Προανακριτική Novartis: Κατεβάζει τις κουκούλες των προστατευόμενων μαρτύρων- Καλεί Τουλουπάκη

Πολιτικά Κόμματα
Μοιραστείτε το:

Το ενδεχόμενο να κληθούν να καταθέσουν στην Προανακριτική Επιτροπή η  Ελένη Τουλουπάκη, αλλά και οι «προστατευόμενοι» μάρτυρες εν ευθέτω χρόνω, εξετάζουν τα μέλη της πλειοψηφίας της, καθώς η Εισαγγελέας Διαφθοράς εμφανίζεται να κατονομάζεται σε τρεις καταθέσεις, δυο μαρτύρων και ενός δικαστικού λειτουργού.

Από σήμερα πάντως, η υπόθεση της σκευωρίας της Novartis φαίνεται να εισέρχεται στην κύρια φάση της και τα μέλη της Επιτροπής αναμένεται να ξεκινήσουν τις ερωτήσεις τους επι της ουσίας στον κ. Φρουζή.

Ο πρώην ισχυρός άνδρας της γνωστής φαρμακοβιομηχανίας στην πρώτη κατάθεση του εμφανίστηκε αρκετά προετοιμασμένος και διαβασμένος, ενώ επιχείρησε με τη στάση του να κερδίσει τη «συμπάθεια» για το πρόσωπο του, αποκαλύπτοντας λεπτομέρειες της προσωπικής του διαδρομής.

Στην εισήγηση του δεν κατονόμασε πολιτικά πρόσωπα, ωστόσο ήταν ο τρίτος μάρτυρας που ανέφερε το όνομα της κυρίας Τουλουπάκη.

Ο κ. Φρουζής φέρεται  να δήλωσε ότι ενώ του είχε ασκηθεί δίωξη, στη συνέχεια προσεκλήθη σε άτυπη συνάντηση με την προϊσταμένη της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, και παρουσία δύο επίκουρων εισαγγελέων του προτάθηκε να μπει σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων και να καταθέσει για τα 10 πολιτικά πρόσωπα.

Σύμφωνα με τις διαρροές που έχουν γίνει και δεν έχουν διαψευστεί  και ο Νικος Μανιαδάκης, ένας από τους προστατευόμενους μάρτυρες, με το κωδική ονομασία Γιάννης Αθανασίου, φέρεται να αναφέρει στην κατάθεση του: «Έχω συναντηθεί με τις Αμερικανικές Αρχές σε δύο περιπτώσεις, κατόπιν προτροπής των Εισαγγελέων Διαφθοράς. Η κυρία Τουλουπάκη με προέτρεψε να ενταχθώ στο πρόγραμμα καθώς υπήρχε συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες.

Αναφορά στην προαναφερθείσα Εισαγγελέα Διαφθοράς έκανε και ο παραιτηθείς από την έρευνα για τη Novartis, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Αγγελής, αν και όπως επισημαίνουν βουλευτές της ΝΔ, «σε αυτό το επίπεδο οτιδήποτε λέγεται ή καταγγέλλεται θα πρέπει να αποδεικνύεται με αδιάσειστα στοιχεία, γιατί «κόντρες» μεταξύ δικαστικών ανθίζουν και στη Δικαιοσύνη, όπως και στην πολιτική»

Σε αντίθεση με τους πρώην Υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ, που εμφανίζονταν σίγουροι για την ενοχή των πολιτικών τους αντιπάλων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης εμφανίστηκε προσεκτικός. Μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι και ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι, μετά και την πρώτη κατάθεση Φρουζή, «προφανώς και ανοίγει ένα θέμα. Πρέπει να δώσει εξηγήσεις η κ. Τουλουπάκη», είπε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου επιχειρεί να αφαιρέσει την υπόθεση της Novartis  από τους εισαγγελείς διαφθοράς και να την αναθέσει σε εφέτες,. Ως επιχείρημα προβάλλεται η ανάγκη να προχωρήσουν ταχύτερα οι διαδικασίες.

Όσον αφορά τους προστατευόμενους μάρτυρες οι σκέψεις που γίνονται είναι ότι θα πρέπει κάποια στιγμή να καταθέσουν, αλλά λόγω του ιδιότυπου καθεστώτος προστασίας τους, εξετάζονται διάφοροι τρόποι, ώστε να μιλήσουν  στην Προανακριτική, αλλά ταυτόχρονα να συνεχιστεί και το καθεστώς προστασίας τους, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία.

Κώστας Πασίσης

Πηγή: ΑΠΕ – thepresident.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged