Σε πορεία χρεοκοπίας ο Δήμος Κερατσινίου- Δραπετσώνας

Περιφέρειες
Μοιραστείτε το:

ΕΔΩ ΛΕΦΤΑ, ΕΚΕΙ ΛΕΦΤΑ, ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ;

του Ζαχαρία Ζούπη

 Παρακολουθώ την δημόσια συζήτηση για τα Οικονομικά του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας και νιώθω θλίψη. Νιώθω ταυτόχρονα οργή που ένας Δήμαρχος κατάφερε να παραλάβει ένα Δήμο με προίκα 17.000.000 ευρώ και το έλλειμμα σύμφωνα με την Έκθεση Ορκωτών λογιστών ήταν 4.150.000 ευρώ στο τέλος του 2018! Το Ταμείο του Δήμου είχε 12.287.000 ευρώ στο τέλος του 2018 και 6.294.000 ευρώ στο τέλος του 2018. Τώρα η Οικονομική Υπηρεσία μιλάει για 3.000.000 ευρώ, πολλά από τα οποία οφείλονται !

ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑ ΕΝΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΓΙΑ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙ ΤΟΥ ΕΝΕΡΓΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΡΧΗ, ΣΥΝ ΟΤΙ ΜΕ ΤΟ ΠΟΥ ΑΝΕΛΑΒΕ , ΠΗΡΕ ΠΡΟΙΚΑ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΕΡΓΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΡΧΗ ΣΓΟΥΡΟΥ ΠΟΥ ΙΔΡΩΣΕ ΝΑ ΤΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΑΦΟΥ ΑΠΕΝΤΑΧΘΗΚΕ ΤΟ ΕΝΑ ( ΓΗΠΕΔΟ ΣΧΙΣΤΟΥ) ΛΟΓΩ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΩΝ.

Φαντάζομαι ότι όσοι από την Αντιπολίτευση μιλούσαν για εποικοδομητική Αντιπολίτευση και τώρα πυροβολούν τον Δήμαρχο Χρήστο Βρεττάκο και καλά κάνουν, να συνειδητοποιούν ότι δεν υπήρχαν ανόητοι και αδαείς στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο που ιδρώναμε και ξεϊδρώναμε , ενημερώναμε τους πολίτες και αγωνιούσαμε βλέποντας τον Δήμο να οδηγείται προς χρεοκοπία. Ποτέ δεν ήμουν λάτρης της καταστροφικής Αντιπολίτευσης, ήμουν όμως σκληρός και ταυτόχρονα σαφής όταν συνέβαιναν πράγματα εις βάρος του Δήμου και των πολιτών.  Δεν μπορώ δε να μην τονίσω για άλλη μια φορά, ότι πριν λίγες  βδομάδες μία παράταξη της Αντιπολίτευσης ψήφιζε το παράνομο και ηθικά απαράδεκτο να μεταφέρονται 2.000.000 ευρώ από τα ανταποδοτικά που πληρώνουμε για καθαριότητα και ηλεκτροφωτισμό για να πάνε για ..μισθοδοσία στο Πράσινο! Ψήφισε δηλαδή την έγκριση μιας κλοπής από τις τσέπες μας, ενώ άλλες παρατάξεις ψήφισαν λευκό λόγω «φιλεργατισμού». Τώρα βλέπουν να αυξάνει ο Δήμαρχος κατά 3.200.000 ευρώ τα τέλη, όταν άλλοι Δήμοι τα μειώνουν και τον καταγγέλλουν.

Τα ξέρουν αυτά οι πολίτες; Δεν νομίζω. Δεν είχαμε καταφέρει και πριν να φτάσει η αλήθεια στους πολίτες οι οποίοι έβλεπαν όμορφα πράγματα ( εκατοντάδες συμβασιούχους να καθαρίζουν και βέβαια δεν αναρωτιόντουσαν από που πληρώνονται , τσάμπα συναυλίες, όλα τσάμπα σε Παιδικούς Σταθμούς ανεξάρτητα από την οικογενειακή οικονομική κατάσταση και άλλα πολλά) .Φοβάμαι ότι ούτε τώρα τα μαθαίνουν και πρέπει να τα μάθουν. Υπήρχε όμως και κάτι άλλο. Υπήρχε μια κατάσταση συχνά σιωπής και ανοχής απέναντι σε όσα συνέβαιναν.

«Δεν μου λύθηκε η απορία που πήγαν τα λεφτά» γράφει ο φίλος Λάκης Ιγνατιάδης σε σχόλιό του στο stagona4u.gr. Στεναχωριέμαι, γιατί αν δεν κατάλαβε τις τωρινές ανακοινώσεις τουλάχιστον του Π. Καμά και του Π. Διαλυνάκη, θα περίμενα κάτι να είχα καταφέρει να πω μέσα από συνεχείς παρεμβάσεις μου. Για αυτό στο τέλος, θα επισυνάψω δύο παρεμβάσεις μου για τον Προϋπολογισμό του 2019 που νομίζω τα έλεγα όλα.

Ωστόσο, ας συνοψίσω κάποιες αιτίες της πορείας προς την χρεοκοπία του Δήμου, από την καταγραφή των οποίων προκύπτει και τι πρέπει να συμβεί για να φρεναριστεί η πορεία προς την οριστική χρεοκοπία:

  • Ο Δήμαρχος ασκεί τα καθήκοντά του 64 μήνες. Σ΄αυτούς προχώρησε σε ένα πρωτοφανές όργιο πρόσληψης συμβασιούχων. Κατά μέσο όρο οι συμβασιούχοι ήταν πάντα 400- 500. Αν πάρουμε τον χαμηλότερο αριθμό 400 και ορίσουμε ένα μέσο όρο των μικτών αποδοχών στα 1000, αυτό σημαίνει ότι σ΄αυτούς τους 64 μήνες πήγαν 400 συμβασιούχοι επί 64 μήνες επί 1000 ευρώ, άρα περίπου 25 εκατομ. ευρώ! Μάλιστα….Είπατε τίποτα;
  • Ο Δήμαρχος έδωσε αβέρτα υπερωρίες, που δεν γνωρίζω αν ήταν και στα προβλεπόμενα όρια και τις έπαιρναν μόνο οι δικαιούχοι. Ας δώσει τα στοιχεία στην δημοσιότητα. Είχε έτσι ευχαριστημένους εργαζόμενους και Σωματείο. Δεν είναι και άσχημο. Τώρα;
  • Ο Δήμαρχος είχε την λογική του όλα τσάμπα. Πάρτε κόσμε 40 συναυλίες τον χρόνο! Φάτε θέαμα και ήχο και βέβαια όλοι ήταν ευχαριστημένοι. Τον πρώτο χρόνο που άρχισε αυτό το πανηγύρι είχα υπολογίσει και είχα γράψει, ότι αν στην Συναυλία του Σ. Μάλαμα ( ήταν η πρώτη που έγινε) έμπαινε ένα στοιχειώδες εισιτήριο 5 ευρώ( σε άλλους Δήμους είναι για τον ίδιο καλλιτέχνη 15 ευρώ) θα ειχε καλυφτεί το κόστος όλων των άλλων Συναυλιών. Ωστόσο τρία χρόνια επί 40 Συναυλίες σημαίνει ένα χορό εκατομμυρίων για επίδειξη φιλολαικότητας ( δες ψηφοθηρία). Σ΄αυτά ας ενταχθούν κόστος υποδομών αλλά και άλλοι, επιπλέον συμβασιούχοι μέσω ΚΕΚ για φύλαξη, μπαρ κ.λ.π
  • Η λογική του όλα τσάμπα σάρωσε τα πάντα και ταυτόχρονα έριξε την ποιότητα των παρεχόμενων Υπηρεσιών. Αλήθεια, γιατί κάποιος με 30.000 π.χ εισόδημα να μην πληρώνει κάτι όταν πηγαίνει το παιδί του στον Δημοτικό Παιδικό Σταθμό; Είναι κοινωνική πολιτική αυτή;
  • Ο Δήμαρχος δεν φρόντισε να φέρει πόρους από ΕΣΠΑ, ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ και αλλού. Αν δεν ήταν η πάντα κοντά του Περιφέρεια επί Δούρου θα ήταν στο πουθενά. Το 90% του έργου που διαφημίζει ήταν από τη Περιφέρεια. Δεν κατέθετε Μελέτες όμως ούτε προς τα εκεί, ώστε να εξασφαλίσει κι΄άλλα έργα
  • Δεν ήταν στην λογική του η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου που θα μπορούσε να φέρει σημαντικά έσοδα. Για παράδειγμα με έργο ΣΔΙΤ θα μπορούσε ήδη το Εργοστάσιο Καχραμάνογλου να ήταν ένας Πολυχώρος Πολιτισμού που θα έφερνε και έσοδα.

ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙ ΠΟΛΛΑ. Αυτά όμως αρκούν. Το μήνυμα πάντως ας είναι σαφές: Αν δεν αλλάξει ρότα ο Δήμος, θα οδηγηθεί στο κόκκινο, στην χρεοκοπία. Και βέβαια δεν θα φταίει κανένα Μνημόνιο, καμία Κυβέρνηση. Θα φταίει η αλόγιστη διαχείριση των Οικονομικών του Δήμου από ένα Δήμαρχο που ποτέ δεν κατάλαβε την τύχη του και για το πως εκλέχτηκε το 2014 και για το τι προίκα πήρε. Τώρα θα δυσκολευτεί πολύ ,αλλά αυτό είναι δική του υπόθεση. Το θέμα είναι ότι θα έχει πάρει στον λαιμό του ένα Δήμο και 100.000 δημότες που σαν πρώτη γεύση θα πληρώσουν παραπάνω ανταποδοτικά, ενώ έπεται και συνέχεια.

——————— 

Υ.Γ.: Επισυνάπτω δύο παρεμβάσεις μου για τον Προϋπολογισμό του 2019 που δείχνουν ότι « δεν ανακάλυψα την Αμερική τώρα» Θα μπορούσα να αναφέρω σειρά παρεμβάσεων, δηλώσεων και τα προηγούμενα χρόνια. Θα ήταν όμως βαρετό.

Τρεις παρατηρήσεις ενόψει συζήτησης Προϋπολογισμού Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας για το 2020

Εγγράφως είχα ζητήσει κάποια πρόσθετα στοιχεία. τα στοιχεία αυτά μου δόθηκαν, έστω με μια καθυστέρηση.

Ορισμένες παρατηρήσεις:

Ρώτησα για την πορεία του Αποθεματικού του Δήμου ( του Ταμείου για να τα λέμε απλά από την πρώτη μέρα που ανέλαβε ο Δήμαρχος μέχρι και σήμερα. Έχουμε και λέμε λοιπόν με βάση τα στοιχεία που η Διοίκηση του Δήμου έδωσε:

  • Στις 31/8/ 2014 παρέλαβε παρακαλώ 9.380.049 ευρώ. Βρήκε χρήμα εν ολίγοις και μπόλικο ο Δήμαρχος, την στιγμή που άλλοι Δήμαρχοι παραλάμβαναν κόκκινα ταμεία. Είχε άνεση οικονομική και έτσι εξηγείται η ” γενναιοδωρία” του κάνω δήθεν φιλολαϊκή πολιτική με τσάμπα συναυλίες, κ.ά. Για την ιστορία να αναφέρω, ότι ποτέ και κανένας Δήμαρχος του Κερατσινίου ή της Δραπετσώνας ή του ενιαίου Δήμου δεν παρέλαβε ποτέ τέτοιο Ταμείο! Αυτό ήταν το αποτέλεσμα των καταστροφικών δημοτικών αρχών, όπως συλλήβδην χαρακτηρίζει όλους όσους διοίκησαν τον Δήμο από την Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα.
  • Το Αποθεματικό έφτασε μάλιστα τα 376.163 ευρώ στις 31/12/2016! Προφανώς τα επιπλέον χρήματα είναι αυτά που μπήκαν στο Ταμείο του Δήμου από τον Ο.Λ.Π, γιατί τελεσιδίκησε διεκδίκηση που είχε ξεκινήσει ο Κώστας Χρονόπουλος χρόνια πριν. Το αναφέρω, για να μην νομίζει κανείς, ότι ήρθαν από διεκδίκηση του Χρήστου Βρετάκου. Άλλωστε δεν έχει έρθει στον Δήμο ούτε ευρώ από διεκδίκησή του.

Είναι ενυπωσιακό, ότι 2 χρόνια μετά, το Αποθεματικό μειώθηκε περίπου κατά 6.000.000 (!) και έφτασε τα 9.697.482 ευρώ. Είδατε κανένα νέο αυτοχρηματοδοτούμενο από τον Δήμο έργο υποδομής, που να εξηγεί αυτή την μείωση; Μην κουράζεστε. Δεν θα βρείτε. Είναι έξοδα για ένα Δήμο που ασκείται στον “άρτο και θεάματα”. Δεν το λες και δημιουργική πορεία αυτό.

Ζήτησα τις Προγραμματικές Συμβάσεις μεταξύ Δήμου και ΚΔΒΜ ΙΙ (του παλιού ΚΕΚ). Πρόκειται για 18(!) Προγραμματικές Συμβάσεις για τις εκδηλώσεις του Καλοκαιριού, τα Καλλιτεχνικά Τμήματα, τους κινηματογράφους, συνολικού ύψους προϋπολογισμού 2.343.040 ευρώ.
Πρόκειται για δραστηριότητες που θα μπορούσε να υλοποιήσει ο Δήμος και με λιγότερα χρήματα , που ποτέ δεν πήρα πειστική εξήγηση γιατί γίνονται μέσω ΚΔΒΜ ΙΙ .Πρόκειται κατά την γνώμη μου για χρηματοδότηση δημοτικής Α.Ε που απαγορεύεται ρητά από τον Δήμο, για την οποία κωφεύει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής.

Πρόκειται σε κάθε περίπτωση, για πολλά λεφτά. Έτσι δεν είναι;

  1. Ζήτησα τον αριθμό συμβασιούχων σε Δήμο και ΚΔΒΜ ΙΙ. Η απάντηση ήταν αποκαλυπτική. Αν και μειώθηκαν σε σχέση με πέρυσι , είναι σήμερα 391 ! Δεν λες και λίγους 400 συμβασιούχους, οι οποίοι το λιγότερο κοστίζουν 5.000.000 τον χρόνο στον Δήμο. Όμως, όταν “λεφτά υπάρχουν” ελέω άλλων, τότε προσλαμβάνεις, ξοδεύεις…

Δήλωση – Παρέμβαση Ζαχαρία Ζούπη, Δημοτικού Συμβούλου Κερατσινίου- Δραπετσώνας, επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης « ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ»

Διάβασα μια πρόσφατη δήλωση του Δημάρχου για την κατάσταση των Οικονομικών του Δήμου. Δεν μπορούσα ως δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της δημοτικής κίνησης ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ να μην μιλήσω.

Το θέμα άλλωστε είναι πολύ σοβαρό, αλλά και ενδεικτικό της αντίληψης διοίκησης και οικονομικής διαχείρισης του Δημάρχου.

Ορισμένες παρατηρήσεις λοιπόν:

Ο Δήμαρχος λέει την αλήθεια ότι παρέλαβε Ταμείο 9.300.000 ευρώ (Για την ακρίβεια ήταν 9.380.049 ευρώ). 

Συμπέρασμα πρώτο: Ήταν ένας τυχερός Δήμαρχος. Παρέλαβε ακμαίο Ταμείο και γι αυτό ας αφήσει την καταστροφολογία και την κρισιολογία («πορευτήκαμε σε δύσκολες συνθήκες» και άλλα τέτοια, οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές κατέστρεψαν την πόλη και άλλα παρόμοια) .Παρατήρηση: Λίγοι Δήμοι, πάρα πολλοί λίγοι σ’ όλη την χώρα, παρέλαβαν τέτοιου ύψους Ταμείο. Πάρα πολλοί παρέλαβαν ελλειμματικά Ταμεία ή Ταμεία με λιγότερα αποθεματικά και έκαναν πολύ πιο πλούσιο έργο.

Ο Δήμαρχος αναφέρεται στα 6.800.000 ευρώ που πήρε ο Δήμος από την COSCO, ευλογεί τα γένια του για τις προσπάθειες που έκανε και δίνει συγχαρητήρια στην Νομική Υπηρεσία του Δήμου. Ξεχνάει εντελώς τυχαία να πει, ότι αυτά τα χρήματα δεν τα πήρε ο Δήμος γιατί σκέφτηκε να τα διεκδικήσει ο κ. Βρετάκος. Η διεκδίκηση αυτών των χρημάτων ξεκίνησε από τον Κώστα Χρονόπουλο όταν ήταν Δήμαρχος της Δραπετσώνας. Μιλάμε δηλαδή για αγώνα χρόνων από την εποχή που ο Δήμος Δραπετσώνας ήταν ξεχωριστός Δήμος.

Έχουμε και λέμε λοιπόν: ο κ. Βρετάκος βρήκε έτοιμα 9.380.049 ευρώ την 1η Σεπτεμβρίου 2014 όταν ανέλαβε. Όπως λέει ο ίδιος στην δήλωσή του όταν μπήκαν και τα χρήματα από την COSCO( εξηγήσαμε πως), το Ταμείο έφτασε τα 16.600.000 ευρώ ! Όλα έτοιμα, όλα από αγώνες και προσπάθειες άλλων! Ξέρετε πόσα υπήρχαν στο Ταμείο στις 31-12-2018; Σύμφωνα με την απάντηση που μου έδωσε η υπεύθυνη Οικονομικών του Δήμου στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, 6.500.000 ευρώ! Δηλαδή μείον 10.000.000 ευρώ! Δεν το λες και σχεδιασμένη διαχείριση και αξιοποίηση των πόρων του Δήμου, των χρημάτων δηλαδή των δημοτών!

Μήπως έγιναν υποδομές αυτά τα χρόνια; ΟΧΙ! Μήπως έγινε κανένα αυτοχρηματοδοτούμενο έργο; ΟΧΙ. Ο Δήμαρχος αναφέρεται σε διάφορα όπου ξοδεύτηκαν αυτά τα λεφτά. Κάποια ευρώ πήγαν σ΄αυτά ασφαλώς. Ωστόσο ξεχνάει βασικές αιτίες. Πρώτη και καλύτερη η δίχως σχεδιασμό και πολιτική προσωπικού τακτική αριθμού συμβασιούχων που πέρασαν κάθε ρεκόρ στον Δήμο και μάλιστα σε εποχές κρίσης και ενώ τα έσοδα του Δήμου μειώνονταν! Σε κάθε φάση αυτά τα χρόνια ο αριθμός των συμβασιούχων έφτανε από 400- 500 άτομα ! Μιλάμε για ρεκόρ! Βάλτε τώρα 4 χρόνια επί 12μήνες επί 450 μ.ο. συμβασιούχους επί 1000 ευρώ κατά μέσο όρο μικτό κόστος μισθοδοσίας και θα βρείτε το μυστικό! Όταν θες να γεμίζεις προσωπικό αυτά έχεις. Όταν αυξάνεις τα λειτουργικά τόσο υπερβολικά, τα λεφτά μειώνονται. Απλό ! Σ΄αυτό βάλτε και τις τσάμπα συναυλίες και τα εκατομμύρια προς το Κ.Ε.Κ του Δήμου για χρηματοδότηση εκδηλώσεων και πρωτοβουλιών. Ε, δεν θέλει και πολύ κόπο να μειώσεις το Ταμείο κατά 10 εκατομμύρια χωρίς ουσιαστικό έργο χρηματοδοτούμενο από τον Δήμο

Αυτά τα χρόνια τα έσοδα του Δήμου μειώνονταν και τα έξοδα αυξάνονταν. Ταυτόχρονα όμως ο κ. Βρετάκος δεν έχει να αναφέρει ούτε 1 ευρώ έσοδο από κάποιο έργο που προώθησε από το Πράσινο Ταμείο, το ΕΣΠΑ , την  Περιφέρεια. Όλα τα έργα που υλοποιούνται, χρηματοδοτούνται από την Περιφέρεια με βάση μελέτες και προτάσεις προηγούμενων Δημοτικών Αρχών ! Πολλά έργα π.χ οι πολυδιαφημισμένες Παιδικές Χαρές που η ανακατασκευή τους είχε εγκριθεί από το 2013.  Δεν είναι όμως μόνο ότι δεν έφερε πόρους διεκδικώντας. Η Δημοτική Αρχή κατάφερε να είναι η πρώτη στην ιστορία του Δήμου που έχασε και χρηματοδότηση! Αναφέρομαι στην παρέμβαση στο Γήπεδο « ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΑΛΠΕΑΣ» στο Σχιστό, όπου χάθηκαν λόγω ολιγωριών 300.000 ευρώ από την Περιφέρεια που είχαν εγκριθεί και έγινε παρέμβαση με χρήματα του Δήμου ύψους 200.000.Συνολική χασούρα; 500.000 ευρώ!

  Αυτή είναι η αλήθεια για τα Οικονομικά του Δήμου. Όταν δεν έχεις Σχέδιο Ανάπτυξης και έργων  για τον Δήμο, πολιτική εσόδων- εξόδων, πολιτική για να φέρεις πόρους, Πολιτική αύξησης εσόδων του Δήμου, τότε τσαλαβουτάς με μια δήθεν φιλολαϊκή αντίληψη άρτου και θεάματος και αθρόων προσλήψεων αναμένοντας και ψηφαλάκια. Αυτό όμως δεν το λες σοβαρή Διοίκηση Δήμου!

Τα προβλήματα αυτά τα εντόπιζα αυτά τα χρόνια, η Δημοτική Αρχή κώφευε. Δυστυχώς κώφευαν και κάποιοι μέχρι πρόσφατα  θαυμαστές του Δημάρχου που τώρα είναι υποψήφιοι και διεκδικούν την Δημαρχεία!  Ας μην πω άλλα …. 

Μοιραστείτε το:
Tagged