Χειμερινές αποδράσεις στα καλύτερα σημεία της Ηπειρωτικής Ελλάδας

Uncategorized
Μοιραστείτε το:

Παραδοσιακή, φιλόξενη, υποβλητική, περιπετειώδης, με ιδιαίτερο ανάγλυφο και απρόσμενη εναλλαγή τοπίων, κάθε γωνιά της ενδοχώρας χαρίζει μοναδικές εμπειρίες κοντά στη φύση, δράση, επαφή με την ιστορία και τον πολιτισμό, γνωριμία με τοπικές κουζίνες… με μια φράση, αυθεντικές διακοπές!

Μαγευτική Θράκη

Πόρτο Λάγος Βιστωνίδας, Ροδόπη

Επισκεφθείτε τη γη του Ορφέα, τη μαγευτική Θράκη, μια περιοχή προικισμένη από τη φύση που την καθιστά μια από τις πιο ελκυστικότερες και πιο ενδιαφέρουσες γωνιές της χώρας. Η οροσειρά της Ροδόπης, τα ποτάμια του Έβρου, του Νέστου και του Άρδα, οι λίμνες της Βιστωνίδας και της Ισμαρίδας, οι διεθνούς φήμης βιότοποι στη Δαδιά και στο Δέλτα του Έβρου καθώς και οι εύφορες πεδιάδες, τα πυκνά δάση και οι απέραντες παραλίες συνθέτουν ένα μαγευτικό σύνολο. Σημεία αναφοράς αποτελούν οι φημισμένοι αρχαιολογικοί χώροι, τα μνημεία βυζαντινής, μεσαιωνικής και οθωμανικής περιόδου καθώς και η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, την οποία χαρακτηρίζει η αρμονική συνύπαρξη της χριστιανικής και της μουσουλμανικής παράδοσης.

Αυθεντική Ήπειρος

ορεινή περιοχή της Τύμφης, της Πίνδου και του Μιτσικελίου

Ταξιδέψτε στο ΒΔ τμήμα της Ελλάδας μεταξύ της οροσειράς της Πίνδου και του Ιονίου Πελάγους για να γνωρίσετε την Ήπειρο μια περιοχή που συνδυάζει εντυπωσιακά ορεινά τοπία και γοητευτικές παραθαλάσσιες τοποθεσίες. Οι παρθένοι ορεινοί όγκοι της Πίνδου με τα μεγάλα απάτητα δάση, οι παραμυθένιες Δρακόλιμνες και οι άγριες ορθοπλαγιές των βουνών προσφέρονται για ποικίλες δραστηριότητες, όπως ορειβασία, αναρρίχηση, σκι, πεζοπορία, κ.ά., σε τοπία μοναδικής ομορφιάς, ενώ τα ποτάμια της Ηπείρου αποτελούν ιδανικό πεδίο για πολλά αθλήματα όπως καγιάκ, ράφτινγκ, κανό κ.ά. Βίκου.

Αυτή η μοναδική φύση «φιλοξενεί» μοναδικούς αρχαιολογικούς χώρους, υπέροχα κάστρα, αρχαία θέατρα, μοναστήρια, εκκλησίες και παραδοσιακά χωριά. Επισκεφθείτε τα πανέμορφα και ξακουστά Ζαγοροχώρια, ένα σύμπλεγμα 48 χωριών χτισμένων αμφιθεατρικά στην ευρύτερη ορεινή περιοχή της Τύμφης, της Πίνδου και του Μιτσικελίου. Σε κοντινή απόσταση, μπορείτε να διασχίσετε το Φαράγγι του Βίκου, το δεύτερο βαθύτερο στον κόσμο που φιλοξενεί 1.700 είδη χλωρίδας και 182 είδη πανίδας. Διασχίστε τα ιστορικά πέτρινα τοξωτά γεφύρια της Ηπείρου, όπου οι θρύλοι και οι τοπικές παραδόσεις έχουν αφήνουν ανεξίτηλο το σημάδι τους πάνω σε αυτά τα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα.

Επισκεφθείτε τη Δωδώνη, με το φημισμένο μαντείο και το διάσημο θέατρό της, το μεγαλύτερο στην αρχαιότητα, ενώ μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τις εξαιρετικές ηπειρώτικες γεύσεις με τις πίτες και τα γευστικά τυριά της να ξεχωρίζουν.

Παραδοσιακή Θεσσαλία

το σαγηνευτικό Πήλιο

Οι αφορμές για να επισκεφθείτε τη Θεσσαλία, στο κέντρο της Ελλάδας είναι αμέτρητες: ο μυθικός Όλυμπος και το σαγηνευτικό Πήλιο, τα ποτάμια της (Πηνειός και παραπόταμοι), η μαγευτική λίμνη Πλαστήρα, η Kοιλάδα των Τεμπών, τα μοναδικά Μετέωρα, οι παραδεισένιες παραλίες στη Λάρισα και τη Μαγνησία είναι προορισμοί που σίγουρα θα σας γοητεύσουν. Αμέτρητοι αρχαιολογικοί χώροι, βυζαντινά μοναστήρια κι εκκλησίες, παραδοσιακοί οικισμοί και χιονοδρομικά κέντρα συμπληρώνουν το συναρπαστικό θεσσαλικό φυσικό τοπίο.

Σαν άγρυπνοι φρουροί πάνω από την πόλη του Βόλου, στέκουν τα χωριά του Πηλίου, πανέμορφα όλο το χρόνο. Με ειδυλλιακό φόντο τους ελαιώνες που λαμπυρίζουν στο φως του ήλιου, πυκνά δάση και καταπράσινα περιβόλια, αυτά τα 24 πετρόχτιστα χωριά αποτελούν τα αληθινά διαμάντια του βουνού.

Ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσετε τη μαγική ατμόσφαιρα του πηλιορείτικου τοπίου και να ανακαλύψετε τους καλά κρυμμένους θησαυρούς του είναι να το περπατήσετε ή να ανεβείτε στο θρυλικό «Μουτζούρη», το παραδοσιακό τρενάκι του Πηλίου, που συνδέει τις Μηλιές με την Άνω Λεχώνια. Κατεβείτε στο Βόλο, την πόλη των Αργοναυτών και της τσιπουροκατάνυξης, με υπέροχα μουσεία, όπου ξετυλίγεται η ιστορία της περιοχής, αλλά και ονειρεμένες παραλίες που συγκεντρώνουν κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες.

Ιστορική Ρούμελη

Στερεά Ελλάδα

Κατεβείτε μέχρι τη Ρούμελη, την Στερεά Ελλάδα, για να δείτε από κοντά τον «ομφαλό της γης», τους Δελφούς. Γνωρίστε τις γραφικές παραθαλάσσιες πόλεις, το Γαλαξίδι και την Ιτέα, καθώς και την όμορφη Ναύπακτο, μεγάλης ιστορικής σημασίας. Επισκεφθείτε τη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου – Αιτωλικού, το μεγαλύτερο σύμπλεγμα υγροτόπων της Ελλάδας και γευθείτε οπωσδήποτε το ΠΟΠ προϊόν της περιοχής, το ονομαστό αυγοτάραχο Μεσολογγίου, μια εκλεκτή κεχριμπαρένια λιχουδιά με ξεχωριστή νοστιμιά και φίνο άρωμα! Αν αναζητάτε έντονες συγκινήσεις που θα ανεβάσουν την αδρεναλίνη σας στα ύψη, μην παραλείψετε να κάνετε μια στάση στο Καρπενήσι, ιδανικό προορισμό για δραστηριότητες στη φύση όλο το χρόνο.

Αν αγαπάτε το σκι ή το snowboard, επισκεφθείτε τον Παρνασσό και το κοντινό γραφικό χωριό της Αράχοβας, τον πιο κοσμοπολίτικο χειμερινό τουριστικό προορισμό της χώρας μας. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τη Μονή Οσίου Λουκά, που περιλαμβάνεται στην κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, το αρχαίο θέατρο και τον βυζαντινό Ναό της Παναγίας της Σκριπούς στον Ορχομενό, καθώς και τις ιστορικές πόλεις της Θήβας, των Πλαταιών και της Χαιρώνειας.

Μυθική Πελοπόννησος

Μονεμβασιά

Ξεκινήστε το ταξίδι σας από την Πελοπόννησο, εδώ που ο μύθος συναντά την ιστορία. Εμβληματικά μνημεία, σπουδαίοι αρχαιολογικοί χώροι, όπως η Αρχαία Ολυμπία, η Επίδαυρος, οι Μυκήνες, η Τίρυνθα, ο Ναός του Επικουρίου Απόλλωνα, πληθώρα Βυζαντινών εκκλησιών, μοναδικής ομορφιάς χωριά αλλά και γραφικές πόλεις, καστροπολιτείες και φρούρια, βουνά, ποτάμια, σπήλαια και υπέροχες ακτές δημιουργούν ένα τοπίο ιδανικό για όλους εσάς που αναζητάτε στις διακοπές σας δράση, περιήγηση, αθλητικές δραστηριότητες και πολιτιστικές αναζητήσεις.

Μακεδονία η ξακουστή

Θεσσαλονίκη

Αποδράστε στη ξακουστή Μακεδονία και εξερευνήστε απαράμιλλης ομορφιάς τοπία, εκεί που η Ανατολή συναντάται με τη Δύση. Ανεβείτε στον Όλυμπο, το φημισμένο και πιο ψηλό βουνό της Ελλάδας, που στέκει επιβλητικός- και σχεδόν πάντα χιονισμένος- αλλά και το εξίσου γοητευτικό Παγγαίο Όρος, το Βόρα (Καιμάκτσαλαν) και το Φαλακρό Όρος, για να κάνετε ορειβασία, αλλά και σκι ή snowboard τους χειμερινούς μήνες. Το υγρό στοιχείο είναι πανταχού παρόν, με σημαντικά ποτάμια, λίμνες αλλά και χιλιόμετρα ακτογραμμής να συνυπάρχουν σε αυτό το κομμάτι της Ελλάδας.

Θεσσαλονίκη
Επισκεφθείτε την Αρχόντισσα του Βορρά, τη Θεσσαλονίκη, μια πόλη που με τους είκοσι τρεις αιώνες ιστορίας της, είναι «έτοιμη» να αφηγηθεί τη συναρπαστική διαδρομή της στο χρόνο, που άφησε ανεξίτηλα σημάδια στα μνημεία, στην αρχιτεκτονική αλλά και… στις γεύσεις της! Το σύγχρονο στοιχείο συνυπάρχει αρμονικά με την ιστορία, τις διαφορετικές θρησκείες και τους πολιτισμούς, και αποτυπώνεται στους αρχαιολογικούς χώρους, στους ναούς και στα ενδιαφέροντα μνημεία της. Χτισμένη αμφιθεατρικά, με θέα στο βουνό των Δώδεκα Θεών να ξεπροβάλλει στον ορίζοντα, η Θεσσαλονίκη σφύζει από ζωή όλες τις ώρες της ημέρας, ενώ το βράδυ αποκτά ένα άλλο χρώμα, χάρη στη νυχτερινή διασκέδαση που προσφέρει.

Αττική γη

Ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο

Η περιήγησή μας τελειώνει στην Αττική γη, μ’ ένα ταξίδι στην ιστορία 6.000 ετών. Σε μικρή απόσταση από την πρωτεύουσα θα ανακαλύψτε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, βυζαντινά μνημεία και αριστουργήματα της τέχνης από την αρχαιότητα μέχρι τους νεώτερους χρόνους.

Σύμβολο της Αθήνας αποτελεί ο ιερός βράχος της Ακρόπολης, ο σύνδεσμος ανάμεσα στο θαυμαστό αρχαίο πολιτισμό και το σύγχρονο. Δεν υπάρχει Έλληνας ή ξένος επισκέπτης που να μην επιθυμεί να πραγματοποιήσει το «προσκύνημα» στον ιερό αυτό βράχο και ιδιαίτερα στον Παρθενώνα, το παγκόσμιο αρχιτεκτονικό αριστούργημα, για να “αφουγκραστεί” το μεγαλείο και την ομορφιά του. Επισκεφθείτε ακόμα το Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, το Ναό της Αρτέμιδος στη Βραυρώνα, τον αρχαιολογικό χώρο στο Αμφιάρειο (Ωρωπός) και το Θορικό (Λαύριο) με το αρχαίο θέατρο.

Σεργιανίστε στην γραφική Πλάκα, τη «γειτονιά των θεών», ή στην Αθηναϊκή Ριβιέρα με τις όμορφες πλαζ και τις πολυτελείς μαρίνες. Ανεβείτε στους γύρω λόφους για να απολαύσετε ένα ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και όταν πέσει η νύχτα διασκεδάστε μέχρι πρωίας στα πολυσύχναστα στέκια στο κέντρο της πόλης.

Ξεκλέψτε λίγο από το χρόνο σας για να γνωρίσετε τον Πειραιά, το μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδα, και ένα από τα πιο σημαντικά της Μεσογείου. Επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό και το Ναυτικό Μουσείο, καθώς και το νεοκλασικό Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά στο κέντρο της πόλης. Ανεβείτε στο λόφο της Καστέλας και απολαύστε την πανοραμική θέα της πόλης και το γαλάζιο της θάλασσας.

Πηγή: reader.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged