Νέος κοροναϊός: Στους 81 οι νεκροί και 2.744 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κίνα – Σε «καραντίνα» πάνω από 56 εκατ. Κινέζοι

Διεθνείς Σχέσεις
Μοιραστείτε το:

81 νεκροί και 2.744 επιβεβαιωμένα κρούσματα στο σύνολο της κινεζικής επικράτειας είναι ο νεότερος απολογισμός της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κορονοϊός στην Κίνα, μετά τον εντοπισμό 769 νέων κρουσμάτων, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της κεντρικής κινεζικής κυβέρνησης.

Πάντως, δεν επιβεβαιώθηκε κανένας νέος θάνατος πέραν της επαρχίας Χουμπέι, της εστίας της μόλυνσης, σύμφωνα με την ίδια πηγή, όπου καταγράφηκαν 25 θάνατοι, αυξάνοντας το σύνολο των θυμάτων σε όλη την Κίνα σε 81.

Στην επαρχία καταγράφηκαν 371 νέα κρούσματα, αυξάνοντας τον απολογισμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε 2.700 και πλέον στο σύνολο της κινεζικής επικράτειας, βάσει δεδομένων της κεντρικής κυβέρνησης.

«44.000 τα κρούσματα» σύμφωνα με ερευνητές στο Χονγκ Κονγκ

Οι κυβερνήσεις οφείλουν να λάβουν «δρακόντεια» μέτρα περιορισμού της μετακίνησης πληθυσμού εάν θέλουν να προλάβουν την εξάπλωση του ιού του Ουχάν, δηλώνουν ερευνητές του Χονγκ Κονγκ, οι οποίοι εκτιμούν, βάσει μαθηματικών μοντέλων, ότι ο αριθμός των κρουσμάτων υπερβαίνει τις 40.000.

Συνολικά, οι κινεζικές αρχές έχουν επιβεβαιώσει 2.744 κρούσματα στην Κίνα, ενώ ο αριθμός των ύποπτων περιπτώσεων διπλασιάσθηκε μέσα σε διάστημα 24 ωρών για να φθάσει τις 6.000.

«Πρέπει να προετοιμασθούμε για το γεγονός αυτή η επιδημία να εξελιχθεί σε παγκόσμια επιδημία», δήλωσε ο Γκάμπριελ Λουνγκ, επικεφαλής της ερευνητικής αυτής ομάδας του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ. «Πρέπει να ληφθούν το συντομότερο δυνατόν δραστικά και δρακόντεια μέτρα για τον περιορισμό των μετακινήσεων του πληθυσμού», προειδοποίησε.

Με βάση τα μαθηματικά μοντέλα για την διάδοση του κινεζικού ιού, η ομάδα του Γκάμπριελ Λουνγκ εκτιμά ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος από τον επίσημο απολογισμό των κινεζικών αρχών, στον οποίο δεν λαμβάνονται υπ ‘ όψιν παρά μόνο οι επισήμως εντοπισμένες περιπτώσεις.

«Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που παρουσιάζουν συμπτώματα πρέπει να ήταν της τάξεως των 25.000-26.000 την πρώτη ημέρα του νέου κινεζικού έτους», δηλαδή το Σάββατο, ανακοίνωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Χονγκ Κονγκ ο δρ Λουνγκ στηριζόμενος σε μαθηματικά μοντέλα.

Περιλαμβάνοντας τα άτομα που βρίσκονται σε περίοδο επώασης, και είναι ακόμη ασυμπτωματικά, «ο αριθμός προσέγγιζε τις 44.000» το Σάββατο, είπε προσθέτοντας ότι ο αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να διπλασιάζεται κάθε έξι ημέρες, για να φθάσει στο ανώτατο σημείο τον Απρίλιο και τον Μάιο στις ζώνες που ήδη βρίσκονται αντιμέτωπες με μία επιδημία. Ο επιστήμονας αναγνωρίζει ότι εάν ληφθούν δραστικά μέτρα, ο ρυθμός αυτός μετάδοσης μπορεί να μειωθεί.

Συγκαλείται εκτάκτως η Επιτροπή Ασφάλειας Υγείας της ΕΕ

Η Ευρωπαία Επίτροπος αρμόδια για θέματα Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη της Επιτροπής Ασφάλειας Υγείας της ΕΕ για σήμερα Δευτέρα, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη να επιτείνει την αντίδρασή της αν χρειαστεί.

Ήδη το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) επικαιροποίησε την αξιολόγηση κινδύνου για τον κορονοϊό, συνιστώντας αυξημένη επαγρύπνηση στον εντοπισμό εισαγόμενων κρουσμάτων από την Κίνα προς τις χώρες της ΕΕ και προειδοποιεί ότι τυχόν καθυστερημένη ανίχνευση περιστατικών συνεπάγεται αύξηση του κινδύνου δευτερογενούς μετάδοσης.

Στην ίδια αξιολόγηση το ECDC εκτιμά ότι περαιτέρω παγκόσμια εξάπλωση είναι πιθανή. Επιπλέον ενώ η πιθανότητα μόλυνσης για τους πολίτες της ΕΕ που διαμένουν ή επισκέπτονται το Ουχάν είναι προς το παρόν μέτρια, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα περαιτέρω εισαγωγής περιστατικών σε χώρες με μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων που έχουν ταξιδέψει από το Ουχάν, δηλαδή από χώρες της Ασίας.

8 δισ. ευρώ για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού

Το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας και η Εθνική Επιτροπή Υγείας αποδέσμευσαν 60,33 δισ. γουάν (περίπου 7,85 δισ. ευρώ) για να βοηθήσουν στον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύεται στον ιστότοπο του υπουργείου.

Ο απολογισμός των νεκρών στην Κίνα από το ξέσπασμα του νέου κορονοϊού στη χώρα ανήλθε σε 81 σήμερα, την ώρα που η κυβέρνηση παρέτεινε τις διακοπές για το κινεζικό σεληνιακό Νέο Έτος και οι περισσότερες από τις μεγάλες επιχειρήσεις έκλεισαν ή συνέστησαν στο προσωπικό τους να εργάζεται από το σπίτι σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού.

Στην Ουχάν ο πρωθυπουργός της Κίνας

Ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ επισκέφθηκε σήμερα την πόλη Ουχάν, επίκεντρο της επιδημίας πνευμονίας που προκαλεί νέος κορονοϊός, καθώς ο απολογισμός των θυμάτων έχει πλέον φθάσει τους 81 νεκρούς και τα κρούσματα μέχρι τώρα έχουν ξεπεράσει τα 2.700, γνωστοποίησε η κινεζική κυβέρνηση.

Ο Λι επισκέφθηκε την πόλη για να επιθεωρήσει τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για τον περιορισμό της επιδημίας, συναντήθηκε με ασθενείς και με μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, διευκρίνισε σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση.

Ο Λι πήγε στην Ουχάν για να «κατευθύνει» το έργο των υγειονομικών αρχών, αναφέρεται στην ανακοίνωση της κυβέρνησης. Δόθηκαν ταυτόχρονα στη δημοσιότητα φωτογραφίες στις οποίες ο κινέζος πρωθυπουργός εικονίζεται με μπλε ιατρική μπλούζα και μάσκα ίδιου χρώματος στο πρόσωπο.

Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη κορυφαίου κυβερνητικού αξιωματούχου στην πόλη αφότου ξέσπασε η επιδημία.

Επαναπατρίζονται Ιάπωνες υπήκοοι από την επαρχία Χουμπέι

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας σκοπεύει να έχει ολοκληρώσει τις απαιτούμενες διευθετήσεις προκειμένου να γίνει τουλάχιστον μία πτήση τσάρτερ ήδη αύριο Τρίτη με την οποία θα μπορέσουν να επαναπατριστούν Ιάπωνες υπήκοοι από την επαρχία Χουμπέι, στην κεντρική Κίνα, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, επικαλούμενο ανώτερο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος.

Ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Γιοσιχίντε Σούγκα τόνισε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών νωρίτερα σήμερα ότι έχει αναληφθεί πρωτοβουλία σε συντονισμό με τις κινεζικές αρχές για να επαναπατριστούν όσοι Ιάπωνες το επιθυμούν από την πόλη Ουχάν, συμπεριλαμβανομένων πτήσεων με ναυλωμένα αεροσκάφη.

Επιβεβαιώθηκε το πέμπτο κρούσμα στην Αυστραλία

Οι αρχές της Αυστραλίας ανακοίνωσαν σήμερα το πέμπτο κρούσμα του νέου κοροναϊού στη χώρα, με τους αξιωματούχους να εξηγούν ότι πρόκειται για μια 21χρονη γυναίκα η οποία βρισκόταν στην τελευταία πτήση που αναχώρησε από την Ουχάν, την κινεζική πόλη από όπου ξεκίνησε η επιδημία, για το Σίδνεϊ προτού το Πεκίνο ανακοινώσει ταξιδιωτική απαγόρευση.

Ο κοροναϊός έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής τον θάνατο 81 ανθρώπων, όλων στην Κίνα, και έχει προσβάλει περισσότερους από 2.700, στην πλειονότητά τους επίσης στην Κίνα.

Η γυναίκα αυτή βρισκόταν στην απευθείας πτήση που συνδέει το Σίδνεϊ με την Ουχάν και παρουσίασε συμπτώματα 24 ώρες μετά την άφιξή της στην Αυστραλία. Αμέσως πήγε στο νοσοκομείο, δήλωσε ο επικεφαλής των υγειονομικών αρχών της Νέας Νότιας Ουαλίας Κέρι Τσαντ στους δημοσιογράφους. «Η ασθενής τέθηκε αμέσως σε καραντίνα», τόνισε ο Τσαντ.

Εξάλλου οι αρχές αναζητούν δύο ανθρώπους με τους οποίους είχε επαφή οι οποίοι όμως έχουν μικρές πιθανότητες να έχουν προσβληθεί.

Η Αυστραλία επιβεβαίωσε το Σάββατο τέσσερα κρούσματα του νέου κοροναϊού στη χώρα, ένα στη Μελβούρνη και τρία στο Σίδνεϊ, με τις αρχές να εξηγούν ότι αναμένουν και άλλα με δεδομένο τον όγκο των ταξιδιωτών μεταξύ Αυστραλίας και Κίνας. Παράλληλα η Καμπέρα συνεργάζεται με τις κινεζικές αρχές για την απομάκρυνση περίπου 100 Αυστραλών από την Ουχάν.

Η υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μαρίζ Πέιν δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό 3AW ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει «οριστικό» αριθμό των Αυστραλών που βρίσκονται στην Ουχάν ή την επαρχία Χουμπέι καθώς υπάρχουν πολλοί με διπλή υπηκοότητα, κάποιοι εκ των οποίων ενδέχεται να μην έχουν ταξιδέψει με το αυστραλέζικο διαβατήριό τους.

Τα έως χθες γεγονότα…

Σε «καραντίνα» πάνω από 56 εκατ. Κινέζοι – Ζουν αποκλεισμένοι στις πόλεις τους – Τρίτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Ιαπωνία

Στα 1.287 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι διευρύνεται η ζώνη αποκλεισμού που έχει επιβληθεί για να ανακοπεί η εξάπλωση του νέου κοροναϊού που ξεκίνησε από την Ουχάν, με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό πάνω από 56 εκατομμυρίων ανθρώπων, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Γαλλικού Πρακτορείου.

Πέντε ακόμα πόλεις στην επαρχία Χουμπέι (κεντρική Κίνα) προστέθηκαν στις 13 που είχαν ήδη επηρεαστεί από τα μέτρα αυτά και που περιλαμβάνουν κυρίως την αναστολή λειτουργίας των μέσων μαζικής μεταφοράς καθώς και το κλείσιμο κεντρικών οδικών αρτηριών.

Παράλληλα, οι κινεζικές αρχές προχώρησαν στη λήψη μέτρων σε εθνικό επίπεδο για τον εντοπισμό πιθανών κρουσμάτων του κοροναϊού σε τρένα, λεωφορεία και αεροπλάνα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Υγείας, θα δημιουργηθούν σημεία ελέγχου και όλοι οι ταξιδιώτες με συμπτώματα πνευμονίας «θα μεταφέρονται άμεσα» σε κάποιο ιατρικό κέντρο.

Την ίδια ώρα, η Ιαπωνία επιβεβαίωσε και τρίτο κρούσμα του κοροναϊού. Πρόκειται για μια γυναίκα ηλικίας περίπου 35 ετών που ζει στην Ουχάν και έφθασε στην Ιαπωνία στις 18 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Τρία κρούσματα στη Μαλαισία

Οι μαλαισιανές αρχές γνωστοποίησαν σήμερα ότι εντόπισαν τρία κρούσματα του κινεζικού ιού, τα πρώτα στην νοτιοανατολική ασιατική χώρα.

Ο υπουργός Υγείας Ντζολκεφλάι Αχμάντ δήλωσε πως τα τρία άτομα είναι υπήκοοι Κίνας και σχετίζονται με τον 66χρονο άνδρα που βρέθηκε θετικός στον νέο κοροναϊό από τις υγειονομικές αρχές της Σιγκαπούρης.

Πρόκειται για μια 65χρονη γυναίκα, τη σύζυγο του άνδρα που βρέθηκε θετικός στον ιό στη Σιγκαπούρη, και τους δύο εγγονούς τους, 11 και 12 ετών, δήλωσε ο Ντζολκεφλάι.

Παράλληλα, η εταιρία διαχείρισης αεροδρομίων Malaysia Airports ανακοίνωσε ότι σε όλη τη χώρα έχει εντείνει τους ελέγχους που διενεργούνται σε επιβάτες και πληρώματα αεροσκαφών που έρχονται από την Κίνα.

Στα 1.287 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανακοίνωσε η κινεζική εθνική επιτροπή υγείας

Η κινεζική εθνική επιτροπή υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι μέχρι την Παρασκευή έχει επιβεβαιώσει 1.287 περιπτώσεις ασθενών που έχουν νοσήσει από τον νέο κοροναϊό, ενώ ο απολογισμός των θανάτων από τον ιό ανέρχεται σε 41.

Το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα ανέφερε πως 450 γιατροί και άλλο ιατρικό προσωπικό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού έφτασαν αεροπορικώς στην πόλη Ουχάν για να συνδράμουν στην μάχη κατά του ιού. Κάποιοι αυτούς έχουν εμπειρία στην καταπολέμηση του Έμπολα και του Sars, τόνισε το πρακτορείο.

Παράλληλα, η πόλη Χαϊκού πρωτεύουσα της επαρχίας-νήσου Χαϊνάν, θα ξεκινήσει από το Σάββατο το μεσημέρι κεντρική ιατρική παρακολούθηση διάρκειας 14 ημερών για τουρίστες που καταφθάνουν από την κεντρική επαρχία Χουμπέι, επίκεντρο του ιού.

Οι τουρίστες από το Χουμπέι, ιδιαίτερα από την πόλη Ουχάν, δεν θα επιτρέπεται να φύγουν από το ξενοδοχείο, όπου γίνεται η ιατρική παρακολούθηση κατά τη διάρκεια της περιόδου των 14 ημερών, τόνισε η κυβέρνηση της Χαϊκού.

Η Χουμπέι έχει 729 επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού, με 39 θανάτους μέχρι χθες, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της επαρχίας.

Το τηλεοπτικό δίκτυο China Global τόνισε σε ένα tweet του ότι ο Λιάνγκ Γουντονγκ, ένας 62χρονος γιατρός σε ένα νοσοκομείο στην επαρχία Χουμπέι πέθανε από τον ιό.

Η Liberation Daily μετέδωσε πως όλα τα σινεμά στην Σανγκάη θα παραμείνουν κλειστά κατά τη διάρκεια των εορτών του κινεζικού νέου έτους έως τις 30 Ιανουαρίου.

Πηγή:  newpost.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged