Μαμά έχεις νεύρα; 7 μικρές συμβουλές για να μην τα ξεσπάς στο παιδί

Παιδιά-Έφηβοι
Μοιραστείτε το:
Μαμά έχεις νεύρα;

Όλες οι μητέρες έχουν καλές και κακές μέρες. Κάποιες φορές η πίεση της καθημερινότητας είναι τόσο μεγάλη που, άθελά τους, που μπορεί να ξεσπάνε στα παιδιά και στο τέλος να το μετανιώνουν πικρά! Το ίδιο συμβαίνει και με τα παιδιά… Κάποιες φορές παραμένουν ήσυχα, σε σημείο που να απορείτε, και κάποιες άλλες μπορεί να γίνουν εξαιρετικά αντιδραστικά για το τίποτα!

Εκεί θα πρέπει να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας. Δείτε πώς με κάποιες πρακτικές συμβουλές θα καταφέρετε να συγκρατήσετε τα νεύρα σας και να μην ξεσπάσετε άδικα την επόμενη φορά στα παιδιά, τραυματίζοντας τον ψυχισμό τους και τρομάζοντάς τα.

  1. Ζητήστε τη βοήθεια των δικών σας ανθρώπων

Για αρχή, είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε ότι τα νεύρα σας δεν είναι σε καλή κατάσταση και το ότι το να ουρλιάζετε στα παιδιά δεν θα χρησιμεύσει πουθενά. Τότε μάλλον έχει έρθει η ώρα να ζητήσετε βοήθεια.

Πολλές μαμάδες, προσπαθώντας να αγγίξουν την τελειότητα και μη θέλοντας να επιβαρύνουν το σύζυγο ή άλλα μέλη της οικογένειας, αρνούνται να ζητήσουν την στήριξη των κοντινών τους ανθρώπων. Έστω και αν ζητήσετε από την αδελφή σας να προσέξει τα παιδιά για ένα απόγευμα, θα μπορέσετε επιτέλους να πάτε μία βόλτα για να ηρεμήσετε ή να κάνετε ανενόχλητη τις δουλειές του σπιτιού που συνεχώς αναβάλλετε!

  1. Μην προκαλείτε τσακωμούς

Τα παιδιά είναι παιδιά. Για αυτό, προσπαθήστε να περιορίσετε τις απαιτήσεις σας και να προσαρμοστείτε στα όριά τους. Αν για παράδειγμα, ξέρετε ότι γκρινιάζει όταν μένει πολλή ώρα στο αυτοκίνητο, κάντε πιο σύντομη την βόλτα σας μέχρι το super-market και αποφύγετε τις μεγάλες αποστάσεις. Έτσι, και εκείνο θα μείνει ευχαριστημένο και εσείς δεν θα βγείτε έξω από τα ρούχα σας.

  1. Ψιθυρίστε αντί να φωνάξετε

Ακούγεται περίεργο -δεν αντιλέγουμε- αλλά μία καλή λύση για να ελέγξετε τα νεύρα και τις φωνές μόλις θέλετε να πείτε κάτι για το οποίο αργότερα θα μετανιώσετε, είναι να το ψιθυρίστε! Είναι πολύ δύσκολο, σχεδόν ακατόρθωτο, να ακουστεί κανείς νευριασμένος όταν μιλάει τόσο σιγά. Θα δείτε ότι με αυτόν τον τρόπο θα κερδίσετε πολύ πιο εύκολα την προσοχή του παιδιού.

  1. Παραδεχτείτε πώς νιώθετε

Αν βρεθείτε σε μία κατάσταση κατά την οποία πραγματικά δεν μπορείτε να συγκρατήσετε τα νεύρα σας, καλό θα είναι να πείτε στο παιδί ήρεμα να πάει στο δωμάτιό του για λίγη ώρα, μέχρι να ηρεμήσετε ή να απομακρυνθείτε εσείς για λίγο.

Αν είναι αρκετά μεγάλο, μπορείτε να του εξηγήσετε ότι κάποιες φορές όλοι έχουμε έντονα συναισθήματα που δεν μπορούμε να ελέγξουμε και πρέπει να μείνουμε για λίγο μόνοι μας για να τα διαχειριστούμε. Αυτό, μάλιστα, δείχνει ότι είστε υπεύθυνοι και τηρείτε τα λόγια και τις πράξεις σας.

  1. Πάρτε τα ειδικά αντι-στρες μπαλάκια και μετρήστε μέχρι το 10

Οι βαθιές αναπνοές δεν βοηθούν πάντα να αποβάλετε το στρες, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε μία ξαφνική έκρηξη θυμού. Προτιμήστε να επενδύσετε στα γνωστά αντι-στρες μπαλάκια. Θα σας βοηθήσουν πολύ περισσότερο από ό,τι νομίζετε γιατί θα «απορροφήσουν» ένα σημαντικό μέρος της ενέργειάς σας.

Το κλασικό κόλπο του μετρήματος πιάνει -γι’ αυτό είναι κλασικό. Όταν η κατάσταση πρόκειται να ξεφύγει από τον έλεγχό σας, αρχίστε να μετράτε από μέσα σας μέχρι το 10 αναπνέοντας. Το μυαλό σας θα καθαρίσει και η ψυχραιμία θα επανέλθει.

  1. Αντιμετωπίστε τις καταστάσεις με χιούμορ.

Στην αρχή μπορεί να μην σας βγαίνει φυσικά, αλλά αν κάνετε την αρχή μετά θα είναι όλα πιο εύκολα. Αν το παιδί σας ζητήσει κάτι με το οποίο διαφωνείτε, όπως για παράδειγμα να φάει γλυκό πριν το μεσημεριανό, επιστρατεύστε το χιούμορ αντί για τα νεύρα σας. Μετατρέψτε τα νεύρα σας σε παιχνίδι και πείτε του για παράδειγμα: «Θες να φας γλυκό πριν το φαγητό; Τώρα θα σε πιάσω!» και να αρχίσετε το κυνηγητό μέσα στο σαλόνι.

  1. Σκεφτείτε το «μετά»

Με άλλα λόγια, αναλογιστείτε τις συνέπειες των πράξεών σας. Όταν μιλήσετε άσχημα στο παιδί, θα πρέπει να περιμένετε ποια θα είναι η κατάληξη… Εκείνο θα κλαίει, θα γκρινιάζει, εσείς θα στενοχωρηθείτε και, εν ολίγοις, θα περάσετε μία μαύρη μέρα. Καμία μητέρα δεν θα ήθελε κάτι τέτοιο!

Όπως επισημαίνει και η παιδοψυχολόγος Μαρία Σαράντη, είναι σημαντικό οι γονείς να κατανοήσουν ότι δεν μπορούν να φέρονται όπως θέλουν στα παιδιά και δεν έχουν καμία δικαιολογία για να φωνάζουν ανεξέλεγκτα. Τα νεύρα και οι φωνές προκαλούν μία σοβαρή ρήξη στο δεσμό του παιδιού με τους γονείς, αφού εκείνο πλέον παύει να σας εμπιστεύεται και μπορεί ακόμα και να σας φοβάται.

Για αυτό, σκεφτείτε το καλά πριν μιλήσετε άσχημα στο παιδί την επόμενη φορά. Εξάλλου, εσείς είστε ο ενήλικας και έχετε εξ’ ολοκλήρου την ευθύνη για την σχέση που θα διαμορφώσετε με το παιδί. Διαφορετικά, υπάρχει η περίπτωση να χάσετε το σεβασμό και την εμπιστοσύνη του, που θα είναι πολύ δύσκολο να ξανακερδίσετε μετά.

Μαρία Κωνσταντοπούλου

Πηγή: mama365.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged