησης, αφού η προκήρυξη καταλήγει λέγοντας πως η επιλογή των υπαλλήλων θα γίνει «έπειτα από προηγούμενη συνέντευξη ενώπιον τριμελούς επιτροπής»

H άποψη πως ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε την κυβέρνηση αλλά όχι την εξουσία, είναι γνωστή και διατυπωμένη δημοσίως από στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. Οπου «εξουσία» μπορεί κάποιος να βάλει εκείνους τους πολυδαίδαλους μηχανισμούς που απλώνονται σε όλο το φάσμα της δημόσιας διοίκησης και κινούν ουσιαστικά τα νήματα, λειτουργώντας άλλες φορές υποστηρικτικά και άλλες, αν χρειαστεί, ανασταλτικά έναντι της εκάστοτε κεντρικής εξουσίας.

Στην τελική ευθεία προς τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ, ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος και τη θέση που θα καταλάβει, προχωράει σε κινήσεις κομματικού ρεσάλτου στη δημόσια διοίκηση, έτσι ώστε ο κρατικός μηχανισμός για τα επόμενα χρόνια να είναι στα χέρια του, ακόμα και αν δεν είναι κυβέρνηση. Πρόκειται για μια τακτική που έχει επαναληφθεί και στο παρελθόν, και βλέπει το κράτος ως κομματικό λάφυρο, δημιουργώντας μέσα από αυτό είτε «πράσινους» είτε «γαλάζιους» κομματικούς στρατούς. Το τελευταίο διάστημα λοιπόν, κάτω από τη βουή που σηκώνουν τα ζητήματα και οι αντιπαραθέσεις της κεντρικής πολιτικής σκηνής, υπάρχει έντονη κινητικότητα σε ολόκληρο το φάσμα του δημόσιου τομέα, με προσλήψεις, αποσπάσεις και μετατάξεις, αλλάζοντας τον χάρτη της δημόσιας διοίκησης.

Ο στόχος ωστόσο, όπως φαίνεται από την αναλυτική ανάγνωση της κινητικότητας, δεν είναι απλά ψηφοθηρικός μέσω διορισμών, αλλά κάτι παραπάνω: στο επίκεντρο βρίσκονται θέσεις-κλειδιά που κινούν σημαντικά γρανάζια του Δημοσίου. Τέτοιες θέσεις, όπως αναφέρει στην «Κ» στέλεχος του δημόσιου τομέα, που γνωρίζει πολύ καλά τη λειτουργία του, είναι πρώτον ο αναπτυξιακός τομέας, με αιχμή του δόρατος το ΕΣΠΑ και δεύτερον οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, ένας ιδιαίτερα νευραλγικός τομέας.

Ελεγκτές – επιθεωρητές

Στις 3 Απριλίου αναρτήθηκε στη Διαύγεια προκήρυξη με την οποία ζητείται η υποβολή υποψηφιοτήτων για την πλήρωση 19 συνολικά θέσεων επιθεωρητών – ελεγκτών δημόσιας διοίκησης, που κατανέμονται ως εξής: 11 στην Αθήνα, 2 στη Θεσσαλονίκη, 2 στο Ρέθυμνο, 3 στις Σέρρες και 1 στην Τρίπολη. Η απόσπαση, όπως σημειώνεται, θα είναι για τρία συνολικά έτη. Κάποιος μπορεί να υποστηρίξει πως πρόκειται για πλήρωση θέσεων για τις οποίες υπάρχει ανάγκη. Το γεγονός ωστόσο πως πέραν των τυπικών προσόντων που απαιτούνται, η προκήρυξη καταλήγει λέγοντας πως η επιλογή των υπαλλήλων θα γίνει «έπειτα από προηγούμενη συνέντευξη ενώπιον Τριμελούς Επιτροπής», δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για τοποθετήσεις σε θέσεις-κλειδιά με κομματικά κριτήρια. Η επιτροπή, όπως επίσης σημειώνεται στην προκήρυξη, πλην των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων «διαμορφώνει γνώμη για την προσωπικότητα και την ικανότητα άσκησης των καθηκόντων».

Αντίστοιχες πρακτικές ακολουθούνται σε έναν ακόμα κρίσιμο μοχλό του Δημοσίου, τον αναπτυξιακό. Στο επίκεντρο εδώ βρίσκονται οι προϊστάμενοι των οργανικών μονάδων των ειδικών υπηρεσιών διαχείρισης, ελέγχου και συντονισμού του σχεδιασμού και της εφαρμογής των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014-2020, δηλαδή των επιτελικών δομών ανά υπουργείο, αλλά και των προϊσταμένων της ΜΟΔ, των Μονάδων Οργάνωσης της Διαχείρισης των Αναπτυξιακών Προγραμμάτων.

Ηδη από τον Δεκέμβριο του 2017 έχει οριστεί στο άρθρο 5 πως η διεξαγωγή «δομημένης συνέντευξης» με τους υποψηφίους μοριοδοτείται έως 350 μόρια, σε αντίθεση με τα εκπαιδευτικά προσόντα που φτάνουν έως 175 μόρια. Αντίστοιχα με 175 μόρια πριμοδοτείται η εργασιακή εμπειρία και η εμπειρία σε θέση ευθύνης, με 250 η αξιολόγηση του ν. 4314 και με 300 μόρια η γραπτή εξέταση. Εν ολίγοις για την επιλογή προσώπων σε θέσεις-κλειδιά υπερτερεί η συνέντευξη έναντι των άλλων προσόντων, αφήνοντας πίσω σε πολλές περιπτώσεις υποψηφίους με ακαδημαϊκά προσόντα και μακρά εργασιακή εμπειρία.

Παράταση μέχρι το 2023

Στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομίας, στα επίμαχα άρθρα που αφορούν το ΕΣΠΑ και τις μετακινήσεις υπαλλήλων (34, 35 και 36) σημειώνεται πως «οι αποσπάσεις ή οι μετακινήσεις του συνόλου του προσωπικού που υπηρετεί στις ειδικές υπηρεσίες του ν. 4314 (σ.σ. αφορά τη διαχείριση, τον έλεγχο και την εφαρμογή αναπτυξιακών παρεμβάσεων για την προγραμματική περίοδο 2014-2020) αλλά και στην Κεντρική Υπηρεσία της ΜΟΔ Α.Ε. οι οποίες λήγουν πριν από τις 31/12/2023, παρατείνονται αυτοδικαίως μέχρι την ημερομηνία αυτή».

Αντίστοιχα αναφέρεται πως «οι αποσπάσεις των υπαλλήλων της ΜΟΔ Α.Ε. που υπηρετούν σε υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ και της Γενικής Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, καθώς και στην Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών, ενδιάμεσο φορέα διαχείρισης του Δήμου Αθηναίων, οι οποίες λήγουν στις 31/12/2023, παρατείνονται αυτοδικαίως μέχρι την ημερομηνία αυτή».

Στα παραπάνω κομμάτια του παζλ μπορούν να προστεθούν και οι αλλαγές σε μία ακόμα σειρά διοικητικών δομών, όπως για παράδειγμα είναι οι ειδικοί και τομεακοί γραμματείς –για τα επόμενα 4 χρόνια– οι οποίοι θα αντικαταστήσουν τους σημερινούς γενικούς γραμματείς των υπουργείων, που αναδιατάσσουν τον δημόσιο τομέα και δημιουργούν έναν ισχυρό μηχανισμό υπό την κεντρική εξουσία.

Σταύρος Παπαντωνίου

Πηγή: kathimerini.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged