Κώστας Κάβουρας: «Όσοι απεργάζονται σενάρια νέων μαζικών απολύσεων εργαζομένων, θα μας βρουν απέναντί τους»

Ίλιον
Μοιραστείτε το:

«Όσοι απεργάζονται σενάρια νέων μαζικών απολύσεων εργαζομένων στους Δήμους ή το Δημόσιο, θα μας βρουν απέναντί τους»

Οι προχθεσινές προκλητικές δηλώσεις του μέχρι πρόσφατα Αναπληρωτή Εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυρανάκη, ότι το κόμμα του αν γίνει κυβέρνηση δεν θα ανανεώσει τις συμβάσεις των συμβασιούχων εργαζομένων – βάζοντας ως «τυράκι» μπροστά τη φράση «παράνομες συμβάσεις» – έρχονται ακριβώς να επιβεβαιώσουν τι ακριβώς θέλει να πετύχει το παλαιό πολιτικό σύστημα της χώρας μέσα από την «παλινόρθωση» και την «επιστροφή του στα πράγματα».

Φυσικά, προς απογοήτευση του κ. Κυρανάκη, ο ελληνικός λαός θυμάται καλά. Θυμάται πως ο αρχηγός του, ο κ. Μητσοτάκης, ως Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης το 2013-2014, δεν χρειάστηκε καν να επικαλεστεί «παρανομίες» για να διαλύσει την δημοτική αστυνομία, να θέσει σε διαθεσιμότητα όλους τους δημοτικούς αστυνόμους, να απολύσεις εκατοντάδες σχολικούς φύλακες και χιλιάδες εκπαιδευτικούς της τεχνικής εκπαίδευσης. Συνεπώς, ο κ. Κυρανάκης, καλά κάνει από μεριάς του και ελπίζει ο κ. Μητσοτάκης να «έρθει στα πράγματα» για να «ξαναπιάσει δουλειά» (απολύσεις, διαθεσιμότητα, κατάργηση υπηρεσιών, 5 αποχωρήσεις για μόλις 1 πρόσληψη κτλ), αλλά μάλλον λογαριάζει χωρίς τον ελληνικό λαό, που θα του δώσει την απάντηση εκεί που πρέπει: στην κάλπη.

Στεκόμαστε στο πλάι και στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει η σημερινή Κυβέρνηση, στην προσπάθεια εξομάλυνσης και εκσυγχρονισμού του εργασιακού περιβάλλοντος των εργαζομένων στους Δήμους ή το ευρύτερο Δημόσιο, όπως για παράδειγμα οι μόνιμες προσλήψεις περίπου 8.500 εργαζομένων στις υπηρεσίες καθαριότητας των Δήμων ή τις 3.500 μόνιμες προσλήψεις για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», οι εργαζόμενοι στο οποίο προσφέρουν εδώ και χρόνια πολύ σημαντικές υπηρεσίες σε χιλιάδες ηλικιωμένους συμπολίτες μας.

Το σημαντικότερο είναι ότι εν αντιθέσει με τις απολύσεις για τις οποίες δεσμεύονται ο κ. Κυρανάκης και ο κ. Μητσοτάκης, αυτήν την στιγμή και για πρώτη φορά βλέπουμε να υλοποιείται ένα οργανωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης του εργασιακού περιβάλλοντος τόσο στους Δήμους, όσο και στις ευρύτερες υπηρεσίες του Δημοσίου, με γνώμονα αφενός την βελτίωση των συνθηκών για τους ίδιους τους εργαζόμενους (παύση εργασιακής «ομηρίας», δημιουργία «ενιαίου μητρώου» ώστε να μην υπάρχουν εργαζόμενοι «πολλαπλών ταχυτήτων» με διαφορετικά δικαιώματα κτλ), όσο και την κοινωνική ανταποδοτικότητα.

Ταυτόχρονα με τα παραπάνω, το αμέσως επόμενο διάστημα θα έρθει νέο νομοσχέδιο που θα προβλέπει ακριβώς την αυστηροποίηση της νομοθεσίας για την ασφάλεια των εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), με βάση το οποίο προβλέπεται να ενισχυθούν και είναι υποχρεωτικά παντού τα Μέσα Ατομικής Προστασίας των εργαζομένων για κάθε ειδικότητα και για κάθε εργασιακό χώρο εντός των υπηρεσιών του Δήμου, ενώ, παράλληλα, θα υπάρξει πλήρης στελέχωση των Δήμων με Τεχνικούς Ασφαλείας και Ιατρούς Εργασίας, θα υπάρχει ηλεκτρονική βάση δεδομένων που θα επιβλέπει τον βαθμό συμμόρφωσης των ΟΤΑ. Το ίδιο θα κάνει και ειδική μονάδα που θα συσταθεί για αυτόν τον λόγο στο Υπουργείο Εσωτερικών. Τέλος, αυστηροποιούνται οι κυρώσεις για όσους Δήμους δεν συμμορφώνονται με την τήρηση της νομοθεσίας για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.

Μπροστά στις εξελίξεις και στο διακύβευμα των ημερών και των καιρών, εμείς ως «Αλληλέγγυα Πόλη» και εγώ προσωπικά ως υποψήφιος Δήμαρχος του Ιλίου, τοποθετούμαστε με σαφήνεια και αποφασιστικότητα. Όσοι απεργάζονται για ακόμη μία φορά σχέδια αποψίλωσης των δήμων και των ευρύτερων κοινωνικών υπηρεσιών, θα μας βρουν, με σφοδρότητα, απέναντί τους. Είμαι βέβαιος ότι το ίδιο θα πράξει, όταν θα έρθει η ώρα, και το ευρύτατο δημοκρατικό μέτωπο των πολιτών του Ιλίου, σε όλα τα επίπεδα.

Υ.Γ. Τις δηλώσεις του κ. Κυρανάκη περί επικείμενων απολύσεων, να τις βλέπουν εδώ στο Ίλιον και αυτοί που μέχρι και σήμερα προσπαθούν να κάνουν «κολεγιές» με τον κ. Μητσοτάκη για να λάβουν, επίσημα ή ανεπίσημα, τη στήριξή του στις αυτοδιοικητικές εκλογές μήπως και διασωθούν. Μικρή κοινωνία το Ίλιον, ξέρετε, ο κόσμος τα βλέπει όλα αυτά με πολύ προσοχή και ενδιαφέρον. Αλλά είπαμε: «ομοίως ομοίω αεί πελάζει»…

Μοιραστείτε το:
Tagged