Η Ελένη (Ελίνα) Ιατροπούλου Βορύλλα παρουσιάζει το «Αφιέρωμα στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ» (βίντεο)

Uncategorized
Μοιραστείτε το:

Αφιέρωμα στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ, ως προσφορά στους δημότες του Δήμου Περιστερίου, με Αγάπη και Σεβασμό!

«Γειά και χαρά σας Μοραϊτες αδελφοί,

που η μάνα αν δεν σας γέννα,

ούτε ΄Αγια Λαύρα θάχαμε,

ούτε εικοσιένα»

Σοφία Βέμπο

[δημοτικό τραγούδι]

Ελένη (Ελίνα) Ιατροπούλου Βορύλλα, Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος  “Με την ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ”

ΣΤΟΧΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ ΕΚ ΤΗΣ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 1821

*Ελένη (Ελίνα) Ιατροπούλου Βορύλλα, Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος “Με την ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ”

Την Δευτέρα θα εορτάσουμε τον δυϊσμό, θρησκευτικό και εθνικό. Την επέτειο της Νεοελληνικής Ελευθερίας, αυτήν της 25ης Μαρτίου του έπους του 1821, ομού τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου Αειπάρθενου Παναγίας. Είναι θρησκευτική, αλλά και Εθνική εορτή.

Η από τετρακοσίους χρόνους απώλεια της εθνικής μας ελευθερίας, η υπερμεγέθης χρονικά αυτή εθνική μας συμφορά, ανέδειξε τότε τανάπαλιν το τεράστιο ψυχικό σθένος και την αντοχή της ελληνικής ψυχής, αλλά κυρίως τον άσβεστο πόθο της, για την ανάκτησή της.

Η αδάμαστη ελληνική ψυχή ζώντας στους σκοτεινούς εκείνους χρόνους την υπό τον Τουρκικό ζυγό βιωτή της, προκειμένου να επιβιώσει στηρίχτηκε στις σίγουρες και χρόνια δοκιμασμένες Παραδόσεις της Ελληνικής φυλής. Κρατήθηκε σταθερά στις αρχές της καλλιεργώντας της μεγάλες ιστορικές της στιγμές, και όπως το βρέφος βυζαίνει από το στήθος της μητέρας του το ζωογόνο γάλα, έτσι κι αυτή βύζαξε τη δύναμη από το ιστορικό, ένδοξο και γόνιμο παρελθόν της, που την τροφοδοτούσε αδιαλείπτως στους ζοφερούς εκείνους αιώνες.

Αυτό το σίγουρο και ισχυρό ανάστημα των προγονικών διδαγμάτων, που το ζώπυρό του συντήρησαν αφανείς ιερείς και καλόγεροι στο Κρυφό Σχολείο, και οι επίσης αφανείς διδάσκαλοι του Γένους, και το σιγοψιθύριζε ο αγνός κι ο αληθινός ποιητής, ανάβοντας τη φλόγα στις ψυχές, «σαν τη σπίθα κρυμμένη στη στάχτη, εκρυβόταν για μας λευτεριά»…, αντέταξε η Πατρίδα μας στον τρομερό ζυγό των Τούρκων. Διότι αυτή η ποιητική φλόγα, το φαινομενικά μικρό το δέμας κι ασήμαντο για κάποιους προσάναμμα βρήκε πλούσια φλέβα καύσιμου στις υπόδουλες Ελληνικές ψυχές, θέριεψε ξαφνικά, γιγαντώθηκε κι εξερράγη ως ηφαίστειο, που άπλωσε την καυτή του λάβα σε Ελληνικές στεριές και πελάγη.

Δεν είναι τυχαίο, που οι φωτισμένοι νόες των Ελλήνων που αποφάσισαν τη μεγάλη και ιερή αυτή προσπάθεια να εκκινήσει σ’ ένα κόμβο της Ελληνικής παράδοσης. Στην εαρινή ισημερία των αστρονόμων. Την περίοδο που αναγεννάτε ο Άδωνις, και η Μητέρα Φύση ξυπνάει από τη χειμερία νάρκη της, δίνοντας το πρώτο νεύμα στους ποιητές για να την υμνήσουν, ως γλυκύ Έαρ. Τη θρησκευτική επέτειο, που ο Άγγελος Κυρίου προσέφερε στην Θεοτόκο Παρθένο Μαρία το ιερό Κρίνο.

Η Πατρίδα μας η Ελλάδα, είναι το αρχαιότατο και ιστορικότατο έθνος της Γηραιάς Ηπείρου, που φέρει το Ελληνικό όνομα Ευρώπη. Παρά το προχωρημένο της ηλικίας της απέδειξε την ικανότητα της να αντλεί διαρκώς τη δύναμη της αναγέννησης από τις Παραδόσεις της, και ως ο αρχαίος Φοίνικας να αναζή από τις στάχτες της. Σε στάχτες έχει μετατραπεί και σήμερα η πολύπαθη χώρα μας, εξ’ αιτίας των επαχθών λαθών όλων μας, πολιτικών και πολιτών, αφού κόψαμε τον λώρο που μας ενώνει με τις Παραδόσεις μας, καθιστώντας την πάλαι ποτέ ένδοξη Πατρίδα μας ψυχικώς άοπλη και έρμαιο στις ορέξεις των όποιων εχθρών που μας εποφθαλμιούν.

Η παιδεία μας ως έθνους με βαριά προγονική κληρονομιά πρέπει να τείνει διαρκώς προς το πνεύμα και τις παραδόσεις του, για την διατήρηση και επιβίωση του στο μέλλον. Η καθολικά υλιστική συμπεριφορά του έλλογου βίου μας παρέσυρε το πνεύμα μας σε σύγχυση και στον ίλιγγο της μοιραίας πτώσης. Το βάρος της εκπαίδευσης μας έτη πολλά επικεντρώθηκε στην απόκτηση υλιστικής γνώσης, αδιαφορώντας για την παιδεία και την καλλιέργεια της ψυχής. Διότι η επιβίωση μας εξαρτάται από αυτές.

Το εθνικό φρόνημα, που στις δύσκολες στιγμές της ιστορίας μας αφύπνισε και ένωσε τις Ελληνικές ψυχές, οδηγώντας τες σε πράξεις ανυπέρβλητου ηρωισμού και αυτοθυσίας, με τους λανθασμένους χειρισμούς και τις όποιες ανίερες προσπάθειες των όποιων τις αποφάσισαν και εκτέλεσαν, αλλοιώθηκε. Έφτασαν μάλιστα στο σημείο να μας κάνουν να ντρεπόμαστε για την καταγωγή μας, αφού χαλάρωσε η συνοχή, το εθνικό αίσθημα, η αρετή της αυτοθυσίας για την πατρίδα και κυρίως για την ίδια τη ζωή μας.

Τότε, το 1821 οι Έλληνες αστοί, άντρες και γυναίκες, οι κληρικοί και αυτή η θαλερά νεότητα προσέφεραν τα πάντα για τον αγώνα της ανάκτησης της Ελευθερίας τους, όπως π.χ. τις περιουσίες τους, ακόμη δε και τις ζωές τους, επιλέγοντας το δύσκολο δρόμο του αγέρωχου, ηρωικού μαρτυρίου, με αξιοπρεπή αγώνα, ως γνήσιοι εκφραστές της θέλησης της Ελληνικής Φυλής.

Η Ελλάδα, που αιώνες τώρα προσφέρει στην ανθρωπότητα φωτεινά πνεύματα και ηρωικές μορφές, πρότυπα για όλους μας, ποθεί σήμερα να βρεθούν αφανείς ήρωες σεμνοί και ταπεινόφρονες, με ενεργοποιημένο το εθνικό φρόνημα και την αγάπη για τον άνθρωπο και την Πατρίδα, μιμητές και τιμητές εκείνων των φανερών και αφανών ηρώων του 1821.Για να αγωνιστούν στο δύσκολο στίβο που βιώνουμε άπαντες, να ηγηθούν στον ωραίο αγώνα και όλοι μαζί να ανακτήσουμε την χαμένη μας υπόληψη και αξιοπρέπεια, το σεβασμό των αλλοεθνών και την πολύποθη ελευθερία μας.

Και εννοώ αυτούς που έχουν λάβει Θεόθεν το χάρισμα να γράφουν ιστορία, την αληθινή ιστορία, και την ευθύνη να οδηγούν το έθνος μας στη σωτήρια έξοδο από τις κρίσεις, ομού και στη δόξα, ως άξιοι συνεχιστές των Παραδόσεών μας. Για να είμαστε στο μέλλον σε θέση να αξιολογήσουμε εαυτούς, με το σίγουρο κριτήριο αιώνων, εάν είμαστε όντως αντάξιοι των Παραδόσεων της Ελλάδας, και αυτών που θυσιάστηκαν το 1821, για να ζούμε εμείς σήμερα ελεύθεροι.

Ελπίζω να σεβαστούμε φέτος και τις παραδοσιακές μας παρελάσεις, που γίνονται προς τιμήν των ηρώων, ομού και ως υπόσχεση ότι θα γίνουμε άξιου συνεχιστές του άξιου έργου τους. Ας διατηρήσουμε την αξιοπρέπεια μας, ως γνήσιοι Έλληνες και όχι ραγιάδες και χειραγωγημένα φερέφωνα όσων μας επιβουλεύονται για ίδια εγωιστικά οφέλη εκτός αλλά και εντός Ελλάδος.

Ας μην λησμονούμε επίσης, ότι μας βλέπουν τα παιδιά…

*Ελένη (Ελίνα) Ιατροπούλου Βορύλλα, Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος  “Με την ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ”

Μοιραστείτε το:
Tagged