Τι πραγματικά συνέβη το καλοκαίρι του 2015 – Αλήθειες και ψέμματα για Βαρουφακειάδα, Grexit και δημοψήφισμα Τσίπρα

Δημοσιονομικά Πολιτικά Κόμματα
Μοιραστείτε το:

Τις τελευταίες ημέρες αναβίωσε το “καυτό” κλίμα του καλοκαιριού του 2015. Ο πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, από τη μια πλευρά, να κατηγορεί την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι επεδίωκε να βγάλει την Ελλάδα από το ευρώ. Ο Γιάνης Βαρουφάκης, από την άλλη, να του απαντάει ότι ψεύδεται. Και ο Αλέξης Τσίπρας στη μέση να λέγει πως, εάν ανοίξει το στόμα του, θα κλάψουν μανούλες. Ο πρώην πρωθυπουργός, πάντως, καλό είναι να κάνει πράξη, επιτέλους, μετά από σχεδόν πέντε χρόνια την προειδοποίησή του. Εκτός κι αν έχει κάτι να κρύψει.

Οι Έλληνες πολίτες, λοιπόν, ξαναβρέθηκαν αυτές τις ημέρες ενώπιον φτηνών θεατρινισμών. Μόνο που τότε, τα πράγματα δεν ήταν καθόλου αστεία. Με έναν λαό εξουθενωμένο έπειτα από πέντε χρόνια σκληρής λιτότητας, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα, και με τους πολίτες να βλέπουν μπροστά τους τον κίνδυνο να χάσουν ό,τι κατάφεραν μια ολόκληρη ζωή, παρά το κλείσιμο των Τραπεζών, ουσιαστικά ενώπιον ενός “σύγχρονου πραξικοπήματος”, να είναι αποφασισμένος να ψηφίσει “Όχι”. Το οποίο, ο κ.Τσίπρας στη συνέχεια έκανε “Ναι”. Και, ίσως, αυτός είναι ο λόγος που δυσκολεύεται ακόμα και σήμερα να βγει και να πει με ειλικρίνεια στους Έλληνες τι ακριβώς συνέβη τότε.

Διότι οι “αλήθειες” που προβάλλουν η μια ή η άλλη πολιτική παράταξη και πρόσωπα για εκείνη την περίοδο, περιλαμβάνουν αρκετή δόση αλήθειας, αλλά και πολλά ψέμματα. Κι’ αυτό, μόνο και μόνο προς άγραν ψήφων και πρόσκαιρα επικοινωνιακά, μικροκομματικά οφέλη. Πόσο μάλλον, όταν ορισμένοι ποντάρουν σε εκείνη την περίοδο, για να “ξεπλύνουν” όσες αμαρτίες έκαναν στο παρελθόν, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί η χώρα στην οικονομική κρίση. Δεν είναι, μάλιστα, λίγοι εκείνοι που παριστάνουν τις αθώες περιστερές και ξαναθέλουν υψηλά οφίτσια και νέες υπερεξουσίες. Την “απόλυτη αλήθεια”, όμως, δεν πρεσβεύει ούτε ο κ. Στουρνάρας, ούτε ο κ. Τσίπρας, ή ο κ. Βαρουφάκης, ο οποίος θέλει να πετάξει από πάνω του την “ρετσινιά” ότι στο πίσω μέρος του μυαλού του είχε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Αποκαλυπτικά έγγραφα

Ενδιαφέρον, λοιπόν, παρουσιάζει απόρρητη έκθεση του υπουργείου Εξωτερικών, μόλις λίγες ημέρες πριν την προκήρυξη του Δημοψηφίσματος, στις 26 Ιουνίου 2015. Ως γνωστόν, το Δημοψήφισμα έγινε στις 5 Ιουλίου του 2015. Αφορμή για να συνταχθεί η συγκεκριμένη έκθεση, την οποία αποκαλύφτηκαν, ήταν η συνάντηση που είχε ο τότε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, με την Αμερικανίδα ομόλογό του, Αμάντα Σλόατ, η οποία είχε βρεθεί στην Αθήνα. Να σημειωθεί ότι ο κ.Τσακαλώτος, ήδη από τότε εμφανιζόταν ιδιαιτέρως στην ΕΕ ως ο “άτυπος” υπουργός Οικονομικών, και “άνθρωπος του Τσίπρα”, στον αντίποδα του κ.Γιάνη Βαρουφάκη.

Όπως ήταν αναμενόμενο, κατά τη συνάντησή τους, η Αμερικανίδα επέμεινε, “βομβαρδίζοντάς” τον μάλιστα με συνεχείς ερωτήσεις, για το τι θα κάνει η Ελλάδα σχετικά με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με την τρόϊκα, και, βέβαια, αν θα μείνει η χώρα ή όχι στο ευρώ. “Η εντολή της κυβέρνησης (σ.σ. άρα και του κ.Τσίπρα;) – φέρεται να είπε ο κ.Τσακαλώτος – είναι να μην εγκαταλείψει η χώρα την ευρωζώνη”. Και πρόσθεσε: “Αν δεν υπάρξει λύση στο πλαίσιο της εντολής που έχει λάβει, θα πρέπει να προσφύγουμε και πάλι στην ετυμηγορία του ελληνικού λαού”. Το τι ακολούθησε είναι γνωστό. Δημοψήφισμα με το θεαματικό άνω του 60% “Όχι”, και κατόπιν εκλογές, τον Σεπτέμβριο του 2015.

Από τη μεριά του, ο κ.Τσακαλώτος, ζήτησε “την υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης, προκειμένου να ασκηθεί πίεση προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο είναι ιδιαίτερα επιθετικό απέναντι στην Ελλάδα”. Η κ.Σλόατ υποσχέθηκε ότι “θα μεταφέρει το μήνυμα – επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης στην κυβέρνησή της, προκειμένου να ασκηθεί πίεση προς το ΔΝΤ”, αλλά ταυτόχρονα εξέφρασε την δυσαρέσκεια της αμερικανικής πλευράς “για τη (σ.σ. θετική) στάση της Αθήνας απέναντι στη Μόσχα”, και για την “απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού να μεταβεί στην Αγία Πετρούπολη, στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ”, σε ένα “showcase” (σόου), όπως το χαρακτήρισε, όπου, εκτός των άλλων, θα υπογραφόταν και ενεργειακή συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία. Κάτι που φαίνεται ότι είχε ενοχλήσει ιδιαίτερα την Ουάσιγκτον, η οποία τότε ήταν ακόμη υπό τον έλεγχο των Δημοκρατικών και του Ομπάμα.

Αμερικανοί – Σόϊμπλε

Εάν πράγματι έτσι έχουν τα πράγματα, και η κυβέρνηση Τσίπρα είχε αποφασίσει τελεσίδικα ότι η Ελλάδα μένει στην ευρωζώνη, κάτι που πολύ πιθανώς είχε μεταφερθεί – τουλάχιστον παρασκηνιακά – στους υπόλοιπους Ευρωπαίους, τότε η εικόνα είναι ως έναν βαθμό διαφορετική από τη “μοναδική αλήθεια” του κ.Στουρνάρα. Απλά, σε αυτή την περίπτωση, η κυβέρνηση Τσίπρα είχε απολύτως συνθηκολογήσει.

Κάτι τέτοιο, βέβαια, επουδενί σημαίνει ότι δεν πρέπει να ληφθεί υπόψιν η αναφορά του τραπεζίτη στο βιβλίο των δυο Γάλλων δημοσιογράφων (“Un président ne devrait pas dire ça…” – “Ένας πρόεδρος δεν θα’ πρεπε να τα λέει αυτά”, εκδόσεις Stock, 2016), και ειδικότερα στο σημείο που, όπως ο ίδιος είπε, παρατίθεται η “εξομολόγηση” Ολάντ, σύμφωνα με την οποία ο Πούτιν φέρεται να του είπε ότι η τότε ελληνική κυβέρνηση είχε υποβάλει αίτημα στη ρωσική για την εκτύπωση δραχμών, επειδή η Ελλάδα δεν διέθετε τις κατάλληλες εγκαταστάσεις για να το κάνει.

Βέβαια, το συγκεκριμένο σημείο που επανέλαβε ο κ.Στουρνάρας, έχει γίνει γνωστό και στην Ελλάδα από το 2016, οπότε δημοσιεύθηκε το βιβλίο των δυο Γάλλων. Όπως επίσης, σε γενικές γραμμές ήταν γνωστά και τα στοιχεία που περιλαμβάνει το βιβλίο δυο Ελληνίδων, “Η Τελευταία Μπλόφα”, στην παρουσίαση του οποίου παραβρέθηκε και μίλησε ο τραπεζίτης. Εξάλλου, τον Ιούνιο του 2019, λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, είχε γίνει εκτενής παρουσίαση του βιβλίου από τα ελληνικά ΜΜΕ.

Μετά τη συνάντηση Τσακαλώτου – Σλόατ, λίγες εβδομάδες μετά το Δημοψήφισμα, στο Βερολίνο βρέθηκε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιού, ο οποίος συναντήθηκε με τον Γερμανό ομόλογό του, Β.Σόϊμπλε. Σύμφωνα με εμπιστευτική ενημέρωση της αμερικανικής πλευράς προς την Αθήνα, την οποία επίσης αποκαλύπτει σήμερα το Antinews, στην κεκλεισμένων των θυρών συνάντησή τους, ο κ.Σόϊμπλε “επανέλαβε ότι εξακολουθεί να υποστηρίζει το Grexit ως μοναδική λύση για το ελληνικό πρόβλημα”. Από τη μεριά του, ο κ.Λιού του υπογράμμισε ότι “εκτός των οικονομικών παραμέτρων του ελληνικού θέματος, για τις ΗΠΑ δεσπόζουσα σημασία έχει η γεωπολιτική διάσταση του ζητήματος”. Κάτι, στο οποίο, ο ίδιος είπε ότι “οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να επιμένουν με έμφαση”. Επί της αμερικανικής τοποθέτησης, ο κ.Σόϊμπλε φέρεται “να μην αντέταξε” κάτι.

Οι συγκεκριμένες πληροφορίες δείχνουν, αφενός ότι οι ΗΠΑ πράγματι προσπάθησαν να υποστηρίξουν την Ελλάδα, αφετέρου επιβεβαιώνουν για μια ακόμη φορά την εντελώς διαφορετική προσέγγιση στο “ελληνικό ζήτημα” μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Βερολίνου. Η Ουάσιγκτον, ως έχουσα νοοτροπία υπερδύναμης, λάμβανε πολύ σοβαρά υπόψιν ότι, εξαιτίας της οικονομικής κατάρρευσης της Ελλάδας, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να προκληθούν σοβαρά γεωπολιτικά προβλήματα στην περιοχή. Κάτι που δεν ήθελε, ιδιαίτερα όταν, όπως αποδείχτηκε, τα τελευταία χρόνια η ευρύτερη περιοχή μας πέρασε σε κατάσταση γενικευμένης αναταραχής. Αντίθετα, η Γερμανία, αν και οικονομικός γίγας, στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και της γεωπολιτικής σημασίας της Ελλάδας, αποδεικνύεται πραγματικός νάνος.

Πάντως, κατά τη συνάντηση Λιού – Σόϊμπλε, ο Γερμανός τότε υπουργός Οικονομικών είχε εκφράσει την έντονη ενόχλησή του “για τις επιθέσεις και δημόσιες δηλώσεις εναντίον του προσώπου του σχετικά με το εάν είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος”. Ο ίδιος, μάλιστα, φέρεται να είπε ότι “οι ΗΠΑ και το ΔΝΤ προέβησαν σε παρόμοιες δηλώσεις, κάτι που σημαίνει ότι υπήρξε συντονισμένη επίθεση σε βάρος του”.

“Έξοδος” από τα μνημόνια;

Πολλοί βέβαια, τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αντιπολίτευση, νομίζουν ότι οι απόψεις Σόϊμπλε αποτελούν παρελθόν. Έτσι, άπαντες προσπαθούν να εξωραΐσουν την κατάσταση. Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ διαφημίζει ότι έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, η δε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, συνεχίζει στην ίδια ακριβώς συνθηματολογία της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης. Άρα πλέον όλα ωραία και καλά! Πλανώνται πλάνην οικτράν. Και το χειρότερο, παραπληροφορούν τον ελληνικό λαό.

Η ιστοσελίδα Antinews αποκαλύπτει απόρρητη – “φιλική” ενημέρωση, στην οποία προέβη προς την Αθήνα Γερμανός, πρωτοκλασσάτος, σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, πρώην υπουργός, ο οποίος τώρα είναι υψηλόβαθμος παράγων σε γερμανικό επιχειρηματικό κολοσσό. Το ενδιαφέρον είναι ότι η συνάντησή του με κρατικό αξιωματούχο της χώρας μας έγινε περίπου ένα μήνα πριν την πολυδιαφημισμένη “έξοδο” της Ελλάδας από τα μνημόνια, το καλοκαίρι του 2018. Τα διαμειφθέντα εκεί δείχνουν ότι οι “ιδέες” που τουλάχιστον αντιπροσωπεύει η “τάση” Σόϊμπλε δεν έχουν ξεχαστεί καθόλου στη Γερμανία.

Ειδικότερα, ο Γερμανός πολιτικός, ο οποίος φημίζεται για τις στενές φιλικές και πολιτικές σχέσεις του με τον Σόϊμπλε, και, όπως ο ίδιος είπε “τον Ιούλιο του 2015 ήταν σε πυκνή επαφή με τον Σόϊμπλε”, φέρεται να ανέφερε τα εξής: “Ο Σόϊμπλε διακατέχεται διαχρονικά από την εμμονή για αποπομπή της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Εμμονή, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα αταλάντευτα, και δεν σχετίζεται με κάποια ιδεολογική ή άλλη εμπάθεια του σημερινού προέδρου της γερμανικής Βουλής εναντίον της Ελλάδας, αλλά εδράζεται στην ακλόνητη πεποίθηση του κ.Σόϊμπλε ότι το μέλλον της Ελλάδας θα ήταν καλύτερο εάν έμενε εκτός της ευρωζώνης”.

Η αποτροπή της αποπομπής της Ελλάδας από την ευρωζώνη, σύμφωνα με τα διαμειφθέντα από τον Γερμανό σοασιαλδημοκράτη πολιτικό, “πρέπει να πιστωθεί στην Άνγκελα Μέρκελ, η οποία είχε καταλάβει ότι ακόμα και η αφαίρεση του παραμικρού κομματιού του παζλ από το συνολικό ευρωπαϊκό οικοδόμημα θα επέφερε αναπόφευκτα την ολοκληρωτική κατάρρευσή του”. Ωστόσο, κατά τον ίδιον, “το τίμημα της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη είναι πάρα πολύ υψηλό, κάτι που εξηγεί και την πεποίθηση του κ.Σόϊμπλε ότι θα ήταν προτιμότερη η αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ”.

Όλα αυτά επιβάλλεται να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψιν από κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Πόσο μάλλον, σε μια εύθραυστη και χειμαζόμενη Ελλάδα, αλλά και υπό την σκιά των προβλέψεων για νέο γύρο παγκόσμιας κρίσης.

Πηγή: antinews.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged