Το μέγα «κόλπο»: Οι ΑΝΕΛ που μένουν σώζουν τον Τσίπρα

Πολιτικοί
Μοιραστείτε το:

Χωρίς αυτούς δεν έχει ψήφο εμπιστοσύνης και δεν περνάει τη Συμφωνία

Ολα δείχνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας χωρίς τους βουλευτές του Πάνου Καμμένου που εγκαταλείπουν τους ΑΝΕΛ δεν θα μπορούσε να πάρει ούτε την δεδηλωμένη ούτε να περάσει την Συμφωνία των Πρεσπών.

Η τελική υπογραφή στο διαζύγιο σε έναν γάμο που ήταν για πολλούς ακατανόητος διότι ξεπερνούσε τα παραδοσιακά όρια ενός ιδεολογικού και πολιτικού κώδικα, μπήκε. Οι κυβερνητικοί εταίροι Τσίπρας και Καμμένος μετά από τέσσερα χρόνια ακολουθούν διαφορετικούς δρόμους. Το διαζύγιο τους δεν θα είναι βελούδινο. Τα επεισόδια που θα ακολουθήσουν θα κάνουν την ταινία «Κράμερ εναντίον Κράμερ» να μοιάζει με …παιδική.

Ολα δείχνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας χωρίς τους βουλευτές του Πάνου Καμμένου που εγκαταλείπουν τους ΑΝΕΛ δεν θα μπορούσε να πάρει ούτε την δεδηλωμένη ούτε να περάσει την Συμφωνία των Πρεσπών. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν πέτυχε καμια νέα θεαματική κυβερνητική διεύρυνση. Αυτοί τον κρατούν στην καρέκλα του πρωθυπουργού. Η αριθμητική διαφορετικά δεν θα έβγαινε. Γι αυτό και ο Π.Καμμένος είναι δύσκολο να «χωνέψει» αυτό που του κάνει ο πρώην εταίρος του.

Άλλη μία σκληρή πολιτική πραγματικότητα είναι ότι σχεδόν όλοι ο βουλευτές των ΑΝΕΛ που θα ψηφίσουν την Συμφωνία των Πρεσπών και θα δώσουν την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ήδη έχουν συμφωνήσει και θα συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Αν θα προέτασαν το εθνικό καθήκον ως κίνητρο για την ψήφο τους και πήγαιναν στο σπίτι τους, δεν θα μπορούσε να υπάρχει κανένας ψόγος.

Η προσωπική στρατηγική είναι αυτή που κυριαρχεί. Θεώρησαν ότι οι ΑΝΕΛ με την αλλοπρόσαλλη στάση του Πάνου Καμμένου δεν θα δουν την ψήφο τους και προχώρησαν σε αλλαγή πλεύσης. Εάν δεν έχουν υποστεί ιδεολογική μετάλλαξη, ποιες κοινές ιδεολογικές αναφορές έχουν με τον αριστερό ΣΥΡΙΖΑ οι βουλευτές που εξελέγησαν με τους ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου; Κάποιοι ή κάποιες ψηφίστηκαν ακόμη και από βασιλόφρωνες!

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έστειλε σαφείς προειδοποιήσεις και στον Αλέξη Τσίπρα και στους βουλευτές και υπουργούς του που οδεύουν προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε πάνω από εφτά σημεία των τοποθετήσεων του στη συνέντευξη τύπου που έδωσε αναφέρθηκε στην «έντιμη σχέση» που είχαν με τον πρωθυπουργό αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν συνάδει με την παραμονή υπουργών των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση μετά την αποχώρηση του κόμματος. Στην ουσία είπε ότι θα ήταν ανέντιμο ο Τσίπρας να τους κρατήσει. Αποκάλυψε μάλιστα ότι το ζήτησε ευθέως από τον πρωθυπουργό. Ο Τσίπρας απάντησε στις δικές του δηλώσεις ότι δεν έχει λόγο να κρατήσει τους υπουργούς που θα παραιτηθούν που σημαίνει ότι αυτούς που θα αρνηθούν να το κάνουν θα τους κρατήσει. Οπότε τα μεγάλα μαχαίρια δεν βγήκαν ακόμη…

Ο Π.Καμμένος προειδοποίησε και τους βουλευτές και υπουργούς του που θα ακολουθήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι και άλλοι που έφυγαν στο παρελθόν δεν είναι ούτε δημοτικοί σύμβουλοι δήμερα. Αρχισε να τους βγάζει και στη σέντρα θυμίζοντας παλιές τοποθετήσεις τους για το Σκοπιανό ή τον ΣΥΡΙΖΑ.

Εν ολίγοις ο Π.Καμμένος ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους ότι δεν θα δεχθεί την «αποστασία» την οποία ήδη έχει καταγγείλει. Επέλεξε την «ηρωική έξοδο» και θα επιμείνει μέχρι τέλους σε αυτήν την στρατηγική. Είναι η μόνη του διέξοδος να επιχειρήσει να επαναπροσεγγίσει εκλογικά ακροατήρια που έχασε. Ο πόλεμος που θα κάνει στον πρώην εταίρο του θα είναι πολύ πιο άγριος από τις επιθέσεις της ΝΔ. Δεν θα αφήσει σε χλωρό κλαρί και τους βουλευτές του που θα εγκαταλείψουν τους ΑΝΕΛ.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι κυρίαρχος του παιχνιδιού ακόμη και αν βρει τις ψήφους που θέλει – αν δεν τις έχει βρει μέχρι τώρα και γι αυτό εκ του ασφαλούς ζητάει την ψήφο εμπιστοσύνης. Είναι ένας απερχόμενος πρωθυπουργός και με την σφραγίδα του Καμμένου. Κι αυτό δεν μπορεί να τον πάει μακριά.

Χριστίνα Κοραή

Πηγή: newpost.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged