Αλλάζει ο Δ/ντής Επαγγελματικής του ΥΠΠΕΘ ή προετοιμάζει το μέλλον του;

Επαγγελματική

Με μία επιστολή του, που απευθύνετε στους εκπαιδευτικούς τις Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, ο Διευθυντής Τεχνικής και Επαγγελματικής εκπαίδευσης του ΥΠΠΕΘ, κος Γιώργος Μουστάκας, προαναγγέλλει την αποχώρησή του από την θέση που σήμερα κατέχει. Δεν κάνει γνωστό αν αυτό θα συμβεί γιατί ο ίδιος το αποφάσισε ή αν επίκειται η αντικατάστασή του από τους νέους Διευθυντές Τμημάτων και Διευθύνσεων που θα προκύψουν από τις διαδικασίες στελέχωσής τους με βάση το νόμο που επέβαλε η «καταραμένη» Τρόικα, στα πλαίσια του 3ου μνημονίου ή αλλιώς μνημονίου Τσίπρα.

Εντυπωσιάζει, όμως το γεγονός ότι στην επιστολή του ο κος Διευθυντής, απευθύνετε αποκλειστικά στους εκπαιδευτικούς, προβάλλοντας το έργο του, που όπως ο ίδιος αναφέρει επικεντρώθηκε στους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στον συγκεκριμένο κλάδο της εκπαίδευσης, αναφέροντας χαρακτηριστικά «Θεωρώ ότι έβαλα ένα μικρό λιθαράκι σε μια μεγάλη προσπάθεια. Φυσικά, μαζί με όλους εσάς, με τους οποίους μοιραστήκαμε όλα αυτά τα χρόνια, μέσα από σημαντικούς αγώνες, τα οράματα για μια σύγχρονη εκπαίδευση».

Απλά και κατανοητά, ευλογεί τον εαυτό του, προβάλλοντας την εικόνα του αναμορφωτή της Επαγγελματικής, αλλά αυτό είναι το σπουδαίο με συνοδοιπόρους όλους τους εκπαιδευτικούς. Για τα στραβά και ανάποδα του κλάδου που συνεχίζουν να ταλαιπωρούν όλη την επαγγελματική, όπως απαρχαιωμένα αναλυτικά προγράμματα, ουσιαστική γενικοποίηση της επαγγελματικής, μείωση των διδακτικών ωρών των μαθημάτων ειδικότητας, υποβάθμιση των επαγγελματικών σπουδών, μαθήματα και μαθητές χωρίς βιβλία, διδασκαλία με σημειώσεις ή και χωρίς αυτές, κλπ, ούτε φωνή, ούτε ακρόαση.

Κατά τα άλλα προαναγγέλλει νέους αγώνες για το καλό της εκπαίδευσης. Τελικά το ερώτημα που παραμένει είναι: «Τι έκανε ο ίδιος τα τελευταία τέσσερα χρόνια που βρέθηκε στην συγκεκριμένη θέση πέρα από τα διαδικαστικά;».

Διαβάστε στην συνέχεια όλη την επιστολή «αποχαιρετισμού» του κου Γ. Μουστάκα που απέστειλε σε όλα τα σχολεία της Επαγγελματικής μέσω του επίσημου δικτύου επικοινωνίας του ΥΠΠΕΘ.

Όλη η επιστολή του Δ/ντή Επαγγελματικής του ΥΠΠΕΘ…

Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι,

επικοινωνώ για τελευταία φορά μαζί σας ως προϊστάμενος της Διεύθυνσης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του ΥΠΠΕΘ.

Γνωρίζετε ότι σε όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας μου αγωνίστηκα με συνέπεια για την ανάπτυξη της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, αυτής που έχει ανάγκη η ανάπτυξη της χώρας. Ιδιαίτερο βάρος έδωσα στην αξιοπιστία της, γιατί θεωρώ ότι αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την απαραίτητη αλλαγή της νοοτροπίας τόσο της πολιτείας όσο και των πολιτών.

Ιδιαίτερο βάρος έδωσα στην εκπαίδευση και την επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών, κυρίως της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

Τα τέσσερα τελευταία χρόνια στο Υπουργείο Παιδείας νομίζω ότι συνέβαλα στην αναγνώριση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης ως ισότιμου πυλώνα του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, καθώς και στην αναγνώριση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών, προσόντων και δεξιοτήτων των μαθητών της. Αντιμετώπισα σε βάση ισοτιμίας όλα τα σχολεία, όλους τους εκπαιδευτικούς, όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, αντιμετωπίζοντας σθεναρά κάθε προσπάθεια για οποιασδήποτε μορφής ιδιαίτερη μεταχείριση.

Θεωρώ ότι έβαλα ένα μικρό λιθαράκι σε μια μεγάλη προσπάθεια. Φυσικά, μαζί με όλους εσάς, με τους οποίους μοιραστήκαμε όλα αυτά τα χρόνια, μέσα από σημαντικούς αγώνες, τα οράματα για μια σύγχρονη εκπαίδευση, η οποία θα έχει στόχο την ανάπτυξη των μαθητών και της Ελλάδας.

Σημαντική ήταν η οργάνωση και ανάπτυξη της Διεύθυνσης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του ΥΠΠΕΘ, η οποία είναι πλέον πλήρης, ικανή να συνεχίσει το σημαντικό έργο.

Σας εύχομαι καλές γιορτές, Χρόνια Πολλά με Υγεία και ελπίζω το νέο έτος να είναι μια νέα αρχή για τα ΕΠΑΛ και για την εκπαίδευση συνολικά. Εύχομαι να μείνουν πίσω όλα τα δεινά των προηγουμένων ετών.

Καλή αντάμωση!

Με την τιμή που αρμόζει στον Έλληνα Εκπαιδευτικό

Γιώργος Μουστάκας

Tagged