Μοσχαράκι λεμονάτο με τηγανητές πατάτες ή σπυρωτό ρύζι

Διατροφή
Μοιραστείτε το:
Μοσχαράκι λεμονάτο με τηγανητές πατάτες

Ένα πολύ νόστιμο πιάτο, προερχόμενο από την κουζίνα της ελληνίδας μάνας. Συνταγή φαγητού που δοξάζονταν από στο κυριακάτικο τραπέζι, συνήθεια που πλέον χάνεται προς δόξα του γρήγορου φαγητού «ντιλίβερι». Απλό και γρήγορο σχετικά στην παρασκευή του πιάτο, που γεμίζει πολύ ευχάριστες μυρωδιές και αρώματα το σπίτι. Η αποθέωση της κουζίνας της μαμάς.

Υλικά συνταγής

  • νουά μοσχαρίσιο: 1-1½ κιλό
  • βούτυρο: 2-3 κουταλιές σούπας βούτυρο
  • ελαιόλαδο: 2 κουταλιές σούπας και αρκετό επιπλέον για τις πατάτες
  • αλάτι: όσο θέλετε
  • πιπέρι: φρεσκοτριμμένο
  • κρεμμύδι: 1 καθαρισμένο, ολόκληρο
  • καρότα: 2 μικρά, ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
  • ζεστό νερό ή ζωμός κρέατος: 500 ml
  • λεμόνι: 2 μέτρια, ο χυμός
  • ρίγανη: 1 κουταλάκι του γλυκού
  • σέλινο: 1 κλωνάρι, ψιλοκομμένο
  • πατάτες: καθαρισμένες και κομμένες

Εκτέλεση συνταγής

  1. Αλατοπιπερώνετε το κρέας. Ζεσταίνετε το βούτυρο και 2 κουταλιές λάδι στην κατσαρόλα και σοτάρετε καλά το νουά, μέχρι να ροδίσει απ’ όλες τις πλευρές. Προσθέτετε αλάτι, πιπέρι, τα καρότα, το σέλινο, τη ρίγανη, το κρεμμύδι και περιχύνετε με το ζεστό νερό ή το ζωμό κρέατος και το χυμό λεμονιού.
  2. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και μαγειρεύετε για 1 ώρα και 15΄, γυρίζοντας αρκετές φορές το νουά μέσα στη σάλτσα του. Αφήνετε το κρέας να κρυώσει καλά και το κόβετε σε λεπτές φέτες. Το ξαναζεσταίνετε μέσα στο ζουμί του και στραγγίζετε τη σάλτσα. Αν θέλετε, δένετε τη σάλτσα με μια κουταλιά αλεύρι. Κατόπιν σερβίρετε τις φέτες του νουά σε πιατέλα και τις περιχύνετε με τη μισή σάλτσα του.
  3. Τηγανίζετε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν και τις προσθέτετε στην υπόλοιπη σάλτσα του κρέατος. Αλατοπιπερώνετε και αφήνετε να πάρουν μια βράση μέσα στη σάλτσα. Γαρνίρετε το κρέας με τις πατατούλες και σερβίρετε.

Εναλλακτικά με ρύζι «μπασμάτικ»

Το ρύζι «μπασμάτικ», προσφέρει την δυνατότητα της γρήγορης παρασκευής σπυρωτού βρασμένου ρυζιού, σε πολύ μικρό χρόνο.

Παρασκευή σπυρωτού ρυζιού

  1. Σε μία μικρή κατσαρόλα, – ανάλογη με τις μερίδες που θέλετε να παρασκευάσετε, ρίχνετε μία μεγάλη κουταλιά λάδι και αφήνετε να ζεσταθεί. Ρίχνεται μισό κρεμμύδι ψηλοκομένο και το σωτάρετε μέχρι να μαλακώσει και να πάρει ρόδινο χρώμα.
  2. Ρίχνετε τις μερίδες ρυζιού που έχετε ήδη ξεχωρίσει (μία κοφτή κούπα τσαγιού είναι μία μερίδα ρυζιού) και το ανακατεύετε με μία ξύλινη κουτάλα μέχρι να πάρει όλη η ποσότητά του άσπρο χρώμα.
  3. Κλίνετε το μάτι της κουζίνας και ρίχνετε στο σκεύος με το ρύζι νερό έως ότου σκεπάσει την ποσότητα του ρυζιού. Τοποθετείτε το καπάκι στην κατσαρόλα και αφήνετε το ρύζι να βράσει με την θερμότητα που έχει το σκεύος για δέκα λεπτά.
  4. Όταν σταματήσει το βράσιμο του ρυζιού κι αυτό έχει απορροφήσει όλη την ποσότητα του νερού, είναι έτοιμο και πολύ σπυρωτό.
  5. Σερβίρετε τις μερίδες ρυζιού στο πιάτο, ρίχνετε πάνω σ’ αυτές με ένα κουτάλι σούπας την σάλτσα από το μοσχαράκι που έχετε ήδη μαγειρέψει και πάνω απ’ αυτό τις μερίδες του κρέατος.
  6. Το φαγητό σας είναι έτοιμο. Μπορείτε αν θέλετε να διακοσμήσετε το πιάτο με δύο-τρία μικρά φύλα δυόσμου ή βασιλικού.

Καλή σας όρεξη…

Vukentra.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged