Αττική: Νέα Δημοσκόπηση καταγράφει κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ – Έως 19,1 μονάδες μπροστά η ΝΔ

Αττική Δημοσκοπήσεις
Μοιραστείτε το:

Αυξάνει τα ποσοστά της η ΝΔ στην Αττική, καταρρέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Με ανεβασμένα τα ποσοστά της παρουσιάζεται η Νέα Δημοκρατία σε όλους τους τομείς της πρώην Β΄ Αθηνών καθώς και στην Α΄ Αθηνών, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των οποίων παρουσιάζει το «Πρώτο Θέμα» Στον αντίποδα, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει δημοσκοπική κατάρρευση, με το κυβερνών κόμμα να υποχωρεί ακόμη και 21 ποσοστιαίες μονάδες στον Δυτικό Τομέα.

Συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία παρουσιάζει άνοδο των ποσοστών της στην Αττική.

Α΄ Αθήνας:  Στην Α΄Αθήνας συγκεντρώνει 37,3%, ποσοστό αυξημένο κατά 6,18% σε σχέση με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 (31,12%).

Βόρειος Τομέας:  Στον Βόρειο Τομέα συγκεντρώνει το 32,8% των προτιμήσεων, (αύξηση 0,6% από το 32,8% των εκλογών).

Νότιος Τομέας:  Στον Νότιο Τομέα η ΝΔ συγκεντρώνει 28,8% (αύξηση 1,6% από το 27,2% των εκλογών).

Δυτικός Τομέας:  Τέλος, στον Δυτικό Τομέα συγκεντρώνει 22,7%, ποσοστό αυξημένο κατά 3,1% σε σχέση με το 19,6% των εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2015.

Αντιθέτως ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να καταποντίζεται στην Αττική, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MRB. 

Α΄ Αθήνας:  Στην Α΄ Αθήνας ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 18,2%, ποσοστό μειωμένο κατά 13,3% από το 31,5% των εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2015.

Βόρειος Τομέας:  Στον Βόρειο Τομέα οι απώλειες φτάνουν το 17,3%, καθώς συγκεντρώνει το 13,8% των προτιμήσεων (31,1% στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015).

Νότιος Τομέας:  Στο 15,5% φτάνουν οι απώλειες στον Νότιο Τομέα, (MRB: 19,8%, εκλογές Σεπτεμβρίου 2015: 35,3%).

Δυτικός Τομέας:  Ο ΣΥΡΙΖΑ στον Δυτικό Τομέα συγκεντρώνει 21,4%, ενώ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 είχε λάβει ποσοστό 42,6%.

Οι υπόλοιποι στην Α΄ Αθήνας: Το ΚΚΕ συγκεντρώνει 4,7% (-1,13% σε σχέση με το 2015), ακολουθούμενο από το ΚΙΝΑΛ στο 4,2% (-0,48%). Στην πέμπτη θέση η Χρυσή Αυγή με 3,6% (-3,31%). Τα υπόλοιπά κόμματα έχουν πολύ χαμηλά ποσοστά, με τα μόνα που περνούν το 1% είναι το “ΜεΡΑ 25 με 2,1%, οι Οικολόγοι Πράσινοι με 1,6%, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1,4%, το Ποτάμι με 1,2% και η Πλεύση Ελευθερίας  με 1,1%.  

Στον Βόρειο Τομέα: Το ΚΚΕ συγκεντρώνει 7,2% (+1,5%) και η Χρυσή Αυγή με 6,8% (+2%). Το ΚΙΝΑΛ συγκεντρώνει 3,8% (-0,8%), ενώ το 1% ξεπερνούν η Ένωση Κεντρώων  (2% από 3,5% το 2015) και το Ποτάμι (1,5% από 7%).

Στον Νότιο Τομέα: Στην τρίτη θέση της έρευνας βρίσκεται το ΚΚΕ με 6% (από 6,8%), ακολουθούμενο από ΚΙΝΑΛ με 4,4% και την Χρυσή Αυγή με 4% (από 5,6%). Τα υπόλοιπα κόμματα κινούνται χαμηλά και το 1% ξεπερνούν η Ελληνική Λύση με 1,2% και η ΛΑΕ με 1,1% (από 1,2%).

Στον Δυτικό Τομέα: Τρίτο κόμμα είναι το ΚΚΕ με 6,8%. Ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 5,3% και το ΚΙΝΑΛ με 2,8%. Πολύ χαμηλές επιδόσεις καταγράφουν οι άλλοι σχηματισμοί με αποτέλεσμα να υπερβαίνουν οριακά το 1% μόνο η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1,3%, η Ελληνική Λύση με 1,1%, οι Οικολόγοι Πράσινοι με 1,1% και το Ποτάμι με 1,0%. 

Ποιοι υποψήφιοι της ΝΔ είναι φαβορί στις εκλογικές περιφέρειες της Αττικής

Τα ποσοστά των κομμάτων με βάση τις καινούργιες εκλογικές περιφέρειες. Εκτός από την μάχη για τον νικητή των εκλογών, δίνεται και η μάχη του σταυρού. Με δεδομένα τα αποτελέσματα των ερευνών που δίνουν σαφές προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία, οι υποψήφιοι βουλευτές δίνουν αγώνα για την εκλογή ή την επανεκλογή τους.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εκλογικές περιφέρειες της Αττικής, οι οποίες πρόσφατα κατατμήθηκαν με τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών τον Ιούλιο του 2018. Σύμφωνα με ανάλυση των διαθέσιμων ερευνών για τις τέσσερις εκλογικές περιφέρειες της πρωτεύουσας που δημοσίευσε η εφημερίδα Πρώτο Θέμα:

Στην Α’ Αθηνών μετρήθηκε η απήχηση των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, η οποία αυτή τη στιγμή αριθμεί τέσσερις βουλευτές. Με δεδομένο όμως ότι η Ντόρα Μπακογιάννη «μετακομίζει» στα Χανιά, ανοίγει μια επιπλέον ενώ με βάση τις δημοσκοπήσεις αναμένεται να εκλέξει ως και έξι βουλευτές.

Αυτή τη στιγμή προηγούνται οι νυν βουλευτές, δηλαδή, η τομεάρχης Πολιτισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, ο τομεάρχης Άμυνας Βασίλης Κικίλιας και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης. Τη μάχη για τις άλλες τρεις έδρες εμφανίζονται να δίνουν η Φωτεινή Πιπιλή, ο Θανάσης Πλεύρης και οι πρωτοεμφανιζόμενοι σε εκλογές Άγγελος Συρίγος και Δημήτρης Τσιόδρας.

Στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών, ο οποίος απαρτίζεται από τους δήμους Κηφισιάς, Πεντέλης, Μεταμόρφωσης, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Ηρακλείου, Χαλανδρίου, Αγίας Παρασκευής, Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, Νέας Ιωνίας, Γαλατσίου, Φιλοθέης-Ψυχικού και Παπάγου-Χολαργού και εκλέγει 15 βουλευτές, μετρήθηκε επίσης η απήχηση των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στην Πειραιώς εκτιμούν ότι θα φτάσουν να εκλέξουν οκτώ βουλευτές.

Στην κορυφή το ζήτημα έχει ξεκαθαριστεί και το μόνο ενδιαφέρον είναι ποιος θα εκλεγεί πρώτος σε σταυρούς, ο Κωστής Χατζηδάκης ή ο Άδωνις Γεωργιάδης, είναι δηλαδή μια μάχη μεταξύ των δύο αντιπροέδρων της ΝΔ.

Σύμφωνα με τα δημοσκοπικά ευρήματα που επικαλείται το «Πρώτο Θέμα», προβάδισμα για τις υπόλοιπες θέσεις έχουν εξασφαλίσει η τομεάρχης Παιδείας και σήμερα βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ Νίκη Κεραμέως, ο τομεάρχης Εξωτερικών και βουλευτής Β΄Αθηνών Γιώργος Κουμουτσάκος αλλά και ο Θόδωρος Ρουσόπουλος, ο οποίος διεκδικεί την επιστροφή του στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Κατά το «Πρώτο Θέμα», σε απόσταση βολής από μια θέση στη Βουλή βρίσκεται η Ζωή Ράπτη, η οποία ήταν επιλαχούσα στη Β’ Αθηνών και τώρα θα ορκιστεί βουλευτής, καταλαμβάνοντας την έδρα που εγκαταλείπει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης για να δώσει τη μάχη της Ευρωβουλής, καθώς και ο συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος, ο οποίος έκανε τη διαδρομή ΣΥΡΙΖΑ – Ποτάμι – ΝΔ μέσα σε μια πενταετία.

Στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών, ο οποίος απαρτίζεται από τους δήμους Μοσχάτου-Ταύρου, Καλλιθέας, Νέας Σμύρνης, Παλαιού Φαλήρου, Δαφνής-Υμηττού, Αγίου Δημητρίου, Αλίμου, Ζωγράφου, Καισαριανής, Βύρωνα, Ηλιούπολης, Ελληνικού-Αργυρούπολης και Γλυφάδας και δίνει 18 έδρες στη Βουλή, η Πειραιώς εκτιμά ότι μπορεί να εκλέξει πάνω από οκτώ βουλευτές. Το ενδιαφέρον, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, είναι ότι ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης εμφανίζεται πρώτος και να προσπερνά ακόμα και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Νίκο Δένδια, ο οποίος το ’15 ήταν πρώτος σε σταυρούς στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο της ενιαίας τότε Β’ Αθηνών.

Μακριά από τους δύο πρώτους, ακολουθούν σε απήχηση οι βουλευτίνες Άννα Καραμανλή και Σοφία Βούλτεψη και έπονται ο μέχρι πρότινος αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο προερχόμενος από το Ποτάμι Χάρης Θεοχάρης και ο προερχόμενος από την Ενωση Κεντρώων Γιάννης Καλιάνος. Χαμηλότερα εντοπίζονται η Ιωάννα Γκελεστάθη (κόρη του πρώην υπουργού των κυβερνήσεων Μητσοτάκη, Νίκου Γκελεστάθη) ο πρώην μπασκετμπολίστας Δημήτρης Παπανικολάου και η Ντόρα Πάλη, κόρη της Φάννης Πάλη-Πετραλιά.

Ο Δυτικός Τομέας του ΣΥΡΙΖΑ

Στον Δυτικό Τομέα της Β’ Αθηνών (Χαϊδάρι, Πετρούπολη, Αγία Βαρβάρα, Άγιοι Ανάργυροι-Καματερό, Ιλιο, Περιστέρι και Αιγάλεω) που δίνει 11 έδρες στη Βουλή μετρήθηκε η απήχηση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που εικάζεται ότι θα πολιτευτούν εκεί. Την πρωτιά φαίνεται να έχει εξασφαλίσει η Χαρά Καφαντάρη, η οποία ακολουθείται από τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα. Έπεται ο αν. υπουργός Αμυνας Παναγιώτης Ρήγας και μετά φιγουράρουν ονόματα όπως αυτό της υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και του πρώην βουλευτή των ΑΝΕΛ Θανάση Παπαχριστόπουλου. Εκτιμάται ότι το κυβερνών κόμμα θα καταφέρει να εκλέξει στον Δυτικό Τομέα τρεις ή το πολύ τέσσερις βουλευτές.

Πηγή: liberal.gr, newpost.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged