Αδίστακτη συμμορία Κινέζων εμπορίου ανθρώπων πίσω από τους 39 θανάτους στο «Φορτηγό του θανάτου» στην Αγγλία

Κοινωνία
Μοιραστείτε το:

Στους αδίστακτους κινέζους «Snakeheads» επικεντρώνονται οι έρευνες

Νέα στοιχεία φέρνουν στο φως οι έρευνες των αστυνομικών αρχών σχετικά με την ανείπωτη τραγωδία των 39 νεκρών μέσα στο φορτηγού του «θανάτου» στο Έσσεξ.

Τα 39 θύματα, κινεζικής καταγωγής, φέρεται να ήταν κλεισμένα για ημέρες στο κοντέινερ που έμελλε τελικά να γίνει το τελευταίο μέρος που θα έβλεπαν ενώ δεν αποκλείεται το ίδιο κοντέινερ να έχει χρησιμοποιηθεί ξανά στο παρελθόν από κύκλωμα δουλεμπόρων.

Στάση σε προσφυγικούς καταυλισμούς πριν το Έσσεξ

Το κοντέινερ φέρεται να είχε περάσει εις διπλούν το κανάλι ανάμεσα σε Βέλγιο και Βρετανία την εβδομάδα πριν φτάσει στο Έσσεξ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail.

Σύμφωνα με τα δεδομένα από το GPS του φορτηγού, δείχνουν πως είχε σταματήσει σε προσφυγικούς καταυλισμούς του Καλαί και της Δουνκέρκης στη Γαλλία πριν κατευθυνθεί στο βελγικό λιμάνι, απ’όπου ξεκίνησε το ταξίδι του για το Έσσεξ.

Βάσει των νέων αποκαλύψεων δεν αποκλείεται πως το κοντέινερ-ψυγείο ενδέχεται να είχε χρησιμοποιηθεί πολλές φορές μάλιστα, από δουλεμπόρους, πριν αποβιβαστούν οι 39 Κινέζοι, για το τελευταίο τους ταξίδι.

Οι νεκροψίες στις σορούς των θυμάτων διενεργούνται ήδη ενώ αναμένονται τα πορίσματα για να εξακριβωθεί αν τα θύματα έχασαν την ζωή τους από ασφυξία ή από το κρύο.

Ο Guardian αναφέρει ότι τα θύματα βρίσκονταν ήδη μέσα στο ψυγείο-κοντέινερ όταν αυτό έφτασε στο βελγικό λιμάνι, γεγονός που σημαίνει ότι τα 39 θύματα ήταν κλειδωμένα σε θερμοκρασία -25 βαθμών, για τουλάχιστον δέκα ώρες, αφού το φορτηγό έφτασε στο λιμάνι.

Πιθανή η ανάμειξη των Snakeheads

Οι αρχές ξετυλίγοντας το κουβάρι της πολύνεκρης τραγωδίας, εξετάζουν όλα τα πιθανά ενδεχόμενα, την στιγμή που ο Guardian, αναφέρει ότι οι βρετανικές αστυνομικές αρχές επικεντρώνονται σε τρεις βασικούς υπόπτους, μέλη συμμορίας που εδράζεται στην Βόρεια Ιρλανδία, κοντά στα σύνορα.

Η Telegraph αναφέρει, επικαλούμενη πηγές ασφαλείας, ότι οι αστυνομικοί διερευνούν μια συμμορία με βάση το νότιο Αρμαγκ, η οποία φέρεται, σύμφωνα με την ίδια πηγή, να έχει διασυνδέσεις με αντιφρονούντες παραστρατιωτικούς.

Πιθανή ωστόσο, είναι και η ανάμειξη μελών της αδίστακτης κινεζικής συμμορία Snakeheads, ιδιαίτερα γνωστή στις αρχές.

Πρόκειται για την ίδια συμμορία δουλεμπόρων που είχαν κατηγορηθεί για την τραγωδία που στιγμάτισε το Ντόβερ το 2000, με συνολικά 58 Κινέζους νεκρούς.

Οι 39 εγκλωβισμένοι χτυπούσαν από το εσωτερικό του φορτηγού για να σωθούν

Δεν έχουν τελειωμό οι ανατριχιαστικές πληροφορίες που έρχονται στο φως για την τραγωδία στο Έσσεξ, όπου 39 άνθρωποι βρήκαν μαρτυρικό θάνατο κλεισμένοι σε κοντέινερ φορτηγού που ταξίδευε από το Βέλγιο στη Βρετανία. Ματωμένα αποτυπώματα παλάμης βρέθηκαν στο εσωτερικό του κοντέινερ που μετέφερε το «φορτηγό της φρίκης» στο Έσσεξ.

Βρετανικές τάμπλοιντ, όπως η Mirror και η Daily Mail, αναφέρουν ότι βρέθηκαν ματωμένα αποτυπώματα παλάμης στο εσωτερικό της πόρτας του κοντέινερ του θανάτου.

Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι από τους 39 εγκλωβισμένους προσπαθούσαν απεγνωσμένα να ανοίξουν την πόρτα ενώ το οξυγόνο τους τελείωνε.

Κατά τις ίδιες πηγές, οι άνθρωποι αυτοί ήταν είτε γυμνοί είτε φορούσαν ελάχιστα ρούχα. Όταν άνοιξαν τις πόρτες του κοντέινερ, οι αρχές αντίκρισαν το αποτρόπαιο θέαμα δεκάδων πτωμάτων στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο.

Υπενθυμίζεται ότι τα 39 άτομα Ασιατικής καταγωγής βρίσκονταν παγιδευμένα στο φορτηγό – ψυγείο για τουλάχιστον 10 ώρες, ενώ οι θερμοκρασίες έφταναν έως και τους -25 βαθμούς Κελσίου. Οι άτυχοι αυτοί άνθρωποι θεωρείται ότι έπεσαν θύματα σωματεμπορίας.

Σε αναζήτηση και άλλου υπόπτου οι βελγικές αρχές – 4 οι συλληφθέντες

Ο οδηγός του φορτηγού, Μο Ρόμπινσον

Την ίδια ώρα οι βελγικές αρχές απέκτησαν πρόσβαση σε υλικό από κάμερες ασφαλείας στο λιμάνι του Ζεεμπρούγκε, από όπου ξεκίνησε την πορεία του το «φορτηγό της φρίκης».

Βάσει αυτού του υλικού, οι αρχές αναζητούν πλέον τον άνδρα που μετέφερε το κοντέινερ στο βελγικό λιμάνι.

Το κοντέινερ έφτασε στο λιμάνι στις 14:49 της Τρίτης και στη συνέχεια φορτώθηκε σε πλοίο που το μετέφερε στο λιμάνι του Έσσεξ στη 1 τα ξημερώματα της Τετάρτης όπου και το παρέλαβε ο Μόρις «Μο» Ρόμπινσον, ο οποίος παραμένει κρατούμενος.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν την Παρασκευή η Τζοάνα και ο Τόμας Μάχερ ως ύποπτοι για εμπορία ανθρώπων και ανθρωποκτονία ενώ λίγες ώρες αργότερα οι βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν στο αεροδρόμιο του Στάνστεντ και έναν 48χρονο από τη Βόρεια Ιρλανδία.

H Τζοάνα και ο Τόμας Μάχερ.

Μιλώντας στην Daily Mail, το ζευγάρι είχε δηλώσει ότι πούλησε την καμπίνα του φορτηγού, όπου βρέθηκαν τα 39 πτώματα, πριν από έναν χρόνο σε μια εταιρεία στην Ιρλανδία.

Συγκλονίζουν τα τελευταία λόγια 26χρονης μέσα από το φορτηγό

Ανάμεσα στους 39 ανθρώπους, τουλάχιστον 6 θεωρείται ότι είναι Βιετναμέζικης καταγωγής.

Μία από τους Βιετναμέζους φέρεται να είναι η 26χρονη Φαμ Τι Τρα Μάι, όπως προκύπτει από μήνυμα που έλαβαν οι γονείς της την Τρίτη.

«Μαμά σ’ αγαπώ και τον μπαμπά πολύ. Πεθαίνω επειδή δεν μπορώ να αναπνεύσω… Λυπάμαι μαμά, ο δρόμος μου για το εξωτερικό δεν πέτυχε» έγραφε η 26χρονη στο μήνυμά της.

Τζοάνα και Τόμας Μάχερ

Αναζητούνται ακόμη ένας 26χρονος και μια 19χρονη από το Βιετνάμ

Ο αδερφός της 19χρονης αποκάλυψε ότι η νεαρή γυναίκα τον κάλεσε νωρίς την Τρίτη λέγοντάς του ότι μπαίνει σε φορτηγό και πως κλείνει το κινητό της για να απενεργοποιηθούν αυτόματα τα συστήματα εντοπισμού.

Έκτοτε η 19χρονη αγνοείται, ωστόσο ο λαθρέμπορος επέστρεψε χρήματα στην οικογένεια.

Το ίδιο συνέβη και με τους συγγενείς του 26χρονου που επίσης έλαβαν χρήματα, σύμφωνα με τον μικρότερο αδερφό του.

Πως λειτουργούν οι Snakeheads

Με έδρα την ανατολική επαρχία της Κίνας, Φουτζιάν, βγάζουν εκατομμύρια μεταφέροντας στην Δύση «σύγχρονους σκλάβους» και γυναίκες που εξαναγκάζονται σε πορνεία. Στο στενό δίκτυο επαφών της συμμορίας φέρεται να είναι και μέλη της «Τριάδας», μιας επίσης στυγερής συμμορίας στην Κίνα.

Οι Snakeheads βρίσκουν ανθρώπους σε ανέχεια και υποσχόμενοι μία καλύτερη ζωή δυτικών προτύπων, τους μεταφέρουν στην Ευρώπη, κάτω από αντίξοες συνθήκες και αφού τους χρεώσουν 30.000 λίρες Αγγλίας για το ταξίδι.

Επιβιβάζοντάς τους σε φορτηγά, που μεταφέρουν προϊόντα, ξεκινούν το ταξίδι τους για την Ευρώπη σε άθλιες συνθήκες, δίχως τουαλέτα, τροφή ή νερό.

Μόλις οι άνθρωποι αυτοί αποβιβαστούν και πιάσουν δουλειά ξεκινάει νέο μαρτύριο, αφού πρέπει εντός του χρονικού διαστήματος των τριών χρόνων να αποπληρώσουν τα μέλη της συμμορίας για το ταξίδι.

Όπως αναφέρει η Mirror, επικαλούμενη πηγή, οι μετανάστες ξεκινούν να αποπληρώνουν το χρέος τους μόλις πιάσουν δουλειά, με στόχο να εξοφλήσουν και την τελευταία λίρα εντός τριών χρόνων. Διαφορετικά, οι Snakeheads ξεκινούν τις πιέσεις στα εναπομείναντα στην Κίνα μέλη της οικογένειάς τους.

Οι νταλίκες του θανάτου και η «Μικρή Αδελφή Πινγκ»

Θεωρήθηκε η πιο αδίστακτη εγκληματίας στη διακίνηση παράτυπων κινέζων μεταναστών στην Ευρώπη. Το όνομά της συνδέθηκε με την υπόθεση των 58 νεκρών Κινέζων στο Ντόβερ το 2000, ενώ σήμερα οι αρχές ψάχνουν τα παρακλάδια αυτών των συμμοριών για την τραγωδία των 39 στο Εσεξ.

Το πραγματικό της όνομα: Τζινγκ Πινγκ Τσεν

Τα παρατσούκλια της δύο: «Μικρή Αδελφή Πινγκ» (η σκέτη «Αδελφή Πινγκ» ήταν υπεύθυνη για τη διακίνηση Kινέζων στις ΗΠΑ όπου πέθανε το 2014 ενώ εξέτιε 35ετή ποινή κάθειρξης) και «Νονά των Snakeheads».

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 έως τις αρχές των ’00s συγκαταλεγόταν στους πλέον αδίστακτους διακινητές «ανθρώπινων φορτίων» στην Ευρώπη – και ας μην το πρόδιδε το ύψος της, που δεν ξεπερνά τo ενάμισι μέτρο. Με καταγωγή από τη φτωχή επαρχία Φουτζιάν στην Ανατολική Κίνα, απέναντι ακριβώς από την Ταϊβάν, η Πινγκ εκτιμάται ότι βρέθηκε στην Ευρώπη τη δεκαετία του 1990.

Στην WestKrasiud, την Τσάιναταουν του Ρότερνταμ, όπου φέρεται να εμφανίστηκε γύρω στο 1997, γνώρισε τον Πίτερ, αρχηγό τότε της συμμορίας της Τριάδας 14Κ, η οποία ήταν μία από τις πιο δραστήριες εγκληματικές οργανώσεις που είχαν μπει στο μικροσκόπιο των αρχών της Ολλανδίας, του Βελγίου και της Γαλλίας εκείνη την περίοδο.

Σύντομα, με τη βοήθεια του εραστή της Πίτερ, η «Μικρή Αδελφή Πινγκ» έλεγχε το κομμάτι της διακίνησης στο ολλανδικό λιμάνι, που εκείνα τα χρόνια αποτελούσε τη βασική πύλη εισόδου των κινέζων παράτυπων μεταναστών στην Ευρώπη.

Οι περισσότεροι δε ήταν από την επαρχία Φουτζιάν, όπου η Πινγκ διατηρούσε -σύμφωνα με δημοσιεύματα του αγγλικού Τύπου- στενές σχέσεις με μέλη της τοπικής διοίκησης.

Η συμμορία της βαπτίστηκε από τη γενέτειρά της, Fujian Snakeheads, και θεωρήθηκε υπεύθυνη για την τραγωδία του Ντόβερ το 2000, όπου 58 κινέζοι παράτυποι μετανάστες έχασαν τη ζωή τους από ασφυξία εντός κοντέινερ φορτηγού, στο οποίο ο οδηγός έκλεισε τους αεραγωγούς για να μην ακούγονται οι φωνές τους.

Το όνομα της «Μικρής Αδελφής Πινγκ» δεν προέκυψε στο πρώτο στάδιο των ερευνών των αρχών για την υπόθεση. Οι τούρκοι συνάδελφοί της που είχαν συλληφθεί, ποτέ δεν την ονόμασαν ως επικεφαλής της ομάδας των Snakeheads ούτε ανέφεραν κάτι για εμπλοκή της – και ας είχε διαφύγει με τα έσοδα από τις επικερδείς δραστηριότητές τους.

Μάλιστα, συνήγορος ενός από τους δύο Τούρκους ανέφερε στον Observer: «Θεωρούσαν εαυτούς σκληρούς άνδρες. Αλλά ήταν γεγονός ότι φοβόντουσαν του Κινέζους και ήταν πολύ τρομοκρατημένοι για να ανοίξουν τα στόματά τους».

Οχι άδικα. Με τη βοήθεια του Πίτερ και της ομάδας του η Πινγκ είχε εξασφαλίσει διαθέσιμους μύες για να κάνει τη βρώμικη δουλειά της, όποτε αυτό ήταν απαραίτητο. Οι περιπτώσεις δεν ήταν λίγες: από σπασμένα δόντια με κάννη όπλου έως ξυλοδαρμό σε σημείο διάρρηξης εντέρου.

Χαρακτηριστική είναι η ιστορία που έχει κυκλοφορήσει για το πώς η Πινγκ αντιμετώπισε έναν ανταγωνιστή της, όταν προσπάθησε να βάλει πόδι στην περιοχή της: τον κάλεσε στο εστιατόριο «Orient» στην Τσάιναταουν του Ρότερνταμ για να συζητήσουν τρόπους διαίρεσης της επικράτειας μεταξύ τους. Μόλις βρέθηκαν μέσα στο εστιατόριο, ο ανταγωνιστής μεταφέρθηκε σηκωτός στον πρώτο όροφο, ξυλοκοπήθηκε με σφυρί και έπειτα δέχθηκε πυροβολισμούς και στα δύο πόδια.

Τελικά, οι αρχές έμαθαν για την εμπλοκή της Πινγκ στην υπόθεση του Ντόβερ από την κοπέλα ενός από τους δύο Τούρκους που είχαν συλληφθεί. Το επόμενο βήμα ήταν οι ολλανδικές αρχές να αρχίσουν να παρακολουθούν το τηλέφωνό της.

Ανάμεσα στους διαλόγους που οδήγησαν στη σύλληψή της ακούγονταν και κάποιοι φόβοι της: «Ονειρεύομαι ότι επιστρέφω στην Κίνα και ότι με συλλαμβάνει η αστυνομία. Πάντα έχω εφιάλτες» λέει σε ένα τηλεφώνημα προς συνεργάτη της.

Ανάμεσα σε αυτά που έγιναν γνωστά για τη δράση της Πινγκ και της συμμορίας της ήταν ότι ενεπλάκη στη διακίνηση τουλάχιστον 175.000 κινέζων παράτυπων μεταναστών στην Ευρώπη με κύριο προορισμό τη Βρετανία, ότι τα προσωπικά κέρδη της ξεπέρασαν τα 15 εκατομμύρια στερλίνες, ότι ξόδευε έως και 6.000 λίρες για ρούχα την εβδομάδα και ότι αγαπημένος της προορισμός διακοπών –και του Πίτερ- ήταν τα ελληνικά νησιά και η Ιταλία.

Σε πρόσφατο δημοσίευμα της Daily Mirror για την εστίαση των ερευνών της πρόσφατης τραγωδίας του Εσεξ με τους 39 νεκρούς Κινέζους σε συμμορίες των Snakeheads, αναφέρεται ότι η Πινγκ και ο Πίτερ είχαν (έχουν;) σπίτι σε ελληνικό νησί.

Επειτα από μήνες παρακολούθησης του τηλεφώνου της, η Πινγκ καταδικάστηκε σε τριετή φυλάκιση στην Ολλανδία, με τον δικαστή να δηλώνει ότι ήταν η «επικεφαλής έγκληματικής οργάνωσης διακίνησης ανθρώπινων ζωών» και τον εισαγγελέα να επισημαίνει ότι «ήταν η απληστία της που την οδήγησε να διακινεί όλο και περισσότερους ανθρώπους», χωρίς όμως να της καταλογίζουν ευθέως ευθύνη για το περιστατικό του Ντόβερ.

Τα ίχνη της Πινγκ, αφού εξέτισε την ποινή της, έχουν χαθεί ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της «παντοκρατορίας» της στο ολλανδικό λιμάνι είχε χρησιμοποιήσει κινέζους μεσάζοντες για να αποκτήσει ακίνητα στο Σόχο του Λονδίνου.

Ο σύντροφός της Πίτερ, όσο καιρό η Πινγκ ήταν φυλακισμένη, κυκλοφορούσε ελεύθερος στο Ρότερνταμ με αποτέλεσμα ο «φόβος» για αντίποινα από τους Fujian Sneakheads ή την Τριάδα να λειτουργεί αποτρεπτικά για τους εν δυνάμει μάρτυρες που θα μπορούσαν να ρίξουν περισσότερο φως στη δράση των συμμοριών διακίνησης και στο περιστατικό του Ντόβερ.

Δεκαέξι χρόνια μετά την καταδίκη της Πινγκ οι αρχές στην Βρετανία εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο συμμορίες των Snakeheads να βρίσκονται πίσω από την πρόσφατη υπόθεση του Εσεξ.

Πηγή: in.gr / Protagon.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged