Ανόητος, αγνώμων ή «εξαρτόμενος» ο Τραμπ…; Παραδίδει σε σφαγή τους Κούρδους της Συρίας

Τουρκία
Μοιραστείτε το:

Δώρο στον Ερντογάν οι Κούρδοι

Την κατάσταση στη βόρεια Συρία έσπευσε να σχολιάσει ο Ντόναλντ Τραμπ, μετά τη δήλωση του προέδρου Ερντογάν για την άμεση έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης στην περιοχή.

Ήρθε η ώρα να αποχωρήσουμε από τον «γελοίο και ατέλειωτο πόλεμο» στη Συρία, ανέφερε. «Οι ΗΠΑ υποτίθεται ότι θα παρέμεναν στη Συρία για 30 ημέρες. Παραμένουμε εκεί και βυθιζόμαστε ολοένα και περισσότερο σε μία μάχη, χωρίς κανέναν σκοπό. Όταν έφθασα στην Ουάσιγκτον, το ISIS ήταν κυρίαρχο στην περιοχή. Πολύ γρήγορα ηττήθηκε κατά 100%» δήλωσε, μεταξύ άλλων, σε ανάρτησή του στο Twitter.

Σημείωσε δε, ότι συνελήφθησαν χιλιάδες μαχητές του ISIS, οι οποίοι κυρίως προέρχονταν από την Ευρώπη. «Αλλά η Ευρώπη δεν τους ήθελε πίσω και είπε “κρατήστε τους στις ΗΠΑ”. «εγώ “όχι”. Σας κάναμε μεγάλη χάρη και τώρα, θέλετε να τους κρατήσουμε στις αμερικανικές φυλακές με τεράστιο κόστος», έσπευσε να προσθέσει.

Όσον αφορά τους Κούρδους, υποστήριξε ότι «μάχονται μαζί μας, αλλά έχουμε πληρώσει τεράστια ποσά σε χρήματα και εξοπλισμό». «Πολεμούν την Τουρκία για δεκαετίες. Έμεινα εκτός αυτής της μάχης για σχεδόν τρία χρόνια, αλλά ήρθε η ώρα να φύγουμε από αυτούς τους γελοίους, ατέλειωτους πολέμους και να φέρουμε τους στρατιώτες στην πατρίδα».

 «Θα πολεμούμε όπου εμείς έχουμε όφελος και θα πολεμούμε μόνο για να νικήσουμε. Τουρκία, Συρία, Ιράν, Ιράκ, Ρωσία και Κούρδοι θα πρέπει να επιλύσουν την κατάσταση και να δουν τι θέλουν να κάνουν με τους αιχμάλωτους μαχητές του ISIS στη γειτονιά τους».

“Πισώπλατη μαχαιριά των ΗΠΑ”, λένε οι Κούρδοι… Θα περιμένουν οι Τούρκοι

Η Τουρκία είναι πολύ πιθανό να περιμένει μέχρι οι στρατιώτες των ΗΠΑ να αποσυρθούν από την περιοχή όπου η Άγκυρα σχεδιάζει να διεξαγάγει στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία προτού εξαπολύσει επίθεση, δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο Reuters υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος. Ο αξιωματούχος δήλωσε πως η αποχώρηση των δυνάμεων των ΗΠΑ από την περιοχή όπου σχεδιάζεται να πραγματοποιηθούν οι επιχειρήσεις μπορεί να πάρει μια εβδομάδα και πως η Άγκυρα είναι πολύ πιθανό να περιμένει να ολοκληρωθεί προκειμένου να αποτραπεί «οποιοδήποτε ατύχημα».

Στο μεταξύ, οι υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) υπογράμμισαν σήμερα πως δέχθηκαν «πισώπλατη μαχαιριά» από την αιφνιδιαστική ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι οι δυνάμεις τους δεν θα αναμειχθούν σε μια τουρκική επιχείρηση στη βόρεια Συρία. «Υπήρξαν διαβεβαιώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ότι δεν θα επέτρεπαν οποιαδήποτε τουρκική στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της περιοχής», δήλωσε ο εκπρόσωπος των SDF Κίνο Γκάμπριελ σε συνέντευξη στο δίκτυο al-Hadath TV.

Οι SDF ήταν «πλήρως δεσμευμένες» στην υπό την εγγύηση των ΗΠΑ συμφωνία για έναν «μηχανισμό ασφαλείας» στη συνοριακή περιοχή, πρόσθεσε. «Όμως η ανακοίνωση (των ΗΠΑ) σήμερα ήταν ένας αιφνιδιασμός και μπορούμε να πούμε ότι είναι μια πισώπλατη μαχαιριά στις SDF», είπε.

ΗΠΑ: Κάπως μπερδεμένα τα λένε για την αποχώρηση από τα τουρκικά σύνορα

Η αποχώρηση των στρατευμάτων των ΗΠΑ θα περιοριστεί αρχικά σε ένα τμήμα συριακού εδάφους κοντά στα σύνορα με την Τουρκία οι δύο χώρες εργάζονται για την εγκαθίδρυση μιας ειδικής ζώνης ασφαλείας, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος των ΗΠΑ στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερ.

Ο αξιωματούχος, που μιλούσε στο Ρόιτερ υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε πως η αποχώρηση από την περιοχή δεν θα περιλαμβάνει πολλές δυνάμεις — ίσως μερικές δεκάδες στρατιώτες. Ο αξιωματούχος δεν είπε κατά πόσον τα στρατεύματα θα εγκαταλείψουν τη χώρα ή θα επανατοποθετηθούν κάπου αλλού στη Συρία, όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν περίπου 1.000 στρατιώτες.

Στο μεταξύ, ο διευθυντής επικοινωνιών του Τούρκου πρόεδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία θα παράσχει υπηρεσίες στις περιοχές τις οποίες θα πάρει από την πολιτοφυλακή YPG των Κούρδων της Συρίας στη βορειοανατολική Συρία, καθώς η Άγκυρα ετοιμάζεται για μια στρατιωτική επέμβαση στην περιοχή.

Σε ένα τουίτ, ο Φαχρετίν Αλτούν ανέφερε πως οι δύο προηγούμενες επιχειρήσεις της Τουρκίας μέσα στη Συρία έδειξαν ότι μπορεί να παράσχει ένα πρότυπο διακυβέρνησης και ασφάλεια για όλους τους Σύρους, και πρόσθεσε πως ο πρωταρχικός σκοπός της Άγκυρας είναι να πολεμήσει τους μαχητές και να αποτρέψει μια επανεμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους.

Χθες Κυριακή, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως η Τουρκία θα προχωρήσει σύντομα με τη σχεδιαζόμενη από καιρό επιχείρηση για τη δημιουργία αυτής που αποκαλεί «ζώνη ασφαλείας» στη βόρεια Συρία και οι πως οι δυνάμεις των ΗΠΑ δεν θα την υποστηρίξουν ούτε θα αναμειχθούν σε αυτήν.

Επίθεση Κρούγκαν στον Τραμπ: Έχει συμφέροντα στην Τουρκία, του είπε ο Πούτιν να φύγει από Συρία

Ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν επιτέθηκε στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για την προδοσία των Κούρδων με την απόφαση του να επιτρέψει στην Τουρκία να εισβάλει στη βόρεια Συρία.

Με ανάρτησή του στο Twitter ρωτά: Ο Τράμπ πρόδωσε τους Κούρδους απλά επειδή: (α) Έχει επιχειρηματικά συμφέροντα στην Τουρκία (β) Ο Ερντογάν, που είναι ένας άγριος αυταρχικός ηγέτης, είναι το είδος του ανθρώπου (Σ.Σ.: που του αρέσει) (γ) Το αφεντικό του ο Βλαντιμίρ Πούτιν του είπε να (το κάνει). Αξιοσημείωτο είναι ότι και οι τρεις ιστορίες είναι απολύτως εύλογες. Ο

ι απορίες-ερωτήματα του Αμερικανού αρθρογράφου έχουν προκαλέσει σοκ, καθώς συνδέει απροκάλυπτα την απόφαση του Τραμπ με τα συμφέροντα του σε ξενοδοχείο-ουρανοξύστη στην Κωνσταντινούπολη και με τις φημολογούμενες σχέσεις του με τον πρόεδρο της Ρωσίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, defence-point.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged