Στη Βουλή ο νέος Π.Κ. – Κακούργημα δωροδοκία, απιστία, μολότοφ & μεθυσμένοι οδηγοί

Δικαιοσύνη
Μοιραστείτε το:

Κακούργημα δωροδοκία, απιστία, μολότοφ & μεθυσμένοι οδηγοί: Στη Βουλή ο νέος Π.Κ. [pdf]

Σειρά σημαντικών αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που ψήφισε λίγο πριν τις εκλογές η απερχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που κατέθεσε το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Οι αλλαγές αφορούν κυρίως σε θέματα όπου προεκλογικά η σημερινή κυβέρνηση είχε ασκήσει κριτική για ανάγκη αυστηρότερης νομοθέτησης όπως τα θέματα της τρομοκρατίας, της κατοχής και χρήσης μολότοφ, των εισβολών σε δημόσια κτίρια, της δωροδοκίας και της απιστίας.

Παράλληλα, για πρώτη φορά προβλέπονται διατάξεις για τους οδηγούς που υπό την επήρεια ουσιών, αλκοόλ και ναρκωτικά, θέτουν σε κίνδυνο ζωές και περιουσίες.

Αναλυτικά οι διατάξεις

Επιθέσεις σε δημόσιους χώρους και συμβολαιογράφους

Με τις προωθούμενες διατάξεις σφίγγει ο νομικός κλοιός γύρω από τα μέλη της αναρχικής ομάδας «Ρουβίκωνας», αλλά και γύρω από πρόσωπα που διαπράττουν αδικήματα εις βάρος συμβολαιογράφων που διενεργούν πλειστηριασμούς. Αυστηροποιείται το νομικό πλαίσιο και για όσους επιτίθενται σε δημοσίους υπαλλήλους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, όπως αυτές που δέχτηκαν το περασμένο καλοκαίρι εφοριακοί που διενεργούσαν ελέγχους. Τρομοκρατία: Τιμωρείται η χρηματοδότηση και παροχή πληροφοριών

Ακόμη, ενισχύεται το ποινικό οπλοστάσιο της χώρας σε ό,τι αφορά τα εγκλήματα τρομοκρατίας καθώς η εσωτερική νομοθεσία εναρμονίζεται με Κοινοτική Οδηγία και για πρώτη φορά θεσπίζονται ποινές ακόμη και για ταξίδια στο εξωτερικό υπόπτων για τρομοκρατία, ενώ τιμωρούνται η χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων αλλά και η παροχή πληροφοριών για τέλεση τρομοκρατικών πράξεων.

Κακούργημα και πάλι η δωροδοκία

Όσον αφορά το αδίκημα της δωροδοκίας-δωροληψίας υπαλλήλων, αυτό μετατρέπεται σε κακούργημα μετά την κόκκινη κάρτα από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Για τους πολυϊσοβίτες, όπως οι καταδικασθέντες για την υπόθεση της 17Ν, (Δημήτρης Κουφοντίνας) προβλέπεται ότι θα έχουν δικαίωμα να ζητήσουν αποφυλάκιση μόνο αφού εκτίσουν 22 έτη από την ποινή που τους έχει επιβληθεί και όχι 17, όπως προβλέπεται σήμερα.

Μόνο με έγκληση η δίωξη τραπεζικών στελεχών

Για το αδίκημα της απιστίας που αναφέρεται στο άρθρο 390 του Ποινικού Κώδικα προβλέπεται ότι για τις τράπεζες η ποινική δίωξη θα γίνεται μετά από σχετική μήνυση ενώ για τις υπόλοιπες κατηγορίες (κρατικούς λειτουργούς για παράδειγμα) προβλέπεται η αυτεπάγγελτη δίωξη από εισαγγελέα.

Εως 3 χρόνια για τρομοκρατικές απειλές μέσω Διαδικτύου

Ποινή φυλάκισης έως τρία έτη «σε όποιον δημόσια με οποιονδήποτε τρόπο ή μέσω του Διαδικτύου απειλεί με τέλεση τρομοκρατικής πράξης ή προκαλεί ή διεγείρει σε διάπραξή της και έτσι εκθέτει σε κίνδυνο δημόσια τάξη». Με την ίδια ποινή φυλάκισης (έως τρία έτη) τιμωρείται όποιος πραγματοποιεί ταξίδια «με σκοπό να τελέσει ή να συμβάλει στην τέλεση τρομοκρατικού εγκλήματος, να συμμετάσχει στις δραστηριότητες τρομοκρατικής ομάδας, με επίγνωση του γεγονότος ότι η εν λόγω συμμετοχή θα συμβάλλει στις εγκληματικές δραστηριότητες αυτές της ομάδας ή με σκοπό να προσφέρει ή να παρακολουθήσει εκπαίδευση για τέλεση τρομοκρατικών πράξεων».

Κακούργημα και οι μολότοφ

«Όποιος κατασκευάζει, προμηθεύεται, ή κατέχει εκρηκτικές ύλες, ή εκρηκτικές βόμβες από τις οποίες μπορεί να προκληθεί κίνδυνος για άνθρωπο τιμωρείται με φυλάκιση τριών ετών». Αντίθετα, αν χρήση των βομβών μολότοφ γίνεται σε δημόσιους χώρους ο δράστης θα τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα έτη (κακούργημα). Πάντως ο δράστης δεν τιμωρείται αν παραδώσει με τη θέλησή του στις αρχές τις εκρηκτικές ύλες που κατέχει ή εμπόδισε άλλους να κάνουν χρήση αυτών.

Τρία χρόνια για εισβολή σε δημόσια κτίρια

Φυλάκιση έως τρία έτη προβλέπεται για όποιον παράνομα εισέρχεται και παραμένει σε δημόσια κτίρια (νοσοκομεία, πρεσβείες, δικαστήρια, επιχειρήσεις κοινής ωφελείας ΔΕΗ, κ.τλ.) «και προκαλεί έτσι διακοπή η σοβαρή διατάραξη της ομαλής διεξαγωγής της υπηρεσίας».

Κακούργημα η διακεκριμένη κλοπή

Κακούργημα με προβλεπόμενη ποινή κάθειρξης έως δέκα έτη άλλα και χρηματική ποινή, αποτελεί η διακεκριμένη κλοπή, δηλαδή όταν η αξία των κλοπιμαίων είναι άνω του ποσού των 120.000 ευρώ. Επίσης, κακούργημα αποτελεί και η κλοπή ή διάρρηξη που έγινε από δυο η περισσότερα άτομα που είχαν συγκροτήσει συμμορία για το σκοπό αυτό, ανεξάρτητα της αξίας των κλοπιμαίων.

Ισόβια σε μεθυσμένους οδηγούς

Μέχρι και ισόβια κάθειρξη για όποιον οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών και προκαλέσει απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Για να δείτε όλο το κείμενο των αλλαγών στον ΠΚ, όπως κατατέθηκε στη Βουλή, κάντε κλικ εδώ 

Ιωάννα Μάνδρου

Πηγή: εφημερίδα Καθημερινή / Ιωάννα Μάνδρου

Μοιραστείτε το:
Tagged