Ο Τσίπρας διαλαλεί πως δεν χρειάζεται τον Καμμένο – Του παίρνει υπουργούς και βουλευτές

Κυβέρνηση

Του παίρνει υπουργούς και βουλευτές

ΑΘΗΝΑ. Με δεδομένο ότι αρκετοί υπουργοί και βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων δεν θα ακολουθήσουν τον Πάνο Καμμένο στην αποχώρησή του από την κυβέρνηση, σύμφωνα με δήλωση των ιδίων, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ανέφερε σε όλους τους τόνους ότι η κυβέρνηση διαθέτει τις απαιτούμενες πλειοψηφίες στη Βουλή για κάθε περίπτωση.

Ουσιαστικά ο Πρωθυπουργός, και σε αναμονή της επικείμενης συνεδρίασης των ΑΝΕΛ την Τετάρτη, είναι σαν να λέει στον Πάνο Καμμένο πως είτε μείνει, είτε φύγει δεν παίζει κανένα ρόλο για την κυβέρνηση, καθώς αυτή θα επιβιώσει.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με τις διαρροές από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, ζήτησε να πέσουν οι τόνοι γύρω από το θέμα της κυβέρνησης μειοψηφίας, όπως ανέφεραν κάποια φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ τις προηγούμενες ημέρες. Κι αυτό επειδή στην κυβέρνηση μετρούν τα κουκιά τους και εκτιμούν ότι έχουν 151 ψήφους στη Βουλή για να ολοκληρώσουν την τετραετία.

Βεβαίως, η ΝΔ έχει ξεκόψει το σενάριο να αντέξει μία κυβέρνηση μειοψηφίας. Οπως τόνισε την Δευτέρα, «σε μία περίοδο που η πατρίδα μας αντιμετωπίζει κρίσιμα εθνικά και οικονομικά ζητήματα, οι κ. Τσίπρας και Καμμένος την βυθίζουν σε επικίνδυνη αστάθεια» και συμπληρώνει: «Ο κ. Τσίπρας έχει δύο επιλογές: Είτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, είτε να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Κυβέρνηση μειοψηφίας δεν υπήρξε ποτέ στη Μεταπολίτευση και δεν νοείται να υπάρξει και τώρα».

Η απάντηση ήρθε από το Μαξίμου λέγοντας ότι αν από τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη «έχουν ειλικρινείς απορίες για τη στήριξη της Βουλής στην κυβέρνηση, δεν έχουν παρά να δοκιμάσουν, καταθέτοντας πρόταση δυσπιστίας».

Παρενέβη και η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, που μιλώντας στον «Αθήνα 9,84» επικαλέστηκε δέσμευση του Πάνου Καμμένου ότι και μετά την αποχώρηση του κόμματός του από την κυβέρνηση δεν πρόκειται να ρίξει την κυβέρνηση, ούτε να υπερψηφίσει κάποια πρόταση δυσπιστίας που θα προέρχεται από την αντιπολίτευση.

Κανείς δεν γνωρίζει όμως πώς θα αντιδράσει ο κ. Καμμένος όταν το μισό του κόμμα δεν τον ακολουθήσει. Εκεί άλλωστε βασίζει την αισιοδοξία της η κυβέρνηση. Δηλαδή στις δηλώσεις στελεχών των ΑΝΕΛ που είτε είναι υπουργοί, είτε βουλευτές και ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα ακολουθήσουν τον Καμμένο στο φλέγον θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Αυτό όμως που ίσως δεν εκτιμά ακόμη η κυβέρνηση είναι ότι άλλο η Συμφωνία των Πρεσπών κι άλλο η δεδηλωμένη. Καθώς τη Συμφωνία θα ψηφίσουν και ορισμένοι βουλευτές του Ποταμιού και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος της ΔΗΜΑΡ, που όμως δεν δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Το πρόβλημα, ωστόσο, για τον Πάνο Καμμένο είναι η διάλυση των ΑΝΕΛ και όλοι αναμένουν να δουν ποιοι θα προσέλθουν την Τετάρτη στη συνεδρίαση του κόμματος, ενώ ενδέχεται να υπάρξει την Τρίτη συνάντηση Τσίπρα-Καμμένου που δεν έχει πάντως επιβεβαιωθεί.

Οι βουλευτές των ΑΝΕΛ είναι τις τελευταίες ημέρες λαλίστατοι. Αλλοι δηλώνουν έτοιμοι να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση με αποτέλεσμα η κυβέρνηση Τσίπρα, όπως λέει, να χάσει την δεδηλωμένη και να μην είναι σε θέση να φέρει προς ψήφιση την Συμφωνία των Πρεσπών, όπως δήλωσε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Κώστας Κατσίκης, μιλώντας στο ραδιόφωνο «Θέμα 104,6».

Μάλιστα, όταν ο κ. Κατσίκης ρωτήθηκε αν οι ΑΝΕΛ υπερψηφίσουν την πρόταση δυσπιστίας που εξετάζει να καταθέσει η Νέα Δημοκρατία, διερωτήθηκε: «Από την στιγμή που θα φύγουμε τι νόημα έχει μια πρόταση δυσπιστίας από τη Βουλή;».

Και συνέχισε σημειώνοντας: «Οι ΑΝΕΛ δεν θα γίνουν σε καμία περίπτωση εντολοδόχοι της ΝΔ»… γεγονός που ερμηνεύεται ότι οι ΑΝΕΛ είτε θα απόσχουν είτε θα καταψηφίσουν την πρόταση της ΝΔ, άρα η κυβέρνηση δεν πέφτει. Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι «σε περίπτωση που ο Τσίπρας ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης για το Σκοπιανό δεν θα την δώσουμε».

Αντίθετα η υφυπουργός Εσωτερικών και βασικό στέλεχος των ΑΝΕΛ, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, δήλωσε με νόημα: «Τι σημαίνει ότι ο κ. Καμμένος θα αποσύρει τους βουλευτές; Οι βουλευτές δεν είναι αντικείμενα, ούτε βαλίτσες για να τις αποσύρουμε και να τις απομακρύνουμε»! Οπως μάλιστα πρόσθεσε, «εγώ δεν είμαι βουλευτής, άρα δεν είμαι και μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Δεν ξέρω και ποια είναι η ατζέντα της συγκεκριμένης συνάντησης και τι θα συζητηθεί», ανέφερε μιλώντας στον «Realfm» η κ. Χρυσοβελώνη.

Επίσης, προκλητικός εμφανίστηκε ως προς τη θέση του Πάνου Καμμένου ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, χαρακτηρίζοντας ως «δώρο» πιθανή διαγραφή του από το κόμμα.

Ο κ. Παπαχριστόπουλος έχει πει εδώ και καιρό ότι θα ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και αν χρειαστεί θα παραδώσει την έδρα του, ενώ τη Δευτέρα, μιλώντας στον «ΑΝΤ1» τόνισε εκ νέου πως «δεν πρόκειται να συμβάλλω με κανέναν τρόπο στο να πέσει η παρούσα κυβέρνηση».

Αρης Παπαδόπουλος

Πηγή: ekirikas.com