Τεθωρακισμένα M1117 στον Ελληνικό Στρατό – Δωρεά των ΗΠΑ

Άμυνα Εξοπλισμοί
Μοιραστείτε το:

Από τις ΗΠΑ με …αγάπη!

Ένα ακόμα βήμα στην ελληνοαμερικανική συνεργασία πραγματοποιείται με την απόκτηση μεγάλου αριθμού, τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού, από τον Στρατό Ξηράς.

Όπως ενημέρωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος χθες τους στρατιωτικούς συντάκτες, το ΓΕΣ έχει λάβει ήδη την επιστολή από τον Αμερικάνικο Στρατό και εξετάζει πολύ σοβαρά την πρόταση παραχώρησης τεθωρακισμένων οχημάτων τύπου M1117.

Αναλυτικά ο Αμερικάνικος Στρατός με επιστολή του ενημέρωσε τόσο το ΓΕΣ όσο και άλλους στρατούς ότι διαθέτει 2.000 τεθωρακισμένα οχήματα, μεταφοράς προσωπικού και εξυπηρετούν τη μεταφορά πέντε ή εννέα ατόμων. Το σημαντικότερο από όλα είναι ότι τα οχήματα αυτά είναι εν χρήσει. Σύμφωνα με πληροφορίες το ΓΕΣ ενδιαφέρεται για την απόκτηση περίπου 1.000 από αυτά τα οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Η παραχώρησή τους από τον Αμερικάνικο Στρατό θα γίνει δωρεάν και το μόνο που θα πρέπει να γίνει είναι η χώρα μας να καταβάλει τα έξοδα μεταφοράς τους από τις ΗΠΑ.

Τα οχήματα αυτά θα μπορέσουν να αντικαταστήσουν τα οχήματα ΤΟΜΠ Μ-113 που μέχρι σήμερα εξυπηρετούν τις ανάγκες του Ελληνικού Στρατού.

Το M1117 είναι ένα όχημα εσωτερικής ασφάλειας που βασίζεται στις σειρές V-100 και V-150 Commando των τεθωρακισμένων αυτοκινήτων. Αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 για υπηρεσία στο Στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τα πρώτα πρωτότυπα εμφανίστηκαν τον Φεβρουάριο του 1997 και η σειριακή παραγωγή του M1117 ξεκίνησε από το 1999 έως τις αρχές του 2000.

Το M1117 ήταν ένα από τα πρώτα αμερικανικά στρατιωτικά οχήματα που κατασκευάστηκαν  και μετά το 2001 υιοθετήθηκε σε αυξανόμενο βαθμό ως άμεση απάντηση στην απειλή που δημιουργούν οι αυτοσχέδιες εκρηκτικές συσκευές στις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Φέρει ένα εκτοξευτήρα χειροβομβίδων Mk 19 και πολυβόλο M2HB Browning , τοποθετημένο σε πυργίσκο παρόμοιο με εκείνο που χρησιμοποιείται στο Οπλισμένο Assault Vehicle της US Marine Corps καθώς κι ένα πολυβόλο M240H τοποθετημένο έξω από την καταπακτή του πολυβολητή. Το 2015, η Textron Systems αναγόρευσε το M1117 ως οικογένεια οχημάτων COMMANDO ™, φέρνοντας πίσω το όνομα του οχήματος από το οποίο προέρχεται το M1117.

Πηγή: armynow.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged