Δημοτικές εκλογές 2019: Αυτές είναι οι αλλαγές που θα δούμε…

Δήμοι
Μοιραστείτε το:

Εκτός από την εφαρμογή της απλής αναλογικής στο νέο εκλογικό σύστημα, στις προσεχείς δημοτικές εκλογές 2019 αναμένεται να εφαρμοστούν ακόμα πλήθος άλλων αλλαγών.

Συνοπτικά, οι αλλαγές που ήρθαν με τον νέο νόμο για τις δημοτικές εκλογές 2019 είναι οι ακόλουθες: 

α) Αποσυνδέεται η ανάδειξη των οργάνων διοίκησης των κοινοτήτων από τους συνδυασμούς που μετέχουν στη διαδικασία ανάδειξης των δημοτικών αρχών και προβλέπεται η εκλογή των οργάνων κοινότητας σε χωριστή κάλπη.

β) Για πρώτη φορά εισάγεται το δικαίωμα του εκλέγειν στους νέους 17 ετών.

γ) Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δύνανται να θέτουν υποψηφιότητα και για μονοπρόσωπα όργανα διοίκησης, και ειδικότερα για το αξίωμα του Δημάρχου και του Προέδρου Κοινότητας έως και 300 κατοίκους.

δ) Δεν υφίσταται υποψηφιότητα για το αξίωμα του «προέδρου του συμβουλίου κοινότητας άνω των 300 κατοίκων», καθώς όλοι ο υποψήφιοι στις κοινότητες αυτές είναι υποψήφιοι σύμβουλοι. Ο πρόεδρος του συμβουλίου της κοινότητας άνω των 300 κατοίκων εκλέγεται έμμεσα από τους συμβούλους της οικείας Κοινότητας, μεταξύ των πρώτων συμβούλων σε σταυρούς προτίμησης των δύο πρώτων σε δύναμη συνδυασμών της κοινότητας.

ε) Προβλέπεται η εκλογή προέδρων των κοινοτήτων με μόνιμο πληθυσμό έως τριακοσίων (300) κατοίκων, με χωριστή κάλπη και με ενιαίο ψηφοδέλτιο όλων των μεμονωμένων υποψηφίων.

στ) Λαμβάνεται για πρώτη φορά υπόψη ο «μόνιμος πληθυσμός» της χώρας, για την εφαρμογή των διατάξεων που διέπουν την οργάνωση και λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης, αντικαθιστώντας τον «πραγματικό πληθυσμό», που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Υπενθυμίζεται πως οι εκλογές για την ανάδειξη των αιρετών οργάνων διοίκησης των νέων δήμων θα γίνουν την Κυριακή 26 Μαΐου 2019 και οι επαναληπτικές, όπου χρειαστεί, την επόμενη Κυριακή 2 Ιουνίου 2019.

Πηγή: eklogikanews.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged