Νέους Κανόνες για αθέμιτες πρακτικές από ηλεκτρονικές πλατφόρμες θέτει η ΕΕ

Πολυμέσα
Μοιραστείτε το:

Νέους κανόνες διαφάνειας για ηλεκτρονικές πλατφόρμες, όπως η Amazon και το eBay, για μηχανές αναζήτησης, όπως το Google Search, για εργαλεία σύγκρισης τιμών, όπως το Skyscanner, αλλά και για υπηρεσίες τύπου AirBnb, θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Όλες οι παραπάνω ηλεκτρονικές πλατφόρμες καλούνται να σταματήσουν τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και να θεσπίσουν αποτελεσματικές διαδικασίες υποβολής και εξέτασης αναφορών. Οι παραπάνω ηλεκτρονικές υπηρεσίες θα πρέπει να εφαρμόσουν μία σειρά μέτρων, ώστε να διασφαλίσουν ότι οι συμβατικές τους υποχρεώσεις με τις επιχειρήσεις (ηλεκτρονικοί μεταπωλητές, επιχειρήσεις ξενοδοχείων και εστιατορίων) είναι διαφανείς και θεμιτές. Έτσι, οι ηλεκτρονικές αυτές υπηρεσίες καλούνται εφεξής να αποκαλύπτουν τις κύριες παραμέτρους, που καθορίζουν τον τρόπο ταξινόμησης των προσφορών, οι οποίες προκύπτουν από ένα ερώτημα αναζήτησης.

Πρόστιμα έως €10 εκατ. ή το 4% του ετήσιου τζίρου σε όσους εφαρμόζουν παραπλανητικές και αθέμιτες πρακτικέςΟι καταναλωτές πρέπει, επίσης, να είναι σε θέση να γνωρίζουν ποιος στην πραγματικότητα πωλεί ένα προϊόν ή μια υπηρεσία και να του παρέχονται σχετικές σαφείς πληροφορίες πριν από την αγορά. Για τις διασυνοριακές παραβάσεις (δηλαδή εκείνες που βλάπτουν τους καταναλωτές σε τουλάχιστον τρεις χώρες της Ε.Ε. ή σε άλλες δύο χώρες εκτός από εκείνες του εμπόρου), το ανώτατο ποσό των προστίμων, σύμφωνα με το Κοινοβούλιο, θα πρέπει να καθοριστεί στα €10 εκατ. ή τουλάχιστον στο 4% του ετήσιου κύκλου εργασιών του εμπόρου κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος στο εν λόγω κράτος-μέλος. 

Αποτρεπτικές κυρώσεις

Τους νέους κανόνες ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μάλιστα, οι ευρωβουλευτές συγκρότησαν μια “black list” με όλες τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, που απαγορεύονται σε όλες τις περιστάσεις. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η ανεξήγητη αφαίρεση αγαθών ή υπηρεσιών από τα αποτελέσματα αναζήτησης ή η διαγραφή τους από τον κατάλογο. Εφεξής οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες καλούνται να παρέχουν περιγραφή των παραμέτρων που καθορίζουν την κατάταξη των επιχειρήσεων που εμφανίζονται στα αποτελέσματά τους. Επίσης, υποχρεώνονται, όταν εμφανίζουν τα αποτελέσματα, να δημοσιεύουν εάν μία κατάταξη έχει επηρεαστεί, μεταξύ άλλων παραγόντων, από άμεση ή έμμεση πληρωμή.

Στο μεταξύ, με την ίδια δέσμη προτάσεων που ενέκριναν, οι Ευρωβουλευτές επανάφεραν το λεγόμενο “δικαίωμα υπαναχώρησης” των καταναλωτών, απορρίπτοντας τα σχέδια της Επιτροπής για μείωση των δικαιωμάτων των καταναλωτών σε περίπτωση επιστροφής αγαθών. Το “δικαίωμα υπαναχώρησης” προβλέπει μια περίοδο διάρκειας 14 ημερών, κατά την οποία οι καταναλωτές μπορούν να επιστραφούν τα αγαθά που αγόρασαν ηλεκτρονικά. 

Η συνέχεια

Η τροποποιημένη πρόταση εγκρίθηκε στην αρμόδια επιτροπή του Κοινοβουλίου με 37 ψήφους υπέρ, 1 κατά και μία αποχή. Η δε εντολή για έναρξη διαπραγματεύσεων με το Συμβούλιο της Ε.Ε. “πέρασε” με 36 ψήφους υπέρ, 1 κατά και 2 αποχές. Το κείμενο θα πρέπει να εγκριθεί από την Ολομέλεια σε μια επικείμενη σύνοδο πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο. Να σημειωθεί ότι η πρόταση που ψηφίστηκε, αποτελεί τμήμα του πακέτου μέτρων “Νέα συμφωνία για τους καταναλωτές”, που παρουσιάστηκε τον περασμένο Απρίλιο και τροποποιεί τέσσερις Οδηγίες για τα δικαιώματα των καταναλωτών.

Πηγή: sepe.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged