Ελένη Κουναλάκη: Ελληνοαμερικανίδα Γυναίκα της Χρονιάς – Πρώτη γυναίκα αντικυβερνήτης στην Καλιφόρνια

Πολιτισμοί

Tο έτος αυτό ήταν ένα ορόσημο για τις γυναίκες.

Η αντικυβερνήτης Καλιφόρνιας κα Ελένη Κουναλάκη (ευγενική παραχώρηση της ιδίας στον Ε.Κ.»).

Από έναν αριθμό ρεκόρ γυναικών που κατέβηκαν στην πολιτική αρένα σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, σπάζοντας το κατεστημένο με το κίνημα #MeToo που έφερε στο φως σοβαρά ζητήματα, μέχρι μια ιστορία που παρακολούθησαν στενά οι αναγνώστες του «Εθνικού Κήρυκα» και του αγγλόφωνου «The National Herald», τόσο στην έντυπη όσο και στην ηλεκτρονική έκδοση, και αφορούσε την ιστορική προεκλογική εκστρατεία που διεξήγαγε η πρώην πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ουγγαρία, Ελένη Κουναλάκη, για αντικυβερνήτης της Καλιφόρνιας.

Παραδόξως, καμία γυναίκα δεν είχε εκλεγεί σε αυτή τη θέση μέχρι την εκλογή της πρέσβειρας Κουναλάκη στις 6 Νοεμβρίου.

Το αξίωμα είναι σημαντικό καθώς η Καλιφόρνια είναι μία τεράστια πολιτεία, η μεγαλύτερη σε πληθυσμό στις ΗΠΑ, και τρίτη μεγαλύτερη σε έκταση, με ακμάζουσα οικονομία.

Καθώς η κ. Κουναλάκη ετοιμάζεται να ορκιστεί στο αξίωμα της αντικυβερνήτου της Καλιφόρνιας, στις 7 Ιανουαρίου, βρήκε το χρόνο από το πολυάσχολο πρόγραμμά της για να μιλήσει στο περιοδικό «Γυναίκα» του «Εθνικού Κήρυκα» για το νέο της αξίωμα, την οικογένειά της, την ελληνική της κληρονομιά και για το γεγονός ότι επιλέχθηκε ως «Γυναίκα της Χρονιάς» από τον «Ε.Κ.».

Η αντικυβερνήτης Καλιφόρνιας κα Ελένη Κουναλάκη

Ερωτηθείσα πώς είναι στη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου, δήλωσε στο «Γυναίκα» ότι «είμαι καλά, έχω πολλή δουλειά να κάνω με τη μετάβαση, αλλά όλα πηγαίνουν υπέροχα».

Για τις πρόσφατες πυρκαγιές που κατέστρεψαν περιοχές της Καλιφόρνιας, η κ. Κουναλάκη είπε ότι «είμαστε πολιτεία των 40 εκατ. ανθρώπων, τέσσερις φορές πληθυσμιακά το μέγεθος της Ελλάδας, έτσι όλο και κάτι συμβαίνει, αλλά η Οικονομία μας είναι πολύ ισχυρή και σε μεγάλο βαθμό έχουμε και πολιτική αρμονία εδώ.

»Δεν έχουμε τα αδιέξοδα που παρατηρούνται σε άλλες περιοχές της χώρας, έτσι, υπό το πρίσμα των καταστροφικών ιστορικών πυρκαγιών που βιώσαμε, οι άνθρωποι πηγαίνουν στις δουλειές τους αντιμετωπίζοντας τις συνέπειες της τραγωδίας, ενώ προετοιμάζονται να ελαχιστοποιήσουν αυτού του είδους τις πυρκαγιές στο μέλλον».

Παντρεμένη με τον Ελληνοαμερικανό δημοσιογράφο, συγγραφέα και ακαδημαϊκό, Μάρκο Κουναλάκη, με τον οποίο απέκτησε δύο γιους, έφηβοι πλέον, τον Νέο και τον Εον (σ.σ. υποκοριστικά ονόματα για Αγγελο και Αντώνιο, που είναι τα ονόματα των δύο παππούδων τους), η Ελένη Κουναλάκη είναι η κόρη του Αγγελου Τσακόπουλου, του επενδυτή ακινήτων και ιδρυτή – ιδιοκτήτη της εταιρείας AKT Development.

Η αντικυβερνήτης Ελένη Κουναλάκη με το σύζυγό της Μάρκο και τα παιδιά της Αγγελο και Αντώνιο που πήραν τα ονόματα των παππούδων τους, (ευγενική παραχώρηση της ιδίας στον Ε.Κ.»).

Οπως ανέφερε στο «Γυναίκα», οι ρίζες της οικογένειας προέρχονται έξω από την Τρίπολη και του συζύγου της από τα Χανιά. «Σαν τόσους άλλους Ελληνες μετανάστες» δήλωσε, «ο πατέρας μου ήρθε στις ΗΠΑ μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ηταν πολύ νέος τότε, μόλις 14 χρόνων όταν έφυγε από την Ελλάδα και βρήκε το δρόμο του στην Καλιφόρνια. Εργάστηκε στα χωράφια ως αγρότης και άδραξε την ευκαιρία να πάει στο πολιτειακό Πανεπιστήμιο Σακραμέντο, όπου σπούδασε και ξεκίνησε επιχείρηση. Μεγάλωσα», μας λέει η κ. Κουναλάκη, «σε μια πολύ ζωντανή ελληνοαμερικανική κοινότητα, η μητέρα μου ήταν επίσης Ελληναομερικανίδα, ο πατέρας της Ελληνας μετανάστης και μεγαλώσαμε σε μία κοινότητα, όπου οι άνθρωποι ήταν ευγνώμονες που ζούνε σε αυτή τη χώρα, που είναι Αμερικανοί, και που πιστεύουν στην σκληρή εργασία, στην επιδίωξη μόρφωσης. Κι ήταν αυτός ο συνδυασμός των πραγμάτων που επέτρεψε σε εμάς και άλλους στην κοινότητα να χτίσουμε μία καλύτερη ζωή για τις οικογένειές μας».

Ο Αγγελος Τσακόπουλος (δεξιά) με τον Αντώνιο Κουναλάκη, πατέρας και πεθερός της κας Ελένης Κουναλάκη (Photo by Markos Kounalakis).

Οταν ερωτήθηκε για την αντίδραση της οικογένειάς της όταν εκλέχθηκε αντικυβερνήτης, η κ. Κουναλάκη δήλωσε ότι «οι γονείς μου είναι περήφανοι, η οικογένειά μου επίσης, καθώς υπήρξαν σημαντικό μέρος της προεκλογικής μου εκστρατείας. Το να έχεις μία μεγάλη οικογένεια είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα σε μία πολιτεία τόσο μεγάλη. Ο καθένας έκανε το καλύτερο δυνατό και είναι πολύ ενθουσιασμένοι τώρα που θα έχω την ευκαιρία να υπηρετήσω με αυτή την ιδιότητα».

Αναφερόμενη στην ιστορική εκλογή της, η κ. Κουναλάκη μας είπε ότι «μόλις έγινε η πρώτη εκλεγμένη γυναίκα αντιπρόεδρος στην Καλιφόρνια -οπότε είναι ιστορική- έσπασε ένα κατεστημένο και υπάρχει πραγματική αλλαγή στη συζήτηση θεμάτων που επηρεάζουν γυναίκες και στο πώς να διασφαλίσουμε την ισότητα των φύλων στην ηγεσία κάθε επιπέδου».

Η κα Ελένη Κουναλάκη στη Νέα Υόρκη παρουσίασε το βιβλίο της «Madam Ambassador» (φωτογραφία «Εθνικός Κήρυξ»/Κώστα Μπέη)

Αμέσως μετά τη νίκη της, η αντικυβερνήτης έδωσε στη δημοσιότητα την παρακάτω ανακοίνωση:

«Σας ευχαριστώ. Η εκστρατεία καθοδηγήθηκε από μία ισχυρή αρχή: Να ακούω τους ψηφοφόρους και να δεσμεύομαι ότι θα φέρνω τις ιστορίες και τις προτεραιότητές σας στο Σακραμέντο.

Ως αντικυβερνήτης της Καλιφόρνιας θα μάχομαι σκληρά κάθε μία μέρα για να χτίσουμε μια οικονομία που θα λειτουργεί καλύτερα για όλους. Θα αγωνιστώ για να προστατέψω το περιβάλλον μας για τις μελλοντικές γενιές και για να καταστήσω την δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση προσιτή, έτσι ώστε περισσότερες οικογένειες να μπορούν να περπατήσουν στο ίδιο μονοπάτι του αμερικανικού ονείρου όπως εγώ. ‘Μαζί, ειλικρινά το πετύχαμε. Τώρα ας πάμε να δουλέψουμε για να χτίσουμε μία καλύτερη, δυνατότερη Καλιφόρνια’».

Υπέγραφε με τη φράση «Με ευγνωμοσύνη, Ελένη».

Βράβευση της Ελένης Κουναλάκη στο ετήσιο συνέδριο της ΑΗΕΡΑ, 29 Απριλίου 2015 στην Ουάσιγκτον δια χειρός της προέδρου των Θυγατέρων της Πηνελόπης Αν Χέλεν Γροσομανίδη (ευγενική παραχώρηση της ίδιας προς τον «Ε.Κ.»)

Η κ. Κουναλάκη, μιλώντας στο «Γυναίκα» του «Ε.Κ.», αναφέρθηκε και στα θέματα που ενδιαφέρουν τους Καλιφορνέζους και όλους τους Αμερικανούς, συμπεριλαμβανομένων της εκπαίδευσης και της υγειονομικής περίθαλψης. Σημείωσε ότι «το γραφείο του αντικυβερνήτη έχει δομηθεί να επικεντρώνεται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, περιβαλλοντικά θέματα και οικονομική ανάπτυξη… Ο αντικυβερνήτης επίσης παρεμβαίνει όταν ο κυβερνήτης βρίσκεται εκτός Πολιτείας ή σε επείγουσα περίπτωση…

Η δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση και τα περιβαλλοντικά θέματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Για την Εκπαίδευση, από την πρώτη κιόλας μέρα θα είμαι μέλος του Συμβουλίου Κυβερνητών (Board of Regents) του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια (UC), και στο ΔΣ του Πανεπιστημίου της Πολιτείας της Καλιφόρνια (CSU) και σε ό,τι αφορά τα περιβαλλοντικά θέματα, θα είμαι επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής που διαχειρίζεται την καλιφορνέζικη γη».

Για την εκπαίδευση, υπογράμμισε πως «οι περισσότεροι Ελληνοαμερικανοί αντιλαμβάνονται τη σπουδαιότητά της, ως τον μεγάλο ισοσταθμιστή αυτής της χώρας και στην πορεία προς την οικονομική ευκαιρία».

Το ζεύγος Μάρκου και Ελένης Κουναλάκη και ο Ευάγγελος Τσακόπουλος. (Φωτογραφία: Drew Altizer που παραχώρησε η κα Κουναλάκη στον «Ε.Κ.»).

«Η υγειονομική φροντίδα είναι σημαντική παντού», δήλωσε ακόμη, «γιατί ο πρόεδρος Ομπάμα προσπάθησε να την εφαρμόσει σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Ξέρουμε ότι υπάρχουν πολλοί που προσπάθησαν να σταματήσουν την προσιτή περίθαλψη (Affordable Care Act) με αποτέλεσμα η Καλιφόρνια και άλλες πολιτείες να αγωνίζονται να την εφαρμόσουν.

»Νομίζω ότι υπάρχει μεγάλη ελπίδα τώρα που οι Δημοκρατικοί έχουν την πλειοψηφία στη Βουλή να επιδιώξουν διορθώσεις στο σχετικό νόμο, αλλά στο μεταξύ εδώ στην Καλιφόρνια υπάρχει μεγάλη υποστήριξη για μεταρρυθμίσεις με τις οποίες μπορούν να βοηθηθούν περισσότερες οικογένειες και να μειωθεί το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης», ανέφερε.

Ελένη Κουναλάκη αποφοίτησε από το Dartmouth College το 1989, και πήρε το MBA από το Πανεπιστήμιο Berkeley της Καλιφόρνιας, την Επιχειρηματική Haas το 1992. Επίσης είναι κάτοχος τιμητικού διδακτορικού στη Νομική από το American College της Ελλάδας.

Το 1992 ξεκίνησε την καριέρα της ως μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος Καλιφόρνιας στο Σακραμέντο και δούλεψε στην ιστορική εκλογή που εξέλεξε δύο γυναίκες στην Γερουσία των ΗΠΑ και μετέτρεψε σε μπλε την Πολιτεία.

Στη συνέχεια, η κ. Κουναλάκη μετείχε στην οικογενειακή επιχείρηση AKT Development, που είναι μία από τις πλέον σεβαστές εταιρείες οικιστικής ανάπτυξης στην Καλιφόρνια. Τα επόμενα 18 χρόνια προάγετο συνεχώς και από διευθύντρια προγράμματος έγινε πρόεδρος. Η δουλειά της να παραδίδει σπίτια για οικογένειες της μεσαίας τάξης την ανέδειξε, καθιστώντας την παράλληλα ως μία από τις πλέον επώνυμες γυναίκες επιχειρηματίες του Σακραμέντο.

Το 2010 διορίστηκε από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ως πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ουγγαρία και υπηρέτησε δίπλα στον Ομπάμα και την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον προάγοντας τη Δημοκρατία.

Είναι η συγγραφέας ενός πολυδιαβασμένου βιβλίου, «Madam Ambassador, Three Years of Diplomacy, Dinner Parties and Democracy in Budapest», που εκδόθηκε το 2015 από τον οίκο «The New Press».

Κατά τη διάρκεια των 18 χρόνων στην οικιστική βιομηχανία, η πρέσβης Κουναλάκη συνέχισε να εργάζεται ως δημοκρατική ακτιβίστρια, στις εκστρατείες αμέτρητων προοδευτικών υποψηφίων και πρωτοβουλιών. Παθιασμένη με την πρώιμη παιδική ανάπτυξη, υπηρέτησε στην Επιτροπή California’s First 5 και στην Επιτροπή Αυτισμού California Blue Ribbon.

Για την επιλογή της από τον «Εθνικό Κήρυκα» ως «Γυναίκα της Χρονιάς», δήλωσε ότι «είναι μεγάλη τιμή. Η ελληνοαμερικανική κοινότητα στάθηκε με πολλή δύναμη πίσω από την εκστρατεία μου, όπως και άλλες κοινότητες μεταναστών οι οποίες θεώρησαν το ταξίδι της οικογένειάς μου ως το δικό τους ταξίδι». Και κατέληξε λέγοντας: «Ευχαριστώ, με τιμά πάρα, πάρα πολύ».

Εμείς, της ευχόμαστε τα καλύτερα στο νέο της αξίωμα.

Περισσότερες πληροφορίες για την Ελένη Κουναλάκη υπάρχουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση: EleniforCA.com. Και το βιβλίο «Madam Ambassador», με τις αναμνήσεις της από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ουγγαρία, διατίθεται και ηλεκτρονικά και στα βιβλιοπωλεία.

Πηγή: ekirikas.com

Tagged