Αλέξης Σταυρούλιας: Το είχαμε υποσχεθεί και το πραγματοποιούμε – Νέο Άλσος 16 στρεμμάτων στη θέση «Σπαστήρας»

Uncategorized
Μοιραστείτε το:

Ολοκληρώνεται η εξαγορά από το δήμο Περιστερίου της μοναδικής έκτασης του «Σπαστήρα» που κατείχε ιδιώτης, μετά την χθεσινή απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Περιστερίου. Με την απόφαση αυτή, ο στρατηγικός σχεδιασμός της διοίκησης του Δήμου για την απόκτηση της πλήρης κυριότητας της έκτασης που καταλαμβάνουν οι ελεύθεροι χώροι στην θέση «Σπαστήρας», γεγονός που απαίτησε συντονισμένες προσπάθειες εκ μέρους της και ειδικότερα αυστηρό προγραμματισμό στην διαχείριση των οικονομικών του Δήμου, προκειμένου να εξασφαλισθεί το αναγκαίο ποσό.

Όπως δήλωσε στο δημοτικό συμβούλιο, κατά την συζήτηση του θέματος, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κος Αλέξης Σταυρούλιας, το ποσό της εξαγοράς του τελευταίου οικοπέδου που κατείχε ιδιώτης στην συγκεκριμένη θέση της Πόλης, προέρχεται από ίδιους πόρους του Δήμου και όχι από κάποια επιχορήγηση ή δανεισμό από τράπεζες, πόροι που εξασφαλίστηκαν χάριν της συνετής, ορθολογικής και χωρίς σπατάλες διαχείρισης των δημοτικών εσόδων του Δήμου, που έδωσε και το πλεόνασμα που θα διατεθεί για την ενίσχυση του πολύτιμου για τους δημότες πρασίνου.

Απαντώντας σε ερώτηση της στήλης, ο κος Σταυρούλιας δήλωσε ότι «η ενοποίηση όλων των ελεύθερων χώρων στην θέση «Σπαστήρας» και η μετεξέλιξή του σε Άλσος, ήταν ένας βασικός στόχος του, από τότε που ανέλαβε αντιδήμαρχος Οικονομικών της Πόλης. Συμπλήρωσε δε ότι η σκληρή δουλειά στην Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου, προκειμένου μέσα από  την συνετή και ορθολογιστική διαχείριση των οικονομικών της Πόλης να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα χρηματικά ποσά  απέδωσε, αν και οι δυσκολίες εν μέσω της οικονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα και οι πολίτες της ήταν μεγάλες. Τα οφέλη που θα προκύψουν για τους δημότες από την βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, είναι τεράστια».

Οι συγκεκριμένοι ελεύθεροι χώροι, στη θέση σπαστήρα που περνούν όλοι στην ιδιοκτησία του Δήμου, φθάνουν συνολικά στα 16 στρέμματα, τα οποία σύμφωνα με τον σχεδιασμό της διοίκησης Παχατουρίδη, θα μεταμορφωθούν σε ένα ακόμη Άλσος για τους δημότες, αναβαθμίζοντας την περιοχή και δίνοντας ανάσες πρασίνου σε όλους.

Λίγα στοιχεία για την περιοχή

Ανάμεσα στους σημαντικούς κοινόχρηστους και κοινοδελής χώρους του Δήμου Περιστεριού συγκαταλέγεται και η περιοχή με το τοπωνύμιο «ΣΠΑΣΤΗΡΑΣ». Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους χώρους στον Δήμο, συνολικής έκτασης περίπου 16 στρεμμάτων. Μέχρι σήμερα, πριν την απόφαση εξαγοράς του τελευταίου ελεύθερου χώρου, είχε εξασφαλιστεί και ανήκει στην ιδιοκτησία του Δήμου, το μεγαλύτερο τμήμα του «ΣΠΑΣΤΗΡΑ».

Μετά την απόκτηση των χώρων αυτών, όπως αποφάσισε χθες Πέμπτη 28.3.2019 το δημοτικό συμβούλιο, μετά από πρόταση της διοίκησης Παχατουρίδη, ο «ΣΠΑΣΤΗΡΑΣ» αναμένεται σύμφωνα με τον σχεδιασμό να μετατραπεί σε ένα νέο «Άλσος» και να αναβαθμίσει τόσο την περιοχή όσο και τον Δήμο.

Βρίσκεται στη λεγόμενη για τους παλιούς κατοίκους θέση «Σπαστήρα», εφάπτεται από την μία πλευρα με την οδό Πελασγίας και από την άλλη με την οδό Πελοπίδα. Χωροθετείται στη 2″ Δημοτική Κοινότητα και σε επίπεδο «Χρήσεων Γης» η περιοχή χαρακτηρίζεται ως «Γενική Κατοικία» και κατά μεγάλο ποσοστό στην περιοχή επικρατούν κατοικίες, λίγα καταστήματα που εξυπηρετούν τους κατοίκους σε επίπεδο γειτονιάς (αρτοποιείο, φαρμακείο, φροντιστήριο κλπ) και ελάχιστες επιχειρήσεις χαμηλής όχλησης.

Το ακίνητο είναι το μόνο κατάλληλο για την επίτευξη και δημιουργία ενός Χώρου Αναψυχής και Άθλησης, μεγάλης έκτασης για το Περιστερι (συνολικά περίπου 16 στρέμματα), αφού στην Αττική και ειδικότερα στο Δήμο Περιστεριού, τέτοιας έκτασης χαρακτηρισμένοι κοινόχρηστοι/κοινωφελείς χώροι, θεωρούνται ελάχιστοι, δυσεύρετοι και σπάνιοι. Αυτά καθιστούν το χώρο του «Σπαστήρα» ως ένα από τους μεγαλύτερους δημόσιους χώρους στο Περιστέρι, που πλέον κατοχυρώνεται προς όφελος των πολιτών και συντελείται η εφαρμογή του επιβεβλημένου διατάγματος του 1971 όπως τροποποιήθηκε με το 885/1997 ΦΕΚ βάσει του οποίου χαρακτηρίστηκε ως «Χώρος Άθλησης & Αναψυχής».

Με την ολοκλήρωση των εξαγορών, ο «Σπαστήρας» θα αξιοποιηθεί ως χώρος Αναψυχής & Άθλησης, μέσα από την εφαρμογή κατάλληλων μελετών και θα αναβαθμιστεί σε ένα χώρο ισάξιο του «Άλσους», που θα εξυπηρετεί άμεσα τους κατοίκους του «Λόφου Αξιωματικών» και της «Νέας Ζωής», ενώ θα αποτελέσει πόλο έλξης για τους κατοίκους γειτονικών περιοχών, εντός και εκτός των Διοικητικών συνόρων του Δ. Περιστεριού.

Στην ευρύτερη περιοχή αλλά και σε όλο τον Δήμο Περιστεριού οι ΚΧ/ΚΦ χώροι μεγάλης έκτασης είναι ελάχιστοι και η ανάγκη εξασφάλισής τους είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Σε κάθε περίπτωση, με την ολοκλήρωση των απαιτούμενων εργασιών, η περιοχή πρόκειται να αναβαθμιστεί περιβαλλοντικά (φύτευση πρασίνου, δέντρων, βελτίωση της οπτικής αισθητικής κλπ) και σε θέματα ασφάλειας και υγιεινής (ηλεκτροφωτισμός, καθαριότητα κλπ). Ολα αυτά συντελούν στην αναβάθμιση κάθε περιοχής, και την μετατρέπουν σε πόλο έλξης.

Μοιραστείτε το:
Tagged