Ο κ. Πετσίτης, τα ΕΛΦΕ, η ΔΕΠΑ και η προσβασιμότητα…

Επιχειρηματικότητα
Ο κ. Μανώλης Πετσίτης στο βήμα του Μεγάρου Μαξίμου, από όπου εκφωνούνται τα πρωθυπουργικά διαγγέλματα – μια φωτογραφία που κάνει τον γύρο του Διαδικτύου

Ο Μανώλης Πετσίτης εμφανίστηκε στη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) λίγο μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 με «ένα βιογραφικό», είπαν στην «Κ» πηγές κοντά στην τότε διοίκηση. Επιδίωκε την πρόσληψή του. Αλλά ορισμένοι άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες της ΔΕΠΑ θυμούνται ότι σχεδόν ταυτόχρονα ο τότε διευθύνων σύμβουλος Σπύρος Παλαιογιάννης –είχε τοποθετηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση– άρχισε να ζητεί από υπηρεσιακούς παράγοντες να μελετήσουν το ενδεχόμενο να ρυθμιστούν τα χρέη της Επιχείρησης Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΕΛΦΕ) προς τη ΔΕΠΑ.

«Μας είχε παρουσιαστεί ένα μνημόνιο συνεργασίας», είπε στην «Κ» πηγή των μετόχων της εταιρείας τον Οκτώβριο του 2015 για τον συμψηφισμό των χρεών με τα ακίνητα… «Ηταν σε θέση ο κ. Πετσίτης να διαπραγματευθεί ένα τέτοιο πολύπλοκο και χρόνιο ζήτημα, που ωστόσο είχε ξεφύγει από κάθε έλεγχο μετά τον Ιανουάριο του 2015, αφού τα χρέη έφτασαν από τα 74 στα 89 εκατ. ευρώ».

Από την πλευρά των Λιπασμάτων λέγεται πως η διόγκωση του χρέους για το αέριο έγινε εξαιτίας των τόκων, αλλά το νομικό τμήμα της ΔΕΠΑ ανακάλυψε το καλοκαίρι του 2015 ότι αντί της εταιρείας Φωσφορικών Λιπασμάτων εμφανίστηκε μια άλλη εταιρεία, η ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ, με το ίδιο τηλέφωνο, την ίδια διεύθυνση, το ίδιο σήμα…».

Οταν ετέθη το ερώτημα στα στελέχη της νέας εταιρείας «ποιοι είστε;» η απάντηση ήταν «δεν έχουμε καμία σχέση με τα ΕΛΦΕ». Οι Κύπριοι Μιχαήλ Χρηστάκης και Πέτρος Πέτρου φέρονταν μέλη της διοίκησης ενώ ο διευθ. σύμβουλός της εφέρετο να τη διαχειρίζεται με τη σύζυγο και τον γιο του από «μια διεύθυνση» στην Παλαιά Πεντέλη, που μοιραζόταν με πολλές εταιρείες συμφερόντων Λαυρεντιάδη.

Η σύζυγος του Πέτρου εμφανιζόταν να συμμετέχει επίσης στις εταιρείες Λαυρεντιάδη BFS, Centrofaro, αλλά και σε μητρική εταιρεία που διαχειρίζεται τρεις ακόμη από τις εταιρείες που «γυρίζουν» χρήματα του ομίλου με έκδοση τιμολογίων για ευδιάκριτες και… λιγότερο ευδιάκριτες υπηρεσίες. Η BFS, σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά της ΔΕΠΑ, «κόβει» επιταγές εις διαταγή ΕΛΦΕ, χωρίς ωστόσο να είναι σαφής η συναλλακτική σχέση μαζί της. Αυτές οι πληροφορίες οδήγησαν τη διοίκηση της ΔΕΠΑ να απορρίψει κάθε σκέψη για τη ρύθμιση του χρέους και στην απόφαση να σταλεί εξώδικο στην Επιχείρηση Φωσφορικών Λιπασμάτων σχεδόν ταυτόχρονα με την απόφαση μιας συστημικής τράπεζας ενόψει των ίδιων γεγονότων να υποβάλει μήνυση και αγωγή για καταδολίευση δανειστών.

Η άφιξη του κ. Κιτσάκου

Οι εξελίξεις αυτές συνέπεσαν με την άφιξη στη ΔΕΠΑ του κ. Θόδωρου Κιτσάκου στη θέση του κ. Παλαιογιάννη και την αναθέρμανση του σεναρίου της εξεύρεσης κάποιας λύσης για το χρέος με την ανταλλαγή των ακινήτων.

Ο κ. Κιτσάκος είπε αυτή την εβδομάδα ότι δεν συζήτησε το θέμα του χρέους των ΕΛΦΕ προς τη ΔΕΠΑ με τον κ. Πετσίτη, που το 2016 φέρεται να έχει πάρει ποσό 70.000 ευρώ από τα ΕΛΦΕ για τις υπηρεσίες του («για τη δυνατότητα πρόσβασής του», όπως είπε χαρακτηριστικά πηγή κοντά στην εταιρεία). Ασφαλώς ο κ. Πετσίτης δεν είχε πρόσβαση στην ηγεσία της ΔΕΠΑ καθώς ο κ. Κιτσάκος είχε τη δυνατότητα μέσω υπουργών ή και απευθείας να συνομιλεί με εκπροσώπους του πρώην εργοδότη του (σ.σ. το έκαναν οι προκάτοχοι και οι διάδοχοί του). Αρα η πρόσβαση του κ. Πετσίτη, που δεν είχε ιδέα για τις «δουλειές των λιπασμάτων ή της ενέργειας», αφορούσε άλλες δραστηριότητες και άλλα πρόσωπα.

Την ίδια περίοδο, στα μέσα του 2015, μια σειρά κυπριακών εταιρειών του ομίλου Λαυρεντιάδη υφίστανται αλλαγές και περνούν στη διαχείριση του γνωστού δικηγορικού γραφείου Αρτεμίου-Πιερή. Ο κ. Αρτεμίου αρνήθηκε τις προηγούμενες ημέρες σε προσπάθειες επικοινωνίας της «Κ» μαζί του ή με τον συνεταίρο του να πάρει δημόσια θέση στο ζήτημα. Οπως όμως έμαθε η «Κ» από κυπριακές νομικές πηγές με τις οποίες μίλησε ο κ. Αρτέμης Αρτεμίου, ο Κύπριος νομικός ήταν θυμωμένος με τον χειρισμό του θέματος στην Αθήνα καθώς είχε προσφέρει νομικές υπηρεσίες σαν και εκείνες που προσφέρουν χιλιάδες Κύπριοι νομικοί.

Μία από τις εταιρείες, η Pizzaz Ltd, που διαχειριζόταν το κυπριακό δικηγορικό γραφείο και είχε αντικείμενο τις συμβουλές για τα λιπάσματα, αποφασίστηκε (σύμφωνα με τον ιστότοπο protagon.gr) να διαλυθεί μετά την εισβολή της οικονομικής αστυνομίας στη ΔΕΠΑ τον Μάρτιο του 2017. Οι λογαριασμοί της εταιρείας βρίσκονταν στο Συνεργατικό Ταμιευτήριο Αμμοχώστου, που υπήγετο σε οργάνωση στη διοίκηση της οποίας ήταν ο ένας από τους δύο συνεταίρους του δικηγορικού γραφείου. Το Συνεργατικό Ταμιευτήριο έχει απορροφηθεί πλέον από την Ελληνική Τράπεζα.

Αμοιβές 380.000 ευρώ μέσα σε δύο χρόνια

Τη διετία 2016-2017, ο Μανώλης Πετσίτης εισέπραξε αμοιβές ύψους 380.000 ευρώ από έξι διαφορετικές εταιρείες, όπως προκύπτει από τον ΑΦΜ του. Η μία απ’ αυτές είναι τα Ελληνικά Λιπάσματα (ELFE ABEE). Οι υπόλοιπες πέντε σχετίζονται με τη διαχείριση τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Οι επωνυμίες τους έχουν εδώ και αρκετά 24ωρα διαρρεύσει στον Τύπο. Η μία έχει την έδρα της στο Νέο Ηράκλειο Αττικής και θεωρείται ηγέτις στην πώληση τηλεοπτικών δικαιωμάτων μεγάλων αθλητικών γεγονότων. Το 2016 κατέβαλε αμοιβή στον Μανώλη Πετσίτη 32.500 ευρώ και την επόμενη χρονιά 27.750 ευρώ.

Η εν λόγω εταιρεία διατηρεί στενή εμπορική σχέση με την ΕΡΤ Α.Ε. Τη διετία 2016-2017 είναι αρκετές οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί ανάμεσα στη Δημόσια Τηλεόραση και στην εταιρεία αθλητικού μάρκετινγκ και αφορούν αγοραπωλησίες δικαιωμάτων αθλητικών μεταδόσεων, όπως διεθνή πρωταθλήματα στίβου κ.ά. Αρκετοί εκφράζουν την πεποίθηση ότι ο άλλοτε φίλος και συνεργάτης του κ. Παππά (σε συνέντευξή του ο υπουργός δήλωσε ότι τον απομάκρυνε από το περιβάλλον του στα τέλη του 2015) εκτελούσε χρέη «μεσάζοντος» στις συμβάσεις που υπεγράφησαν ανάμεσα στην ΕΡΤ και στη συγκεκριμένη ανώνυμη εταιρεία.

Επιβεβαίωση

Οι νομικοί εκπρόσωποί της, με τους οποίους επικοινώνησε η «Κ», επιβεβαίωσαν ότι οι αμοιβές προς τον κ. Πετσίτη αφορούν τη μεσολάβησή του στην υπογραφή συμβάσεων, ωστόσο διέψευσαν ότι αφορούν εμπορικές συμφωνίες με την ΕΡΤ. Αξίζει να αναφερθεί ότι η συγκεκριμένη εταιρεία αθλητικού μάρκετινγκ, που εμφανίζεται να καταβάλλει αμοιβές στον Μανώλη Πετσίτη, βρίσκεται στο επίκεντρο έρευνας της γενικής εισαγγελίας της Ελβετίας για το σκάνδαλο που ανέκυψε με τα τηλεοπτικά δικαιώματα των Μουντιάλ της Ρωσίας, του Κατάρ, πιθανόν δε και των δύο επόμενων.

Τον Οκτώβριο του 2017 μάλιστα, κατόπιν αιτήματος δικαστικής συνδρομής, το ΣΔΟΕ πραγματοποίησε έρευνα στα γραφεία της εταιρείας αλλά και το σπίτι του επιχειρηματία και προχώρησε στην κατάσχεση ηλεκτρονικών υπολογιστών. Κι αυτό, διότι από την έρευνα των Ελβετών έχουν εντοπιστεί μεταφορές χρηματικών ποσών σε λογαριασμούς του πρώην γενικού γραμματέα της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Ζερόμ Βάλκε.

Οι ύποπτες συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν μέσω μιας offshore στα νησιά Μάρσαλ και μιας εταιρείας με έδρα το Λονδίνο, που φέρονται να ελέγχονται από τον επιχειρηματία. Ο τελευταίος, μέσω του συνηγόρου του, αρνήθηκε της κατηγορίες και υποστήριξε ότι παρείχε τις απαραίτητες εξηγήσεις στην ελβετική Δικαιοσύνη.

Με την εμπορική αξιοποίηση τηλεοπτικών δικαιωμάτων συνδέονται και άλλες τρεις από τις εταιρείες που εμφανίζονται να καταβάλλουν αμοιβές στον Μανώλη Πετσίτη, δίχως προς το παρόν να έχει διευκρινιστεί το είδος των υπηρεσιών που τους παρείχε ο άλλοτε στενός συνεργάτης κυβερνητικών αξιωματούχων.

Τάσος Τέλογλου, Γιάννης Σουλιώτης

Πηγή: kathimerini.gr

Tagged