Η «Συμφωνία-πρόκληση» Τουρκίας-Λιβύης βάζει «μπουρλότο» στην Ανατολική Μεσόγειο – Πως αντιδρούν Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος

Οικονομικά
Μοιραστείτε το:

Επικοινωνία Μητσοτάκη με Μακρόν για την συμφωνία Τουρκίας με Λιβύη

Βοήθεια Γαλλίας και ΕΕ ζητά ο πρωθυπουργός απέναντι στις προκλήσεις της Άγκυρας.

Στα ύψη βρίσκεται η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο έπειτα από την τουρκολιβυκή συμφωνία για την οριοθέτηση θαλάσσιων συνόρων και τις εξόχως προκλητικές απαιτήσεις της Άγκυρας. Τις τελευταίες ώρες και αφού έγινε γνωστό το περιεχόμενο της εν λόγω συμφωνίας, βρίσκεται σε εξέλιξη ένας διπλωματικός πυρετός. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να διεθνοποιήσει το ζήτημα και να ζητήσει τη στήριξη τόσο της Γαλλίας, όσο και συνολικά της Ευρώπης απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, και επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο πρωθυπουργός έθεσε υπόψη του κ. Μακρόν τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, και ζήτησε τη στήριξη της Γαλλίας και της Ευρώπης ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου. Κατά τα άλλα, ενημέρωσε τον πρόεδρο της Γαλλίας για τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για το προσφυγικό.

Διπλωματικός πυρετός

Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη από χθες έχουν ξεκινήσει πυρετώδεις διπλωματικές επαφές για να σχηματιστεί ένα μέτωπο απέναντι στις προκλητικές αξιώσεις της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ειδικότερα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία  με τους ομολόγους του της Κύπρου και της Αιγύπτου, Νίκο Χριστοδουλίδη και Σαμέχ Ελ-Σούκρι αντίστοιχα.

Παράλληλα, η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στην ΕΕ έλαβε οδηγίες να ενημερώσει άμεσα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συγκεκριμένα την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ Φ. Μογκερίνι.

Ταυτόχρονα, ο Νίκος Δένδιας κάλεσε  τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα στο υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να ζητήσει εξηγήσεις, αναφορικά με την τουρκολιβυκή συμφωνία.

Η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης

Η συμφωνία υπογράφηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης την Τετάρτη στην Κωνσταντινούπολη ανάμεσα στον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Φάγεζ αλ-Σάρατζ,τον επικεφαλής της κυβέρνησης με έδρα την Τρίπολη την οποία υποστηρίζει η Άγκυρα εναντίον μιας αντίπαλης στρατιωτικής δύναμης που έχει τη βάση της στην ανατολική Λιβύη.

«Η συμφωνία (ασφαλείας) καθιερώνει εκπαιδευτική συνεργασία, διαρθρώνει το νομικό πλαίσιο και ενισχύει τους δεσμούς μεταξύ των ενόπλων δυνάμεών μας», ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter o διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν.

«Θα συνεχίσουμε επίσης να υποστηρίζουμε μια πολιτική λύση για την οικοδόμηση μιας δημοκρατικής, σταθερής και ευημερούσας Λιβύης», πρόσθεσε.

Σε δήλωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Αλτούν αναφέρεται πως οι δύο χώρες υπέγραψαν μνημόνιο συνεννόησης για τον «καθορισμό θαλάσσιων δικαιοδοσιών», που αποσκοπεί στην προστασία των δικαιωμάτων των δύο χωρών βάσει του διεθνούς δικαίου.

Η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα έχει στόχο την προστασία των δικαιωμάτων της Άγκυρας βάσει του διεθνούς δικαίου, υποστήριξε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μια ημέρα μετά την υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας στην Κωνσταντινούπολη.

Η Άγκυρα θέλει να επιβάλει τετελεσμένα

Η Άγκυρα μετά την επικοινωνιακή προπαγάνδα που εξαπέλυσε το προηγούμενο διάστημα και τις προκλητικές επιστολές στα Ηνωμένα Έθνη, πέρασε πλέον στην αντεπίθεση σε μια προσπάθεια να επιβάλει τετελεσμένα.

Ο «αρχιτέκτονας» πίσω από τους τουρκικούς σχεδιασμούς

Ο αρχιτέκτονας πίσω από τον στρατηγικό σχεδιασμό της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι ο Επιτελάρχης της τουρκικής Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων (Τ/ΓΕΝ), Υποναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί, ο οποίος εξέδωσε πριν από λίγο καιρό το «μανιφέστο» της «Γαλάζιας Πατρίδας» με τίτλο «Η Λιβύη είναι γείτονας της Τουρκίας από τη Θάλασσα». Ο Γιαϊτζί προηγουμένως δημοσίευσε και σχετική μελέτη με θέμα «Το πρόβλημα της οριοθέτησης των θαλάσσιων περιοχών στην Ανατολική Μεσόγειο και η Τουρκία» (Dogu Akdeniz’de Deniz Yetki Alanlarinin PaylasIlmasi Sorunu ve Türkiye – Bilge Strateji, Volume 4, No: 6, Spring 2012).

Σύμφωνα με το sigmalive όπως υποστηρίζει στα συγγράμματά του, είναι σημαντικό και αναγκαίο για την Τουρκία να συνάψει συμφωνία με τη Λιβύη για τον περιορισμό των θαλάσσιων δικαιοδοσιών το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου «να κατοχυρώσουμε και να προστατεύσουμε τα δικαιώματα του αδελφού λαού της Λιβύης».

Προωθούν διαγώνιες οριοθετήσεις

Ο Τούρκος Υποναύαρχος εξηγεί, επίσης, πως με μια οριοθέτηση της ΑΟΖ με τη Λιβύη, η Ελλάδα θα εμποδιστεί από την υπογραφή της συμφωνίας ΑΟΖ με την Κύπρο και την Αίγυπτο και, επιπλέον, τα δυτικά σύνορα της τουρκικής ΑΟΖ θα καθοριστούν στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτό το πλαίσιο πρόσθεσε ότι η σημερινή συγκυρία στη Λιβύη αποτελεί το καταλληλότερο έδαφος για την υπογραφή της συμφωνίας θαλάσσιας οριοθέτησης μεταξύ των δύο χωρών. Βασική ιδέα, πάνω στην οποία θα στηρίξει με τη νομιμοφάνεια του Διεθνούς Δικαίου τις παράνομες αξιώσεις της Άγκυρας, είναι πως η γεωγραφική θέση της Τουρκίας καθορίζει το δικαίωμά της να σχεδιάζει διαγώνιες γραμμές για να οριοθετεί τις θαλάσσιες ζώνες της και να υπογράψει συμφωνίες οριοθέτησης, όχι μόνο με τη Λιβύη αλλά και με το Ισραήλ και τον Λίβανο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Υποναύαρχος Yayic, ένθερμος υποστηρικτής του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», πραγματοποιεί εδώ και αρκετούς μήνες σεμινάρια και διαλέξεις υποδυόμενος και τον ακαδημαϊκό, σε διάφορα πανεπιστήμια εντός της Τουρκίας και εκτός, προκειμένου να διαδώσει το τουρκικό αφήγημα. Πριν από μερικούς μήνες, μάλιστα, έδωσε διάλεξη στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο στην σκλαβωμένη Κερύνεια, όπου, μεταξύ άλλων, ανέπτυξε την τουρκική τακτική συνεχούς αμφισβήτησης και ακολούθως διεκδίκησης θαλάσσιων περιοχών στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω αεροναυτικής ισχύος.

Αυστηρό μήνυμα Αθήνας σε Άγκυρα – Κλήθηκε στο ΥΠΕΞ ο Τούρκος πρέσβης μετά τη συμφωνία με Λιβύη για τις θαλάσσιες ζώνες – Οργή Αιγύπτου

Άμεση υπήρξε η κινητοποίηση της ελληνικής διπλωματίας ευθύς μόλις γνωστοποιήθηκε η υπογραφή μνημονίου κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης αναφορικά με θαλάσσιες ζώνες, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Ειδικότερα, όπως κάνουν γνωστό, ο υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα στο υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να ζητήσει εξηγήσεις.

Επίσης, επισημαίνουν πως υπήρξε δημόσια αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών και τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών με τους ομολόγους του της Κύπρου και της Αιγύπτου, Νίκο Χριστοδουλίδη και Σαμέχ Ελ-Σούκρι αντίστοιχα.

Παράλληλα, η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στην ΕΕ έλαβε οδηγίες να ενημερώσει άμεσα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συγκεκριμένα την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ Φ. Μογκερίνι.

Φωτιά στην Ανατολική Μεσόγειο βάζει η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για τη συμφωνία. Το Reuters επισημαίνει πως μπορεί να περιπλέξει περαιτέρω διενέξεις σχετικά με την εκμετάλλευση ενεργειακών κοιτασμάτων στην ανατολική Μεσόγειο.

Η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα έχει στόχο την προστασία των δικαιωμάτων της Άγκυρας βάσει του διεθνούς δικαίου, υποστήριξε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μια ημέρα μετά την υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας στην Κωνσταντινούπολη.

Δένδιας: Τελείως αδόκιμη κάθε συζήτηση για καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης

«Τελείως αδόκιμη» χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κάθε συζήτηση για καθορισμό τουρκικής αποκλειστικής ζώνης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. «Μια τέτοια προσπάθεια είναι παντελώς αγεωγράφητη, γιατί αντιβαίνει κάτι το οποίο ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει ότι ανάμεσα στις δυο χώρες υπάρχει ο μεγάλος όγκος της Κρήτης» ανέφερε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ολλανδό ομόλογό του Στεφ Μπλοκ.

Ο κ. Δένδιας σημείωσε ακόμη ότι η χώρα είναι έτοιμη να αποστείλει πρέσβη στη Λιβύη, όταν οι συνθήκες επιτρέψουν την παραμονή του εκεί.

«Η υπογραφή μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης μνημονίου κατανόησης δεν μπορεί να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών. Μία τέτοια ενέργεια θα παραβίαζε κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και δεν θα παρήγε έννομα αποτελέσματα. Επιπλέον μία τέτοια ενέργεια δεν θα συμβάδιζε με την αρχή της καλής γειτονίας που θα πρέπει να διέπει τις σχέσεις μεταξύ γειτονικών χωρών», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ.

Οργή από την Αίγυπτο

Χωρίς νομική βάση χαρακτήρισε το αιγυπτιακό Υπουργείο Εξωτερικών τα δύο μνημόνια κατανόησης και συνεργασίας που υπέγραψαν η Τουρκία και η Λιβύη. «Τα δύο μνημόνια συμφωνίας δεν έχουν κανένα νομικό αποτέλεσμα, δεν μπορούν να αναγνωρισθούν επισήμως υπό το φως του άρθρου 8 της Συμφωνίας Skhirat, το οποίο ορίζει ότι η (λιβυκή) κυβέρνηση ή το υπουργικό συμβούλιο (και όχι ο πρωθυπουργός της) έχουν την εξουσία να υπογράφουν διεθνείς συμφωνίες», δήλωσε συγκεκριμένα το Αιγυπτιακό Υπουργείο Εξωτερικών, σε μία είδηση που καταγράφει και η μεγάλης κυκλοφορίας αιγυπτιακή εφημερίδα «Αλ Αχράμ».

«Είναι γνωστό ότι στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο της Λιβύης δεν υπάρχουν υπουργοί και εκπροσώπηση διάφορων περιφερειών της Λιβύης και έτσι ο ρόλος του πρωθυπουργού είναι περιορισμένος, και η σύναψη συμφωνιών με άλλες χώρες θεωρείται κατάφωρη παραβίαση της συμφωνίας Skhirat» επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του.

«Αυτές οι δύο συμφωνίες δεν μπορούν να έχουν κανένα αντίκτυπο στα δικαιώματα των χωρών της Μεσογείου ή των θαλάσσιων συνόρων στην περιοχή της Μεσογείου”, πρόσθεσε το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών.

Το Κάιρο κάλεσε τη Διεθνή Κοινότητα να αντιταχθεί σε αυτήν την «αρνητική κίνηση» που έρχεται σε μία κρίσιμη στιγμή, εν μέσω διεθνών προσπαθειών για να υπάρξει μία συνολική λύση της κρίσης στη Λιβύη κατά τρόπο που να προστατεύεται η ενότητα της χώρας και να αποκαθίστανται οι εθνικοί θεσμοί της.

Τέλος, το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου εξέφρασε την ανησυχία της Χώρας του Νείλου για το πώς τέτοιες συμφωνίες θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις στις συνομιλίες για τη Λιβύη , στο Βερολίνο, καταλήγει η «Αλ Αχράμ».

Οργή Αιγύπτου – Κύπρου

Σε αυτό το πλαίσιο, τόσο η Αίγυπτος, όσο και η Κύπρος καταδίκασαν με έντονο τρόπο την προκλητική συμφωνία. «Τα δύο μνημόνια συμφωνίας δεν έχουν κανένα νομικό αποτέλεσμα, δεν μπορούν να αναγνωρισθούν επισήμως υπό το φως του άρθρου 8 της Συμφωνίας Skhirat, το οποίο ορίζει ότι η (λιβυκή) κυβέρνηση ή το υπουργικό συμβούλιο (και όχι ο πρωθυπουργός της) έχουν την εξουσία να υπογράφουν διεθνείς συμφωνίες», δήλωσε συγκεκριμένα το Αιγυπτιακό ΥΠΕΞ.

«Είναι γνωστό ότι στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο της Λιβύης δεν υπάρχουν υπουργοί και εκπροσώπηση διάφορων περιφερειών της Λιβύης και έτσι ο ρόλος του πρωθυπουργού είναι περιορισμένος, και η σύναψη συμφωνιών με άλλες χώρες θεωρείται κατάφωρη παραβίαση της συμφωνίας Skhirat» επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε: «Τέτοια οριοθέτηση, αν γινόταν, θα συνιστούσε σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, καθώς θα παραγνώριζε τα νόμιμα δικαιώματα άλλων παράκτιων κρατών της Ανατολικής Μεσογείου, και θα ήταν αντίθετο με την αναγνωρισμένη αρχή της σύμβασης του δικαίου της θάλασσας και του εθιμικού δικαίου για τα δικαιώματα των νησιών σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα».

Σύμφωνα με το κυπριακό ΥΠΕΞ, το μνημόνιο συναντίληψης δεν έχει και δεν παράγει καθοιονδήποτε τρόπο, οποιαδήποτε έννομα αποτελέσματα που να επηρεάζουν τα νόμιμα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας ή άλλων παράκτιων κρατών.

«Με τη διαστρέβλωση των κανόνων του δικαίου της θάλασσας και με την παραχάραξη της γεωγραφίας, η Τουρκία δεν μπορεί να αποκτήσει νομικά ερείσματα στην Ανατολική Μεσόγειο. Αντίθετα, οι πράξεις της Τουρκίας αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι οι θέσεις της σε ό,τι αφορά το διεθνές δίκαιο, αποτελούν τη μειοψηφία του ενός», σημειώνει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

YΠΕΞ προς Άγκυρα και Τρίπολη: «Δεν μπορείτε να συμφωνήσετε για ΑΟΖ – Δείτε τον χάρτη – Υπάρχει η Κρήτη ανάμεσα»

Ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών Νίκος  Δένδιας χαρακτήρισε «τελείως αδόκιμη» κάθε συζήτηση για καθορισμό τουρκικής αποκλειστικής ζώνης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για τον απλό λόγο ότι ανάμεσά τους βρίσκεται η Κρήτη.

 «Μια τέτοια προσπάθεια είναι παντελώς αγεωγράφητη, γιατί αντιβαίνει κάτι το οποίο ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει ότι ανάμεσα στις δυο χώρες υπάρχει ο μεγάλος όγκος της Κρήτης» είπε.

Ενημέρωσε, ότι η χώρα είναι έτοιμη να αποστείλει πρέσβη στη Λιβύη, όταν οι συνθήκες επιτρέψουν την παραμονή του εκεί.

Σχολιάζοντας την επιστολή της Τουρκίας προς τα Ηνωμένα Έθνη, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως το υπουργείο έχει ήδη εκδώσει σχετική ανακοίνωση, χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς «παντελώς απαράδεκτους» και ενημέρωσε πως «η Ελλάδα θα απαντήσει σε αυτούς τους ισχυρισμούς με αναλυτική απάντηση την οποία θα στείλουμε στα Ηνωμένα Έθνη, σε όλα τα κράτη της Γενικής Συνέλευσης και σε όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Την Τετάρτη (27/11), το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξήγησε ότι η επιστολή του Τούρκου μόνιμου αντιπροσώπου στον ΟΗΕ, η οποία επαναλαμβάνει την πάγια θέση της Άγκυρας για τις θαλάσσιες ζώνες και αγνοεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, με ημερομηνία 13 Νοεμβρίου επαναλαμβάνει τους τούρκικους ισχυρισμούς για τα δικαιώματα της Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πρακτικά η Τουρκία αγνοεί τις νόμιμες θαλάσσιες ζώνες των ελληνικών νησιών και επικαλείται συγκεκριμένες συντεταγμένες για τα δικαιώματα της δυτικά του 28ου μεσηβρινού.

«Τα νησιά, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν πλήρη δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες όπως και τα ηπειρωτικά εδάφη. Η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ μεταξύ κρατών με παρακείμενες ή έναντι ακτές (είτε ηπειρωτικές είτε νησιωτικές) θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, με βάση τις αρχές της ίσης απόστασης/μέσης γραμμής», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών και χαρακτήρισε «αβάσιμους», «εσφαλμένους» και «αυθαίρετους» τους τουρκικούς ισχυρισμούς.

«Επίσης, η αναφορά στην εν λόγω επιστολή σε δικαιώματα της Τουρκίας δυτικά του 28ου μεσημβρινού μέχρι σημείου, «οποίο θα καθορισθεί βάσει μελλοντικών συμφωνιών  οριοθέτησης στο Αιγαίο καθώς και στην Μεσόγειο, με όλα τα εμπλεκόμενα κράτη», συνιστά ανοικτή παρέμβαση στο δικαίωμα της Ελλάδος να συνομολογεί συμφωνίες οριοθέτησης με τρίτα κράτη», τόνισε το υπουργείο Εξωτερικών.

Και συνέχισε: «Η Ελλάδα απορρίπτει τους παράνομους τουρκικούς ισχυρισμούς και επιφυλάσσεται να απαντήσει καταλλήλως. Κατά συνέπεια, η εν λόγω επιστολή, ως αντιβαίνουσα στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, απορρίπτεται στο σύνολό της και δεν παράγει καμία έννομη συνέπεια ως προς τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα».

Παράλληλα το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε την Τουρκία «να αναθεωρήσει επιτέλους τη στάση της και να συμμορφωθεί με τις επιταγές του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, προς όφελος της σταθερότητας και της συνεργασίας στην περιοχή».

Πέτσας: Καμία σκέψη για συνεκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε Ανατ. Μεσόγειο με Τουρκία

Ο κυβενρητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100.3, τόνισε ότι αυτό που προέχει είναι μια καλύτερη σχέση με την Τουρκία υπό την προϋπόθεση όμως, του σεβασμού και της τήρησης του διεθνούς δικαίου.

Απέρριψε οποιαδήποτε σκέψη για συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων σε Αιγαίο ή ανατολική Μεσόγειο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Λιβύη-Τουρκία συμφώνησαν για ΑΟΖ και «εξαφανίζουν» την Κρήτη από τον χάρτη!

Η μελλοντική οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο αφού η αναγνωρισμένη (και από την Ελλάδα) κυβέρνηση της Λιβύης συμφώνησε να επεκτείνει την λιβυκή ΑΟΖ μέχρι να φτάσει… στην τουρκική!

Φυσικά με αντάλλαγμα την επιβίωσή της στην σύγκρουση με τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ. Η Τουρκία προσφέρει αφειδώς την βοήθειά της προσφέροντας υποστήριξη με τουρκικά drones.

Ο στόχος της Άγκυρας είναι να μην μπορέσει η Ελλάδα να εκμεταλλευθεί τα κοιτάσματα νοτίως και δυτικά της Κρήτης τα οποία επαρκούν για την κατακόρυφη οικονομική και γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας σε τέτοιο βαθμό που με την παρέλευση κάποιων ετών η Ελλάδα θα αποτελεί πανίσχυρο αντίπαλο για την Τουρκία.

Σημαντική συνάντηση είχαν χθες το απόγευμα ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν με τον πρωθυπουργό της Λιβύης Φαγιέζ Ες Σαράζ στην Κωνσταντινούπολη, κατά την οποία τέθηκε επί τάπητος το θέμα της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο.

Η συνάντηση κράτησε 2 ώρες και 15 λεπτά και παρόντες ήταν επίσης ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών ΜΙΤ Χακάν Φιντάν.

Όπως αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της σήμερα, Πέμπτη η τουρκική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ», με τίτλο «Στο τραπέζι ο χάρτης της Μεσογείου», το θέμα που κυριάρχησε στη συζήτηση μεταξύ Ερντογάν και Φαράζ ήταν η υπογραφή συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Με τη συμφωνία η προσπάθεια της Ελλάδας να εισβάλλει στη Μεσόγειο θα πέσει στο κενό ενώ Τουρκία και Λιβύη θα αποκτήσουν θαλάσσιες αρμοδιότητες στην περιοχή νότια της Κρήτης και γύρω από την Κύπρο», σημειώνει η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα, προσθέτοντας ότι «μετά τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο γίνεται ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη της οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης».

Για την ακρίβεια Λιβύη και Τουρκία υπέγραψαν δύο μνημόνια κατανόησης. Το πρώτο είναι το “The Security and Military Cooperation” και το δεύτερο είναι το “Restriction of Marine Jurisdictions”.

Είναι σαφές ότι Άγκυρα ζητάει την στήριξη της Τρίπολης στον σφετερισμό της δυνητικής ελληνικής ΑΟΖ (δυνητική γιατί ποτέ δεν την ανακηρύξαμε) με αντάλλαγμα την επιβίωση της λιβυκής κυβέρνησης ακόμα και κόντρα στις διαθέσεις των ΗΠΑ οι οποίες υποστηρίζουν τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ

—————————-

Yeni Şafak

#Özel Türkiye-Libya arasında imzalanan deniz yetki anlaşması ne anlama geliyor?

Yeni Şafaktarihi anlaşmayı’ uzmanlara sordu:

“Türkiye çıkarlarını tehdit eden gelişmeleri Girit Adası açıklarından itibaren karşılama hakkına sahip olacak”

📝@Hasanhhizhttps://www.yenisafak.com/gundem/turkiye-ile-libya-arasinda-tarihi-anlasma-dogu-akdenizdeki-yunan-isgaline-son-verecek-3516018 …

Türkiye ile Libya arasında tarihi anlaşma: Doğu Akdeniz’deki Yunan işgaline son verecek

Dolmabahçe Sarayı dün Doğu Akdeniz’deki gelişmeler için tarihi bir anlaşmaya ev sahipliği yaptı. Türkiye ve Libya arasında deniz yetki alanlarını belirleyen anlaşmayı resmen imzaladı. Bu mutabakatın…

yenisafak.com

Turkey and Libya have signed two memoranda of understandings, the Turkish Presidential Communications Directorate announced Wednesday.

“The Security and Military Cooperation” and “Restriction of Marine Jurisdictions” agreements were signed when Turkish President Recep Tayyip Erdoğan held a closed meeting that lasted 2 hours and 15 minutes with Fayez al-Sarraj, chairman of Presidential Council of Libya, at the Dolmabahçe Palace in Istanbul.

The Directorate said the agreement is an effort to strengthen relations and cooperation between the two countries.

Πηγή: pronews.gr, newpost.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged