Κορωνοϊός: Στους 1.523 οι θάνατοι μόνο στην Κίνα – Δραματική αύξηση των κρουσμάτων που οδεύουν στις 70.000

Οικονομικά
Μοιραστείτε το:

Σε 25 χώρες του πλανήτη έχουν καταγραφεί κρούσματα του κορονοϊού, ο οποίος συνεχίζει να εξαπλώνεται με την παγκόσμια ανησυχία να εντείνεται μετά και τον τελευταίο χθεσινό απολογισμό των κινεζικών αρχών: 143 νέοι θάνατοι, ανεβάζουν τους νεκρούς στους 1.523 και 2.641 νέα κρούσματα αυξάνουν το συνολικό αριθμό πάνω από τα 66.000. Μέχρι στιγμής μόνο τρεις θάνατοι από τον κορονοϊό έχουν σημειωθεί εκτός της ηπειρωτικής Κίνας: στις Φιλιππίνες, στο Χονγκ Κονγκ και στην Ιαπωνία.

———————–

Πρώτος θάνατος και στην Ευρώπη – Κινέζος τουρίστας στη Γαλλία

Κορονοϊός: Πρώτος θάνατος και στην Ευρώπη – Κινέζος τουρίστας στη Γαλλία

Στη Γαλλία καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος από τον κορονοϊό COVID-19 στην Ευρώπη, σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλίδας υπουργού Υγείας. Πρόκειται για 89χρονο Κινέζο τουρίστα που βρισκόταν στη γαλλική πρωτεύουσα.

Η Γαλλία έχει καταγράψει 11 κρούσματα του ιού από τα συνολικά 63.851 που υπάρχουν παγκοσμίως. Η μεγάλη πλειονότητα των κρουσμάτων σημειώνεται στην Κίνα. Η επιδημία έχει σκοτώσει σχεδόν 1.400 ανθρώπους.

Μέχρι στιγμής μόνο τρεις θάνατοι από τον κορονοϊό έχουν σημειωθεί εκτός της ηπειρωτικής Κίνας: στις Φιλιππίνες, στο Χονγκ Κονγκ και στην Ιαπωνία.

Σε 25 χώρες του πλανήτη έχουν καταγραφεί κρούσματα του κορονοϊού, ο οποίος συνεχίζει να εξαπλώνεται με την παγκόσμια ανησυχία να εντείνεται μετά και τον τελευταίο χθεσινό απολογισμό των κινεζικών αρχών: 143 νέοι θάνατοι, ανεβάζουν τους νεκρούς στους 1.523 και 2.641 νέα κρούσματα αυξάνουν το συνολικό αριθμό πάνω από τα 66.000.

Αν και ο υφυπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων της Κίνας Τσιν Γκανγκ δήλωσε σήμερα ότι η Κίνα είναι πεπεισμένη ότι η επιδημία του κορονοϊού σύντομα θα τελειώσει και ότι θα έχει προσωρινό μόνο αντίκτυπο στην οικονομία, η οποία θα σημειώσει ισχυρή ανάκαμψη, ωστόσο τα ανακοινωθέντα στοιχεία θανάτων και κρουσμάτων δεν συνηγορούν προς αυτή την εκτίμηση.

Η Εθνική Επιτροπή της Κίνας ανακοίνωσε ότι η επιδημία ιογενούς πνευμονίας την οποία έχει προκαλέσει ο COVID-19 στοίχισε τη ζωή σε άλλους 143 ανθρώπους χθες Παρασκευή, με τη συντριπτική πλειονότητα των 139 νέων θανάτων να καταγράφεται στην επαρχία Χουμπέι, εστία της επιδημίας στο κεντρικό τμήμα της χώρας.

Σε όλη την κινεζική επικράτεια, εντοπίστηκαν 2.641 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού, εκ των οποίων τα 2.420 επίσης στη Χουμπέι. Το σύνολο των ανθρώπων που μολύνθηκαν έφθασε τους 66.492 ως τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Ο αριθμός αυτός έχει πλέον ξεπεράσει κατά πολύ εκείνον των θυμάτων του κορονοϊού που προκαλούσε το Σύνδρομο Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS), που είχε ανέλθει σε 774 παγκοσμίως την περίοδο 2002-2003, ανάμεσά τους 349 στην ηπειρωτική Κίνα και 299 στο Χονγκ Κονγκ.

Πέραν της ηπειρωτικής Κίνας, του Μακάο και του Χονγκ Κονγκ, έχουν επιβεβαιωθεί πάνω από 600 κρούσματα μόλυνσης από τον COVID-19 σε διάφορες χώρες και περιοχές, συμπεριλαμβανομένης, για πρώτη φορά, της αφρικανικής ηπείρου.

Ο «χάρτης» των κρουσμάτων

Σύμφωνα με τα καταγεγραμμένα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στην Ασιατική ήπειρο έχουν εντοπιστεί 28 κρούσματα στην Νότια Κορέα και 32 κρούσματα, ανάμεσά τους και ένα θανατηφόρο στην Ιαπωνία, όπου σήμερα καταγράφτηκαν 67 επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα πάνω στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess που παραμένει σε καραντίνα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας της χώρας Κατσουνόμπου Κάτο, σύμφωνα με το Reuters.

Συνολικά έχουν εντοπιστεί με τον κινεζικό ιό 218 άτομα πάνω στο κρουαζιερόπλοιο, μεταξύ των οποίων και ένας αξιωματικός καραντίνας.

Νωρίτερα σήμερα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα αποστείλουν αεροσκάφος στην Ιαπωνία για να μεταφέρει πίσω τους Αμερικανούς επιβάτες από το Diamond Princess, που βρίσκεται σε καραντίνα και που έχει συγκεντρωμένα τα περισσότερα κρούσματα του νέου ιού εκτός Κίνας.

Στην Ταϊβάν τα κρούσματα έφτασαν τα 33, στην Μαλαισία τα 19 κρούσματα, στην Σιγκαπούρη τα 67 κρούσματα και στην Ταϊλάνδη τα 34 κρούσματα, με το τελευταίο να καταγράφεται σήμερα. Πρόκειται για μια 35χρονη, μέλος του υγειονομικού προσωπικού, που μολύνθηκε αφού ήρθε σε επαφή σε ασθενή, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Ελέγχου Λοιμώξεων σε συνέντευξη Τύπου.

Στις Φιλιππίνες υπάρχουν τρία κρούσματα, ανάμεσά τους ένα θανατηφόρο στη Μανίλα. Επρόκειτο για Κινέζο που καταγόταν από την Ουχάν και είναι ο πρώτος θάνατος εξαιτίας του COVID-19 εκτός Κίνας.

Στην Καμπότζη υπάρχει μέχρι στιγμής ένα κρούσμα, στο Βιετνάμ15 κρούσματα, ενώ η Σον Λόι, πόλη 10.000 κατοίκων κοντά στο Ανόι, τέθηκε σε καραντίνα την Πέμπτη, εξέλιξη χωρίς προηγούμενο στη χώρα.

Στην Ινδία έχουν καταγραφεί τρία κρούσματα, από ένα κρούσμα σε Σρι Λάνκα και Νεπάλ και 15 κρούσματα στην Αυστραλία

Αναζητούν κρούσματα στη Χαβάη

Στην αμερικανική ήπειρο έχουν εντοπιστεί επτά κρούσματα στον Καναδά και 15 κρούσματα στις ΗΠΑ, με έναν Αμερικανό πολίτης να έχει υποκύψει  στην Ουχάν, ενώ σε συναγερμό έχουν τεθεί σήμερα οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ καθώς Ιάπωνας βρέθηκε θετικός στον νέο ιό αφού επισκέφθηκε τη Χαβάη.

Οι υγειονομικές αρχές της Χαβάης ξεκίνησαν σήμερα έρευνα αναζητώντας οποιοδήποτε πιθανόν είχε στενή επαφή με τον Ιάπωνα τουρίστα που ασθένησε στο νησί Ουάχου και βρέθηκε θετικός στον νέο κοροναϊό λίγο καιρό αφού επέστρεψε στην πατρίδα του, αναφέρει το Reuters.

Το κρούσμα αυτό ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου στη Χονολουλού από τον κυβερνήτη Ντέιβιντ Ίγκε και υψηλόβαθμους αξιωματούχους των κρατικών υπηρεσιών υγείας, που δήλωσαν πως ο άνδρας εκτιμάται ότι είχε μολυνθεί στην Ιαπωνία πριν ξεκινήσει το ταξίδι του, ή ενώ μετέβαινε στη Χαβάη.

Η υπόθεση αυτή βασίζεται στην περίοδο επώασης των 14 ημερών του ιού και στο γεγονός ότι ο άνδρας εμφάνισε συμπτώματα ενώ βρισκόταν λιγότερο από μία εβδομάδα στη Χαβάη, εξήγησαν οι κρατικοί αξιωματούχοι.

Ο ασθενής και η σύζυγός του επισκέφθηκαν το νησί του Μάουι από την 28η Ιανουαρίου έως την 3η Φεβρουαρίου και στη συνέχεια ταξίδεψαν στο Ουάχου, όπου έμειναν έως την 7η Φεβρουαρίου οπότε και πέταξαν για την πατρίδα τους, στην επαρχία Αϊτσί στην κεντρική Ιαπωνία, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

Ο άνδρας δεν εμφάνισε συμπτώματα παρά αφότου έφθασε στο Ουάχου, όταν παρουσίασε συμπτώματα παρόμοια με αυτά ενός απλού κρυολογήματος χωρίς όμως πυρετό, σύμφωνα με τον επικεφαλής των υπηρεσιών υγείας της πολιτείας Δρ. Μπρους Άντερσον. Σύμφωνα με τον ίδιο, όταν ο άνδρας επέστρεψε στην Ιαπωνία, η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε και διενεργήθηκαν οι απαραίτητοι εργαστηριακοί έλεγχοι για τον κορονοϊό αφού πήγε στο νοσοκομείο.

Συνεχίζει να υπάρχει, ωστόσο, ασάφεια για το ακριβές δρομολόγιο του ταξιδιού του Ιάπωνα, δήλωσε ο Δρ. Άντερσον, προσθέτοντας ότι ο άνδρας ζήτησε ιατρική βοήθεια μόνο αφού επέστρεψε στην Ιαπωνία.

Ευρώπη, μέση ανατολή, Αφρική

Στη γηραιά ήπειρο έχουν καταγραφεί 16 κρούσματα, συμπεριλαμβανομένων δύο ανθρώπων που επαναπατρίστηκαν από την Ουχάν στη Γερμανία, 11 κρούσματα στη Γαλλία, τρία στην Ιταλία, δυο στην Ισπανία (ο ένας ασθενής έλαβε εξιτήριο) και από ένα κρούσμα σε Βέλγιο, Φινλανδία και Σουηδία.

Στη Βρετανία 9 κρούσματα, στη Ρωσία δυο κρούσματα, με τους ασθενείς να έχουν βγει από το νοσοκομείο.

Στη Μέση Ανατολή καταγράφονται οκτώ κρούσματα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στην Αφρική ήπειρο το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε στην Αίγυπτο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας χθες 14η Φεβρουαρίου.

——————–

Μέχρι την Παρασκευή

Στους 1.380 οι θάνατοι μόνο στην Κίνα – Δραματική αύξηση των κρουσμάτων που οδεύουν στις 60.000

Όλο και περισσότερα θύματα αφήνει πίσω του ο νέος κοροναϊός. Ο ρυθμός των απωλειών στην Κίνα δεν μειώνεται, ενώ εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν σε καραντίνα, δίχως τρόπο διαφυγής και δίχως αποτελεσματικό φάρμακο στη διάθεσή τους.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε ότι 121 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που έχει προκαλέσει ο COVID-19 χθες Πέμπτη.

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών της επιδημίας του νέου κοροναϊού ανήλθε έτσι σε 1.380, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Επιπλέον, εντοπίστηκαν σε όλη την ηπειρωτική Κίνα 5.090 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του COVID-19, γεγονός που αυξάνει σε 55.748 το σύνολο των κρουσμάτων.

Πέραν των 116 θανάτων που καταγράφηκαν στην επαρχία Χουμπέι, επίκεντρο της επιδημίας, αναφέρθηκαν δύο θάνατοι στην επαρχία Χεϊλονγκτζιάνγκ και από ένας στις επαρχίες Ανχούι, Χενάν και Τσονγκτσίνγκ, κατά την Εθνική Επιτροπή Υγείας.

Επίσης, 6.723 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και μπόρεσαν να λάβουν εξιτήριο από τα νοσοκομεία, κατά την ίδια πηγή.

Το Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε άλλα τρία κρούσματα

Τρία νέα κρούσματα του κορωνοϊού COVID-19 ανακοίνωσε η επιτροπή Υγείας στο Χονγκ Κονγκ, ανεβάζοντας τη λίστα των ασθενών στους 53.

Η μία περίπτωση αφορά έναν 43χρονο άνδρα, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με συμπτώματα διάρροιας και υψηλού πυρετού από τις 29 έως τις 31 Ιανουαρίου. Η συγκεκριμένη περίπτωση αναθεωρήθηκε και εντάχθηκε στη λίστα των ασθενών του κορωνοϊού, μετά την επανεξέτασή της από την αρμόδια επιτροπή.

Τα δύο νέα κρούσματα είναι μία 67χρονη γυναίκα και ο 37χρονος γιος της, οι οποίοι είχαν δειπνήσει με άλλους τρεις ασθενείς, που είχαν καταγραφεί τις προηγούμενες ημέρες, σε εστιατόριο με θαλασσινά. Η γυναίκα εκδήλωσε συμπτώματα την 1η Φεβρουαρίου και ο γιος στις 6 Φεβρουαρίου.

Η Μαλαισία ανακοίνωσε το 19ο κρούσμα

Την Πέμπτη η υγειονομική υπηρεσία της Μαλαισίας ανακοίνωσε τον εντοπισμό του 19ου κρούσματος από τον νέο κορωνοϊό.

Πρόκειται για μία 39χρονη γυναίκα από την Κίνα, η οποία σχετίζεται με άλλους δύο ασθενείς της λίστας. Η ίδια και άλλοι τέσσερις ξένοι πολίτες, είχαν ταξιδέψει από την κινεζική πόλη Ουχάν, στη Μαλαισία, στις 25 Ιανουαρίου. Η γυναίκα νοσηλεύεται σε απομόνωση και βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση.

ΗΠΑ: Στους 15 οι μολυσμένοι από τον ιό

Αμερικανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ο 15ο κρούσμα του νέου κορωνοϊού στις ΗΠΑ, διευκρινίζοντας ότι ο ασθενής βρίσκεται μεταξύ των πολιτών που απομακρύνθηκαν από την Ουχάν στην Κίνα και τέθηκαν υπό ομοσπονδιακή καραντίνα στην αεροπορική βάση Λάκλαντ στο Σαν Αντόνιο του Τέξας.

Πρόκειται για το τρίτο πρόσωπο, μεταξύ εκείνων που απομακρύνθηκαν από την Κίνα, και το πρώτο που βγήκε θετικό στο Λάκλαντ, επισημαίνουν τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών, ενώ στην ανακοίνωση που εξέδωσαν σημειώνουν ότι πιθανόν θα υπάρξουν και νέα κρούσματα ανάμεσα σε εκείνους που πρόσφατα επέστρεψαν από την Κίνα.

Η αμερικανική κυβέρνηση απομάκρυνε με αεροπλάνο περίπου 800 ανθρώπους από την επαρχία Χουμπέι, με 195 ανθρώπους από την πρώτη πτήση που πραγματοποιήθηκε να έχουν πάρει εξιτήριο την Τρίτη. Πολλοί είναι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και οι οικογένειές τους που τελούν υπό καραντίνα 14 ημερών σε αμερικανικές βάσεις.

«Ο ασθενής βρίσκεται απομονωμένος και λαμβάνει ιατρική φροντίδα σε κοντινό νοσοκομείο» αναφέρει τα CDC.

Τα 15 κρούσματα στις ΗΠΑ, που έχουν καταγραφεί σε 7 πολιτείες, αφορούν κυρίως ταξιδιώτες που επέστρεψαν πρόσφατα από την Κίνα.

Πηγή: tanea.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged