«Μπαμπά σώσε με…»! Η απάτη έκανε τουρ σε Λαμία και Χαλκίδα – Τι λέει η ΓΕΠΑΔ Στερεάς

Γεγονότα Φθιώτιδα,
Μοιραστείτε το:

Οι απατεώνες με τα μαϊμού τροχαία «ξαναχτύπησαν». Αυτή τη φορά σε Λαμία και Χαλκίδα. Μέσα σε λίγες ώρες είχαμε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις στις οποίες προσπάθησαν να εξαπατήσουν συμπολίτες μας…

Στα δίχτυα της καλοστημένης απάτης τους, προσπάθησαν να ρίξουν ηλικιωμένους κυρίως κατοίκους της Λαμίας, οι γνωστοί – άγνωστοι που τηλεφωνούν υποτίθεται για να τους ενημερώσουν για σοβαρό τροχαίο που προκάλεσαν τα παιδιά τους.

Μέσα σε λίγες ώρες σύμφωνα με το LamiaReport υπήρξαν τρεις διαφορετικές περιπτώσεις, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρχουν ακόμη περισσότερες καταγγελίες στην αστυνομία, καθώς φαίνεται ότι οι απατεώνες έχουν βάλει στο στόχαστρο την περιοχή της Λαμίας.

Ευτυχώς και στις τρεις προσπάθειές που καταγράψαμε έπεσαν σε ανθρώπους ενημερωμένους, ωστόσο ακόμη και έτσι η ψυχική οδύνη που προκαλούν οι συγκεκριμένοι απατεώνες είναι πολύ μεγάλη.

Στη μία μάλιστα περίπτωση ο αποδέκτης του τηλεφωνήματος, στο άκουσμα ότι η κόρη του έχει προκαλέσει σοβαρό τροχαίο ατύχημα, άρχισε να φωνάζει το όνομά της αν και εκείνη βρισκόταν στο διπλανό δωμάτιο! Κι αυτό γιατί στο σενάριο οι απατεώνες είχαν βάλει και μια γυναίκα να φωνάζει παραστατικά «μπαμπά σώσε με» που εύλογα του προκάλεσε σοβαρή αναστάτωση.

Υπενθυμίζουμε ότι οι αδίστακτοι απατεώνες δεν προσποιούνται μόνο τους αστυνομικούς ή τους δικηγόρους που υποτίθεται «θα βοηθήσουν να ξεμπλέξει το πρόσωπο που έχει προκαλέσει θανατηφόρο ατύχημα». Άλλοτε παριστάνουν τους νοσοκομειακούς γιατρούς, προκειμένου να επιβεβαιώσουν την τραγική κατάληξη του ατυχήματος που προκάλεσε το συγγενικό μας πρόσωπο ή για να περιποιηθούν κατάλληλα το αγαπημένο μας παιδί που έχει τραυματιστεί βαρύτατα κατά το τροχαίο.

Τον περασμένο Ιούνιο ένας 61χρονος Βούλγαρος είχε συλληφθεί στη Λιβαδειά όταν προσπάθησε να εξαπατήσει 76χρονη, ενώ δεκάδες είναι ακόμη οι περιπτώσεις σε όλη την επικράτεια.

Από το Τμήμα Ασφαλείας Χαλκίδας, εξιχνιάσθηκαν (1) υπόθεση απάτης και (5) υποθέσεις απόπειρας απάτης, σε βάρος κυρίως ηλικιωμένων ημεδαπών, σε περιοχές της Χαλκίδας

Συνελήφθη 60χρονος αλλοδαπός, ενώ αναζητούνται (2) ακόμα άτομα, άνδρας – γυναίκα, συνεργοί του, τα στοιχεία των οποίων διερευνώνται

Η σύλληψή του πραγματοποιήθηκε μετά από προκαθορισμένη συνάντηση με υποψήφιο θύμα τους

Τα μέλη της σπείρας τηλεφωνούσαν στα υποψήφια θύματά τους και με το πρόσχημα ότι συγγενικά τους πρόσωπα έχουν εμπλακεί σε διάφορα ατυχήματα, προσπαθούσαν να τους αποσπάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά

Η δράση τους προσδιορίζεται τουλάχιστον από τα μέσα Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους, όπου κατάφεραν να αποσπάσουν το χρηματικό ποσό των (8.000) ευρώ

Από αστυνομικούς της Ομάδας Δημόσιας Ασφάλειας του Τμήματος Ασφαλείας Χαλκίδας, εξιχνιάσθηκαν (1) υπόθεση απάτης και (5) υποθέσεις απόπειρας απάτης, οι οποίες διαπράχθηκαν από τα μέσα τουλάχιστον Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους, σε βάρος κυρίως ηλικιωμένων ημεδαπών, σε διάφορες περιοχές της Χαλκίδας.

Για τις υποθέσεις αυτές, συνελήφθη την 07-11-2019 νωρίς το βράδυ, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Χαλκίδας και της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. του Τμήματος Άμεσης Δράσης Χαλκίδας, ένας 60χρονος αλλοδαπός, ενώ αναζητούνται δύο (2) ακόμη άτομα, ένας άνδρας και μία γυναίκα, συνεργοί του, τα στοιχεία ταυτότητας των οποίων διερευνώνται.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για σύσταση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, διάπραξη απατών, τετελεσμένη και σε απόπειρες, κατά συναυτουργία.

Ειδικότερα, την 07-11-2019, άγνωστος δράστης τηλεφώνησε σε οικίες ηλικιωμένων ημεδαπών, ενός άνδρα και μίας γυναίκας, και τους ανέφερε ότι συγγενικά τους πρόσωπα είχαν πάθει σοβαρά ατυχήματα, απαιτώντας από αυτούς την καταβολή χρηματικών ποσών.

Οι ηλικιωμένοι αντιλήφθηκαν ότι πρόκειται περί απάτης, με τη γυναίκα να καθορίζει το σημείο συνάντησης, όπου θα καταβαλλόταν το συμφωνηθέν χρηματικό ποσό, κατήγγειλαν το περιστατικό στους αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., οι οποίοι ενεδρεύοντας στο σημείο, μαζί με αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Χαλκίδας, εντόπισαν τον 60χρονο και τον συνέλαβαν.

Στο πλαίσιο της έρευνας, διαπιστώθηκε ότι ο 60χρονος, ο οποίος φέρεται να έχει τον ρόλο της παραλαβής των χρημάτων, μαζί με τα άλλα δύο (2) μέλη της σπείρας, τηλεφωνούσαν στα υποψήφια θύματά τους, προσποιούμενοι συνήθως τους γιατρούς και τον Αστυνομικό, αναφέροντας ότι σε συγγενικά τους πρόσωπα έχουν συμβεί διάφορα ατυχήματα.

Ακολούθως, εκμεταλλευόμενοι τον αιφνιδιασμό των θυμάτων τους και πολλές φορές, προσποιούμενοι και τα ίδια τα συγγενικά τους πρόσωπα, τα οποία είτε είχαν τραυματιστεί σοβαρά και έπρεπε να χειρουργηθούν άμεσα, είτε στην περίπτωση της τετελεσμένης απάτης, ήταν εμπλεκόμενο σε τροχαίο ατύχημα και έπρεπε να αποφευχθεί η περαιτέρω ποινική διαδικασία σε βάρος του, απαιτούσαν από αυτούς μεγάλα χρηματικά ποσά.

Η λεία που αποκόμισαν από την απάτη σε βάρος ηλικιωμένης στην αρχή της δράσης τους, ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των (8.000) ευρώ.

Εξετάζεται η τυχόν εμπλοκή των μελών της σπείρας και σε άλλες συναφείς αξιόποινες πράξεις.

Την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Ασφαλείας Χαλκίδας, ενώ ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας.

ΓΕΠΑΔ Στερεάς: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις τηλεφωνικές απάτες

Στη σύλληψη ενός 61χρονου Βούλγαρου μέλους εγκληματικής ομάδας που εξαπατούσε ανυποψίαστους πολίτες, προχώρησε πριν μερικές ημέρες η Ασφάλεια Λιβαδειάς με τη συνδρομή Αστυνομικών του ΑΤ Λιβαδειάς.

Ο 61χρονος μαζί με συνεργούς του, τηλεφωνούσε σε σπίτια για να τους πει ότι συγγενικά τους πρόσωπα, είχαν μπλεχτεί σε σοβαρά τροχαία και στην προκειμένη περίπτωση ζητούσαν χρήματα από το Νοσοκομείο για να τους κάνουν καλά.

Παρόμοιες σοβαρές περιπτώσεις έχουν καταγραφεί στο πρόσφατο παρελθόν σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας και είχαμε μέχρι τώρα δεκάδες συλλήψεις, ωστόσο πολλά από τα θύματά τους πλήρωσαν ακριβά την ψυχική οδύνη και κάποιοι εξ αυτών και υλικά.

Με αφορμή το τελευταίο περιστατικό η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας δίνει τις παρακάτω συμβουλές προς τους πολίτες:

  • να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να τους πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο). Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδουν σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).
  • σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού τους προσώπου, να επιδιώκουν πάντα να επικοινωνούν οι ίδιοι τηλεφωνικά με το γνωστό – συγγενικό τους πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό τους τηλέφωνο και κατόπιν δικής τους πρωτοβουλίας και να μην δέχονται να μιλάνε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
  • σε κάθε περίπτωση, να δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να παραδώσουν χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς τους.
  • να έχουν πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους να επικοινωνούν σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
  • να συγκρατούν τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσουν το έργο των διωκτικών αρχών.
  • Να ενημερώνουν πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος τους.

Απάτη με το πρόσχημα πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος

Οι δράστες πραγματοποιούν αιφνιδιαστικές τηλεφωνικές κλήσεις σε πολίτες, προσποιούμενοι άλλοτε τους νοσοκομειακούς γιατρούς και άλλοτε τους αστυνομικούς ή δικηγόρους, υποστηρίζοντας ψευδώς ότι στενό συγγενικό τους πρόσωπο (συνήθως τέκνο τους), έχει προκαλέσει με υπαιτιότητά του τροχαίο ατύχημα, με συνέπεια τον θανάσιμο ή βαρύτατο τραυματισμό συνήθως ανήλικου παιδιού.

Προκειμένου να αποφευχθεί η φυλάκιση του συγγενικού τους προσώπου και να απεμπλακεί από τις επικείμενες ποινικές συνέπειες, απαιτούν την καταβολή σημαντικών χρηματικών ποσών, το ύψος των οποίων ποικίλλει, προσαρμοζόμενα σε κάθε υπόθεση ανάλογα με τη δεκτικότητα και την ευπιστία των θυμάτων.

Για να γίνουν πιο πειστικοί, έτεροι συνεργάτες παρεμβάλλονται στην τηλεφωνική επικοινωνία, αναλόγως του φύλου του συγγενικού τους προσώπου, προσποιούμενοι αυτό, εκλιπαρώντας για βοήθεια και ασκώντας αφόρητη ψυχολογική πίεση στα θύματα.

Στη συνέχεια και εφόσον τα θύματα έχουν πεισθεί, είτε εμφανίζονται στην οικία τους για την παραλαβή των χρημάτων, είτε δίνουν ραντεβού σε προκαθορισμένο από τους δράστες τόπο και χρόνο, πλησίον της οικίας.

Επισημαίνεται ότι στα τροχαία ατυχήματα ακολουθούνται πάντα από τις αστυνομικές Αρχές οι νόμιμες και προβλεπόμενες ενέργειες, υπό την καθοδήγηση των κατά τόπους Εισαγγελικών Αρχών και σε καμία περίπτωση δεν υφίστανται παρέκκλιση από αυτές, με την καταβολή χρηματικών ποσών.

Απάτη με τη μέθοδο νοσηλείας συγγενικού προσώπου

Οι δράστες πραγματοποιούν αιφνιδιαστικές τηλεφωνικές κλήσεις στα υποψήφια θύματα και εκμεταλλευόμενοι την αναστάτωση που προκαλείται, τους αναγγέλλουν ότι ένας στενός συγγενής τους εισήχθη εσπευσμένα σε κάποιο νοσοκομείο, λόγω τροχαίου ατυχήματος ή κάποιου άλλου εκτάκτου λόγου και απαιτούν χρήματα για να γίνει άμεσα κάποια ιατρική πράξη, συνήθως χειρουργική επέμβαση.

Επιπλέον, ζητούν από τα υποψήφια θύματα να μεταβούν αμέσως σε συγκεκριμένο σημείο, όπου τους «αναμένει» άνθρωπος του νοσοκομείου π.χ. ένας νοσηλευτής ή υπάλληλος του ΕΚΑΒ, για να παραλάβει τα χρήματα και να τα παραδώσει το ταχύτερο δυνατό στους γιατρούς.

Τα θύματα χρησιμοποιούν συνήθως την ίδια τηλεφωνική συσκευή στην οποία δέχθηκαν την κλήση για να καλέσουν στο κινητό τηλέφωνο το συγγενικό τους πρόσωπο, που «δήθεν» νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Μέσα στη σύγχυση τους δεν αντιλαμβάνονται ότι η «γραμμή» είναι ακόμη ανοιχτή με τους δράστες, οι οποίοι δεν τερμάτισαν την προηγούμενη κλήση.

Οι δράστες προσποιούνται ότι απαντούν στην κλήση των θυμάτων και «επιβεβαιώνουν» την άσχημη είδηση, παριστάνοντας για παράδειγμα κάποιον τραυματιοφορέα που κρατάει το κινητό του νοσηλευόμενου.

Σημειώνεται ότι στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας, www.hellenicpolice.gr, οδηγός του πολίτη, χρήσιμες συμβουλές, είναι διαθέσιμες αναλυτικές συμβουλές προς τους πολίτες, για την αποφυγή περιπτώσεων εξαπάτησης από επιτήδειους, που με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα αποσπούν χρηματικά ποσά.  

Μοιραστείτε το:
Tagged