Αλβανία: Ένα κράτος «παρίας» που εξάγει ψέματα και εγκληματικότητα

Διεθνείς Σχέσεις
Μοιραστείτε το:

O θαυμαστός πολιτικός κόσμος της Αλβανίας: 7 πράγματα που μάθαμε την τελευταία εβδομάδα

Η επισκόπηση της εβδομάδας στην Αλβανία

  1. Ο Ράμα σε μπελάδες εξαιτίας του Ομπάμα

Ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, βρέθηκε σε δύσκολη θέση την τελευταία εβδομάδα, επειδή τα πρόσωπα που είχαν κανονίσει τη φωτογραφία με τον τότε Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, καταδικάστηκαν στις Η.Π.Α.. Το 2012 ο Ράμα φέρεται να «επιδίωξε» μία συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο σε κάποια εκδήλωση, κάτι που του κόστισε 80.000 δολάρια. Συνεργοί του ήταν ο Γουίλιαμ Αργκέρος και ο Μπιλάλ Σέχου. Κάτι τέτοιο, όμως, αντιβαίνει στους αμερικανικούς ομοσπονδιακούς νόμους. Τελικά, ο Ράμα δεν είχε καταφέρει να «τρυπώσει» στην εκδήλωση με το προσκλητήριο της συζύγου του Σέχου, παρά μόνο να αποκομίσει ένα αμήχανο φωτογραφικό στιγμιότυπο με τον Ομπάμα. Σύμφωνα με την αλβανική εισαγγελία, τον Ράμα και τον σύμβουλο προπαγάνδας του, Έντρι Φούγκα, τίποτα ανάρμοστο δε συνέβη, παρεκτός του ότι όλοι οι άλλοι εμπλεκόμενοι καταδικάστηκαν.

  1. Ο δήμαρχος των Τιράνων είπε ψέματα δύο φορές

Ο Εριόν, Βελίαϊ, δήμαρχος της αλβανικής πρωτεύουσας, ο οποίος φημίζεται για τις συχνές «ανακρίβειές» του, δεν είπε ψέματα μία, αλλά δύο φορές την περασμένη εβδομάδα. Μία φορά σχετικά με τα παρεπόμενα από τους πρόσφατους σεισμούς, και μία σχετικά με τα Ηνωμένα Έθνη. Ο Βελίαϊ δήλωσε ότι κατέρριψε όχι μόνο εθνικό ρεκόρ, αλλά πανευρωπαϊκό, καταφέρνοντας να αξιολογήσει 1.220 κατοικίες που είχαν υποστεί ζημίες από τους σεισμούς. Κάτι τέτοιο όμως προϋπέθετε ότι απασχόλησε 74 ομάδες πολιτικών μηχανικών. Οι ισχυρισμοί του διεψεύσθησαν από δύο μηχανικούς που δήλωσαν ότι είτε ο Βελίαϊ ψεύδεται, είτε πραγματοποίησε επιπόλαιες αυτοψίες, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών.

Το δεύτερο ψέμα ήταν ότι τα Η.Ε. «αναγνώρισαν» τα Τίρανα ως μία από τις πόλεις που εφήρμοσαν τις περισσότερες πολιτικές αειφόρου ανάπτυξης, φυτεύοντας πράσινο και δημιουργώντας χώρους για τους πεζούς και τα παιδιά, καθώς, επίσης, και ότι τα Η.Ε. βράβευσαν τα Τίρανα πριν από δύο εβδομάδες για τις «καλύτερες οικονομικές επιδόσεις». Φυσικά τίποτα από τα δύο δεν συνέβη.

  1. Η αλβανική αστυνομία είναι τόσο χρήσιμη όσο ένα τσαγιερό σοκολάτας

Μετά από προσεγμένο συντονισμό, διεθνή συνεργασία, εμβριθή έρευνα και τεχνογνωσία δεκαετιών, το σχέδιο εξάρθρωσης ενός διηπειρωτικού δικτύου εμπορίας ναρκωτικών είχε σχεδόν ολοκληρωθεί. Τότε στο τελευταίο στάδιο της επιχείρησης, όταν τα ναρκωτικά εισήχθησαν στην Αλβανία, και ενώ οι ύποπτοι ήσαν υπό στενή παρακολούθηση, η αλβανική Αστυνομία «έχασε» τον βασικό ύποπτο. Παρά ταύτα, οι εμπλεκόμενοι σε αυτήν την σκανδαλώδη αποτυχία έδωσαν συνέντευξη τύπου βαφτίζοντας το φιάσκο «επιτυχημένη επιχείρηση», παραβλέποντας ότι το κύριο καθήκον τους ήταν να συλλάβουν τον εγκέφαλο της συμμορίας, ο οποίος μυστηριωδώς «εξαφανίστηκε» από το λιμάνι του Δυρραχίου.

  1. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα εξαναγκάζει τους πολίτες να κάνουν like

Δημόσιοι υπάλληλοι και κρατικοί λειτουργοί του αλβανικού κράτους υποχρεώνονται να πατούν like, να κοινοποιούν και να σχολιάζουν θετικά την κομματική και κυβερνητική προπαγάνδα ώστε να επικρατεί η επίπλαστη εικόνα ότι οι πολίτες πράγματι τα υποστηρίζουν. Ακριβώς όπως θα λειτουργούσε το Facebook την εποχή του Χότζα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα δίδει εντολές στους πολίτες που εξαρτώνται από έναν μισθό υπό την απειλή της απόλυσης. Η αλήθεια είναι ότι αν εξαιρέσει κανείς όσους είναι υποχρεωμένοι, εξαναγκασμένοι, όσους απειλούνται, πιέζονται ή εκφοβίζονται να κάνουν like/share και να ψηφίζουν το Σοσιαλιστικό Κόμμα, τότε δε υπολείπονται πολλοί.

  1. Ο Ράμα δεν αρέσει ιδιαίτερα στους Ολλανδούς

Οι Ολλανδοί φημίζονται για το ότι δεν μασάνε το λόγια τους και το ίδιο πράττουν όσον αφορά στην ημερομηνία έναρξης προενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Αλβανία. Την περασμένη εβδομάδα η ολλανδική Βουλή επισήμανε ότι η Αλβανία πρέπει να επιδείξει  αποφασιστικότητα ενάντια στο οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά. Καίτοι η ολλανδική κυβέρνηση δεν έχει δηλώσει ανοιχτά ότι θα ασκήσει βέτο, εντούτοις κάτι τέτοιο είναι πολύ πιθανό. Οι Ολλανδοί πολιτικοί είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί απέναντι στον Ράμα και την κυβέρνησή του και ζητούν από την Ε.Ε. να σταματήσει το καθεστώς να μπορούν να ταξιδεύουν οι Αλβανοί στην Ευρώπη χωρίς βίζα.

  1. Η αλβανική κυβέρνηση προσπαθεί να απελάσει Βρετανή δημοσιογράφο τη στιγμή που το 83% των Αλβανών θέλουν να φύγουν από τη χώρα

Την περασμένη εβδομάδα η βρετανίδα υπήκοος, από την Κορνουάλλη, που ζει και εργάζεται στην Αλβανία, Alice Taylor, οδηγήθηκε εκ νέου στο δικαστήριο προκειμένου να υπερασπισθεί το δικαίωμα παραμονής της στη χώρα. Η δημοσιογράφος ισχυρίζεται ότι η αλβανική κυβέρνηση αισθανόμενη απειλή από τη γραφίδα και τα ρεπορτάζ της, διαδίδει ότι δήθεν είναι ρώσος κατάσκοπος. Το αποτέλεσμα είναι η Taylor να πεισμώσει και να γράφει ακόμη πιο κριτικά για την πολιτική κατάσταση στην Αλβανία.

  1. Τα αλβανικό σύστημα Δικαιοσύνης είναι διαλυμένο

Το αλβανικό σύστημα Δικαιοσύνης συνεχίζει να τελεί υπό πλήρη κατάρρευση. Μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα δεν υπήρχε ανώτατο δικαστήριο, συνταγματικό δικαστήριο, η διαδικασία vetting είναι μία απόλυτη καταστροφή, ενώ η «προσωρινή» εισαγγελέας, Άρτα Μάρκου, βρίσκεται ακόμη στη θέση της.

Ειρήνη Γεωργίου

Πηγή: exit.al / lawandorder.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged