Υποψήφιοι Αυτοδιοίκησης ΣΥΡΙΖΑ: Αγνοείται η τύχη τους – Βυθίζονται στα «τάρταρα»…

Δήμοι
Μοιραστείτε το:

Καταποντισμός για τον ΣΥΡΙΖΑ στην Αυτοδιοίκηση – Τα προγνωστικά για το χρώμα του εκλογικού χάρτη το βράδυ της 26ης Μαΐου.

Η Ανάσταση φαίνεται ότι δεν θα έρθει τελικά για την κυβέρνηση Τσίπρα, μέσω του κατακερματισμού της ψήφου, στον οποίο επένδυσε το Μέγαρο Μαξίμου για τις πολλαπλές κάλπες της 26ης Μαΐου. Περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής όλα δείχνουν πως θα γίνουν το Βατερλό του ΣΥΡΙΖΑ, με τους υποψηφίους του να αγκομαχούν στον πρώτο γύρο και να μην περνούν καν στον δεύτερο.

Στόχος του επιτελείου του Αλέξη Τσίπρα με τη στρατηγική της πολυδιάσπασης της ψήφου ήταν να ενισχυθούν τα αντάρτικα ψηφοδέλτια από τον κεντροδεξιό χώρο, ώστε η ΝΔ να εμφανιστεί ότι έχει πρόβλημα. Ωστόσο, όπως φαίνεται και σε όλες τις μετρήσεις της κοινής γνώμης, ένα μήνα πριν στηθούν οι κάλπες, το εγχείρημα «ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία» που εμφανίστηκε στο Ολυμπιακό Γυμναστήριο του Γαλατσίου, δεν «τραβάει» και οι γαλάζιοι υποψήφιοι είναι αυτοί που τελικά θα αναμετρηθούν τη δεύτερη Κυριακή.

Ωστόσο, το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι διπλό: πρώτον, η απήχηση των υποψηφίων του στις τοπικές κοινωνίες δεν αντιστοιχεί στη δυναμική που θέλει να εμφανίσει το πρωθυπουργικό επιτελείο για το νέο φορέα. Δεύτερον, τα πρόσωπα που διεκδικούν τους Δήμους και τις Περιφέρειες στη Βόρεια Ελλάδα, γίνονται δέκτες έντονων δημόσιων αποδοκιμασιών, όπως συμβαίνει και με τους υπουργούς αλλά και τους υποψήφιους ευρωβουλευτές.

Υπό τα δεδομένα αυτά, η Συμφωνία των Πρεσπών αποδεικνύεται καταλύτης για τα αποτελέσματα της 26ης Μαΐου, με τη μεγαλύτερη καθίζηση να καταγράφεται για τους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ, στις Περιφέρειες, ακόμη και σε εκείνες που στηρίχθηκαν πρόσωπα από το ΠΑΣΟΚ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Δυτική Ελλάδα, όπου η Κουμουνδούρου στηρίζει τον νυν Περιφερειάρχη, Απόστολο Κατσιφάρα που προέρχεται από το ΚΙΝΑΛ.

Το Κίνημα Αλλαγής όμως, μέσω της Νομαρχιακής Επιτροπής του στην Αχαΐα, έχει ανακοινώσει ότι στηρίζει τον πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σπηλιόπουλο. Το συγκεκριμένο αντάρτικο, φαίνεται ότι θα ευνοήσει τον υποψήφιο της οδού Πειραιώς, Νεκτάριο Φαρμάκη. Ισχυρές πιέσεις δέχεται και στην διπλανή Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο γ.γ. Υποδομών, Γιώργος Δέδες, ο οποίος δεν είχε παραιτηθεί από το αξίωμά του, προκαλώντας γκρίνια στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από τους Παναγιώτη Νίκα και Πέτρο Τατούλη, που θα συγκρουστούν για την πρώτη θέση. Στην Περιφέρεια Αττικής, το προβάδισμα του Γιώργου Πατούλη, είναι σαφές πλέον έναντι της Ρένας Δούρου, (34% – 19% σύμφωνα με την μέτρηση της ALCO). Πιο δυσοίωνες είναι οι προοπτικές για τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ στο Δήμο της Αθήνας, όπου ο Νάσος Ηλιόπουλος (σύμφωνα με την Metron Analysis), είναι τρίτος με 10%, πίσω από τον Παύλο Γερουλάνο (13%) που στηρίζει το ΚΙΝΑΛ.

Πρώτος στον μεγαλύτερο Δήμο της χώρας, είναι ο Κώστας Μπακογιάννης με 37%, παρά το γεγονός ότι έχει στα δεξιά του υποψηφίους, όπως τον Γιώργο Βουλγαράκη, που μόλις αγγίζουν το 3%. Πολιτικά «ανύπαρκτος», είναι στο Δήμο Πειραιά, ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Μπελαβίλας. Για την πρωτιά στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, αναμετρούνται, ο έχων το χρίσμα της οδού Πειραιώς, Νίκος Βλαχάκος, με τον Γιάννη Μώραλη.

Στην Πάτρα, ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ρώρος που στοχεύει στην κεντροαριστερά, δύσκολα θα χτυπήσει το νυν δήμαρχο (ΚΚΕ), Κώστα Πελετίδη. Στη Λάρισα, ο επίσης υποστηριζόμενος από την Κουμουνδούρου, Απόστολος Καλογιάννης δέχεται ισχυρές πιέσεις από την υποψήφια της ΝΔ, Ρένα Καραλιώτου, ενώ στα Ιωάννινα Τατιάνα Καλογιάννη (ΝΔ) και Μωυσής Ελισάφ, πιέζουν έντονα τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ, Λάζαρο Νάτση και τον κεντροαριστερό, Θωμά Μπέγκα.

Βαριά ήττα στη Β. Ελλάδα

Από τη Λάρισα και πάνω, το κυβερνών κόμμα έρχεται αντιμέτωπο με τις βαριές εκλογικές συνέπειες της Συμφωνίας των Πρεσπών. Στην Κεντρική Μακεδονία ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Γιαννούλης είναι στο 5,7% (μέτρηση To the point) και αντιμέτωπος με έντονες αποδοκιμασίες σε κάθε επίσκεψή του, την ώρα που ο Απόστολος Τζιτζικώστας συγκεντρώνει 54,4%.

Ίδια εικόνα υπάρχει και στον Δήμο Θεσσαλονίκης, όπου η Κατερίνα Νοτοπούλου του ΣΥΡΙΖΑ, είναι πίσω από τον Νίκο Ταχιάο της ΝΔ (17,4%-10,7% σύμφωνα με την ΚΑΠΑ Research). Μάλιστα η πρώην υπουργός παλεύει για τη δεύτερη θέση με τον Γιώργο Ορφανό (10%) και Σπύρο Βούγια του ΚΙΝΑΛ (8,5%). Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ο πασοκογενής και υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Κατσιμίγας, δεν μπορεί να «χτυπήσει» τον γαλάζιο νυν Περιφερειάρχη, Χρήστο Μέτιο.

Το ίδιο συμβαίνει και στην Δυτική Μακεδονία, όπου ο Γιώργος Κασαπίδης της ΝΔ προηγείται του σημερινού εκλεκτού της κυβέρνησης, Θεόδωρου Καρυπίδη, που το 2014 είχε μόνο το χρίσμα των ΑΝΕΛ. Λίγο πιο κάτω, στην Ήπειρο, ο προερχόμενος από τη ΔΗΜΑΡ κυβερνητικός υποψήφιος, δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί με τον νυν Περιφερειάρχη της ΝΔ, Αλέξανδρο Καχριμάνη.

Στη Θεσσαλία, ο εκλεγόμενος επί δύο θητείες με τη ΝΔ, περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, είναι ξανά το ισχυρό φαβορί με αντίπαλο τον Νίκο Τσιλιμίγκα που προέρχεται από το ΚΙΝΑΛ και στηρίζεται και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι κ. Αγοραστός και Τσιλιμίγκας, είχαν κοντραριστεί ξανά πριν από πέντε χρόνια.

Στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο Φάνης Σπανός έχει προβάδισμα και πιθανόν ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Αναγνωστάκης να μην βρίσκεται στην δεύτερη Κυριακή, αφού ο Απόστολος Γκλέτσος αναπτύσσει δυναμική. Σκληρή μάχη προμηνύεται στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων με τον Ρόδη Κράτσα που έχει την στήριξη της ΝΔ, να αναμετράται με τον σημερινό περιφερειάρχη Θόδωρο Γαλιατσάτο που υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το πιθανότερο είναι στον δεύτερο γύρο, η κα Κράτσα να περάσει με τον πρώην περιφερειάρχη, Σπύρο Σπύρου που κατεβαίνει ως «αντάρτης». Στο Βόρειο Αιγαίο η Χριστιάνα Καλογήρου, φαίνεται ότι αφήνει εκτός δεύτερου γύρου τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Σπιλάνη που προέρχεται από τη ΔΗΜΑΡ. Στο Νότιο Αιγαίο, ο γαλάζιος νυν περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος καταγράφει double score (42%-21%, Alco) έναντι του Μανώλη Γλυνού, που κατεβαίνει με κοινή στήριξη ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ.

Η μόνη Περιφέρεια της χώρας στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ελπίζει, είναι η Κρήτη, όπου ο νυν Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης προκειμένου να ξαναεκλεγεί απέναντι στον ανερχόμενο υποψήφιο της ΝΔ, Αλέξανδρο Μαρκογιαννάκη, δέχθηκε τελικά την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Υπό τα παραπάνω δεδομένα, ο εκλογικός χάρτης, τουλάχιστον στις 9 από τις 13 περιφέρειες, αναμένεται το βράδυ της 26ης Μαΐου να βαφτεί γαλάζιος.

Πηγή: newpost.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged