Γιώργος Βαθιώτης: Ένας πολιτικός «γυρολόγος» που πήρε το χρίσμα του ΚΙΝΑΛ για το Περιστέρι

Uncategorized
Μοιραστείτε το:

Τον κατατρύχει ο χαρακτηρισμός του πολιτικού «γυρολόγου» από τη μία δημοτική παράταξη στην άλλη, αν και αυτοπροβάλλεται σαν «Κοινωνιστής» με σημαντικό μάλιστα  «κοινωνικό έργο». Ο ίδιος μάλιστα αναφέρει στο φυλλάδιο που κυκλοφορεί, ότι  ίδρυσε το 1ο Κοινωνικό Φροντιστήριο, το 1ο Κοινωνικό Ιατρείο και το 1ο Κοινωνικό Νομικό Τμήμα. Τον αδικεί ο τίτλος που του έχει αποδοθεί ή τα πράγματα είναι διαφορετικά και πρόκειται για τοπικό πολιτικό με όραμα;

—————–

Τα δύο βασικά προεκλογικά συνθήματά του είναι «Όλοι μαζί ενώνουμε τις δυνάμεις μας για ένα έξυπνο Περιστέρι με έμφαση στις γειτονιές» και «Καινοτόμες ιδέες, πράξεις και δράσεις από νέους ανθρώπους με νέα οράματα».

Σχεδόν τα ίδια είπε και όταν ο Ανδρέας Παχατουρίδης είχε ανακοινώσει την προσχώρησή του στον δικό του συνδυασμό το 2014, όταν θέλοντας να δείξει ότι η πράξη του αυτή ήταν οραματική  είχε δηλώσει: Γιώργος Βαθιώτης: «την αλληλεγγύη στην πόλη και τις κοινωνικές δομές, που στόχο έχουν την προσφορά και μόνο στους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη, θα την υπηρετήσουμε όλοι μαζί. Κάποιοι υπογράφουν μνημόνια, ΕΜΕΙΣ στο Περιστέρι υπογράφουμε την Αλληλεγγύη».

Η προσχώρηση το 2014 στην παράταξη Παχατουρίδη

Εδώ να θυμίσουμε τι έγραφε ο δημοσιογράφος Γιάννης Παργινός, στις 21.3.2014 στην ιστοσελίδα paraskhnio.gr για την «ιστορική πολιτική συμφωνία» του με την οποία προσχώρησε τότε λίγο πριν τις εκλογές στην παράταξη του δημάρχου κου Παχατουρίδη.

«Ο μέχρι χθες υποψήφιος Δήμαρχος Περιστερίου, Γιώργος Βαθιώτης προσχωρεί αυτός και η ομάδα του στον συνδυασμό του Δημάρχου Περιστερίου Ανδρέα Παχατουρίδη, προκειμένου το κίνημα των κοινωνικών δράσεων της πόλης, να σταθεί δίπλα στους Περιστεριώτες πιο δυνατό και με νέα ορμή.

Όπως είπε ο Γιώργος Βαθιώτης: «την αλληλεγγύη στην πόλη και τις κοινωνικές δομές, που στόχο έχουν την προσφορά και μόνο στους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη, θα την υπηρετήσουμε όλοι μαζί. Κάποιοι υπογράφουν μνημόνια, ΕΜΕΙΣ στο Περιστέρι υπογράφουμε την Αλληλεγγύη».»

Η ανεξαρτητοποίηση

Στις 17 Νοεμβρίου 2017, η εφημερίδα Αυγή, δημοσιεύει δηλώσεις του κ. Γιώργου Βαθιώτη, σχετικά με το «διαζύγιο» του, με την παράταξη Παχατουρίδη, στις οποίες μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής: «ανεξαρτητοποιούμαι γιατί δεν θέλω να επιμερίζομαι πολιτικές και διοικητικές ευθύνες που δεν μου αναλογούν». «Συνεχίζω το Κοινωνικό Έργο και τα Κοινωνικά Φροντιστήρια που δημιούργησα εδώ και 7 χρόνια στο Περιστέρι με τους συναδέλφους καθηγητές και ζητώ την στήριξη όλων των υγιών δυνάμεων».».

Να σημειώσουμε εδώ, για την ακρίβεια των πραγμάτων, ότι α) ο κος Βαθιώτης  καθ’ όλη την αυτοδιοικητική περίοδο που ξεκίνησε αμέσως μετά τις εκλογές του 2014, έφερε με απόφαση του Δημάρχου κου Παχατουρίδη με την οποία ορίσθηκε «εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για τις σχέσεις του Δήμου με την Εκκλησία και τα Κοινωνικά Φροντιστήρια», τον πομπώδη τίτλο «επιστημονικός συντονιστής των κοινωνικών δράσεων στο Περιστέρι» και β) οι διοικητικές ευθύνες ως μέλος του διοικητικού σχήματος Παχατουρίδη, που του αναλογούν για όλη αυτή την περίοδο περιορίζονται στις επισκέψεις του στο δημόσιο σχολείο (Αρχικά το 1ο και στην συνέχεια το 3ο ΕΠΑΛ Περιστερίου), στο οποίο κατά παραχώρηση της ΕΠΔΠ, λειτουργούσαν τα κοινωνικά φροντιστήρια του Δήμου.

Σήμερα, και μετά από οργώδεις προσπάθειες και αφού δεν κατάφερε να ορισθεί υποψήφιος Δήμαρχος από την δημοτική παράταξη «Ενεργοί Πολίτες Περιστερίου» που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, πέρασε στην αντίπερα όχθη  και πλέον φέρεται να εκπροσωπεί τον χώρο του ΚΙΝΑΛ και του πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ.

Στην πράξη, πρόκειται για υπόθεση διπλής πολιτικής αυτοκτονίας, ανεξάρτητα από τα εκλογικά αποτελέσματα που θα προκύψουν. Ας τα δούμε, όμως με την σειρά:

Η ίδρυση νέας δημοτικής παράταξης

Στις 8 Νοεμβρίου 2018 η ιστοσελίδα protipress.gr, δημοσιεύει το δελτίο τύπου της νέας δημοτικής παράταξης που συγκροτήθηκε, εν’όψη των εκλογών, από τον κο Γιώργο Βαθιώτη, στο οποίο αναφέρονται σε τρίτο πρόσωπο τα εξής:

«Εν όψει των σημαντικών Δημοτικών εκλογών του 2019 και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στις σοβαρές αλλαγές που επιτελούνται στον τομέα της αυτοδιοίκησης, ανακοινώνουμε σήμερα τη συγκρότηση της δημοτικής παράταξης «Συνεργασία Ευθύνης», με επικεφαλής τον Γιώργο Βαθιώτη.

Προχωρήσαμε στην συγκρότηση μιας νέας δημοτικής παράταξης, η οποία διεκδικεί την ανάληψη της δημοτικής αρχής, με ύψιστη προτεραιότητα την προοπτική για το αύριο.

Προτεραιότητά μας η Αλληλεγγύη, η Δημιουργική Ανάπτυξη και η Αξιοπρέπεια, να φτάσουν σε κάθε γειτονιά του Περιστερίου και να μην έχουμε μια πόλη με γειτονιές «δύο Ταχυτήτων».

Είμαστε έτοιμοι, με «Συνεργασία Ευθύνης» των νέων, προοδευτικών και δημιουργικών δυνάμεων, που μας συνδέουν κοινά οράματα και κοινές θέσεις, να οδηγήσουμε το Περιστέρι σε ένα νέο, φιλόδοξο ξεκίνημα που στοχεύει ψηλά!

Ο Γιώργος Βαθιώτης, είναι γνωστός σε όλους μας για την σημαντική κοινωνική και επιστημονική δράση του στην πόλη, καθώς και για την αποφασιστική συμβολή του σε δράσεις αλληλεγγύης που αφορούν ζωτικά προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών. Η πορεία του και η αυτοδιοικητική εμπειρία του αποτελούν εγγύηση για την μορφή διοίκησης που απαιτεί η νέα, σύγχρονη τοπική αυτοδιοίκηση. Η «Συνεργασία Ευθύνης» ήρθε για να μείνει και να δημιουργήσει!».

Η πλούσια αυτοδιοικητική εμπειρία

Είναι αληθές, ότι ο κος Γιώργος Βαθιώτης έχει πλούσια αυτοδιοικητική εμπειρία, η οποία σύμφωνα με τα πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου από τις εκλογές του 2014 και μέχρι σήμερα συνίσταται στα εξής: «α) Ψήφιση, χωρίς καμία αντίρρηση ή διορθωτική παρέμβαση, ή βελτιωτική αντιπρόταση, όλων των θεμάτων & προτάσεων της διοίκησης Παχατουρίδη, σε όσες συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου τύγχανε να παραβρίσκεται, β) σχεδόν παντελής υποβολή δικών του προτάσεων, ακόμη και με την μορφή «ψηφισμάτων», γ) η με μεγάλη επιμέλεια τήρηση της αρχής «Μία παρουσία στο δημοτικό συμβούλιο, ανά τρείς συνεδριάσεις», ανεξάρτητα από την ποιότητα και βαρύτητα των συζητούμενων σ’ αυτές θεμάτων» και δ) καμία επισήμανση ή απλή αναφορά σε οιανδήποτε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής της Πόλης ή έστω κάποιο άλλο θέμα.

Η ελευθερία χρόνου του κ. Βαθιώτη, πλεονέκτημα ενασχόλησης με τα κοινά

Στις 8.1.2014 το topontiki.gr, δημοσιεύει άρθρο για αυτόν στο οποίο πέραν των άλλων αναφέρει τα εξής: «Ο Γιώργος Βαθιώτης από το 1992 έως το 2013 ήταν ιδιοκτήτης φροντιστηρίου στο Περιστέρι, έχοντας συμβάλει στη σταδιοδρομία περισσότερων από 5.000 επιστημόνων οι οποίοι πέρασαν από τα θρανία του. Ωστόσο, βλέποντας την κρίση να «μαστιγώνει» τους πολίτες, ανέλαβε την πρωτοβουλία να δημιουργήσει κοινωνικό φροντιστήριο, βοηθώντας τους μαθητές που έχουν πραγματική ανάγκη».

Έκτοτε δεν υπάρχουν στοιχεία για την επαγγελματική ενασχόληση του. Τοπικοί παράγοντες εκτιμούν ότι η «αφοσίωσή» του στον τομέα της κοινωνικής προσφοράς  και η ενασχόλησή του με την τοπική πολιτική σκηνή, είχαν ως αποτέλεσμα αυτός να θυσιάσει την επαγγελματική καριέρα του.

Οι τίτλοι του κου Βαθιώτη…

Ο ίδιος, σε αντίθεση με τον αδελφό του που είναι πολύ παλιός στα αυτοδιοικητικά της πόλης του Περιστερίου, εμφανίσθηκε σαν απαστράπτων μετεωρίτης λίγο πριν τις εκλογές του 2014 αν και σύμφωνα με τα τότε δημοσιεύματα, τον έφερε στην πολιτική επιφάνεια η «κοινωνική δράση» του που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2012, με την ίδρυση των Κοινωνικών Φροντιστηρίων της Μητρόπολης Περιστερίου. Έκτοτε αποτέλεσε «συλλέκτη» τίτλων που όλοι έχουν ως πρόθεμα το «Συντονιστής». Η στήλη, ερευνώντας τα Social Media, κατέγραψε τους εξής τίτλους του: α) «Επιστημονικός συντονιστής της πρωτοβουλίας Υγείας και Παιδείας για το Περιστέρι», β) «καθηγητής μαθηματικών, δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Περιστερίου και άμεσος συνεργάτης του δημάρχου κ. Ανδρέα Παχατουρίδη», γ) Διευθυντής των κοινωνικών φροντιστηρίων και των κοινωνικών δομών άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων» δ) «επιστημονικός Συντονιστής των Κοινωνικών Δράσεων στην πόλη του Περιστερίου», ε) «Συντονιστής της Πρωτοβουλίας Επιστημόνων για το Περιστέρι» και στ) «Συντονιστής Ευρωπαϊκών Κινημάτων Αλληλεγγύης».

Η στήλη θέλει να είναι ειλικρινής αλλά και δίκαιη. Δεν υπάρχουν στοιχεία, αν αυτοί οι τίτλοι του κου Βαθιώτη, καθορίσθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν από τον ίδιο ή του αποδόθηκαν από τους συντάκτες των σχετικών δημοσιευμάτων.

Η προσπάθεια για τον ορισμό του ως «υποψήφιος Δήμαρχος Περιστερίου» και η αναζήτηση «δημοτικής παράταξης»

1) Η πρώτη προσπάθεια με τους «Ενεργούς Πολίτες»…

Η πολύ ξαφνική προσχώρηση του κ. Βαθιώτη, στην δημοτική παράταξη του κου Παχατουρίδη, λίγο πριν τις εκλογές του 2014 και ο πολιτικά «άκομψος» τρόπος, σύμφωνα με τοπικούς αυτοδιοικητικούς παράγοντες που αυτή έγινε, είχε σαν αποτέλεσμα, η τότε πολιτική ομάδα του να φυλλορροήσει σε τέτοιο βαθμό που τελικά έμεινε «μόνος» του. Αυτό τον υποχρέωσε να αναζητήσει νέους πολιτικούς συνεργάτες και εταίρους, μετά την αποχώρησή του από την παράταξη του νυν Δημάρχου και την ανεξαρτητοποίησή του.

Κατάφερε να συγκροτήσει μικρή ολιγομελή ομάδα και έχοντας αυτή ως προίκα ξεκίνησε συζητήσεις με τους «Ενεργούς Πολίτες Περιστερίου» για την συγκρότηση νέα ενιαίας δημοτικής παράταξης, ενόψει των εκλογών του Μαΐου. Οι συζητήσεις αυτές, αποδείχθηκαν τελικά μη παραγωγικές, αφού οι Ενεργοί Πολίτες Περιστερίου, επέλεξαν να ορίσουν δικό τους υποψήφιο δήμαρχο και να συγκροτήσουν τους «Ανοικτούς Ορίζοντες», διαφωνώντας σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά στην επίμονη απαίτηση του κου Βαθιώτη να ορισθεί ο ίδιος ως επικεφαλής της νέας δημοτικής παράταξης.

Αντιδρώντας σ’ αυτό, ο κος Γ.Βαθιώτης, προχώρησε στην αναγγελία συγκρότησης  της νέας δικής του και απόλυτα προσωπικής δημοτικής παράταξης «Συνεργασία Ευθύνης», τον Νοέμβριο του 2018.

2) Η δεύτερη προσπάθεια – Η στήριξη του ΚΙΝΑΛ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου

Στις 15.3.2019 στην ιστοσελίδα thecaller.gr, γίνεται αναφορά στις αποφάσεις του ΚΙΝΑΛ για τον ορισμό και την στήριξη υποψηφίων δημάρχων και σε ότι αφορά την πόλη του Περιστερίου υπάρχει η εξής καταγραφή:  «κατόπιν απόφασης της Επιτροπής Ψηφοδελτίων Αυτοδιοίκησης (σ.σ. του ΚΙΝΑΛ) και σε συνέχεια της εφαρμογής των διαδικασιών που περιγράφονται στην 7η Εγκύκλιο με θέμα την εξειδίκευση της διαδικασίας για την πολιτική αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων για Δήμους, ανακοινώνεται η στήριξη του Κινήματος Αλλαγής: Για τον Δήμο Περιστερίου, στον υποψήφιο Δήμαρχο και επικεφαλής ανεξάρτητου συνδυασμού,  Γιώργο Βαθιώτη».

Με την ανακοίνωση αυτή, ο κος Βαθιώτης, πήρε το πολυπόθητο γι’ αυτόν χρίσμα του «υποψηφίου Δημάρχου Περιστερίου για το ΚΙΝΑΛ», το δε ΚΙΝΑΛ απέκτησε  μετά από πολλές προσπάθειες «υποψήφιο Δήμαρχο» σε μία πόλη που κάποτε κυριαρχούσε.

Η προϊστορία της «ανακήρυξης» από το ΚΙΝΑΛ

α) Η τηλεοπτική εκπομπή και οι γνωριμίες…

Αμέσως μετά την ανεξαρτητοποίησή του, από την παράταξη του κου Παχατουρίδη, ο Γ.Βαθιώτης, βρέθηκε να είναι παρουσιαστής σε δύο εβδομαδιαίες τηλεοπτικές εκπομπές σε τοπικής εμβέλειας τηλεοπτικό σταθμό, τις:  “Χωρίς Χρώμα”  (Τρίτη) και “Δήμοι σε Δράση” (Πέμπτη) στις οποίες εμφανίζεται, σύμφωνα με τους τίτλους τους, ως «Καθηγητής & Δημοσιογράφος». Στις εκπομπές αυτές, η πλειοψηφία των καλεσμένων ήταν Δήμαρχοι, αυτοδιοικητικοί και πρώην και νυν πολιτικοί της κεντρικής πολιτικής σκηνής, προερχόμενοι από το πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ και νυν ΚΙΝΑΛ. Οι προσκλήσεις και επαφές αυτές, καλλιέργησαν τις σχέσεις του με τους πολιτικούς δεινόσαυρους του ΠΑΣΟΚ και τον έφεραν, σύμφωνα με πληροφορίες, κοντά στο κέντρο λήψης αποφάσεων του ΚΙΝΑΛ. Εκ του αποτελέσματος, φαίνεται ότι αυτό ήταν και ο κρίσιμος παράγοντας που τελικά οδήγησε στην δημόσια στήριξή του από το ΚΙΝΑΛ για την θέση του «υποψηφίου Δημάρχου Περιστερίου».

β) Οι διεργασίες στο τοπικό ΚΙΝΑΛ για την συγκρότηση δημοτικής ομάδας

Το ΚΙΝΑΛ και το πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ, έχουν στο Περιστέρι και τη Δυτική Αθήνα του σήμερα, μία πολύ περίεργη και περίπλοκη ιστορία. Διαθέτουν δύο ξεχωριστές τοπικές οργανώσεις και αν εκ των πραγμάτων δεν θα μπορούσε κανείς να τις πει οργανώσεις-σφραγίδα στην πράξη και με βάση τον τρόπο που παίρνουν τις αποφάσεις και αντιδρούν τα τυπικά εγγεγραμμένα μέλη τους λειτουργούν ως τέτοιες. Επί του προκείμενου, όμως:

Όπως έχει η στήλη γράψει στο πρόσφατο παρελθόν, οι συζητήσεις για την συγκρότηση δημοτικής παράταξης του ΚΙΝΑΛ και επιλογής-ορισμού «υποψηφίου δημάρχου για το Περιστέρι», ξεκίνησαν σχετικά νωρίς, από το τέλος της άνοιξης του 2017 για να γίνουν ποιο ουσιαστικές  από τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους και μετά.

Κατά την τυπική πασοκική πρακτική, ορίσθηκε συγκεκριμένο πρόσωπο, παλιό υποτίθεται επώνυμο κομματικό τοπικό στέλεχος, για να «τρέξει» τις συζητήσεις. Στις αρχικές συγκεντρώσεις στελεχών, συμμετείχαν και δύο δημοτικοί σύμβουλοι της πόλης, παρότι οι ίδιοι είχαν αποχωρήσει από την δημοτική παράταξη που εκπροσωπούσε τον χώρο της κεντροαριστεράς και είχαν προσχωρήσει στην παράταξη Παχατουρίδη.

Το συγκεκριμένο στέλεχος που είχε ορισθεί για τις συζητήσεις και τις διερευνητικές επαφές και προτάσεις, γνωστό για τις σχέσεις του με την τοπική ΔΗΜΑΡ και την επιρροή του στην επονομαζόμενη ομάδα Μπουρναζίου, κατάφερε για δικούς του λόγους να κρατήσει ενεργές και ανοικτές τις συζητήσεις, χωρίς απολύτως κανένα αποτέλεσμα, μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου.

Ενίοτε το ίδιο στέλεχος και μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018, προέβαλε την πρόθεσή του να ηγηθεί το ίδιο, ως υποψήφιος δήμαρχος Περιστερίου, της δημοτικής παράταξης του ΚΙΝΑΛ που θα συγκροτούνταν.

Καθ’ όλη την διάρκεια των συζητήσεων για την συγκρότηση της Δημοτικής Παράταξης και με βάση το πασοκικό μοντέλο λήψης αποφάσεων, το πρώτο και κυρίαρχο ζητούμενο ήταν η επιλογή του προσώπου που θα αναλάμβανε τον ρόλο του «υποψηφίου Δημάρχου Περιστερίου», στο οποίο θα ανατίθετο και η απόλυτη ευθύνη και αρμοδιότητα για την συγκρότηση τη Δημοτικής Ομάδας.

Το «πρόγραμμα» τελικά ατύχησε. Κι αυτό γιατί, εκτός από την εκφρασθείσα πρόθεση  του υπεύθυνου που είχε ορισθεί για την συγκρότηση της δημοτικής ομάδας, να είναι υποψήφιος δήμαρχος Περιστερίου, απορρίφθηκαν, με διάφορες δικαιολογίες και αιτιολογίες, όλα τα νέα και ελπιδοφόρα πρόσωπα που τέθηκαν στο τραπέζι για τον ρόλο αυτό, ορισμένα παρά την έντονη επιθυμία και πρόθεσή τους να αναμειχθούν στα τοπικά πολιτικά δρώμενα, αποκρύβησαν επιμελώς από τους έχοντες την ευθύνη «μεταφοράς» και κατάθεσης της σχετικής πρόθεσης, ενώ το αποκορύφωμα των σχετικών διεργασιών ήταν η απάντηση που έδωσε σχετικά νέος αλλά πολιτικά δεινόσαυρος της τοπικής πολιτικής παράταξης, στην πρόταση που του έγινε να είναι «υποψήφιος Δήμαρχος Περιστερίου» με το ΚΙΝΑΛ. «Δεν διαθέτω χρήμα για το επικοινωνιακό της προσπάθειας και γι’ αυτό αρνούμαι την πρόταση».

Τον Φεβρουάριο, παλιά στελέχη του τοπικού ΠΑΣΟΚ, διαφωνώντας με το «μακρόσυρτο» και αναποτελεσματικό των συζητήσεων, αλλά και των εντεινόμενων φημών περί ανακήρυξης «με κεντρική απόφαση» του ΚΙΝΑΛ, του κ. Γιώργου Βαθιώτη, ως υποψηφίου Δημάρχου Περιστερίου με τον δικό τους πολιτικό χώρο, ίδρυσαν την τοπική πολιτική κίνηση «ΠΕΡΑΣΜΑ», στέλνοντας μήνυμα ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσουν στον ίδιο δρόμο, αλλά θα χαράξουν δική τους γραμμή, όπως και τελικά έγινε.

Με αυτά κι’ αυτά, το πάλαι  ποτέ τοπικά κραταιό ΠΑΣΟΚ και νυν ΚΙΝΑΛ, βρέθηκε ουσιαστικά στο πολιτικό δημοτικό κενό, χωρίς την δυνατότητα συγκρότησης δημοτικής ομάδας για τις επερχόμενες εκλογές  του Μαΐου. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία, που αν μη τι άλλο έδωσε στον κ. Γιώργο Βαθιώτη, έδαφος σε ένα πολιτικό χώρο που ο ίδιος δεν είχε δυνατότητα να ακουμπήσει. Παρόλα αυτά, όμως, θα πρέπει να γίνει παραδεκτό, ότι ο ίδιος εργάσθηκε με επιμέλεια, υπομονή και κυρίως επιμονή γι’αυτό.

Τα «ντεσού» που έφεραν τον κο Βαθιώτη στην θέση του υποψηφίου Δημάρχου με το ΚΙΝΑΛ

Κάνοντας μία μικρή αναδρομή, των όσων συνέβησαν, σχετικά με το τελικό αποτέλεσμα «της επίσημης στήριξης από το ΚΙΝΑΛ του κ. Γ.Βαθιώτη, ως υποψηφίου Δημάρχου Περιστερίου», αναφέρουμε προς γνώση του αναγνώστη τα εξής:

Το «πρώτο όνομα» που τέθηκε στην διοίκηση του ΚΙΝΑΛ και ειδικότερα στην κα Γεννηματά, ως υποψηφίου/ας Δημάρχου Περιστερίου, ήταν το όνομα γνωστού τοπικού στελέχους (γυναίκα) με διαχρονική εμπλοκή στην κεντρική κομματική οργάνωσή του που, όμως, έθεσε δύο όρους: α) την πλήρη στήριξη απ’ όλη την τοπική αλλά και την κεντρική οργάνωση του ΚΙΝΑΛ και β) την έμπρακτη στήριξη ή την εύρεση σοβαρού χορηγού για την αναγκαία επικοινωνιακή προβολή του εγχειρήματος. Η αδυναμία ικανοποίησης του δεύτερου όρου είχε σαν αποτέλεσμα την μη αποδοχή της πρότασης.

Το «δεύτερο όνομα» που κι αυτό τέθηκε στο «τραπέζι» της κας Γεννηματά, ήταν κι αυτό διαχρονικό νέο σχετικά σε ηλικία τοπικό στέλεχος του ΚΙΝΑΛ, που κι αυτό έθεσε σύμφωνα με πληροφορίες τους ίδιους όρους για να αποδεχθεί την πρόταση ορισμού ως «υποψήφιος δήμαρχος Περιστερίου», με αποτέλεσμα κι αυτό να μην αποδεχθεί τελικά την πρόταση και πιθανόν αγωνιώντας για το πολιτικό μέλλον του να ενταχθεί ως υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Αττικής με τον συνδυασμό του κ. Σγουρού.

Το «τρίτο όνομα» που συζητήθηκε έστω και στιγμιαία στην τοπική οργάνωση, ήταν το όνομα νέου και επιτυχημένου επαγγελματικά επιχειρηματία της Πόλης, που όμως απορρίφθηκε αμέσως μετά από πρόταση του γραμματέα της τοπικής οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ (ναι υπάρχει και τέτοια οργάνωση). Να σημειωθεί ότι την πρόταση «κατέβασε» τοπικό γυναικείο στέλεχος και υποψήφια βουλευτής για τις εθνικές εκλογές.

Το «τέταρτο όνομα» και τελευταίο που τέθηκε στην τοπική κομματική οργάνωση, ήταν αυτό του κ. Γ.Βαθιώτη, με προέλευση της πρότασης τα υψηλά κομματικά κλιμάκια του ΚΙΝΑΛ. Για την συγκεκριμένη πρόταση υπήρξε έντονη αντίδραση από τα στελέχη  της τοπικής οργάνωσης, ειδικά στην εκδοχή να είναι αυτός ο επίσημα επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Περιστερίου του κόμματος, γεγονός που τελικά οδήγησε σε άτυπη διάσπαση της κομματικής βάσης, όπως αναφέρθηκε ποιο πάνω.

Τελικά, σύμφωνα με τον πρόσκαιρο «θρύλο», οι αντιστάσεις της τοπικής κομματικής οργάνωσης, κάμφθηκε μετά από έντονη τηλεφωνική και όχι μόνο πίεση προς τα τοπικά στελέχη, παλαιών και νέων βαρώνων του κόμματος, που από την πλευρά τους υποχώρησαν στις θέσεις τους δεχόμενοι να  υπάρξει μόνο «στήριξη» και όχι επίσημη ανακήρυξη του κου Βαθιώτη.

Η διαφαινόμενη μη στήριξη στην πράξη…

Φαίνεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες που διακινούνται στην τοπική κοινωνία, ότι η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ δεν υπολόγισε σωστά όλες τις παραμέτρους, αλλά και τις επιπτώσεις που θα έχει η απόφασή της να ανακοινώσει την επίσημη στήριξη του κου Βαθιώτη, ως υποψηφίου δημάρχου Περιστερίου.

Κάτι ο τρόπος που τελικά αυτός «επιβλήθηκε» στην τοπική κομματική οργάνωση, κάτι η πολυπραγμοσύνη που ο ίδιος επιδεικνύει, κάτι οι διαρροές για πραγματικές ή όχι επαφές του με υποψηφίους βουλευτές και πολιτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι ότι ο ίδιος «αμφισβητεί» εμμέσως πλην σαφώς τον ρόλο και το πολιτικό βάρος των τοπικών κομματικών και αυτοδιοικητικών «βαρόνων» του χώρου, έχει οδηγήσει, τουλάχιστον προς το παρόν, τους επονομαζόμενους και τοπικούς πολιτικούς «καθοδηγητές» της συγκεκριμένης κομματικής πολιτικής παράταξης σε «αδράνεια» πολιτικής δράσης.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι εκτός μίας περίπτωσης, υπάρχει σύμφωνα με πληροφορίες «άρνηση» από τα στελέχη της τοπικής κομματικής οργάνωσης του ΚΙΝΑΛ να αποδεχθούν τις προτάσεις ένταξής τους στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού «Συνεργασία Ευθύνης», ενώ είναι φανερή στην τοπική κοινωνία η σε δημόσια τουλάχιστον θέα, έλλειψη πολιτικού συγχρωτισμού τους με τα στελέχη του συνδυασμού του κ. Βαθιώτη.

Βέβαια, όλα αυτά αποτελούν απλώς ενδείξεις, που πιθανόν να ανατραπούν με την εντατικοποίηση της προεκλογικής περιόδου, αμέσως μετά τις εορτές του ΠΑΣΧΑ.

Η αγωνία των παλιών στελεχών του Χώρου…

Είναι γεγονός, ότι η συνεκτικότητα των στελεχών του πάλαι ποτέ ΠΑΟΣΚ και νυν ΚΙΝΑΛ και η βαθιά πολιτική πίστη τους στο κόμμα και την ιδεολογία του, σφυρηλατήθηκαν στις εποχές των παχιών κομματικών αγελάδων, δηλαδή τις εποχές που το κόμμα Κυβερνούσε. Έκτοτε, παρέμεινε ένας σκληρός πυρήνας στελεχών που άντεξαν στην λεηλασία του χώρου τόσο από τον Ανδρέα Παχατουρίδη, όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια, παραμένοντας πιστά στο κόμμα. Όλα αυτά, θεωρούν ακόμη πολύ σημαντική την σχέση που έχουν αναπτύξει διαχρονικά με τα πολιτικά στελέχη της Κεντρικής κομματικής Οργάνωσης και τους ενεργούς πολιτικούς της.

Η συμπεριφορά των τελευταίων, σε ότι αφορά την απόφαση για την «επίσημη στήριξη» του κου Βαθιώτη, θεωρείται σύμφωνα με όσα διακινούνται στις συζητήσεις των στελεχών της τοπικής κομματικής οργάνωσης, ως απόλυτα καιροσκοπική και εγείρει έντονους φόβους ότι όλοι θα βρεθούν στο «καναβάτσο» της αφάνειας σε περίπτωση που ο επίσημος «υποψήφιος Δήμαρχος» καταφέρει να πετύχει εκλογικό ποσοστό στις επερχόμενες εκλογές του Μαΐου, ίδιου περίπου ύψους με αυτό που έλαβε η παράταξη του Δ.Κελάφα, στις εκλογές του 2014.

Με απλά λόγια, ο διαφαινόμενος πλέον φόβος τους είναι το περίφημο «ο Βασιλιάς είμαι πλέον εγώ». Κι αυτό λειτουργεί ανατρεπτικά, σε καταστάσεις αδράνειας ή αν θέλετε σε απλά «λαϊκά», σε θέσεις μη στήριξης του, αν μη τι άλλο, επίσημου υποψηφίου.

Θα εξελιχθούν έτσι τα πράγματα ή ο κος Βαθιώτης θα καταφέρει να τα αναστρέψει; Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα.

Σε κάθε περίπτωση «κοντός ψαλμός αλληλούια»… η ημέρα της κρίσης ήγγικεν…

Νίκος Παρίκος

Peristerioka.com

Μοιραστείτε το:
Tagged