Η αριστερή «οικολογία» του Αλέκση και η Γκρέτα της Κλιματικής…

Άρθρα Οικολογία
Μοιραστείτε το:

Όταν ο Τσίπρας ανακάλυψε την Γκρέτα

“Πάρε τον Σύριζα στα χέρια σου” μαθαίνουμε ότι θα είναι το μότο της διαδικτυακής καμπάνιας που ξεκινάει τις επόμενες ημέρες, με στόχο την εγγραφή νέων μελών στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Για την ώρα, πάντως, τον Σύριζα τον έχει στα χέρια του και τον κάνει ό,τι θέλει ο Αλέξης Τσίπρας. Και αυτό που θέλει, είναι να παραμείνει κυρίαρχος του παιχνιδιού, σμιλεύοντας εκ νέου το προφίλ του. Η περίφημη νέα “δημοκρατική πορεία στον λαό”, είναι μέρος αυτής ακριβώς της επιχείρησης, την οποία ο Τσίπρας εγκαινίασε πριν από λίγες ημέρες στο Φεστιβάλ Σπούτνικ της Νεολαίας του Σύριζα. Εκεί, στο Άλσος Στρατού, έκανε την πανελλαδική του πρεμιέρα ο “πράσινος Τσίπρας”.

“Η Αριστερά της εποχής μας θα πω εγώ, παραφράζοντας τον Πουλαντζά, είτε θα είναι οικολογική είτε δε θα υπάρχει”, είπε ο αρχηγός του Σύριζα, δίνοντας μας μια γεύση από όσα πρόκειται να ακούσουμε τους επόμενους μήνες. Απευθυνόμενος στο νεανικό κοινό του, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η κινητοποίηση των μαθητών για το κλίμα “ήταν ό,τι πιο ελπιδοφόρο έχει συμβεί τελευταία στη χώρα μας και διεθνώς”. Ας δούμε πώς συνέχισε: “Η περίπτωση της 16χρονης Γκρέτα, που στο διαδίκτυο την ειρωνεύονται τα ίδια ακροδεξιά τρολ που πολεμούν καθημερινά κατά του ΣΥΡΙΖΑ, είναι εδώ και κινητοποιεί εκατομμύρια ανθρώπους”. Η Γκρέτα και ο Σύριζα, ισχυρίζεται χωρίς στοιχεία ο κ. Τσίπρας, έχουν τους ίδιους πολιτικούς αντιπάλους. Κι έτσι, ο Έλληνας πολιτικός υιοθέτησε την Γκρέτα Τούνμπεργκ για λογαριασμό του κόμματός του. Ερήμην της πραγματικότητας.

Θα τολμούσα να βάλω στοίχημα ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει παρακολουθήσει ούτε μια ομιλία της έφηβης ακτιβίστριας από την Σουηδία. Και θα πήγαινα ακόμη παραπέρα, για να ισχυριστώ ότι ο πρώην πρωθυπουργός είναι απολύτως αδιάφορος για το θέμα της κλιματικής κρίσης. Ο δικός μου ισχυρισμός, σε αντίθεση με τους δικούς του, βασίζεται σε γεγονότα. Να δούμε κάποια από αυτά, με χρονολογική σειρά;

Μάιος 2015: Ο Αλέξης Τσίπρας συμμετέχει στην 21η Παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα στο Παρίσι. Είναι ο μόνος αρχηγός κράτους που δεν κάνει καμιά αναφορά στον ρόλο του ενεργειακού τομέα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Το μόνο που τον απασχολεί είναι να αποτελέσει ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός την αρχή που θα είναι αρμόδια για τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από τα πλοία.

Ιανουάριος 2016: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απορρίπτει, για καλή μας τύχη, το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης να υπαχθεί η λιγνιτική μονάδα “Πτολεμαΐδα ΙΙΙ” σε καθεστώς περιορισμένης διάρκειας λειτουργίας, ώστε να ανοίξει ξανά και να παραμείνει ανοιχτή έως το 2023. Η συγκεκριμένη μονάδα, που είχε καταστραφεί από πυρκαγιά, ήταν η παλαιότερη και από τις πιο ρυπογόνες.

Σεπτέμβριος 2016: Πέντε Ευρωπαίοι υπουργοί Περιβάλλοντος, μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας Πάνος Σκουρλέτης, ζητούν να επανεξεταστούν οι νέες αντιρρυπαντικές προδιαγραφές σε μεγάλα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και να καθυστερήσει η εφαρμογή τους. Τέτοια εργοστάσια είναι βεβαίως και οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.

Φεβρουάριος 2017: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψηφίζει υπέρ της ενίσχυσης του μηχανισμού «εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών», που προβλέπει πρόστιμα στις βιομηχανίες που εκπέμπουν αέρια του θερμοκηπίου. Οι Έλληνες ευρωβουλευτές του Σύριζα και των ΑΝΕΛ είχαν καταθέσει φωτογραφικές τροπολογίες ζητώντας την εξαίρεση της χώρας μας, ώστε να επιδοτηθεί η λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων Μελίτη ΙΙ και Πτολεμαϊδα V. Η τροπολογία απορρίφθηκε. Ευτυχώς για εμάς.

Νοέμβριος 2017: Δίνεται στη δημοσιότητα η ετήσια διεθνής έκθεση Climate Change Performance Index 2018 (CCPI). Ανάμεσα στις 56 χώρες που αξιολογήθηκαν στη βάση των επιδόσεών τους στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 39η θέση, καθώς υστερεί κυρίως στην εφαρμογή εθνικών πολιτικών αλλά και στο εθνικό ανθρακικό αποτύπωμα, εφόσον οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έχουν αυξηθεί κατά 20%. Όπως μάλιστα σημειώνει η WWF, “η φετινή επίδοση της Ελλάδας αξιολογείται ως “κακή” σε σχέση με τη “μέτρια” περσινή επίδοσή της, καθώς την τοποθετεί στην 23η θέση ανάμεσα στις 28 χώρες της ΕΕ, ξεπερνώντας οριακά την Πολωνία και την Βουλγαρία”.

Φεβρουάριος 2019: Ο γραμματέας του Σύριζα Πάνος Σκουρλέτης επισκέπτεται την Κοζάνη για να υπενθυμίσει στην τοπική κοινωνία ότι η κυβέρνηση επένδυσε “ποσά που αγγίζουν τα 2 δισ στον τομέα της ενέργειας στην Δυτική Μακεδονία, σε έργα όπως η Πτολεμαϊδα V που προσέξτε, το έργο κινείται επί των ημερών μας με ταχύτατους ρυθμούς και θα προχωρήσει…”

Μάιος 2019: Σε ομιλία του στο κλειστό γυμναστήριο της Κοζάνης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κάνει επίσης υπερήφανη αναφορά στην λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα V, λέγοντας στο ακροατήριό του ότι θα διασφαλίσει θέρμανση για την Πτολεμαΐδα για πολλά χρόνια.

Με αυτό το ιστορικό, κατά τα άλλα, ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να λανσαριστεί σήμερα ως ο πολιτικός κηδεμόνας της Γκρέτας στην Ελλάδα. Και πρέπει να πείσει για αυτό ειδικά τους νέους. Το μόνο που μπορεί κανείς να ελπίζει είναι ότι οι συνομήλικοι της νεαρής ακτιβίστριας θα εμπνευστούν από το παράδειγμά της και αντί να πιστέψουν οτιδήποτε κυνικά τους σερβίρεται, θα θέσουν τα πιο απλά ερωτήματα: Τι ακριβώς έκανε ως πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου για την πράσινη ανάπτυξη στην πατρίδα μας; Τι ακριβώς έκανε η κυβέρνησή του για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής; Πότε και με ποιους τρόπους τον απασχόλησε η μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής μας;

“Ο Σύριζα, η προοδευτική συμμαχία, οφείλει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην παγκόσμια κινητοποίηση για το κλίμα. Οφείλει να είναι μια συμμαχία κόκκινη και πράσινη. Γιατί δεν μπορεί πια το κόκκινο να σταθεί χωρίς το πράσινο, ούτε το πράσινο να αντέξει χωρίς το κόκκινο”, έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας στο Φεστιβάλ Σπούτνικ. Γιατί δεν μπορεί το πράσινο να αντέξει χωρίς το κόκκινο, δεν μας είπε. Οι χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής πόσο “κόκκινες” είναι; Ο πρώην πρωθυπουργός ούτε ξέρει, ούτε τον ενδιαφέρει. Τα γεγονότα και τα στοιχεία είναι βαρετά. Σημασία έχει να πουλάει το προϊόν. Και ο “πράσινος Τσίπρας” μόλις βγήκε στην αγορά.

Κατερίνα Οικονομάκου

Πηγή: liberal.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged