Τα «πόθεν έσχες» Υπουργών και Βουλευτών που η «Πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνηση δεν δίνει στη δημοσιότητα

Πολιτικά Κόμματα
Μοιραστείτε το:

Ομερτά στα «πόθεν έσχες»

Η «Πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία από τον Ιανουάριο του 2015. Τέσσερα χρόνια και κάτι μετά τα μοναδικά «πόθεν έσχες» που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα και συνεπώς βρίσκονται στη διάθεση της κοινής γνώμης είναι αυτά του ’15. Ανάλογος ήταν ο χρόνος δημοσιοποίησης και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Προφανώς όλες είχαν λόγους να καθυστερούν τρία και τέσσερα χρόνια την εμφάνισή τους, αλλά αυτή η κυβέρνηση δεν είναι σαν τις άλλες. Τα μέλη της είναι… στελέχη της Αριστεράς, δεν έχουν τίποτα να κρύψουν και έχουν το «ηθικό πλεονέκτημα» έναντι όλων των άλλων «του παλιού πολιτικού συστήματος».

Ή μήπως όχι; Γιατί πώς αλλιώς να εξηγήσει ο μέσος πολίτης την τακτική της σημερινής κυβέρνησης να αποφεύγει να δώσει στη δημοσιότητα τα «πόθεν έσχες» υπουργών και βουλευτών. Πώς να αιτιολογήσει ότι βρήκε μια απίθανη δικαιολογία για να παραμείνουν «κλειδωμένα» μέχρι 30 Σεπτεμβρίου, όταν δηλαδή η σημερινή Βουλή θα έχει διαλυθεί και πιθανόν να έχουμε πάει ήδη σε εκλογές. 

Η τροπολογία που μόλις προχθές κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου ο Πρόεδρος της Βουλής και οι υπουργοί Οικονομικών και Δικαιοσύνης είναι… υποχρεωμένοι να ορίσουν τους τελικούς «κανόνες» για τον τρόπο ελέγχου και διαχείρισης των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης. Και ως τότε τίποτα. 

Εύλογη λοιπόν η απορία γιατί δεν τους είχαν ορίσει ως τώρα ή γιατί δεν τους εκδίδουν μέχρι τέλους Απριλίου ώστε τα «πόθεν έσχες» να δοθούν στη δημοσιότητα και να ξέρει ο πολίτης την οικονομική κατάσταση εκείνων που θα κληθεί να ψηφίσει στις ευρωεκλογές του Μαΐου ή στις εθνικές εκλογές, όποτε αυτές γίνουν; Οχι πως περιμένει η κοινή γνώμη ότι θα προκύψουν σκάνδαλα από τη δημοσιοποίηση της περιουσιακής κατάστασης των κυβερνώντων. Ενας ολόκληρος μηχανισμός από νομικούς και οικονομολόγους υπάρχει για να προστατεύει υπουργούς και βουλευτές και να τους καθοδηγεί ώστε να μη γίνουν «λάθη». Τα «παράθυρα» πολλά, οι δυνατότητες απεριόριστες ώστε τίποτα να μην εμφανίζεται ως παράνομο. Χρόνια τώρα ό,τι… ρωγμές εμφανίστηκαν, έκλεισαν επειγόντως εκ των υστέρων, όπως οι περιπτώσεις των κυρίων Σταθάκη, Φλαμπουράρη κ.ά. 

Νόμιμα ναι, ηθικά όμως; Πώς θα δικαιολογηθούν παραμονές εκλογών καταθέσεις εκατομμυρίων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, επενδύσεις σε χρηματιστήρια και δεκάδες ακίνητα; 
Πώς γίνεται να ψηφίζεις για υπουργό Οικονομικών τον Ευκλείδη Τσακαλώτο με οικογενειακό εισόδημα σχεδόν 200.000 ευρώ τον χρόνο, άλλα 200.000 ευρώ σε τραπεζικούς λογαριασμούς και ένα χαρτοφυλάκιο σχεδόν μισού εκατομμυρίου γεμάτο με μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια και άλλα χρηματιστηριακά προϊόντα στους πιο επιφανείς εκπροσώπους του διεθνούς καπιταλιστικού συστήματος στην BlackRock και την Goldman Sachs; Πόσο πιστεύετε ότι μπορεί να κατανοήσει τις δυσκολίες του μισθωτού των 300 ευρώ τον μήνα ή του συνταξιούχου των 600 ευρώ που δεν του φτάνουν ούτε για τα φάρμακά του;

Γιατί να μην παριστάνει τον υπέρμαχο της ισοπεδωτικής μόρφωσης ο κ. Γαβρόγλου με καταθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό που αγγίζουν τις 300.000 ευρώ και 23 ακίνητα ή ο κ. Κατρούγκαλος με καταθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε ευρώ και δολάρια; 

Γιατί να μη… θυμηθεί ο ψηφοφόρος ότι ο κ. Παπαδημούλης έχει εισοδήματα που ξεπέρασαν τα 220.000 ευρώ, ενώ η σύζυγός του δήλωσε 30.000 ευρώ; Επίσης διαθέτει καταθέσεις συνολικού ύψους 298.000 ευρώ σε 15 τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελλάδα και το Βέλγιο, με τις περισσότερες να βρίσκονται στο εξωτερικό. Μάλιστα η σύζυγός του και τα τέκνα τους ως συνδικαιούχοι διαθέτουν καταθέσεις ύψους περίπου 946.000 ευρώ. Αλλά και ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου δήλωσε συνολικά εισοδήματα γύρω στα 320.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 145.500 αφορούσαν μέρισμα από την εταιρεία τηλεοπτικών παραγωγών της οποίας είναι ιδιοκτήτης.

Οι καταθέσεις που δήλωσε ο κ. Κούλογλου ξεπερνούν τις 303.000 ευρώ, με τα 131.559 να εμφανίζονται σε λογαριασμό τράπεζας στο Βέλγιο. Η δε Κωνσταντίνα Κούνεβα έχει καταθέσεις σε τράπεζες του Βελγίου, της Γαλλίας και της Βουλγαρίας που ξεπερνούν τις 340.000 ευρώ. 

Τα παραδείγματα είναι ενδεικτικά. Μπορεί να υπάρχουν ακόμη πιο ακραίες περιπτώσεις, αλλά και εκλεγμένοι βουλευτές και ευρωβουλευτές με μικρά εισοδήματα και καθόλου περιουσιακά στοιχεία. Το «πόθεν έσχες» από μόνο του δεν μπορεί να αποτελεί κριτήριο επιλογής μπροστά στην κάλπη. Σημασία έχει η ικανότητα, η γνώση, το ήθος, η συνέπεια και η αποτελεσματικότητα. Ο πολίτης όμως πρέπει να ξέρει και ας αποφασίσει. Γι’ αυτό η κυβέρνηση, αφού θέλει να ομιλεί περί ηθικής, να αφήσει κατά μέρος τα γραφειοκρατικά προσκόμματα και να αποδεσμεύσει τα «πόθεν έσχες». Ο λαός πρέπει να ξέρει.

Μπάμπης Κούτρας

Πηγή: protothema.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged