Οι Τσίπρας-Κοτζιάς, ο Ερντογάν και οι 8 τούρκοι αξιωματικοί

Διεθνείς Σχέσεις
Μοιραστείτε το:

Οι 8 τούρκοι αξιωματικοί και το αναπάντητο ερώτημα

Αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης, 16 Ιουλίου 2016. Ένα στρατιωτικό ελικόπτερο black hawk προσγειώνεται στις 11.51 το πρωί έχοντας εκπέμψει λίγο πριν σήμα κινδύνου. Στο ελικόπτερο μαζί με το πλήρωμα βρίσκονται 8 Τούρκοι αξιωματικοί με στολές, χωρίς διακριτικά, που ζητούν πολιτικό άσυλο. Τα όσα διημείφθησαν εκείνη την ημέρα παραμένουν άγνωστα σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, αν και ο Ταγίπ Ερντογάν έχει υποστηρίξει, δημοσίως, ότι ο Αλέξης Τσίπρας του υποσχέθηκε την ταχεία επιστροφή των 8 αξιωματικών.

Είναι το πρωί της επόμενης του πραξικοπήματος κατά του Ταγίπ Ερντογάν για το οποίο πολλά σενάρια έχουν γραφτεί. Στην Ελλάδα η παρέμβαση της εισαγγελίας και η έναρξη της διαδικασίας για το άσυλο πιθανότατα απέτρεψε άλλες εξελίξεις. Τα γεγονότα όπως έχουν αναφερθεί σε συνδυασμό με τα έγγραφα που καταγράφουν τις επιχειρησιακές κινήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και τα οποία δημοσιοποιήθηκαν από την ιστοσελίδα Nordic Monitor συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση.

Είναι άλλωστε ενδεικτική η αναφορά κύκλων του υπουργείου Εξωτερικών σύμφωνα με την οποία «η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνει από πλευράς της ότι δεν διανοείται πως μπορεί να έχουν συμβεί τα όσα καταγγέλλονται».

Ποια;

Ότι υπήρχαν συνεννοήσεις για την παράδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών στην Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν που ήδη είχε αρχίσει τις εκκαθαρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις έχοντας καταφέρει να αποτρέψει την προσπάθεια ανατροπής του προέδρου της.

Αυτό που η ιστοσελίδα αποκαλύπτει είναι οι κινήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων βάσει εντολών που είχαν δοθεί και οι οποίες δείχνουν να κινούνται με βάσει κάποια δεδομένα. Ότι δηλαδή οι 8 τούρκοι αξιωματικοί θα επιστρέψουν στην Τουρκία. Και αυτό διότι δεν γίνεται λόγος για κάποια στρατιωτικοί επιχείρηση στο έδαφος της Ελλάδας.

Άλλωστε το βράδυ της ίδιας ημέρας ένα ακόμη Black Hawk έφτασε στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης μεταφέροντας το πλήρωμα που τελικά παρέλαβε και μετέφερε στην Τουρκία το ελικόπτερο με το οποίο είχαν φτάσει στην Ελλάδα οι 8 αξιωματικοί.

Οι δύο πλευρές κινήθηκαν θα έλεγε κανείς με κινηματογραφική ταχύτητα ως προς την παράδοση του ελικοπτέρου. Ανάλογη με την ταχύτητα που δείχνουν τα απόρρητα τηλεγραφήματα που αποκάλυψε η ιστοσελίδα και που επιβεβαιώνει την ανοιχτή επικοινωνία που υπήρχε.

Το αναπάντητο ερώτημα

Το ερώτημα που παραμένει αναπάντητο είναι αν τελικά η ελληνική πλευρά είχε δεσμευθεί προς την Τουρκία ότι θα επιστρέψει τους 8 αξιωματικούς που η κυβέρνηση Ερντογάν έχει χαρακτηρίσει πραξικοπηματίες και στην πορεία των εξελίξεων μάλιστα έχει επικηρύξει με χρηματική αμοιβή.

Το tweet του υπουργού εξωτερικών της Τουρκίας που αναφέρει ότι υπήρξε επικοινωνία με τον τότε υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και δέσμευση επιστροφής των τούρκων αξιωματικών αναρτήθηκε στις 17.15 της ίδια ημέρας.

Όταν ήδη οι επιχειρησιακές εντολές είχαν δοθεί. Ο Νίκος Κοτζιάς αντέδρασε σήμερα, μετά την αναφορά των πηγών του ΥΠΕΞ, καταγγέλλοντας συνωμοσίες, σενάρια και κυρίως ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει προβλήματα με τη συμφωνία των Πρεσπών και το προσφυγικό. Χαρακτήρισε δε ψευδές το δημοσίευμα της ιστοσελίδα.

Ο Ταγίπ Ερντογάν και η επικοινωνία με Τσίπρα

Όμως πρέπει να σημειωθεί πως δεν είναι η πρώτη φορά που τίθεται το θέμα. Ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν, τον Δεκέμβριο του 2017, μια ημέρα πριν την επίσκεψή του στην Αθήνα για να συναντήσει τον Αλέξη Τσίπρα δήλωνε στον Αλέξη Παπαχελά :

«Όταν οι Τούρκοι πραξικοπηματίες ήρθαν στην Ελλάδα και αναζήτησαν καταφύγιο, κάλεσα αμέσως τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα. Του είπα: “Αγαπητέ μου φίλε, αυτή είναι η κατάσταση. Δραπέτευσαν από την Τουρκία και προσγειώθηκαν στην Ελλάδα. Αυτά τα άτομα οργάνωσαν πραξικόπημα –ή επιχείρησαν να οργανώσουν πραξικόπημα– και θέλω την έκδοσή τους στην Τουρκία”.

Για να συνεχίσει υποστηρίζοντας πως «αυτό ήταν την πρώτη νύχτα του αποτυχημένου πραξικοπήματος. Και μου είπε ότι θα δρομολογήσει την κατάσταση και ότι σε 15 με 20 ημέρες θα εκδίδονταν στην Τουρκία. Αυτό είπε. Αλλά, δυστυχώς, αυτή τη στιγμή βρίσκονται ακόμη στην Ελλάδα».

Αυτό δεν διαψεύστηκε. Ο Ταγίπ Ερντογάν επικαλέστηκε αυτή τη δέσμευση πολλάκις, ενώ δεν είναι και λίγοι αυτοί που έχουν υποστηρίξει πως οι σύλληψη των δύο ελλήνων αξιωματικών στα σύνορα του Έβρου και η κράτησή τους αποτέλεσε μια ακόμη προσπάθεια πίεσης προς την ελληνική πλευρά εκείνη την περίοδο.

Σενάρια απαγωγής

Πρέπει να σημειωθεί πως το σήριαλ με τους 8 τούρκους αξιωματικούς δεν είχε μόνο αυτά τα επεισόδια. Οι Τούρκοι θέτουν το θέμα με κάθε ευκαιρία ενώ οι πληροφορίες ακόμη για απαγωγή τους δεν αφορούσαν μόνο την ημέρα που δραστηριοποιήθηκε το σύστημα των ενόπλων δυνάμενων της Τουρκίας αλλά και όλο το υπόλοιπο διάστημα.

Φυλάσσονταν σε μυστική τοποθεσία μεταφέρονταν ανά διαστήματα για να είναι ασφαλείς, ενώ η ελληνική πλευρά σε κάθε αίτημα της Τουρκίας επικαλούνταν το σύστημα απονομής δικαιοσύνης στην Ελλάδα.

Τάσος Ευαγγελίου

Πηγή: liberal.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged