Εξαρθρώθηκαν δύο συμμορίες Ελλήνων παράνομης διακίνησης (λαθρο)μεταναστών –10 συλλήψεις

Γεγονότα
Μοιραστείτε το:

Η συμμορία Κολωνού Αθήνας (όλοι Έλληνες)

Τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στην διευκόλυνση της παράνομης εξόδου αλλοδαπών από την επικράτεια προς Χώρες της Ευρώπης με τη χρήση ταξιδιωτικών έγγραφων είτε πλαστών είτε τρίτων προσώπων

Στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης:

  • Συνελήφθησαν τέσσερις (4) ημεδαποί μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και το αρχηγικό.
  • Ταυτοποιήθηκε 31χρονος αλλοδαπός συνεργός τους, ο οποίος διαμένει στο εξωτερικό
  • Κατασχέθηκαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, έγγραφα τρίτων προσώπων, συσκευή ελέγχου γνησιότητας εγγράφων, πιστόλι, το χρηματικό ποσό των -5.030- ευρώ καθώς και μεγάλος αριθμός ψηφιακών μέσων (κινητά, υπολογιστές κλπ)

Την υπόθεση χειρίσθηκε η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων, σε συνεργασία με τους φορείς του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων και με το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Καταπολέμηση της Παράνομης Διακίνησης Ανθρώπων της EUROPOL

Εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας διευκόλυναν την παράνομη έξοδο αλλοδαπών από τη επικράτεια προς χώρες της Ευρώπης, με τη χρήση ταξιδιωτικών εγγράφων είτε πλαστών είτε τρίτων προσώπων.

Στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε στις 29-10-2019 στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και στην Αθήνα, συνελήφθησαν τέσσερις (4) ημεδαποί, ηλικίας 22, 28, 33 και 46 ετών, μέλη της σπείρας, μεταξύ των οποίων και το αρχηγικό. Επιπλέον, ταυτοποιήθηκε 31χρονος αλλοδαπός συνεργός τους ο οποίος διαμένει στο εξωτερικό.

Σε βάρος τους, σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, της πλαστογραφίας, της διευκόλυνσης παράνομης εξόδου από το ελληνικό έδαφος πολιτών τρίτων χωρών, της κατοχή εγγράφων τρίτων προσώπων καθώς και για παράβαση του Νόμου περί όπλων.

Ως προς το χρονικό της εξάρθρωσης, το Τμήμα Δίωξης Εγκληματικών Οργανώσεων και Διεθνικών Υποθέσεων, πραγματοποιούσε έρευνα τους τελευταίους μήνες, με σκοπό την αποδόμηση εγκληματικού κυκλώματος διεθνικού χαρακτήρα, το οποίο δραστηριοποιούνταν, τουλάχιστον από το 2017, στην κατάρτιση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων και στη διευκόλυνση εξόδου αλλοδαπών από την επικράτεια προς χώρες της Ευρώπης, μέσω αεροδρομίων.

Ως προς τον τρόπο δράσης του, ο 46χρονος ο οποίος είχε αρχηγικό ρόλο, ήταν υπεύθυνος για τον εντοπισμό αλλοδαπών και για την οργάνωση του σχεδίου της διακίνησης. Ταυτόχρονα, βοηθητικά στον εντοπισμό των αλλοδαπών, λειτουργούσε και ο 31χρονος διαμένων στο εξωτερικό.

Οι συναντήσεις με τους υποψήφιους “πελάτες” αλλοδαπούς, πραγματοποιούνταν σε καφετέρια στον Κολωνό, ιδιοκτησίας ενός εκ των συνεργών του.

Επιπλέον, ο 46χρονος αναλάμβανε και την κατάλληλη προετοιμασία των αλλοδαπών, δίνοντας τους οδηγίες για την συμπεριφορά τους, τους προμήθευε με όλα τα απαραίτητα είδη ένδυσης και αξεσουάρ, ώστε να προσομοιάζουν με ταξιδιώτες ενώ ακόμη τους συνόδευε, είτε ο ίδιος είτε οι υπόλοιποι συνεργοί, στα αεροδρόμια αναχώρησης. Σημειώνεται ότι, οι κατευθυντήριες οδηγίες δίνονταν αδιάκοπα μέχρι και μετά την άφιξη τους στους προορισμούς.

Ως προς τη διακίνηση, αυτή πραγματοποιούνταν είτε με πλαστά, είτε με γνήσια ταξιδιωτικά έγγραφα, δικά τους με πλαστή σφραγίδα εισόδου, ή τρίτων προσώπων, στις περιπτώσεις όπου ο υπό διακίνηση αλλοδαπός προσομοίαζε με τον πραγματικό κάτοχο.

Περαιτέρω, το κόστος της διακίνησης ανέρχονταν στο ποσό των -13.000- ευρώ.

Από τις έρευνες, σε οικίες και χώρους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • Πλαστά και απολεσθέντα ελληνικά δελτία ταυτότητας
  • Ελληνικές άδειες οδήγησης
  • Κάρτες τραπεζών, βιβλιαρίων τραπεζών
  • Σημειώσεις
  • Συσκευή ελέγχου γνησιότητας εγγράφων
  • Μικροποσότητα ηρωίνης
  • Πιστόλι
  • Κάμερες ασφαλείας
  • Πλήθος ψηφιακών μέσων (κινητά, υπολογιστές κλπ)
  • Το χρηματικό ποσό των -5.030- ευρώ
  • Επιπλέον, κατασχέθηκε αυτοκίνητο και μοτοσυκλέτα.

Ως προς το ποινικό παρελθόν, ο 46χρονος είχε απασχολήσει στο παρελθόν για τέλεση ίδιων αδικημάτων το 2014.

Περαιτέρω, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης συνελήφθη ένας υπό διακίνηση αλλοδαπός στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, καθώς δύο (2) ακόμη για κατοχή ναρκωτικών.

Επισημαίνεται ότι, η προδικαστική έρευνα για τη συγκεκριμένη υπόθεση εντάχθηκε στη Δράση 2.2 της Ευρωπαϊκής Πολυτομεακής Πλατφόρμας Καταπολέμησης Εγκληματικών Απειλών, στην οποία ηγείται η χώρα μας και στοχεύει στην καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών, μέσω της Ανατολικής Μεσογειακής Οδού.

Ακόμη, καθ’ όλη τη διάρκεια της έρευνας αναπτύχθηκε στενή συνεργασία με τους φορείς του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων, το οποίο συνυπογράφηκε το 2016 από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας και το Διευθυντή της Europol, στοχεύοντας στην καταπολέμηση δικτύων παράνομης διακίνησης μεταναστών.

Επιπρόσθετα, σημειώνεται και η ενεργή συνδρομή του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Καταπολέμηση της Παράνομης Διακίνησης Ανθρώπων της EUROPOL, μέσω της διάθεσης αναλυτικής υποστήριξης, της πραγματοποίησης επιχειρησιακών συναντήσεων καθώς και μέσω της διευκόλυνσης της επικοινωνίας με λοιπά ενδιαφερόμενα Κράτη Μέλη.

Οι συλληφθέντες, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

————————-

Οι διακινητές με τα πολυτελή αυτοκίνητα…

Συνελήφθησαν 5 διακινητές, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας, σε τέσσερις διαφορετικές περιπτώσεις, μη νόμιμους μετανάστες

Συνελήφθησαν την 30-10-2019, στους νομούς Έβρου και Ροδόπης, απ ό αστυνομικούς των Διευθύνσεων Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης, Ορεστιάδας και Ροδόπης, πέντε (5) αλλοδαποί διακινητές, ηλικίας 38, 37, 27, 25 και 18 ετών, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας, σε τέσσερις διαφορετικές περιπτώσεις, συνολικά δεκαεπτά (17) μη νόμιμους μετανάστες.

Αναλυτικότερα, στην πρώτη περίπτωση, χθες το πρωί στην Εθνική Οδό Ορμενίου –Αρδανίου, αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Τυχερού της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης σε συνεργασία με αξιωματούχους του FRONTEX , συνέλαβαν τον 27χρονο διότι τον εντόπισαν να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και να μεταφέρει παράνομα στην ενδοχώρα πέντε (5) μη νόμιμους μετανάστες .

Στη δεύτερη περίπτωση, χθες το πρωί, στην Εθνική Οδό Ορμενίου – Αρδανίου, αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κυπρίνου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ορεστιάδας, συνέλαβαν τον 25χρονο, διότι οδηγώντας Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο μετέφερε, παράνομα, στο εσωτερικό της χώρας, πέντε (5) μη νόμιμους μετανάστες.

Στην τρίτη περίπτωση, χθες το απόγευμα στο Συνοριακό Σημείο Διέλευσης Καστανεών, αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Ορεστιάδας, συνέλαβαν τον 38χρονο, διότι οδηγώντας Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, μετέφερε, παράνομα, στην ενδοχώρα δύο (2) μη νόμιμους μετανάστες, τους οποίους είχε αποκρύψει σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη του οχήματος.

Στην τέταρτη περίπτωση, χθες το βράδυ στην παλαιά εθνική οδό Αλεξανδρούπολης – Κομοτηνής, αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και του Τμήματος Τροχαίας Κομοτηνής, πραγματοποίησαν σήμα στάσης στον 37χρονο, οδηγό Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου, πλην όμως αυτός δεν συμμορφώθηκε, ανέπτυξε ταχύτητα και ακολουθήθηκε από τους αστυνομικούς.

Στη συνέχεια ο οδηγός εισήλθε στην πόλη της Κομοτηνής όπου, αφού προσέκρουσε σε ένα προπορευόμενο αυτοκίνητο, τελικά ακινητοποίησε το όχημα, χωρίς να υπάρξει κάποιος τραυματισμός.

Ακολούθως ο 37χρονος μαζί με τον 18χρονο συνοδηγό – συνεργό του, επιχείρησαν να διαφύγουν πεζοί, πλην όμως οι αστυνομικοί κατάφεραν να τους ακινητοποιήσουν και να τους συλλάβουν.

Σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, διαπιστώθηκε ότι μετέφεραν με αυτό, παράνομα, στην ενδοχώρα πέντε (5) μη νόμιμους μετανάστες.

Σημειώνεται ότι ο 37χρονος στερούνταν άδειας ικανότητας οδήγησης.

Κατασχέθηκαν τέσσερα (4) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα και το χρηματικό ποσό των 540 ευρώ.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στους αρμόδιους Εισαγγελείς, ενώ την προανάκριση για τις τέσσερις υποθέσεις ενεργούν το Αστυνομικό Τμήμα Τυχερού Αλεξανδρούπολης και τα Τμήματα Συνοριακής Ορεστιάδας και Σαπών Ροδόπης.

Μοιραστείτε το:
Tagged