Γερμανικός Τύπος: «Δύει το άστρο του Ερντογάν» – Πύρρειος η εκλογική νίκη του

Τουρκία
Μοιραστείτε το:

Τα μηνύματα της κάλπης στην Τουρκία επιχειρούν να αποκωδικοποιήσουν οι γερμανοί αναλυτές. Προειδοποιητική βολή ή αρχή του τέλους του Ερντογάν;

Το σχόλιο της οικονομικής Handelsblatt: «[…] Η Τουρκία βρίσκεται μπροστά σε μεγάλη τομή. Παρά τον άνισο προεκλογικό αγώνα προς όφελος του κυβερνώντος κόμματος, ο υποψήφιος του αντιπολιτευόμενου CHP κατάφερε να εκδιώξει από το αξίωμά του τον δήμαρχο του AKP στην Άγκυρα. Πιθανότατα να πρέπει να εγκαταλείψει και ο δήμαρχος του AKP στην Κωνσταντινούπολη. Στις δυο πόλεις ζει πάνω από το 25% των Τούρκων. Το άστρο του Ερντογάν δύει και γι΄ αυτό ευθύνεται το κόμμα του».

Πριν από 25 χρόνια ο Ερντογάν εξελέγη δήμαρχος στην Κωνσταντινούπολη

«Οι Τούρκοι ανακαταλαμβάνουν την πατρίδα τους»

Όπως σημειώνει η ΗΒ: «Μπορεί το AKP να αντλεί ψήφους από διαφορετικά πολιτικά στρατόπεδα, «[…] ωστόσο τα προβλήματα που προκάλεσε πρόσφατα ο Ερντογάν και οι συν αυτώ παρατρεχάμενοι πλήττουν και τους μεγαλύτερους οπαδούς του. Η οικονομική κρίση καταστρέφει θέσεις εργασίας, ο πληθωρισμός ροκανίζει τους τραπεζικούς λογαριασμούς της μεσαίας τάξης, η διαμάχη με τους συμμάχους στη Δύση αποκόπτει τους Τούρκους επιχειρηματίες από ξένες επενδύσεις. Ο Ερντογάν ήθελε να ενώσει την Τουρκία και να συμβάλει στον εκδημοκρατισμό και την οικονομική της ανάπτυξη. Το εκλογικό αποτέλεσμα δείχνει όμως ότι προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη πόλωση. Αντί να απευθυνθεί πολιτικά σε όλους τους Τούρκους, αυτός και το περιβάλλον του επικεντρώθηκαν στο πώς θα διευρύνουν την εξουσία τους. Αντί να είναι ενωτικός μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα και το μπαράζ των φρικτών τρομοκρατικών επιθέσεων, ο Ερντογάν οδήγησε τη χώρα σε προεκλογικό αγώνα για μια αμφιλεγόμενη συνταγματική αναθεώρηση. Παράλληλα ξόδευε δις για να μην χάσει τους ψηφοφόρους του. Τώρα πληρώνει το τίμημα. Φυσικά και θα πρέπει τώρα να προαναγγείλει μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, ακόμη κι αν καταφέρει να συνεχίσει να κυβερνά μέχρι τις επόμενες εκλογές, είναι σαφές το εξής: όπως ‘κατέλαβε’ ο Ερντογάν τη χώρα πριν από 25 χρόνια, έτσι και οι πολίτες προχωρούν τώρα σε ανακατάληψη της πατρίδας τους».

«Ευάλωτος ο Ερντογάν»

Ο Ερντογάν προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη πόλωση

Η Frankfurter Rundschau: «Είχε διαφανεί ήδη στις προεδρικές εκλογές της περασμένης χρονιάς: ο Ερντογάν είναι ευάλωτος και η αντιπολίτευση έχει επιβιώσει παρά την καταστολή, την ‘κάθαρση΄ και τις δεκάδες χιλιάδες συλλήψεις. Η αντιπολίτευση κατάφερε να κερδίσει επτά από τις δέκα σημαντικότερες μεγαλουπόλεις παρότι ήταν αντιμέτωπη με τον απόλυτο σχεδόν κυβερνητικό έλεγχο των ΜΜΕ και τις προσπάθειες χειραγώγησης της κοινής γνώμης. Το γεγονός ότι το AKP απώλεσε την εξουσία στη δυτική Τουρκία, συνιστά τομή, διότι οι πόλεις αυτές ενσαρκώνουν το μέλλον της χώρας. παράγουν τα 2/3 του ΑΕΠ και προσελκύουν τους νέους και όλους εκείνους που αναζητούν δουλειά. Η οικονομική κατάσταση ήταν ο κύριος λόγος που οδήγησε σε αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Stuttgarter Zeitung: «Η καταστροφική οικονομική κατάσταση ήταν η βασική αιτία για το ράπισμα στον Ερντογάν. Προφανώς την είχε υποτιμήσει. Ωστόσο, και παρά την ιστορική ήττα, ο πρόεδρος παρέμεινε σχετικά ήρεμος. Διότι παρά την περί του αντιθέτου αίσθηση, οι εκλογές αυτές δεν αφορούσαν εν τέλει το πρόσωπό του. Ακόμη συνεχίζει να έχει τον απόλυτο έλεγχο της εξουσίας. Μέχρι τις επόμενες εκλογές έχει τεσσεράμισι χρόνια στη διάθεσή του για να διασφαλίσει το αυταρχικό σύστημα διακυβέρνησής του».

—————–

Ερντογάν: Ο μεγάλος χαμένος των τοπικών εκλογών στην Τουρκία

Οι μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας χωρίς αμφιβολία για πρώτη φορά από το 1994 στράφηκαν ενάντια στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όπως φαίνεται από τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογικών αναμετρήσεων σε τοπικών επίπεδο, αφού οι υποψήφιοι εκείνοι που ήταν προσκείμενοι στο κόμμα του Τούρκου προέδρου τέθηκαν στο περιθώριο.

Η πρωτεύουσα Άγκυρα, η Κωνσταντινούπολη αλλά και οι πόλεις κατά μήκος της εύπορης δυτικής ακτογραμμής της Τουρκίας τάχθηκαν ενάντια στην εθνικιστική συμμαχία του Ερντογάν στις φετινές εκλογές, ενώ οι υποψήφιοι προσκείμενοι στον Τούρκο πρόεδρο είχαν ευνοϊκά αποτελέσματα κυρίως στις υπόλοιπες αγροτικές κι ορεινές περιοχές της Τουρκίας.

Κυρίαρχος παράγοντας που φαίνεται να επηρέασε την τάση αυτή στις φετινές εκλογές ήταν η κατάσταση της οικονομίας με την συνεχόμενη πτώση της τουρκικής λίρας και την αύξηση στις τιμές των τροφίμων.

Αν και το αποτέλεσμα δεν θα επηρεάσει την επιρροή του Ερντογάν στον κυβερνητικό μηχανισμό άσκησης εξουσίας, η διάβρωση της υποστήριξης είναι τέτοια που πλέον θα δώσει επείγοντα χαρακτήρα στις προσπάθειες για την ανάκαμψη της οικονομίας αλλά και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών μετά από χρόνια λαϊκιστικών «τσαπατσούλικων» μεταρυθμίσεων

Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι η πρωτοφανής αυτή συρρίκνωση της υποστήριξης για τον Ερντογάν στις μεγάλες πόλεις θα σηματοδοτήσει την αρχή του τέλους της 16χρονης κυριαρχίας του, από το 2003 όταν και πήρε για πρώτη φορά το τιμόνι της Τουρκίας. Το 2018 εξάλλου απέκτησε πρωτόγνωρες εξουσίες αμέσως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2017.

Εάν επιβεβαιωθούν τα αρχικά αποτελέσματα των εκλογών, που όπως δείχνουν τα πράγματα έτσι θα γίνει, τουλάχιστον εννέα μεγάλες πόλεις μπορεί θα αλλάξουν χέρια. Ο Ερντογάν από την πλευρά του δήλωσε ότι το κυβερνών κόμμα “αναδείχθηκε ως νικητής των εκλογών” αν και αναγκάστηκε να παραδεχθεί την απώλεια ορισμένων δήμων, όπου και οι δύο πλευρές ωστόσο διεκδίκησαν τη νίκη και παρουσιάστηκαν ως νικητές.

Πηγή: dw.com. ptisidiastima.com

Μοιραστείτε το:
Tagged